Biskvit
5 jaja
85 g brašna
85 g gustina
170 g šećera
50 g margarina
2 žlice kakaa
pola praška za pecivo
Preljev
50 ml ruma
70 ml vode
2 žlice šećera
Krema
4 jaja
2 žumanjka
120 g šećera
500 ml biljnog šlaga (slatkog vrhnja)
200 g mliječne čokolade
150 g čokolade za kuhanje
1 vrećica bijele želatine
+
Sirup
100 g šećera
1 žlica hladne vode
Glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
pola čajne žlice biljnog ulja
+
3 žlice pekmeza od marelice
Ukrašavanje
1-2 paketa crvenih Hubba Bubba žvakaćih guma
zelena prehrambena boja
Za biskvit, pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom i prstohvatom soli.
Posebno pomiješajte brašno, gustin, kakao i prašak pa prosijte po smjesi od jaja. Lagano izmiješajte.
Otopite maslac i ohladite ga pa i njega lagano umiješajte u smjesu.
Namastite i pobrašnite kalup za torte promjera 24 cm.
Ulijte smjesu i pecite 10ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, a zatim još 20ak min na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za preljev, zakuhajte rum s vodom i šećerom pa ostavite tekućinu da se ohladi.
Za kremu, dobro izmiksajte jaja i žumanjke sa šećerom.
Za sirup: stavite šećer i vodu u posudu i zagrijte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi. Kad je rastopljen, pojačajte vatru i kuhajte dok sirup ne dosegne temperaturu od 121°C, odnosno kad se počne «pjeniti», tj. kad se počnu stvarati veliki mjehuri (sirup mora ostati proziran!).
Ako Vam slučajno sirup požuti, izlijte ga u smeće (nemojte direktno u plastičnu vreću, jer će se vreća raspasti, izlijte taj požutjeli sirup na nekoliko slojeva novinskog papira, pa onda to zgužvajte i bacite u smeće). Posudu operite vrućom vodom i deterdžentom i onda sve ispočetka – imam ja već iskustva s tim.
Dakle ponovo uzmite 100 g šećera i žlicu vode i to lagano zagrijavajte da se počne «pjeniti» i ovaj put pazite da ne požuti.
Kad je sirup spreman odmah ga maknite s vatre.
Opet promiksajte jaja i zatim vrlo polagano počnite ulijevati sirup u njih, najbolje uz rub posude, a ne u blizinu metlica, kako bi izbjegli prskanje.
Miksajte oko 5 minuta.
Namočite želatinu u hladnu vodu i ostavite da nabubri.
Obje vrste čokolade nasjeckajte pa ih zajedno otopite na pari (tako da dno posude ne dodiruje vodu).
Ostavite da se čokolada malo ohladi, ali je još uvijek tekuća. I onda ju umiksajte u smjesu od jaja.
U smjesu od jaja umiješajte nabubrenu želatinu i miksajte da se rastopi.
Izmiksajte šlag, odvojite 1 žlicu šlaga za ukras, a ostatak umiksajte u smjesu od jaja.
Odvojite 8 žlica kreme (za ukrašavanje) i spremite ju u hladnjak.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Ostavite papir da «viri» iznad ruba obruča jer tako kasnije čokolada neće teći na sve strane.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno da dobijete 3 kore.
Jednu koru stavite u kalup, natopite ju sirupom i po njoj rasporedite polovicu kreme.
Na kremu stavite drugu koru, lagano ju utisnite i natopite sirupom i premažite ostatkom kreme. Poklopite trećom korom, lagano ju utisnite i natopite ostatkom sirupa.
Tortu stavite u hladnjak na 3-4 sata.
Ugrijte pekmez i tanko ga premažite odozgo po rashlađenoj torti.
Na pari otopite čokoladu s margarinom i uljem. Malo ju ohladite, a onda ju prelijte odozgo po torti premazanoj pekmezom. Papirnati obruč treba spriječiti da čokolada kapa na sve strane.
Stavite tortu u hladnjak na pola sata.
Kad se čokolada stvrdne izvadite tortu iz kalupa i pažljivo odlijepite papir.
Žlici šlaga koji ste sačuvali za ukrašavanje dodajte zelenu boju. Slastičarskom špricom na torti nacrtajte stabljike cvjetova.
Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite ruže i posložite ih po torti.
Čokoladnom kremom koju ste ostavili za ukrašavanje ukrasite tortu pomoću slastičarske šprice.
Vilicom sa strane po torti vucite vodoravne linije.
Tortu prije rezanja držite na sobnoj temperaturi i režite ju nožem umočenim u vruću vodu.
*Recept za kremu se donekle temelji na receptu:
http://www.novatv.hr/j/arhiva/emisija9.asp
A recept za biskvit je izimproviziran nabrzinu.
Slični recepti
Torta od čokolade i krem banana
|