U originalu je to recept za biskvit za kolač Ledene kocke iz kuharice: Nada Ćuk: Moji najbolji kolači, Gospodarski list, Zagreb, 1997.
U tom receptu za biskvit je potrebno:
8 bjelanjaka
12 žlica šećera
10 žlica brašna
Od malo posoljenih bjelanjaka istuče se čvrsti snijeg. Postupno se dodaje šećer i dobro se promiksa. Zatim se doda brašno i lagano umiješa.
Smjesa se ulije u namašten i pobrašnjen lim i peče na 150 stupnjeva.
Ja kombiniram sastojke ovisno o tome koliko bjelanjaka imam.
Na fotografiji je «kuglof» od
4 bjelanjka
8 žlice šećera
6 žlice brašna
i oko 150 g na kockice narezanog suhog voća (ananas, papaja, mango, brusnice, marelice…, a možete umiješati i 1-2 žlice kokosovog brašna)
Od malo posoljenih bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Postupno dodavajte šećer i dobro promiksajte. Zatim dodajte brašno i lagano umiješajte.
Na kraju kuhačom umiješajte narezano suho voće.
Kolač obično pečem u kalupu za kuglof, ali možete ga peći u kalupu za tortu, rebrastom pravokutnom kalupu itd.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 20ak minuta.
Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Posipajte šećerom u prahu (ili prelijte otopljenom čokoladom, prije toga možete kuglof tanko premazati ugrijanim pekmezom…)
(Ovisno o tome koliko bjelanjaka imam, kombiniram omjer sastojaka. Ako imate 5 bjelanjaka, možete staviti 9 žlica šećera i 7 žlice brašna. Ako imate 6 bjelanjaka možete staviti 10 žlica šećera i 8 žlica brašna itd.- ja to obično improviziram – od oka).
U kolač možete stavljati suho voće, ali i ušećereno voće i ušećerenu koru naranče i limuna. Možete stavljati i grubo nasjeckane orašaste plodove (orasi, bademi, pistacije, lješnjaci…).
Malo unaprijeđena verzija ovog kolača:
Kolač od bjelanjaka s kremom
Po želji, pečeni, ohlađeni «kuglof» možete jednom vodoravno prerezati i slijepiti kremom (bilo kakvom).
U ovom receptu je krema od:
400 ml soka od višnji (iz tetrapaka)
1 prašak za puding od vanilije
3 žlice šećera
300 ml soka zakuhajte, a u 100 ml soka razmutite puding i šećer, pa skuhajte puding.
Puding ostavite da se malo ohladi (da bude mlak) pa onda njime slijepite prerezane kore kuglofa.
"Kuglof" pospite šećerom u prahu, ukrasite ga šlagom, suhim voćem...
Ovo je još malo više unaprijeđena varijanta:
Torta od bjelanjaka s kremom
Ovisno o tome koliko bjelanjaka imate možete biskvit ispeći samo od bjelanjaka.
Ja sam imala samo 3 bjelanjka kojima sam dodala oko 5 žlice šećera, 4 žlice brašna i oko 100 g suhog nasjeckanog voća. Ispekla sam biskvit u kalupu promjera 24 cm.
Smeđi biskvit je napravljen od:
3 jaja
3 žlice brašna
3 žlice šećera
1 žlice kakaa
2-3 žlice mlijeka
Izmiksajte bjelanjke u snijeg, postupno dodavajte šećer. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak, brašno, kakao i mlijeko.
Okrugli kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 10 min.
Biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
A krema je napravljena od
1 l soka od crvene naranče iz tetrapaka
2 praška za puding od vanilije
5 žlica šećera
20 g želatine u prahu
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Zakuhajte 600 ml soka od trešnje iz tetrapaka.
U 100 ml tog soka razmutite šećer i pudinge i skuhajte puding.
U vrući puding umiješajte želatinu.
Preljev
5 žlica ruma
3 žlice vode
- pomiješajte vodu s rumom
Ukras
kokosovo brašno
crvene Hubba Bubba žvakaće gume za izradu ruža
Ako imate na raspolaganju veću količinu bjelanjaka (6-8) ispecite bijeli biskvit kako sam opisala (u okruglom kalupu promjera 24 cm), ohladite ga i prerežite ga jednom vodoravno da dobijete dvije kore (pa ne trebate peći «smeđi» biskvit).
Obruč za torte obložite papirom za pečenje.
U obruč stavite 1 koru, natopite ju preljevom, premažite polovicom tople kreme i poklopite drugom korom. Tu koru natopite ostatkom preljeva i premažite ostatkom kreme.
Tortu stavite u hladnjak da se krema stvrdne.
Od Hubba Bubba žvakaćih guma izradite ružice. Dok izrađujete ruže odlažite ih na papir za pečenje. Ako ih odlažete na tanjur, stol itd. mogle bi se zalijepiti za podlogu pa ćete ih deformirati dok ih odljepljujete. Nemojte ih primati odozgo i stiskati jer će se također deformirati.
Tortu izvadite iz kalupa, skinite papir za pečenje, odozgo pospite kokosom i ukrasite izrađenim ružama.
Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od kokosa i ananasa
Mentolka
Spužvasta torta od bjelanjaka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku
...
|