Krema
1300 ml mlijeka
360 g kokosovog brašna
180 g šećera
60 g gustina
150 ml likera s aromom kokosa
30 g želatine
700 ml biljnog šlaga
Biskvitna podloga
2 jaja
1 žlica vruće vode
60 g šećera
1 vanilin šećer
40 g brašna
40 g gustina
1/2 čajne žlice praška za pecivo
1 žlica kakaa
Biskvit (za koru 1 i 2)
6 jaja
4 žlice vruće vode
175 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
120 g gustina
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Ukrašavanje 200 g čokolade za kuhanje
100 g kokosa
Za kremu: želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
1200 ml mlijeka zakuhajte s kokosovim brašnom i šećerom.
100 ml mlijeka pomiješajte s gustinom i umiješajte u gornju smjesu. Kad zakuha maknite s vatre.
U toplo umiješajte nabubrenu želatinu i promiješajte da se rastopi.
Umiješajte liker i ostavite kremu da se ohladi.
Izmiksajte šlag i umiksajte ga u ohlađenu kremu.
Za biskvitnu podlogu: jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i vodom.
Brašno pomiješajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite oko 15-20 min na 200 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladite.
Za biskvit (za Koru 1 i 2): jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i četiri žlice vruće vode.
Brašno pomiješajte s gustinom, kakaom i praškom za pecivo i umiješajte u smjesu s jajima.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
Pecite oko 30 min na 200 stupnjeva.
Pečeni biskvit ohladite.
Izrežite okruglu, kartonsku šablonu u obliku biskvita i izrežite 4 obruča širine oko 2,5 cm i 1 mali krug).
Deblji biskvit vodoravno prerežite da dobijete dva jednako debela dijela: Koru 1 i Koru 2.
Uzmite Koru 1 pomoću šablone izrežite «obruče» od biskvita.
Uzmite Koru 2 i pomoću šablone također izrežite «obruče» od biskvita. (Za razliku od papira, biskvit baš i nije lako rezati u krug. Nema veze, ako ne dobijete savršene krugove.)
Kalup za torte obložite papirom i na dno stavite biskvitnu podlogu. Tu podlogu tanko premažite kremom.
Uzmite Koru 1. Torta se uvijek slaže počevši od vanjskog ruba, i slaže se prema sredini (najprije najveći krug, pa onda svaki manji).
1. «šahovski» sloj: Na podlogu premazanu kremom stavite najveći biskvitni «obruč» Kore 1, onda ostavite prazninu pa stavite idući biskvitni obruč, pa opet praznina i onda stavite biskvitni krug. Praznine između biskvitnih obruča ispunite kremom.
2. «šahovski» sloj: Kod ovog sloja proces je obratan: tamo gdje je u prethodnom sloju biskvit stavljajte kremu, a gdje je u prethodnom sloju krema stavljajte biskvit Kore 1. Dakle, uzmite veći od preostala dva obruča Kore 1 i stavite ga tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema, isto učinite i s posljednjim obručem Kore 1. Praznine premažite kremom.
3. «šahovski» sloj: Uzmite Koru 2 i uzmite najveći obruč i položite ga ne kremu iz prethodnog sloja, ostavite prazninu pa stavite manji obruč, pa opet ostavite prazninu i u sredinu stavite krug. Praznine ispunite kremom.
4. «šahovski» sloj: Preostala dva obruča Kore 2 položite tamo gdje je u prethodnom sloju bila krema. Praznine popunite kremom.
Tortu odozgo tanko premažite kremom. Ostatak kreme spremite u hladnjak. Tortu stavite u hladnjak preko noći. Sutradan tortu izvadite iz kalupa i pažljivo odlijepite papir. Tortu sa strane premažite sačuvanom kremom. Nasjeckajte čokoladu za kuhanje pa njome i kokosovim brašnom ukrasite tortu.
*Recept za biskvit je iz recepta za «Šahovsku tortu s malinama» iz časopisa «Lisa: Čarolija okusa», br. 2; 18. 01. 2007., ali sam povećala količinu jer mi je trebala velika torta.
Krema je iz recepta «Torta od kokosa» iz časopisa «Dobar tek: Torte i rolade», poseban br. 2.
Šahovske torte
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijela šahovska torta s bananama
|