Blog-druženje , koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under se nastavlja. U prosincu 2008. domaćica je Vali s bloga Vali voli torte, a za temu je odabrala naranče.
Nisam ljubitelj agruma, ali planirala sam isprobati i/ili osmisliti neki novi receptić.
A onda sam odustala od smišljanja nečeg novog. Budući da je dvanaesti mjesec praktički u znaku suho-sitnih kolača, namjeravala sam napraviti sitne kolače od naranče i čokolade koje obično radim za Božić i Uskrs. Ali nakon što sam se tjedan dana bavila izradom svakakvih suhih kolača, više mi se nije dalo raditi još i te. Tko me poznaje zna da ja ne volim jesti suho-sitne kolače i zato ih nikad ne radim, osim za Božić i Uskrs, a i to samo zato što je to tradicija, inače ih zasigurno ne bih radila. Eventualno napravim nešto tako sitno-suho, ako to nosam nekome nekamo (daleko), kad idem u posjet itd.
I eto, već je stigla Nova godina, a ja nisam napravila niti te suhe kolače, niti sam smislila nešto novo.
Zato recikliram
Ovaj recept koji sam prijavila za sudjelovanje stoji na mom blogu, kao što se vidi, od 9. 2. 2008., a danas sam napisala samo ovaj lijepi plavi uvod.
To je inače jedini kolač koji sadrži naranče, a za koji mogu reći da mi se stvarno sviđa. A sviđa mi se samo zato jer zapravo ne sadrži svježe naranče, nego sok od naranče.
Radila sam ga i s drugim sokovima, npr. od maline, jagode i višnje. Već dugo planiram isprobati ga sa sokom od kivija. Ali nikako da se uputim u obilazak trgovačkih centara u potrazi za dotičnim sokom. Već dugo nisam radila ni Esmeralda kocke sa sokom od kivija, a često se sjetim tog kolača. Ako je tko vidio sok od kivija u nekoj trgovini u Zagrebu, nek´ javi.
Evo, sad slijedi recept koji je na ovom mjestu još od veljače.
Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
10 žlica brašna
100 ml ulja
200 ml mlijeka
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
Žele
400 ml vode
4 žlice šećera
2 praška za puding od vanilije
100 ml narančinog sirupa (soka za slaganje s vodom)
Glazura
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
pola čajne žlice ulja
Za biskvit, jaja pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte ostale sastojke, a kao posljednje umiješajte prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo.
Pecite u namaštenom i pobrašnjenom limu na 180-200 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jeli kolač pečen.
Biskvit ostavite da se hladi u limu.
Za žele, u 100 ml vode razmutite prašak za puding i šećer. Zakuhajte 300 ml vode i skuhajte puding na toj vodi.
Maknite s vatre pa odmah, brzo umiješjte sirup od naranče.
Topli biskvit premažite vrućim želeom i ostavite da se ohladi.
Na pari otopite nasjeckanu čokoladu zajedno s margarinom i uljem. Prelijte glazuru po ohlađenom kolaču, ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač režite na kocke.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Nada Ćuk, Moji najbolji kolači, Zagreb, Gospodarski list, 1997.
3. 1. 2009. - DODATAK
Blog-druženje "Ajme, koliko nas je", za prosinac 2008. je završeno.
Sve radove možete vidjeti na Valinom blogu koja je majstorski odradila posao domaćice za prosinac.
|