4 jaja
malo soli
2 žlice ulja
oko 250 g brašna
mlijeko po potrebi
ulje za prženje
marmelada od marelica
200 g ocijeđenih višanja iz kompota (ili svježih, očišćenih od koštica)
400 ml mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
šećer u prahu (ovisi koliko slatko želite)
1 vanilin šećer
1 čašica maraskina
margarin i šećer u prahu za kalup
šećer u prahu za posipanje
Umutite 4 jaja sa solju, uljem, prosijanim brašnom i potrebnom količinom mlijeka da dobijete rijetku smjesu za palačinke.
Smjesu ostavite da odstoji 15 min.
Na vrućem ulju ispecite deblje palačinke.
Ohlađene palačinke premažite marmeladom i posipajte višnjama pa ih zarolajte.
Vatrostalnu (ili glinenu) posudu premažite margarinom i posipajte šećerom u prahu.
Palačinke prerežite na pola pa ih jednu do druge ukoso (poput crijepova na krovu) slažite u posudu.
Glatko izmiješajte mlijeko s jajima, žumanjcima, obje vrste šećera i maraskinom. Pripremljenim preljevom prelijte palačinke.
Pecite 50-60 min u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva (ako odozgo palačinke previše potamne, prekrijte ih aluminijskom folijom).
Složenac ostavite da se hladi oko 30 min, pa ga posipajte šećerom u prahu i poslužite.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek: Voćni kolači, poseban broj 16.
Slični recepti
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
|