Tišina koja govori

četvrtak, 20.10.2016.

Ljubav nestane bez razloga i promijeni ti kroj...


Bila je mlada. Pomalo razočarana u ljubav i nesigurna u sebe. Mislila je da život nije fer, da se lijepe priče događaju samo drugima i da nikad neće upoznati onu pravu osobu uz koju želi provesti svoj život. Izgledalo je kao da ju to ni malo ne muči. Nitko nije na njenom licu mogao primjetiti sjetu ili tragove suza. I onda se pojavio on. I ona je već nakon nekoliko dana znala da je on jedina osoba s kojom želi biti. Nije se obazirala na riječi onih koji su govorili da je rano za takve odluke. Odlučila je i gotovo. Kad sad o tome razmišlja, nije sigurna da li je to bila ljubav na prvi pogled ili očajnički pokušaj da konačno ne bude više sama.

Život kao i svaki drugi. Nekad sretniji, nekad tužniji. Nije uvijek bilo sve sjajno. Kad sad razmisli, često nije bilo sjajno. Trebalo je puno strpljenja, tolerancije i prepuštanja životu da samu sebe uvjeri da je to život kakav je zamišljala. Borila se za svoj brak, za svaki osmijeh i svaki dan ispunjen srećom jer je znala da je to jedini način. Puno toga je progutala. Puno puta je zatvorila oči pred onim što joj se naočigled događalo pred nosom. Za mir u kući, reći će. Za djecu. Nije ni ona bila savršena. Bila je svjesna toga. Pa je puno toga znala oprostiti jer je znala da se i njoj često oprostilo. To je valjda brak, zar ne? Mir, ljubav i razumijevanje?

Vukla je dvostruko, jer je morala. Ona je bila ta koja je brinula o svemu. Vukla je sve konce više manje uspješno. Djeca koja su bila potpuno okrenuta njoj jer ona je bila ta koja je bila dvadeset i četiri sata na dan okrenuta njima. Znala je da nije jedina koja tako živi. Malo je očeva koji stvarno znaju što znači promijeniti pelenu, otići s djetetom u park ili otići na roditeljski sastanak. Barem je ona samu sebe tješila da je malo takvih. Da većina žena živi točno onako kao ona.

U jednom trenutku, nakon jako puno godina braka, morala je prestati vući stvari u pravom smjeru jer se morala koncentrirati na sebe. Život je to od nje zahtijevao. Osjećaj da je dobila novu priliku za život i da stvari ipak nisu tako loše u njoj je probudio novu ženu. Onu koja samu sebe, a ne druge, stavlja na prvo mjesto. Onu koja misli da je zaslužila ljubav i da nije dužna samo davati, a da godinama ništa ne dobije za uzvrat osim pukog osjećaja da nije sama.

I u tom trenu stvari su malo, pomalo krenule nizbrdo. Nije primijetila u kojem se to trenu točno dogodilo. Odvajanje, i osjećaj da moraš učiniti nešto za sebe. Posvetila se sebi, u svakom smislu te riječi, i zaboravila na ono što je radila godinama.... spašavala stvari kad se činilo da nema smisla spašavati.

I tako se i dogodilo....stvarno više nije imalo smisla spašavati. Shvatila je to jedne večeri, za vrijeme jedne burne svađe. Okrutne riječi: "Želim razvod!" i ona koja je nijemo gledala u njega i postala svjesna da ju ta rečenica nije ni malo zaboljela. Da ju je očekivala i da joj je došla kao olakšanje. Da je iste te riječi čula prije pet ili deset godina zaplakala bi od očaja. A sad, u sekundi je počela razmišljati samo o praktičnoj strani ovoga što je čula: što, kako, na koji način dalje. Jer je shvatila da natrag neće moći. I da natrag ne želi. Osoba za koju je mislila da će s njom provesti cijeli život rekla joj je da već dugo razmišlja o razvodu jer ju više ne prepoznaje. Žena koju je oženio nije ista žena koja stoji pred njim. Ova sad je čvrsta, snažna, bez straha se suočila sa svime što joj se događa i stavila je sebe na prvo mjesto. Nestala je plaha ženica koja bi oprostila i pretrpjela sve, samo da sve bude onako kako svi žele. Nestala je ona žena kojoj nije smetala hladnoća i život bez neke nježne riječi osim eventualnog: dobar je ručak danas.....sve je nestalo.

Nakon svega, on bi možda i ostao. Možda bi nakon prospavane noći zaključio da je pretjerao i razmislio o svom životu. Možda bi mislio da će ispasti loš ako ode baš sada, kad ona zna da ju čeka još jedna borba. Ali ona to nije htjela. Nije željela sažaljenje i čovjeka koji se osjeća prisiljen živjeti s njom. I gušila ju je tišina.

Tišina može biti nešto prekrasno. Divno je živjeti sa osobom i razumijeti se bez izgovorene riječi. Ali nekad ta ista tišina postane teret. Poput nekog kamena na duši....

Onog dana kad je zatvorio vrata sa sobom i otišao, nije bila tužna. Možda malo....jer je tužno na što se svede dvadeset godina braka...na jedan šturi pozdrav i riječi: Čujemo se.

Ali, u jednom je trenutku osjetila ogromno olakšanje. Gorki teret sa duše kao da je skliznuo.... Znala je da je bolje tako.

I sada, jača nego ikada i odlučnija nego ikada, ona ide dalje. Jer nema izbora. Mora, radi svoje djece, i radi sebe. I sretna je jer je donijela odluku za koju je duboko u sebi znala da je ispravna. I da ju je možda trebala donijeti davno prije.

Ljubav koja je nestala i promijenila joj kroj....

- 12:27 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2016 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2019 (1)
Listopad 2018 (1)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)
Prosinac 2016 (3)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (2)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (3)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (3)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (6)
Listopad 2015 (6)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (5)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • Kad sam imala trinaest godina, pisala sam dnevnik. Kao i većina curica. Jer sam htjela neke svoje misli zapisati, ali da ostanu skrivene. Nisam htjela da itko dozna o čemu razmišljam. To je bilo onda. Sada, tridesetak godina kasnije, opet želim zapisati neke svoje misli, ali želim da ih netko pročita. Možda moje misli nekima neće značiti ništa. A možda će nekome značiti sve....

Linkovi
 • "Ono što ostaje je naše djelo i životi koje mijenjamo. Ne postoji taj uspjeh koji će nam značiti više od divnih ljudi koje smo upoznali zbog njega.".


  NEOBRANJIVO

  Kako da te ne volim kad svi misle da te volim
  kako da ne gorim kada misle svi da gorim
  nameće se kao greška nešto čemu ne znam ime
  i kako da ne boli kad svak pita boli li me

  Samo pravo, samo pravo
  srce moje sanjivo
  kako da se brani
  što je neobranjivo

  samo hrabro, samo hrabro
  to mora biti rješivo,
  ali čime da se tješi
  što je neutješivo  Silente na facebooku  Misleći da ima izbor
  Ne shvaća tko koga vreba
  Srce moje grabežljivo
  Ni puknut ne zna kako treba

 • Suzana Gubina

  Create Your Badge

  LOVAC NA ČUDESA

  Slobodno ko ptica
  šetaš mi kroz san
  i glumiš da si dijete
  a ja glumim da sam ja

  Tiha kao srce
  i besplatna ko dah
  mirišeš na sol
  i mirišeš na mrak

  Ne gledam u ime
  ni u perje koje nosiš
  šapni mi što piješ
  da ti mogu reći tko si

  Jer ja sam jedan od onih
  što dižu ruke u nebesa
  cijeli život lovim tebe
  ja sam lovac na čudesa

  Slobodna ko ptica
  i predvidljiva ko dan
  glumiš da si dijete,
  a ja glumim da spavam

  Snažan kao prva ljubav
  s lovorom u kosi
  opijen kao luda rijeka
  što me tebi nosi

  Barabama ostavljam svijet,
  a nek oni ostave mi tebe
  samo tebe volim
  i kad ne volim sebe

  Jer ja sam jedan od onih
  što dižu ruke u nebesa
  cijeli život lovim tebe
  ja sam lovac na čudesa


  Ja ti čuvam leđa
  ja te sanjam dok sam budan,
  al ne zamjeri svijetu
  on nije navik'o na čuda

  Jer ja sam jedan od onih
  što dižu ruke u nebesa
  cijeli život lovim tebe
  ja sam lovac na čudesa

  tekst: Sanin Karamehmedović
  glazba: Tibor Karamehmedović


  Lovac na čudesa - SILENTE