26

nedjelja

svibanj

2019

Dobro je činiti dobro

Maturalna večera uvijek je posebna. Poput ludog dana, i ona je jedna i neponovljiva. Nekako simbolizira zatvaranje jednog životnog poglavlja i početak nečeg sasvim drugačijeg i novog. Neki se maturanti hvataju u koštac sa životom tražeći zaposlenje, drugi kreću u borbu za upis na željeni studij. Ali maturalna večera je tada, jednom i nikad više.

Djevojke biraju prekrasne haljine, mladići možda po prvi put oblače odijela...naprosto dohvaćaju snove poput šarenih balona. Uživaju u svojoj mladenačkoj ljepoti, onako kako to treba i biti.
Mene je posebno dodirnula priča na koju sam naišla ovih dana. Matija Vuica omogućila je dvjema maturanticama haljine iz snova, koje su same odabrale. Obje djevojke imaju Downov sindrom; ne znam kako vi na to gledate, ali ja sam sigurna da iz tog kromosoma viška isijava čista ljubav. Dovoljno mi je pogledati njihove fotografije; osjetim ljubav koja zrači iz njihovih prekrasnih očiju i osmijeha.
Tereza želi biti cvjećarica, kaže da cvijeće ima moć uljepšati i najgori dan. Odabrala je haljinu boje zlata jer se svjetluca.
Tonia je odabrala crvenu haljinu jer najviše voli tu boju.

Maturalna večera sad je već vjerojatno iza njih. Otplesale su prvi ples sa svojim očevima i uplesale u večer koja se pamti. Sigurna sam da će cijelog života povremeno iz sjećanja vaditi te trenutke, pogotovo kada im bude teško ili kada budu tužne.

Mene je silno razveselila činjenica da još uvijek postoje ljudi koji su u stanju učiniti nešto dobro i lijepo za nekoga koga uopće ne poznaju. Matija Vuica pokazala je svoju ljudsku veličinu u najljepšem mogućem obliku, omogućivši dvjema mladim djevojkama da zablistaju poput pravih zvijezda.
Zapravo bi se svi trebali tako ponašati; nekome će biti dovoljno da ga saslušate kada mu je teško, ili donesete nešto iz trgovine, ili mu pomognete tek da prijeđe cestu. Možda ćete biti u prilici pomoći nekome i na neki puno konkretniji način. Učinite to svakako. Uvijek je ljepše darivati nego biti darovan. Osjećaj da si nekome pružio ruku i darovao mu bilo svoje vrijeme, podršku ili pomoć koja mu je bila potrebna neopisiv je i vrlo moćan.
Nema novca kojim se to može platiti.

https://www.24sata.hr/media/img/b7/13/010386e420544dece3de.jpeg


( fotka je u JPEG formatu, pa je nisam mogla staviti ovdje, ali evo barem ovaj oblik pa koga zanima neka pogleda kako su prekrasne )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.