Hrvatska numizmatika

četvrtak, 21.03.2024.

Zlatko Viščević govori za Ding podcast o profesionalnom bavljenju numizmatikom i faleristikom



U intervjuu za Ding podcast Zlatko Viščević govori o izazovima profesionalnog bavljenja numizmatikom i faleristikom. U videu možete pogledati kako je tekao profesionalni put jednog numizmatičara i kako pobliže taj posao izgleda na dnevnoj bazi. Isto tako, u intervjuu se dosta govori i o problemima s kojima se profesionalni numizmatičari danas susreću.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine u produkciji Ding podcasta. Voditelj podcasta je Tomislav Krišto.

Link na video: Zlatko Viščević govori za Ding podcast o profesionalnom bavljenju numizmatikom i faleristkom

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, Ding, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, posao, Profesionalizam, Tomislav Krišto

- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.03.2024.

Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4, 10 i 100 eura 2024. Brusnička crna gušterica



U ovom videu predstavljamo nove hrvatske prigodne euro kovanice posvećene jednoj našoj autohtonoj životinjskoj vrsti, brusničkoj crnoj gušterici (Podarcis melisellensis melisellensis). Ova serija kovanica dio je serije „Autohtona Hrvatska“ i sastoji se od dva zlatnika (100 i 10 eura), te jednog srebrnjaka (4 eura). Autor odličnog likovnog rješenja za ovaj kovani novac je naš proslavljeni kipar Nikola Vudrag.

Iako su obojane kovanice u numizmatici još uvijek predmet kontroverzi; neki ih obožavaju, a neki preziru; na ovom ovdje primjeru se mora priznati da je obojena gušterica na zlatniku od 100 eura – pun pogodak. Ako već postoje obojane kovanice, onda bi trebale imati uzor upravo u ovom hrvatskom zlatniku.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe. Video nije sponzorski, već je snimljen na inicijativu NumizmatikaNET, a Hrvatska kovnica novca je ustupila kovanice za snimanje, na čemu im se zahvaljujemo.

Link na video: Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4, 10 i 100 eura 2024. Brusnička crna gušterica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnici, srebro, srebrnjaci, 10 euro, 100 euro, 4 euro, Hrvatska, prigodni novac, crna gušterica, Brusnik, Autohtona Hrvatska, Hrvatska kovnica novca, Nikola Vudrag, prigodno izdanje

- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.03.2024.

Izvještaj sa sajma kolekcionarstva u Zagrebu (Vukovarska), 09.03.2024.



U Zagrebu je održan još jedan tradicionalni sajam kolekcionarstva na kojem su se okupili ljubitelji, kolekcionari i trgovci numizmatikom, filatelijom, faleristikom, značkama, razglednicama i drugim sličnim predmetima. Ovaj sajam se održava već čitav niz godina i obilježili su ga usponi i padovi. No, pod zadnje doživljava pravu renesansu i posjećuje ga sve više i više posjetitelja. Ovaj put je na sajmu bilo prisutan zamjetno veći broj posjetitelja, a osim onih domaćih, na sajmu su sudjelovali i izlagači iz Slovenije i BiH, a isto tako je bilo i posjetitelja iz tih zemalja. U ovom videu prenosimo dio atmosfere s ovog događanja.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma kolekcionarstva u Zagrebu (Vukovarska), 09.03.2024.


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, filatelija, poštanske marke, razglednice, sajam, Zagreb, Vukovarska

- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.03.2024.

Izvještaj sa sajma militarije u Šempetru pri Gorici, Slovenija, 03.03.2024.



Sajam militarije u Šempetru pri Gorici u Sloveniji je jedan od najpoznatijih sajmova militarije u ovom dijelu Europe. Ovaj sajam organizira društvo „Soška Fronta“ iz Nove Gorice i održava se već 32. put, a što je tradicija vrijedna svakog poštovanja. Na ovom sajmu, predstavljenom u ovom videu, sudjelovalo je čak 140 izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, Srbije, Češke i Poljske, a mnogobrojnih posjetitelja je bilo iz još više zemalja. U ovom videu možete uhvatiti dio atmosfere s ovog događanja koje svakako vrijedi posjetiti.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma militarije u Šempetru pri Gorici, Slovenija, 03.03.2024.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, militarija, bodeži, sablje, uniforme, kacige, šljemovi, oružje, bombe, granate, slovenija, Nova Gorica, Šempeter pri Gorici, sajam, sajam militarije

- 18:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.02.2024.

Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.



U današnjem videu predstavljamo dvije jugoslavenske kovanice s greškom. Radi se o kovanicama od 2 dinara iz 1976. i 50 para iz 1965. Iako skupljanje kovanica s greškama nije toliko rašireno među numizmatičarima, ipak postoji određeni krug poklonika ovih neobičnosti kod kovanica. Svakako je krug interesenata za greške širi kada se radi o greškama koje su značajne, kao što je primjer kod ovih kovanica.

Kod kovanice od 2 dinara otkov je značajno pomaknut, tako da jedan dio dizajna nedostaje, dok je s druge strane prisutna značajna "prazna" površina u obliku polumjeseca. Kovanica od 50 para je otkovana na manjoj pločici od drugog metala. Najvjerojatnije se radi o pločici koja je predviđena za kovanice od 1 dinara, a što ovu grešku čini posebno zanimljivom.

Ovaj video je snimljen u veljači 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, Dinar, para, 2 dinara, 50 para, greška, makulatura, otkov, drugi metal, pomaknuti otkov, kovanice s greškom, pločica, planeta

- 20:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.02.2024.

Novčanica od 20 dolara i naljepnica od banane za 325.000 EUR

U numizmatičkom svijetu je već 20 godina poznata tzv. „Del Monte“ novčanica. Radi se o novčanici od 20 američkih dolara iz 1996. koja ima na sebi naljepnicu proizvođača banana „Del Monte“ iz Ekvadora. Ova novčanica se pojavila na numizmatičkom tržištu još 2003. godine, a na aukciji Heritage je postigla rekordno visoku cijenu za jednu novčanicu s greškom.

Cijeli članak možete pročitatio na portalu NumizmatikaNET.

Link na članak: Novčanica od 20 dolara i naljepnica od banane za 325.000 EUR.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, SAD, amerika, dolar, američki dolar, USD, 20 dolara, Del Monte, banana, greška, specijalitet, naljepnica, rijetkost, heritage, ebay, prodaja

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.02.2024.

Prikaz medalje: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956.



U današnjem videu prikazujemo medalju s najprestižnijeg sportskog natjecanja na svijetu, Olimpijskih igara. Olimpijska tematika je oduvijek bila vrlo zanimljiva za kolekcionare iz cijelog svijeta, a među najpoželjnijim predmetima su u prvom redu olimpijske medalje. Medalje za sudjelovanje na Olimpijskim igrama su načelno dostupnije kolekcionarima, dok su one za sportska postignuća; zlatne, srebrne i brončane, uglavnom rijetke i skupe.

Medalja iz današnjeg videa je upravo takva; srebrna medalja s Olimpijskih igara u Melbourne-u iz 1956. godine. Ovu medalju je dobio jedan hrvatski olimpijac koji se kao sportaš natjecao na Olimpijskim igrama pod zastavom ondašnje SFR Jugoslavije. Medalja je izrađena od srebra, a oblikovao ju je talijanski medaljer Giuseppe Cassioli i dodjeljivala se od 1928. do 60-ih godina 20. stoljeća.

Ovaj video je snimljen u veljači 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz medalje: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956.

Link na članak: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956..

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, medaljerstvo, medalja, umjetnička medalja, sportska medalja, olimpijske igre, olimpijada, Melbourne, australija, Melbourne56, Olympiad Melbourne, Melbourne Olympic Games, 1956 Olympics, ljetna Olimpijada, Ljetne Olimpijske Igre, jugoslavija, FNRJ, SPORT, sportske medalje, Sports, Melbourne Olympics

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.02.2024.

Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru



Proslavljeni hrvatski kipar i medaljer Ivo Kerdić autor je mnogih medalja, plaketa, značaka i drugih umjetničkih djela. Osim toga, Kerdić je u numizmatici poznat i kao autor likovnih rješenja za kovani novac Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). Jedan od njegovih najpoznatijih radova u tom području je motiv Žetelice koji se pojavljuje na probnim otkovima kovanica od 2, 10 i 500 kuna.

U današnjem videu predstavljamo upravo ovaj probni otkov za kovanicu od 2 kune. Ova proba s likom Žetelice nosi na sebi godinu 1941. i izrađena je od srebra. Na žalost, ova kovanica nikada nije realizirana kao optjecajni novac, već je u optjecaj puštena kovanica s puno jednostavnijim likovnim rješenjem. Kao što je slučaj i s drugim probnim otkovima iz navedenog razdoblja, tako je i ovaj primjerak vrlo rijedak i nije nešto što se može vidjeti svaki dan.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, 2 kune, 2 kune 1941., Ivo Kerdić, Kerdić, proba, probni otkov, srebro, Srebrnjak, specijalitet, žetelica, drugi svjetski rat, žetva

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.01.2024.

Najveći zlatnik na svijetu: Jednotonski „Zlatni klokan“ od 59 milijuna eura


Od svih kovanica na svijetu, jedna se posebno izdvaja zbog svoje masivnosti i vrijednosti: to je jednotonski zlatnik iz serije „Australski klokan“ (Australian Kangaroo). Ovaj masivni zlatnik je zbog količine zlata koji sadrži, ujedno i najvrjedniji zlatnik na svijetu, a izradila ga je australska kovnica The Perth Mint 2011. godine.

Cijeli članak možete pročitatio na portalu NumizmatikaNET.

Link na članak: Najveći zlatnik na svijetu: Jednotonski „Zlatni klokan“ od 59 milijuna eura.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, australija, klokan, Australian Kangaroo, zlato, zlatnik, investicijsko zlato, bullion, tona, crveni klokan, Red Kangaroo, investicija, najveći zlatnik, najtežiz latnik, Perth, The Perth Mint

- 07:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 24.01.2024.

S Nikolom Vudragom o umijeću stvaranja novih hrvatskih kovanica i ljepoti medaljerstva



Nikola Vudrag je jedan od najistaknutijih hrvatskih kipara i medaljera mlađe generacije. Radi se o vrlo talentiranom i svjetski priznatom umjetniku koji je jedan dio svog rada i umijeća posvetio onome što je za nas numizmatičare najvažnije – kovanom novcu i medaljama. Medaljerstvom se kao oblikom umjetničkog izričaja danas bavi mali broj ljudi u Europi i svijetu, a Vudrag je baš jedan od njih.

U današnjem videu imamo čast razgovarati s njime o tome kako izgleda postupak izrade kovanog novca i to od same ideje, pa do kovanja; o tome kako se zainteresirao za medaljerstvo; o tome što ga inspirira u radu; o utjecajima starih majstora na njegovo stvaralaštvo; o kovanicama s likom dalmatinskog psa; o idejama koje želi realizirati u budućnosti i mnogim drugim temama.

Ovaj video je snimljen u siječnju 2024. godine.

Link na video: S Nikolom Vudragom o umijeću stvaranja novih hrvatskih kovanica i ljepoti medaljerstva

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlatnici, srebrnjaci, kipar, kiparstvo, medalja, medaljerstvo, sitna plastika, Vudrag, Nikola Vudrag, dalmatinski pas, kovanje novca, izrada medalja, likovno oblikovanje, inspriacija, umjetnost

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.01.2024.

Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.



U današnjem videu predstavljamo komplet prigodnih srebrnjaka SFR Jugoslavije izdanih povodom održavanja 14. olimpijskih igara u Sarajevu, 1984. Radi se o kompletu koji sadrži 15 različitih srebrnjaka nominalnih vrijednosti od 100, 250 i 500 dinara. Od svake nominale izrađeno je po pet različitih primjeraka u tehnici polirane ploče. Sve kovanice dijele zajednički dizajn lica, dok se naličja razlikuju i uglavnom prikazuju različite sportske discipline. Ovi srebrnjaci su otkovani u Zlatari Majdanpek, a pušteni su u prodaju tijekom 1983. godine. Kovanice se nalaze u luksuznoj kutiji s pripadajućim certifikatom. Komplet koji je predstavljen u današnjem videu ima čak i originalni račun iz 1987. godine kada je kupljen.

Ovaj video je snimljen u siječnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, olimpijada, Zimske olimpijske igre, Sarajevo, srebro, srebrnjaci, prigodni novac, proof, polirana ploča, Majdanpek, Zlatara Majdanpek, skijanje, snijeg

- 18:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.01.2024.

S Pjerom Baranovićem o faleristici i kolekcionarstvu



Pjero Baranović je jedan od najzanimljivijih sugovornika u Hrvatskoj kada su odlikovanja u pitanju. Radi se o čovjeku vrlo zanimljive biografije, neiscrpne energije i razgovori s njime mogu potrajati satima, a da čovjek to ni ne primijeti.

U ovom intervjuu s Pjerom smo razgovarali o puno različitih falerističkih tema. Neke od njih su: kako je krenuo u faleristiku; o raznim odstupanjima i nepravilnostima kod hrvatske i jugoslavenske faleristike; o značaju stupnjevanja u sustavu odlikovanja; o kvaliteti izrade naših odlikovanja; itd.

Pjero je dao poseban osvrt na Red Danice hrvatske, kao i na Red Zrinskog i Frankopana.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine.

Link na video: S Pjerom Baranovićem o faleristici i kolekcionarstvu

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Pjero Baranović, Split, Hrvatska, jugoslavija, Orden narodnog heroja, Orden za hrabrost, Red Danice hrvatske, Red Zrinskog i Frankopana, RH, SFRJ, Red Stjepana Radića, Orden slobode, mornarica, generali

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.01.2024.

Prikaz kovanice: Jugoslavija 25 para 1953.



Aluminijska kovanica od 25 para iz 1953. je jedan od najrjeđih specijaliteta jugoslavenske numizmatike. Radi se o kovanici koja je bila namijenjena da bude najmanja nominala u seriji kovanog novca FNR Jugoslavije iz 1953. Međutim, nikada nije puštena u optjecaj, a cjelokupna emisija je pretopljena 1965. u somborskom poduzeću „Bane Sekulić“. Sačuvano je samo nekoliko primjeraka. Navodno postoje samo tri primjerka na numizmatičkom tržištu, a jedan od njih predstavljamo u današnjem videu.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Jugoslavija 25 para 1953.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, FNRJ, 25 para, 25 para 1953., specijalitet, rijetkost, raritet, pretopljena emisija, neizdana kovanica, pretopljeno, uništeno, FNR Jugoslavija, Bane Sekulić, Sombor, para

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.12.2023.

Promocija knjige: Memento moneta: Povijesne zgode i nezgode ispričane novcem autora Ivora Altarasa Pende



Dana 08.12.2023. održana je promocija knjige „Memento moneta: Povijesne zgode i nezgode ispričane novcem“ autora Ivora Altarasa Pende u prostorijama Sveučilišta Libertas u Zagrebu. Radi se o vrlo zanimljivoj knjizi u kojoj se kroz priče obrađuju različite numizmatičke teme i spaja se numizmatika s drugim društvenim disciplinama poput sociologije, kulturologije, povijesti, ekonomije i filozofije. Na promociji su govorili izv. prof. dr. sc. Andreja Rudančić, izv. prof. dr. sc. Ante Samodol, Zlatko Viščević i sam autor knjige izv. prof. dr. sc. Ivor Altaras Penda.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine. Zahvaljujemo se kolegi Danijelu Levačiću koji je omogućio da se ova promocija snimi.

Link na video: Promocija knjige: Memento moneta: Povijesne zgode i nezgode ispričane novcem autora Ivora Altarasa Pende

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, Ivor Altaras Penda, Andreja Rudančić, Ante Samodol, Memento moneta, knjiga, literatura, numizmatička literatura, promocija, predstavljanje knjige, Sveučilište Libertas

- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 06.12.2023.

Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI



Prije nego što se usvoji konačno rješenje za neki kovani novac ili prije kretanja u samo u kovanje kovanica za optjecaj, izrade se određene probne (testne) kovanice u vrlo maloj količini. Takve probne kovanice se u numizmatici nazivaju probe (proba, trial strike, essai…). Vrlo često takve probe nose na sebi i posebne oznake kako bi se razlikovale od običnih kovanica koje se kuju za optjecaj.

Jedne od najpoznatijih proba na našem području su probe za kovani novac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1925. Ove probe su izrađene u kovnici Poissy u Francuskoj i na sebi imaju oznaku „ESSAI“. Upravo dvije takve probe predstavljamo u današnjem videu, a radi se o probama za kovanice od 1 i 2 dinara.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, SHS, Kraljevina SHS, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Dinar, Dinara, 1 dinar 1925., 2 dinara 1925., proba, probe, probni otkov, Essai, Poissy, 1 dinar, 2 dinara, kralj Aleksandar

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.11.2023.

Prikaz austrijskih i mađarskih srebrnih krajcara iz 18. i 19. stoljeća



U ovom videu prikazujemo jednu malu selekciju srebrnih krajcara (kreuzer, kreutzer, krajczar). Ove kovanice iz 18. i 19. stoljeća su jedni od najpopularnijih srebrnjaka među numizmatičarima i kolekcionarima na našem području. Karakterizira ih specifični, vrlo lijepi dizajn; prikaz različitih vladara; dugi period izdavanja i različiti broj godišta; različite kovnice, a tu je i veliki broj varijanti. Sve u svemu, radi se o vrlo zanimljivom i izazovnom području, kako za skupljanje, tako i za proučavanje. Budući da su se ovi srebrnjaci vrlo aktivno koristili u platnom prometu, vrlo malo ih je ostalo u savršenom stupnju očuvanosti. Danas su takvi primjerci izrazito cijenjeni na numizmatičkom tržištu.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz austrijskih i mađarskih srebrnih krajcara iz 18. i 19. stoljeća

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Austrija, austrijski, Mađarska, mađarski, Ugarska, ugarski, kreuzer, krajczar, kreutzer, krajcar, srebro, srebrnjaci, srerbnjak, srerbninovac, 20kreuzer

- 20:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.11.2023.

S Ivanom Odrljinom iz Hrvatske kovnice novca o hrvatskoj numizmatici danas i planovima za budućnost



Hrvatska kovnica novca, naša državna kovnica, doživjela je u nekoliko zadnjih godina velike promjene. Te promjene se odražavaju i na nova numizmatička izdanja koja su konačno počela pratiti ritam moderne svjetske numizmatike. Jedan od zaslužnih ljudi za to je i Ivan Odrljin s kojim smo imali prilike razgovarati i to u samoj zgradi Kovnice koja je smještena u Svetoj Nedjelji.

Ivan je inače u duši numizmatičar i stoga možemo slobodno reći da imamo sreću što u Kovnici radi jedan od naših kolega koji razumije kako numizmatičari razmišljaju i što žele. Ivan je u ovom intervjuu vrlo otvoreno govorio o svim aspektima izdavanja modernog hrvatskog prigodnog novca i vjerujemo da će nakon ovog intervjua mnoge nedoumice glede rada Kovnice biti razjašnjene.

U intervjuu smo razgovarali o recentnim numizmatičkim izdanjima, ali i planovima za budućnost. Dobili smo jednu ekskluzivu i još neke najave…

Inače, ovaj video nije sponzorski video, već je razgovor snimljen s Ivanom Odrljinom kao relevantnim sugovornikom iz Hrvatske kovnice novca. Doduše, moram priznati da su me „kupili“ s kavom i srdačnim prijemom u Hrvatskoj kovnici novca.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine.

Link na video: S Ivanom Odrljinom iz Hrvatske kovnice novca o hrvatskoj numizmatici danas i planovima za budućnost

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Ivan Odrljin, Hrvatska kovnica novca, Croatian Mint, Hrvatska, kuna, euro, pelješki most, hum, zlatnik Hum, Kravata, Konturna kravata, 2 euro, prigodni novac, dalmatinski pas, boškarin

- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.11.2023.

Prikaz novčanice: Crna Gora 100 perpera 1912. Bez serijskog broja



Kada je numizmatika u pitanju, Crna Gora je definitivno jedno od najzanimljivijih područja, osobito za kolekcionare. Veliki je izazov nabaviti sva numizmatička izdanja ove zemlje, bilo da je riječ o kovanicama ili o novčanicama. Najteže je nabaviti najviše nominale, što zbog njihove rijetkosti što zbog izrazito visoke cijene. Danas u ovom videu predstavljamo upravo jedan takav primjerak; pravi raritet kada je papirni novac u pitanju – novčanicu od 100 perpera iz 1912. Da stvar bude zanimljivija, radi se o neponištenom (neprobušenom) primjerku bez serijskog broja. Ta novčanica predstavlja svojevrsni „Sveti gral“ kada govorimo o papirnom novcu na području bivše Jugoslavije.

Velika većina numizmatičara i kolekcionara na žalost nisu imali priliku vidjeti ovu novčanicu uživo, niti je držati u rukama. Razlozi za to su jasni, ali zato u ovom videu imate priliku malo bolje vidjeti kako ta novčanica zapravo izgleda.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Crna Gora 100 perpera 1912. Bez serijskog broja

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Crna Gora, Kraljevina Crna Gora, Perper, Perpera, 100 perpera, 100 perpera 1912., crnogorski perper, crnogorski novac, Crnogorski, uputnice, bonovi, Glavna državna blagajna, Kralj Nikola, rijetkost, raritet

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.10.2023.

Prikaz zlatnika: Hrvatska 10, 25 i 100 eura 2023. Čipkarstvo u Hrvatskoj



U ovom videu predstavljamo prigodne hrvatske euro zlatnike posvećene čipkarstvu u Hrvatskoj. Ova izdanja predstavljaju nastavak teme koja je započeta sa zlatnikom od 10 kuna iz 2012. godine i na taj način se ističe važnost čipkarstva kao dijela hrvatske kulturne baštine. Prikazani zlatnici su iskovani u tehnici visokog kovničkog sjaja, izrađeni su od zlata čistoće .999 i dolaze u tri nominalne vrijednosti: 10, 25 i 100 eura. Sva tri zlatnika imaju identično likovno rješenje, a autorstvo potpisuje akademski kipar Stjepan Divković.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz zlatnika: Hrvatska 10, 25 i 100 eura 2023. Čipkarstvo u Hrvatskoj

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnici, investicijski zlatnici, zlatne kovanice, Hrvatska, Republika Hrvatska, euro, hrvatski euro, Čipkarstvo, čipkarstvo u Hrvatskoj, prigodno izdanje, prigodne kovanice, prigodni zlatnici, Hrvatska kovnica novca, Croatian Mint

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 20.10.2023.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Polutalir (Polubradan) iz 1735.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to jedna prava numizmatička rijetkost – dubrovački srebrni polutalir i to Polubradan. Ovi srebrnjaci izdavali su se samo 1731. i 1735. godine. Imali su nominalnu vrijednost od pola talira, a što je bila protuvrijednost od 30 dinara ili dinarića.

Po svom likovnom oblikovanju, Polubradan je praktički identičan taliru, Bradanu. Razlika u odnosu na Bradana je u nazivu nominalne vrijednosti: MED DU ET SE - REIP RHAC (MEDIUS DUCATUS ET SEMIS REIPUBLICAE RHAGUSINAE, odn. Polovica od dukata i pol Dubrovačke Republike).

Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Polutalir (Polubradan) iz 1735.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, polutalir, Polubradan, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, polovica dukata i pol, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa, povijest, arheologija

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.10.2023.

Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1993. T ispod repa



Danas predstavljamo jednu od najvećih rijetkosti moderne hrvatske numizmatike; kovanicu za koju su mnogi mislili da je samo dio priča i legendi, te da zapravo ni ne postoji, a radi se o kovanici od 2 kune iz 1993. kod koje je slovo „T“ iz natpisa „TUNJ“ ispod repa ribe. Radi se zapravo o prvom otkovu kovanice od 2 kune i koja je kao takva trebala biti puštena u optjecaj. Međutim, nakon što su otkovani prvi primjerci, došlo je do prigovora da natpis na kovanici izgleda malo rastegnuto i da bi bilo bolje kada bi bio „spojen“. Taj prigovor je uvažen i otkovane su kovanice kakve su svima nama bile poznate, one sa spojenim natpisom „TUNJ“.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1993. T ispod repa

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, kuna, (HRK), 2 kune, 2 kune 1993., tunj, natpis, rijetkost, raritet, specijalitet, otkov, Kuzma Kovačić, kovnica, Hrvatski novčarski zavod

- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.10.2023.

S Bornom Barcem o numizmatici, faleristici, karijeri, kolekcionarskoj sceni, sreći... (+ ekskluziva)



Borna Barac je poznato ime u svijetu numizmatike i faleristike, te idealan sugovornik kada se razgovara o starim kovanicama, novčanicama i odlikovanjima. Borna je već dugo vremena profesionalno u numizmatici i faleristici i tu je ostvario velike uspjehe; već 31 godinu ima svoju numizmatičku tvrtku; pokrenuo je prvu numizmatičku aukcijsku kuću u Hrvatskoj; autor je nekoliko knjiga i kataloga o kovanicama, novčanicama i odlikovanjima. Svakako se mora napomenuti da ujedno i autor knjige - korpusa svjetskih odlikovanja izdanih do 1945., a što je danas glavna referentna literatura za sve koji se bave odlikovanjima. U konačnici, Borna je sretan čovjek jer se bavi onime što voli i što ga ispunjava.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine.

Link na video: S Bornom Barcem o numizmatici, faleristici, karijeri, kolekcionarskoj sceni, sreći... (+ ekskluziva)

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Borna Barac, Barac

- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.10.2023.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red za zasluge 2. stupnja za kršćane



U današnjem videu predstavljamo Red za zasluge 2. stupnja Nezavisne Države Hrvatske. Radi se o odlikovanju u obliku križa koje je dodjeljivano kršćanima, a postojalo je i posebno odlikovanje za muslimane. Ovo odlikovanje je ustanovljeno 19.12.1942. Zakonskom odredbom o osnutku Reda za zasluge i zauzimalo je 27. mjesto po važnosnom slijedu odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske. Autor idejnog rješenja je najvjerojatnije Jakov pl. Machiedo, a izrađeno je u radionici „Braća Knaus“ u Zagrebu. Zanimljivost je da je ovo odlikovanje oblikovano po uzoru na križ koji se nalazi na krstionici kneza Višeslava.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red za zasluge 2. stupnja za kršćane


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, red, Red za zasluge, za zasluge, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, drugi svjetski rat, rat, ustaše, ustaša, Jakov Machiedo, kršćani, stupanj, križ, emajl

- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 11.10.2023.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 100 dinara 1946. Kovač, kosac i ribar



Nakon „ratne“ serije novčanica Demokratske Federativne Jugoslavije s godinom 1944., uslijedila je prva „mirnodopska“ emisija s godinom 1946. U međuvremenu je zemlja promijenila ime u Federativna Narodna Republika Jugoslavija i okrenula se novim društvenim temama; ustroj novog političkog poretka, socijalizam, rad, obnova. Shodno tome i novčanice nove serije slijedile su taj politički narativ.

Nova novčanica od 100 dinara s datumom 01.05.1946. na sebi prikazuje junake (novog socijalističkog) doba; radnika, seljaka, ribara, a autorstvo potpisuju dokazani autori iz prethodnog (prijeratnog i ratnog) razdoblja. U ovom videu donosimo prikaz te novčanice.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 100 dinara 1946. Kovač, kosac i ribar

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, 100 dinara, 100 dinara 1946., FNRJ, Federativna Narodna Republika Jugoslavija, kovač, kosac, ribar, Mate Zlamalik, Veljko Andrejević Kun, Tanasije Krnjajić, jugoslavija, socijalizam, komunizam, obnova, rad

- 23:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.10.2023.

Na numizmatičkoj kavi sa Sašom Ivanovićem: O investicijskim zlatnicima, srebrnjacima i numizmatici



U današnjem videu razgovaramo sa dr. Sašom Ivanovićem, vodećim čovjekom u Hrvatskoj kada je u pitanju investiranje u fizičko zlato i srebro. Dobar dio svoje karijere Saša je proveo u svijetu burzovnog investiranja, sve do trenutka dok se nije zainteresirao za fizičko zlato. Taj početni interes se pretvorio u poslovnu ideju, a poslovna ideja u tvrtku za trgovanje investicijskim zlatom - "Centar zlata". Povod za ovaj razgovor je bio trenutno stanje na tržištu plemenitih metala, a osobito kretanje cijene zlata s obzirom na inflaciju i kakva možemo imati očekivanja u budućnosti? Dotakli smo se i teme srebrnjaka, te modernih hrvatskih numizmatičkih izdanja. Iako još nekako odolijeva, Saša je na dobrom putu da jednog dana i sam postane numizmatičar.

Važna napomena: Ovaj video nije sponzorski video, već je razgovor snimljen sa Sašom Ivanovićem kao relevantnim sugovornikom na temu investiranja u plemenite metale. Za razgovor nije ništa platio, niti je platila njegova tvrtka niti s njom povezane tvrtke. Čak mu nije bilo dopušteno ni da plati kavu.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine.

Link na video: Na numizmatičkoj kavi sa Sašom Ivanovićem: O investicijskim zlatnicima, srebrnjacima i numizmatici

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Saša Ivanović, Centar zlata, investicijsko zlato, investicijsko srebro, investicijski zlatnici, investicijski srebrnjaci, zlatnici, zlatnik, srebrnjaci, Srebrnjak, burza, plemeniti metal, plemeniti metali, investicija, ulaganje

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.10.2023.

Izvještaj sa sajma numizmatike i kolekcionarstva Collecta Ljubljana, 27.-29.09.2023.



Collecta u Ljubljani je najveći sajam numizmatike i kolekcionarstva u Sloveniji. Do „korone“, Collecta je bila praktički najznačajniji profesionalno organizirani sajam na području bivše Jugoslavije. Ovogodišnja Collecta, 15. po redu, je organizirana u skromnijem obimu i održana je u Cankarjevom domu u Ljubljani. Usprkos tome, kao i činjenici da se održava tijekom radnog tjedna, prvi dan sajma je bio dobro posjećen i trgovci su imali razloga za zadovoljstvo. Ovaj izvještaj je napravljen drugi dan sajma, kada je posjećenost bila manja, ali to je ujedno omogućilo i lakše snimanje video materijala.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma numizmatike i kolekcionarstva Collecta Ljubljana, 27.-29.09.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, sajam, Collecta, Ljubljana

- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.09.2023.

Kolekcionarstvo: Zašto je OK promijeniti predmet interesa?



Kada započnemo sa skupljanjem nečega, često definiramo naš predmet interesa. Ne definiramo samo područje skupljanja (numizmatiku, faleristiku, filateliju), već i samu vrstu predmeta koji nas zanimaju. No, što ako osjetimo potrebu za promjenom? Mnogi kolekcionari tijekom vremena osjete želju za proširenjem ili promjenom interesa. Je li to u redu? I kako će okolina reagirati? U ovom videu razbijamo mitove i strahove vezane uz promjenu interesa unutar kolekcionarstva. Otkrijte zašto je promjena sasvim prirodan korak i kako je bezbrižno usvojiti.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Kolekcionarstvo: Zašto je OK promijeniti predmet interesa?


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, interes, fokus, predmet

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 22.09.2023.

Prikaz kovanice: Hrvatska 2 eura 2023. Uvođenje eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj



Nakon uvođenja eura, Hrvatska je dobila i svoju prvu prigodnu kovanicu od 2 eura. Prva hrvatska prigodna euro kovanica je posvećena uvođenju eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj. Ova kovanica je puštena u optjecaj 15.09.2023. i odmah se susrela sa salvom kritika; od samog dizajna i prigode povodom koje je izdana, te načina distribucije same kovanice. Na cijelu priču su se nadovezale i zanimljive opservacije vezane uz sam dizajn kovanice. Kritika i nezadovoljstva je puno, ali što je tu je, dobili smo prvu prigodnu euro kovanicu koja će nas predstavljati u Europi i svijetu, pa kome krivo, kome pravo.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 2 eura 2023. Uvođenje eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, euro, 2 eura, 2 euro, prigoda, prigodno izdanje, prigodna kovanica, uvođenje eura, Eurozona, Europodručje, HNB, Hrvatska narodna banka, Hrvatska kovnica novca, euro kovanice, komemorativna kovanica

- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 20.09.2023.

Na numizmatičkoj kavi s Ivorom Altarasom Pendom



U današnjem videu razgovaramo s Ivorom Altarasom Pendom, vrlo zanimljivim i svestranim čovjekom. Inače sveučilišnim profesorom širokog obrazovanja, aktivnim planinarom, te numizmatičarem i numizmatičkim piscem. Povod za ovaj razgovor je upravo ovo posljednje, jer kolega Penda uskoro izdaje svoju knjigu posvećenu numizmatici. Razgovarali smo ne samo o knjizi, već i o aktualnim temama kao što su pitanje nacionalnog identiteta i novca, zašto na kovanicama eura imamo neustavno ime zemlje, te o investicijskom aspektu numizmatike. U razgovoru je došlo do određenih neslaganja i napetosti, ali je sve na kraju sve izglađeno.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine.

Link na video: Na numizmatičkoj kavi s Ivorom Altarasom Pendom


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, Ivor Altaras Penda, Autor:, knjiga, literatura, euro, kuna, identitet, simbol, investicija, 2 eura

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.09.2023.

Šetnja po sajmu numizmatike i kolekcionarstva Zagreb (Vukovarska), 16.09.2023.



U subotu 16.09.2023. je održan tradicionalni sajam i susret kolekcionara u Zagrebu koji je okupio brojne ljubitelje starih kovanica, novčanica, poštanskih maraka, odlikovanja, značaka, razglednica i drugih kolekcionarskih predmeta. Ovaj događaj je održan u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Vukovarskoj ulici. Iako se ovaj događaj održava već godinama, pod zadnje doživljava pravu renesansu i posjećuje ga sve više ljudi i izlagača, ne samo iz Hrvatske, već i iz susjednih zemalja. U ovoj kratkom videu možete vidjeti dio atmosfere s ovog sajma, a za pravi doživljaj morate doći osobno na sljedeći.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Šetnja po sajmu numizmatike i kolekcionarstva Zagreb (Vukovarska), 16.09.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, sajam, Zagreb, Vukovarska

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.09.2023.

Posjet Vojnom muzeju "Žižkov" u Pragu



Vojni muzej "Žižkov" je najznačajniji vojno-povijesni muzej u Češkoj. Muzej se nalazi u glavnom gradu Pragu, u podnožju brda Vitkov i postoji od 1929. godine. Muzej obiluje brojnim eksponatima među kojima se osobito ističu čitave uniforme, sablje, odlikovanja i sl. Kao takav, ovaj muzej je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje militarije i faleristike koji u njemu mogu provesti sate, uživajući u autentičnim povijesnim predmetima. Kada vidimo kakvi sve vojni muzeji postoje u Europi, možemo se s pravom pitati zašto nešto takvo nema i kod nas?

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Posjet Vojnom muzeju "Žižkov" u Pragu

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, militarija, vojne oznake.uniforme, kacige, šljemovi, odore, sablje, bajunete, kape, prvi svjetski rat, drugi svjetski rat, Hladni rat, wehrmacht, socijalizam

- 06:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.09.2023.

Izvještaj sa sajma numizmatike i kolekcionarstva Sberatel Prag, 07.-09.09.2023.



Jesenski Sberatel u Pragu je jedan od najznačajnijih sajmova numizmatike i kolekcionarstva u centralnoj Europi. Na ovom sajmu izlaže čak 274 izlagača iz područja numizmatike, notafilije, filatelije, faleristike i drugih kolekcionarskih područja. Prema tvrdnjama organizatora, ovaj sajam posjećuje oko 10.000 ljudi, a što je svakako impresivna brojka.

Ponuda na ovom sajmu je vrlo šarolika i može se reći da ima za svakoga po nešto. U svakom slučaju, numizmatika je dominantna, a cijene su „tradicionalno“ visoke. Usprkos tome, na ovom sajmu vlada velika dinamika i trguje se „punom parom“; gužva za stolovima i štandovima; kupci kupuju, a trgovci prodaju. Svi u konačnici djeluju zadovoljno, a što je najbitnije.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma numizmatike i kolekcionarstva Sberatel Prag, 07.-09.09.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, sajam, Sberatel, Prag

- 23:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 01.09.2023.

Kupujem stvari za zbirku, a obitelj stalno prigovara... Bez brige, ima rješenja!



U ovom videu govorimo o tome što napraviti kada Vam obitelj prigovara zbog trošenja novca na kupovinu kovanica, novčanica i drugih predmeta za Vašu zbirku. To su svakako neugodne situacije i zbog njih često dolazi do sukoba, a u ekstremnim slučajevima i do razvoda brakova. Najčešći prigovor je zbog trošenja novca na „nepotrebne stvari“ kao što je hobi, dok ima puno drugih „prioriteta“ koji su na čekanju. Zbog toga prigovaraju bračni partneri, djeca, roditelji… No, tome se ipak može doskočiti i na neki način „neutralizirati“ njihovo zanovijetanje.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine i izrađen je za edukativne svrhe.

Link na video: Kupujem stvari za zbirku, a obitelj stalno prigovara... Bez brige, ima rješenja!

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Prigovaranje, zvocanje, Sukobi, Potrošnja, investicija, obitelj

- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.08.2023.

Vječna ljepota Morgan Dollara

Američki dolar je već dugo godina najpopularnija svjetska valuta, osobito od kraja 19. stoljeća. Dobar dio naših predaka je još prije Prvog svjetskog rata odlazio na rad u Sjedinjene Američke Države i vraćao se natrag u rodni kraj s “dolorima”. Neke obitelji čak i dan danas čuvaju zlatne, srebrne i papirnate dolare koje je pra-pra-djed donio iz “Jamerike”.

Pročitajte cijeli članak na portalu NumizmatikaNET.

Link na članak: Vječna ljepota Morgan Dollara


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, SAD, amerika, dolar, dollar, Morgan Dollar, Morgan Dolar, Sjedinjene Američke Države, liberty, orao, američki dolar, US Dollar, USD

- 13:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.08.2023.

Utjecaj očuvanosti na vrijednost starog novca



U ovom videu govorimo o tome koliko očuvanost utječe na vrijednost starog novca i zašto je očuvanost važna kolekcionarima. Isto tako govorimo i o slučajevima kada cijena drastično pada kod nižih stupnjeva očuvanosti. Radi lakšeg razumijevanja ove materije, donosimo usporedbu očuvanosti u numizmatici s primjerima iz svakodnevnog života.

Ovaj video je snimljen u veljači 2020. godine i izrađen je za edukativne svrhe.

Link na video: Utjecaj očuvanosti na vrijednost starog novca

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, očuvanost, kvaliteta, stupanj očuvanosti, pad vrijednosti, pad cijene

- 16:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.08.2023.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red hrvatskog trolista



Red hrvatskog trolista je 15. odlikovanje u važnosnom slijedu odlikovanja Republike Hrvatske. Dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. U ovom videu, donosimo vam prikaz navedenog odlikovanja.

Ovaj video je snimljen u veljači 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red hrvatskog trolista

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, ordenje, red, red hrvatskog trolista, trolist, Republika Hrvatska, redovi, Hrvatski trolist, red vojničkog trolista, Red krune kralja Zvonimira, ndh, Nezavisna Država Hrvatska

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.08.2023.

Skupljati samo UNC ili ne?



Među kolekcionarima numizmatike se uvijek proteže jedno „vječno pitanje“: Treba li skupljati samo UNC primjerke ili se može i druge (niže) kvalitete? Međutim, nema univerzalnog odgovora na ovo pitanje, budući da svaki od kolekcionara ima neko svoje viđenje svoje sakupljačke aktivnosti. Neki skupljaju numizmatiku radi svojeg osobnog zadovoljstva, dok neki gledaju na to kao svojevrsni oblik investicije. Shodno tome, različita su i stajališta o tome kakvu kvalitetu „treba“ skupljati. O ovoj temi govorimo u današnjem videu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Skupljati samo UNC ili ne?

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, Unc, uncircualated, očuvanost

- 22:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 19.08.2023.

Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem



U današnjem videu po prvi put imamo gosta i to ne bilo kakvog. Razgovarali smo s Vedranom Krušeljem, jednim od rijetkih numizmatičkih istraživača u Hrvatskoj danas. Kolega Krušelj već duže vrijeme radi na knjizi o novčanicama Nezavisne Države Hrvatske, a koja će, kako se čini, predstavljati kapitalno djelo o ovom području u hrvatskoj notafiliji.

Razgovor je vođen i na temu zamjenskih novčanica iz navedenog razdoblja, ali i o zanimljivoj numeraciji na novčanici Demokratske Federativne Jugoslavije od 100 dinara iz 1944. Isto tako, u razgovoru je bilo i riječi o ideološkoj i političkoj neutralnosti u numizmatici i kolekcionarstvu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine.

Zahvala g. Alminu Muratagiću za ustupanje fotografije novčanice od 100 dinara iz 1944.

Link na video: Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Vedran Krušelj, Vedran Kruselj, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, kuna, kune, banica, banice, DFJ, Demokratska Federativna Jugoslavija, Dinar, Dinara, 100 dinara 1944., 1000 kuna 1941., 5000 kuna 1943.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.08.2023.

Peta obljetnica YouTube kanala NumizmatikaNET



Na današnji dan prije pet godina, 16.08.2018., pokrenut je YouTube kanal NumizmatikaNET. Prvi video je objavljen dva dana kasnije, 18.08.2018. Kanal je pokrenut s ciljem popularizacije numizmatike, faleristike i općenito kolekcionarstva među mlađom generacijom. Kod izrade video sadržaja, osobiti naglasak je stavljen na njihov edukativni karakter, a isto tako i na video dokumentaciju kovanica, novčanica, odlikovanja, vojnih oznaka i sl. predmeta. Razvoj ovog YouTube kanala je pratio i portal NumizmatikaNET na kojem se prenose svi objavljeni video sadržaji kao i članci i drugi sadržaji iz numizmatike i faleristike.

Na dan objave ovog videa, YouTube kanal NumizmatikaNET je imao 200 objavljenih videa (130 dugog formata i 70 shorts-eva), 1882 pretplatnika (pratitelja) i preko 300.000 pregleda. Najposjećeniji video je imao više od 80.000 pregleda.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine.

Link na video: Peta obljetnica YouTube kanala NumizmatikaNET

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, youtube, video, obljetnica

- 18:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.08.2023.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red krune kralja Zvonimira 1. stupnja s mačevima



U današnjem videu predstavljamo jedno odlikovanje Nezavisne Države Hrvatske, a radi se o Redu krune kralja Zvonimira 1. stupnja s mačevima. Ovo odlikovanje je ustanovljeno 17.05.1941. Zakonskom odredbom o osnutku Reda krune kralja Zvonimira i zauzimalo je 17. mjesto po važnosnom slijedu odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske. Autor idejnog rješenja za odlikovanje je Jakov pl. Machiedo, a izrađeno je u radionici „Braća Knaus“ u Zagrebu. Za odlikovanje je karakteristično da je u obliku hrvatskog križa (trolista), a središnji motiv je kruna kralja Zvonimira, odnosno srednjovjekovna starohrvatska kruna.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red krune kralja Zvonimira 1. stupnja s mačevima

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, drugi svjetski rat, odlikovanja NDH, Red krune kralja Zvonimira, kralj Zvonimir, kruna kralja Zvonimira, starohrvatska kruna, Kruna, mačevi, ustaše, Bog i Hrvati, Jakov pl. Machiedo, Braća Knauss

- 21:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.08.2023.

Jugoslavenski rudar otišao s 10000 na 20000 dinara



Nedavno je bilo riječi o poznatoj jugoslavenskoj novčanici s likom rudara, a o kojoj je bio objavljen video na YouTube kanalu NumizmatikaNET, te članak na portalu NumizmatikaNET. Radi se o novčanici od 20000 dinara iz 1987. koja je svima vrlo dobro poznata. Osobito je zanimljiva zbog nagađanja nalazi li se na njoj lik Alije Sirotanovića ili ne. Međutim, do nedavno nije bilo poznato (barem ne u širim numizmatičkim krugovima) da je ta novčanica zapravo inicijalno trebala biti novčanica nominalne vrijednosti od 10000 dinara i nositi datum 01.05.1985.

Ovaj zanimljiv detalj je objavila dr. Gordana M. Jauković u svojoj doktorskoj disertaciji pod nazivom: „Formiranje i istorijski razvoj vizuelnog identiteta u službi zaštite kovanog i papirnog novca u Srbiji (1868-2018)“. U istom radu objavljen je i crtež likovnog rješenja za ovu novčanicu, a koji potječe iz arhiva Narodne Banke Srbije.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Jugoslavenski rudar otišao s 10000 na 20000 dinara

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, 20000 dinara, rudar, Alija Sirotanović, površinski kop, rotorni bager, rudarstvo, socijalizam, komunizam, 10000 dinara, Gordana Jauković, disertacija

- 21:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.07.2023.

Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Poludinarić iz 1795.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. To je danas bakreni poludinarić iz 1795. Radi se o sitnim dubrovačkom novcu nominalne vrijednosti od 15 minci (folara). Na licu kovanice se nalazi lik Sv. Vlaha, a uz rub kovanice je polukružni natpis na latinskom: PROT REIP RHAGVSINE (skraćeno od PROTECTOR RAEIPUBLICAE RHAHUSINAE, odn. zaštitnik Dubrovačke Republike). Na naličju kovanice se nalazi prikaz Isusa Krista i natpis: DEUS REFUG ET VIRTUS (skraćeno od DEUS REFUGIUM ET VIRTUS, odn. Bog je utočište i snaga).

Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Poludinarić iz 1795.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, poludinarićbronca, mjed, sveti vlaho, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa, g, bakar

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.07.2023.

Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden jugoslavenske krune, 1. red



U današnjem videu govorimo o Ordenu jugoslavenske krune, jedinom ordenu koji je ustanovljen u Kraljevini Jugoslaviji. U videu se konkretno obrađuje orden 1. reda. Orden se sastoji od ordenskog znaka na lenti i ordenske zvijezde. Sam orden je nastao pod utjecajem francuskog Ordena Legije časti, a ima i nekih sličnosti s japanskim Ordenom krizanteme. Ovaj orden je likovno osmislio Đorđe Čarapić, kancelar kraljevskih ordena iz razdoblja Kraljevine Jugoslavije.

Ovaj video je snimljen u srpnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden jugoslavenske krune, 1. red

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Orden jugoslavenske krune, jugoslavenska kruna, Đorđe Čarapić, Aleksandar Karađorđević, kralj Aleksandar I, Kraljevina Jugoslavija, jugoslavija, jugoslavenski, Legija časti, Orden krizanteme, ordenski znak, ordenska zvijezdalenta, Kruna

- 22:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.07.2023.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 20000 dinara 1987. Rudar



Novčanica od 20000 dinara iz 1987. s likom rudara je jedna od najpoznatijih novčanica bivše Jugoslavije izdana tri godine prije raspada zemlje. Opće je mišljenje da se na novčanici nalazi najpoznatiji jugoslavenski rudar, udarnik i junak socijalističkog rada – Alija Sirotanović. Ta informacija se vrlo često prenosi u medijima, međutim da li je to baš tako… Provjerite u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u srpnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 20000 dinara 1987. Rudar

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, 20000 dinara, rudar, Alija Sirotanović, površinski kop, rotorni bager, rudarstvo, socijalizam, komunizam

- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.07.2023.

Ljudi u numizmatici: numizmatičari, kolekcionari, sabirači, investitori i trgovci



U ovom videu analiziramo vrste ljudi koji se bave numizmatikom, odnosno načine bavljenja numizmatikom. Numizmatičari su osobe koje se studiozno bave proučavanjem novca; zanima ih njegova povijest, društvena i umjetnička vrijednost. Njihovo glavno zadovoljstvo dolazi iz otkrivanja nekih novih informacija značajnih za numizmatiku. Kolekcionari se usredotočuju se na sakupljanje novca po određenom sustavu. Sabirači su skupljači koji prikupljaju novac bez određenog kriterija, često ne zanima ih numizmatika, već samo posjedovanje „nečega“. Investitori su usmjereni na numizmatičku vrijednost novca i cilj im je kupiti ga jeftino i prodati kada cijena poraste. Trgovci numizmatikom se profesionalno bave kupovinom i prodajom kovanica i novčanica i to rade praktički na dnevnoj bazi. Ova podjela među ljudima nije stroga, već su moguća razna preklapanja između različitih načina bavljenja numizmatikom.

Ovaj video je snimljen u lipnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Ljudi u numizmatici: numizmatičari, kolekcionari, sabirači, investitori i trgovci

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, numizmatičari, kolekcionari, sabirači, investitori, trgovci, ljudi, vrste ljudi, načini skupljanja, Podjela, numizmatičar, kolekcionar, TRGOVAC

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 30.06.2023.

O numizmatici u podcastu "Nominis"



Gostovanje urednika portala NumizmatikaNET Zlatka Viščevića na podcastu "Nominis". Razgovaralo se o numizmatičkim i kolekcionarskim temama; zašto ljudi skupljaju stari novac; o profilu današnjeg numizmatičara; kako izleda numizmatička zajednica u Hrvatskoj; o profesionalnom bavljenju numizmatikom i izazovima koji se tu javljaju; o nastanku YouTube kanala i portala NumizmatikaNET i drugim vezanim temama.

Voditelji: Marcel Majsan i Saša Tenodi; YouTube kanal: Nominis (Udruga eCommerce Hrvatska)

Link na video: O numizmatici u podcastu "Nominis"

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Podcast:, Nominis, ecommerce, eCommerce Hrvatska, Marcel Majsan, Saša Tenodi, prodaja, nabava, portal, youtube, poslovanje

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.06.2023.

Prikaz srebrnjaka: Belgija 50 franaka 1935. Expo Bruxelles i 100. obljetnica belgijskih željeznica



U ovom videu govorimo o jednoj belgijskoj kovanici. Radi se o prigodnom srebrnjaku od 50 franaka iz 1935. godine posvećenom dvjema prigodama: Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1935. i 100. obljetnici belgijskih željeznica. Na licu kovanice je prikaz Sv. Arkanđela Mihovila (Mihaela), a na naličju je prikazana Palais des Expositions (Palača izložbi) na Heyselu. Ovo je vrlo neobična i zanimljiva kovanica, jer obilježava dvije prigode, a stilski je zanimljiv i prikaz Sv. Arkanđela Mihovila koji je inače izrađen kao vjetrokaz na tornju zgrade gradske vijećnice u Bruxellesu. Ovaj video je snimljen u najvišoj kugli Atomiuma, poznate znamenitosti u Bruxellesu.

Ovaj video je snimljen u lipnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Belgija 50 franaka 1935. Expo Bruxelles i 100. obljetnica belgijskih željeznica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, srebro, Srebrnjak, srebrna kovanica, Belgija, Kraljevina Belgija, 50 franaka, 50 francs, 50 franken, Expo Bruxelles 1935., Bruxelles, 100. godina željeznice, željeznica, prigodna kovanica, Expo, vlak

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 17.06.2023.

Interview Zlatka Viščevića za Radio Korzo na temu numizmatike - 15.06.2023.



Riječki Radio Korzo je jedna od radio postaja koja je pokazala interes za numizmatičke teme, pa je u skladu s time snimljen i emitiran jedan kratki razgovor na temu numizmatike, skupljanja, vrijednosti, itd. Osim audia, snimljen je i video razgovora. Pitanja je postavljao voditelj Marko Dorčić, a na njih odgovarao Zlatko Viščević. Svakako pogledajte ili poslušajte.

Ovaj video i audio zapis je snimljen u lipnju 2023. godine i emitiran je u na Radio Korzu 15.06.2023.

Link na video: Interview Zlatka Viščevića za Radio Korzo na temu numizmatike - 15.06.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Radio Korzo, emisija, intervju, interview, Marko Dorčić, radio postaja, rijeka, najskuplja novčanica, najskuplja kovanica, video

- 06:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.06.2023.

Ruganje u kolekcionarstvu i komentiranje cijena



U numizmatičkoj i općenito kolekcionarskoj zajednici, ruganje i omalovažavanje drugih je danas veliki problem. Pored toga, ništa ne izaziva toliko „bura i oluja“ kao što je komentiranje cijena. To je ujedno i najčešći povod za konflikte, svađu i obračune. Do toga dolazi kada netko nešto prodaje po određenoj cijeni, a druga osoba (ili osobe) se nađu iziritirane traženom (i po njima) previsokom cijenom. Takve situacije u svakom slučaju treba izbjegavati, jer ne koriste nikome i ničemu, te samo „habaju“ već ionako dobro istrošene živce svih nas u kolekcionarskoj zajednici. Zato se moramo svi prizvati pameti i biti malo tolerantniji jedni prema drugima. O ovoj bolnoj temi govorimo u današnjem videu.

Ovaj video je snimljen u lipnju 2023. godine i izrađen je za edukativne svrhe.

Link na video: Ruganje u kolekcionarstvu i komentiranje cijena

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, cijene, ruganje, Komentari

- 09:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.05.2023.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Stari vižlin iz 1747.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Stari Vižlin je primjer dubrovačkog srebrnjaka talirske veličine i nominalne vrijednosti od 60 dinara ili dinarića. Autor likovnog oblikovanja ove kovanice je bio Niko Matov Fišević (ili Fišić). Na licu kovanice se nalazi poprsje dubrovačkog kneza s pogledom na lijevo i natpis: RECTOR REIP RHACVSIN. Na naličju je veliki ukrašeni grb Dubrovačke Republike i natpis: DUCAT ET SEM REIP RHAC.

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Stari vižlin iz 1747.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, talir, Vižlin, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, Stari Vižlin, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.05.2023.

Jugoslavenska medalja za izgradnju mosta preko Dunava iz 1946. godine


Nakon povlačenja iz Beograda pod snažnim pritiskom sovjetskih snaga, njemačke snage su u svibnju 1944. godine uništile dunavski most u Beogradu. Obnova ovog izuzetno važnog mosta koji vodi prema Pančevu zahtijevala je dulji vremenski period. Međutim, uz angažman sovjetskih inženjera i lokalnih građevinara, most je izgrađen iznenađujuće brzo i za samo godinu dana. Radovima je rukovodio sovjetski časnik Vladimir Aleksandrovič Golovko. Maršal Tito je na Dan Republike, 29. studenog 1946. godine, svečano otvorio most i pustio ga u promet.

Link na članak: Jugoslavenska medalja za izgradnju mosta preko Dunava iz 1946. godine

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, jugoslavija, FNRJ, most, SSSR, Sovjetski savez, Dunav, Pančevo, Beograd, Pančevački most, Informbiro, Josip Broz Tito, komunizam, drugi svjetski rat, izgradnja

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.05.2023.

(Ne)poštivanje dogovora u numizmatici i kolekcionarstvu



U današnjem videu istražujemo česte situacije u numizmatici i kolekcionarstvu kada dolazi do kršenja dogovora. Bilo da ste kupac ili prodavatelj, vjerojatno ste se susreli s ovim problemima. Koliko puta ste se našli u situaciji kada kupci obećaju da će nešto kupiti, ali kasnije se prave blesavi i odustanu od dogovora? S druge strane, prodavatelji obećaju da će prodati određeni predmet, no kada stignete s novcem, predmeta nema. Još jedna situacija koja se često javlja je kršenje dogovora o zamjeni. Dogovorite zamjenu s nekim za određene predmete, ali umjesto da se obostrano poštuju dogovoreni uvjeti, jedna strana izigra drugu. Takvi trenuci mogu biti izuzetno frustrirajući i uništavaju povjerenje među ljudima u zajednici. Zato danas govorimo upravo o toj problematici.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: (Ne)poštivanje dogovora u numizmatici i kolekcionarstvu

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, prodaja, Kupovina, zamjena

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 17.05.2023.

Josip Broz Tito na novčanici Gvineje od 500 sylija iz 1980.



U socijalističkoj Jugoslaviji je postojala samo jedna optjecajna novčanica s likom Josipa Broza Tita; 5000 dinara iz 1985. godine. Međutim, u općoj javnosti je slabo poznato kako je i jedna druga zemlja izdala novčanicu s Titovim likom i to čak prije same Jugoslavije. Bila je to Republika Gvineja koja je na svojoj najvećoj novčanici od 500 sylija iz 1980. prikazala upravo lik Josipa Broza Tita. Kako je izgledala ta novčanica i zašto je na njoj prikazan baš Titov lik, možete saznati u današnjem videu.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne i zabavne svrhe.

Link na video: Josip Broz Tito na novčanici Gvineje od 500 sylija iz 1980.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Gvineja, Republika Gvineja, Afrika, Pokret nesvrstanih, Josip Broz Tito, tito, Maršal Tito, jugoslavija, SFRJ, Conakry, nesvrstani, antikolonijalizam, antiimperijalizam, komunizam, socijalizam

- 17:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.05.2023.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1990. Dječak



Nakon monetarne reforme 1990. godine i uvođenja "Markovićevog" dinara, svjetlo dana je ugledala i nova novčanica od 50 dinara s datumom 01.06.1990. i likom malog dječaka. Ova novčanica se stilski oslanja na jugoslavenske novčanice novijeg, modernijeg dizajna iz sredine 1980-ih. U numizmatičkoj zajednici već neko vrimeme kruže priče o tome tko je misteriozni dječak s ove novčanice...

Ovaj video je snimljen u svibnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1990. Dječak

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, jugoslavija, SFRJ, Dinar, jugoslavenski dinar, YUD, dje;ak, Ante Marković

- 21:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.05.2023.

Unboxing#1 Stigla je misteriozna pošiljka... Što je unutra?



Došao je red i na prvi "unboxing video" na kanalu NumizmatikaNET. Otvaranje pošiljki uvijek prati doza uzbuđenja, iščekivanja, neizvjesnosti, te ubrzanog rada srca. Ne postoji kolekcionar koji se ne obraduje dolasku pošiljke i otvaranju iste... A onda obično slijedi oduševljenje ili razočaranje. Rijetko tko ostane ravnodušan. Budući da je već puno ljudi pitalo za unboxing video; red je da im ispunimo tu želju i zadovoljimo znatiželju. Baš je danas došla jedna nova pošiljka. Što je unutra? Zlato? Srebro? Milijarde? ...ili nešto treće? Ne propustite ovaj trenutak dramatične napetosti na kanalu NumizmatikaNET.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2023. godine i izrađen je u svrhu zabave.

Link na video: Unboxing#1 Stigla je misteriozna pošiljka... Što je unutra?

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, pošiljka, paket, unboxing, otvaranje paketa, iznenađenje

- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.05.2023.

Atenska sova - legendarna srebrna tetradrahma



Legendarna „Atenska sova“ je jedna od najznačajnijih kovanica u numizmatičkoj povijesti. Ta kovanica je toliko poznata, da na određeni način predstavlja i simbol za numizmatiku. Zbog svoje popularnosti je predmet želje mnogih numizmatičara i gotovo svatko bi je volio vidjeti u svojoj zbirci. Ova srebrna atenska tetradrahma je tema našeg današnjeg videa.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Atenska sova - legendarna srebrna tetradrahma

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Grčka, atena, antika, Atika, grčki novac, antički novac, Posjedon, drahma, tetradrahma, Atenska sova, srebro, srebrna, Srebrnjak

- 22:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 02.05.2023.

Zamka za početnike: strka i panika



Početnici u numizmatici i kolekcionarstvu vrlo često znaju biti vrlo nestrpljivi kod popunjavanja svojih zbirki. Nakon što su spoznali koje im sve kovanice ili novčanice nedostaju za popunu zbirke; počinju ih mahnito tražiti i kupovati, ponekad i po suludim cijenama, a sve kako bi što prije popunili svoje zbirke. Takvi postupci često rezultiraju frustracijama ili bijesom, jer su neki primjerci koje traže - nedostupni na tržištu ili jako skupi. Međutim, numizmatika i kolekcionarstvo je "igra na duge staze" koja zahtjeva strpljenje i dobre živce. Numizmatika nije utrka niti natjecanje, već je aktivnost koja čovjeku treba omogućiti smirenje i uživanje.

Ovaj video je snimljen u travnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Zamka za početnike: strka i panika

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, strpljenje, nestrpljenje, financije, panika, zamka

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.05.2023.

Kauri školjke kao novac


Jedna od najzanimljivijih tema u numizmatici je neobični novac. Osobito su zanimljivi oblici „pranovca“ koji su prethodili novcu u fizičkom obliku kakav imamo danas. Jedna od najpoznatijih vrsta pranovca su kauri školjke koje dolaze s Maldiva. Kratku monetarnu povijest ove „monete“ možete pročitati u ovom članku.

Link na članak: Kauri školjke kao novac

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Ranko Mandić, Maldivi, Republika Maldivi, školjke, pranovac, kauri školjke, cowrie, cowry

- 23:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 28.04.2023.

Ljubomora u numizmatici i kolekcionarstvu



Ljubomora je vrlo česta pojava u numizmatičkom i kolekcionarskom svijetu i kao takva zna biti uzrokom velikih problema. Kad netko ima nešto što vi nemate ili je to uspio nabaviti po povoljnoj cijeni, normalno je da čovjek osjeća ljubomoru i ljutnju. To je sasvim normalan i prirodan, ali vrlo štetan osjećaj. Posebno je štetan kada trajno poremeti međuljudske odnose i dovede do sukoba. Ponekad ni sami ljudi nisu svjesni da su ljubomorni i da zbog toga loše reagiraju prema svojim kolegama. U ovom videu se govori kako se oduprijeti ovom mračnom osjećaju i neutralizirati ga.

Ovaj video je snimljen u travnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Ljubomora u numizmatici i kolekcionarstvu

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, ljubomora, zavist, psihologija

- 23:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.04.2023.

Razlike između polirane ploče (Proof) i običnih kovanica



Današnji video je namijenjen početnicima u numizmatici. Kod nekih kovanica u opisu zna stajati napomena „Proof“ ili „Polirana ploča“ (PP). Budući da su te kovanice u pravilu skuplje od ostalih kovanica, početnici se često pitaju „u čemu je kvaka“ i zašto je takva kovanica skuplja od UNC-a. Proof kovanice su otkovane u posebnoj tehnici kovanja koja omogućuje dobivanje visokog sjaja i „efekta ogledala“. U ovom videu možete vidjeti što su to Proof kovanice i koja je razlika između njih i kovanica otkovanih u običnoj tehnici kovanja.

Ovaj video je snimljen u travnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Razlike između polirane ploče (Proof) i običnih kovanica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, polirana ploča, P&P, proof, visoki sjaj, mat, efekt ogledala, prigodni novac, Pakiranja

- 21:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.04.2023.

Ima li smisla dolaziti na sajmove numizmatike?



Pojavom interneta, a osobito društvenih mreža, intenzivirala se komunikacija svih vrsta u virtualnom svijetu. To nije mimoišlo ni numizmatiku, kao ni kolekcionarstvo općenito. Veliki dio numizmatičkih aktivnosti kao što su razmjena informacija, diskusije, dogovaranje zamjena, prodaja i sl. odvija se danas putem internetskih kanala. To je u jednu ruku dobro, ali u drugu ruku ima i svoje negativne posljedice; smanjila su se druženja i susreti numizmatičara u realnom svijetu, a što ima za posljedicu općeniti pad opće numizmatičke kulture i razine na kojoj numizmatička zajednica funkcionira. Prema nekima nema nikakvog smisla dolaziti na numizmatičke sajmove i susrete, jer je "sve" danas online... i ti sajmovi su samo gubitak vremena. No da li je baš tako i ima li smisla dolaziti na sajmove numizmatike - pogledajte u današnjem videu i donesite svoj zaključak o ovoj temi.

Ovaj video je snimljen u travnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Ima li smisla dolaziti na sajmove numizmatike?

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, sajam, sajam numizmatike, susret numizmatičara, susret kolekcionara, numizmatički sajam, klub, numizmatički klub, Druženje, razmjena, prodaja

- 00:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 08.04.2023.

Suluda očekivanja u numizmatici



U numizmatičkom svijetu ima svega i svačega; normalnih i divnih ljudi, društvenog prosjeka, ali i potpunih luđaka i psihopata. Isto tako, jedan dio ljudi je potpuno normalan u svakodnevnom životu, ali ima suluda očekivanja kad je numizmatika u pitanju. Od tih očekivanja i uvjerenja ne odustaju i ne daju se nikako urazumiti. U današnjem videu navodimo i analiziramo nekoliko primjera takvih očekivanja.

Ovaj video je snimljen u travnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Suluda očekivanja u numizmatici

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, blago, očekivanje, bogatstvo, 2 eura, euro kovanice, euro, vrijedni euri, rijetki euri, certificiranje, čišćenje, čišćenje kovanica, 2 euro, greške

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 29.03.2023.

Prikaz kovanice: Rusija 5 kopjejki 1771. Katarina II. Velika



Rusija je danas velika zemlja, kao što je nekada bilo i Rusko Carstvo. Ruska carica Katarina II. je isto tako bila Velika, pa je shodno tome i njenih 5 kopjejki bilo veliko. Danas predstavljamo ovu masivnu bakrenu kovanicu koja je najviše zanimljiva zbog svoje neuobičajene veličine, iako se radi o kovanici manje nominalne vrijednosti. Više o njoj pogledajte u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Rusija 5 kopjejki 1771. Katarina II. Velika

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, rusija, Rusko Carstvo, ruski, kopjejka, rubalj, 5 kopjejki, bakar, promjer, masa, nominala, Katarina II. Velika, Katarina Velika, ruski car, ruska carica, carski

- 14:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.03.2023.

Prikaz kovanice: Japan 100 mon 1835.-1870. Tenpo Tsuho



U današnjem videu predstavljamo jednu posebno zanimljivu kovanicu, a radi se o japanskoj Tenpo Tsuho kovanici nominalne vrijednosti 100 mona. Ove brončane kovanice neobičnog oblika su izrađivane između 1835. i 1870. godine i napravljene su u količini većoj od 480 milijuna primjeraka. Inače, radi se o kovanicama koje nisu izrađivane postupkom kovanja, već lijevanja. Zahvaljujući svojem neobičnom obliku; relativnoj starosti (150-180 godina); dozi egzotike (ipak se radi o Japanu) kao i pristupačnoj cijeni, ove kovanice uživaju popriličnu popularnost među kolekcionarima numizmatike.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Japan 100 mon 1835.-1870. Tenpo Tsuho

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, japan, japanski, japanski novac, 100 mon, Mon, Tenpo Tsuho, lijevani novac, Azija, azijski novac, azijske kovanice, japanci, Tenpo, bronca, egzotika, ryo

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.03.2023.

Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Solad iz 1729.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Bakreni solad je bio sitni dubrovački novac nominalne vrijednosti 5 minci (folara). Na licu kovanice se nalazi lik Sv. Vlaha na dubrovačkim zidinama. Uz rub kovanice je polukružni natpis na latinskom: CIVITAS RAGUSII (grad Dubrovnik). Na naličju kovanice se nalazi prikaz Isusa Krista i dva mala dubrovačka grba.

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Solad iz 1729.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, solad, soldo, bronca, mjed, sveti vlaho, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.03.2023.

Numizmatička vrijednost probušenih, pozlaćenih i obojanih kovanica



U današnjem videu odgovaram na vrlo česta pitanja: Kakva je numizmatička vrijednost kovanice koja je probušena ili na sebi ima navarenu „ušicu“, kopču i sl.? Što je s pozlaćenim i obojanim kovanicama? Imaju li one numizmatičku vrijednost ili se smatraju oštećenim primjercima? Neke će odgovori uznemiriti i iznervirati, ali numizmatička pravila su neumoljiva.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Numizmatička vrijednost probušenih, pozlaćenih i obojanih kovanica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, probušene kovanice, Nakit, kovanice s alkicom, obojane kovanice, pozlaćene kovanice, pozlata

- 19:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.03.2023.

Izvještaj sa sajma numizmatike Numismata München, 04.-05.03.2023.



Po prvi put nakon „korone“ održava se tradicionalni sajam numizmatike u Münchenu – Numismata. Ovaj sajam već čitav niz godina okuplja veliki broj ljubitelja numizmatike i svake godine je dobro posjećen. Budući da se sajam nije održavao neko vrijeme, posjećenost ovogodišnjoj Numismati je bila iznad očekivanja. Posjetitelja je bilo do te mjere da su u jednom trenutku morali zabraniti ulaz novim posjetiteljima. Ovaj sajam je više orijentiran na kovanice i tu ponuda poprilično velika. Novčanica ima u nešto manjem broju. Iako je ovo međunarodni sajam, najviše izlagača je iz Njemačke, a isto tako je u dobroj mjeri zastupljen njemački materijal. Cijene na ovom sajmu su uglavnom velike, trgovci su zadovoljni, a čini se da su i kupci zainteresirani, ako ćemo suditi po gužvama na štandovima.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2023. godine.

Link na video: Izvještaj sa sajma numizmatike Numismata München, 04.-05.03.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, sajam, Numismata, München

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 04.03.2023.

Zlatnici bez numizmatičke vrijednosti



Suprotno nekom općem uvjerenju, nemaju svi zlatnici numizmatičku vrijednost. Postoje zlatnici koji vrijede samo kao zlato i ništa više od toga. Nekima je to neobično, jer se vrlo često radi o zlatnicima koji su čak iz 19. ili početka 20. stoljeća. Postavlja se pitanje: „Kako 150 godina stari zlatnik može vrijediti samo kao metal?“. Zašto je to tako, pogledajte u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2023. godine i izrađen je za edukativne svrhe.

Link na video: Zlatnici bez numizmatičke vrijednosti

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnici, investicijski zlatnici, investicijsko zlato, zlatni franak, pijetao, 20 franaka, 20 lira, 10 guldena, 10 maraka, 10 kruna, vrijednost zlata

- 06:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.03.2023.

Specimen novčanice



U današnjem videu govorimo o specimen novčanicama: što su; zašto se izrađuju; kako izgledaju; koliko vrijede, itd. Specimen novčanice se izrađuju uglavnom u malom broju primjeraka, pa ih to čini zanimljivim za kolekcionare novčanica. Isto tako, kod kupovine specimen novčanica treba biti dosta oprezan, jer ima puno manipulacija na numizmatičkom tržištu. Kolege Marko Miletić i Branko Prskalo su napisali kratku studiju o specimenima jugoslavenskih novčanica. Link na taj dokument u PDF formatu se nalazi u opisu ovog videa na YouTube-u.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2023. godine i izrađen je za edukativne svrhe. Inače, ovaj video je snimljen i montiran na pametnom telefonu. To je prvi video takve vrste na ovom kanalu.

Link na video: Specimen novčanice

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanicepapirni novac, specimen, specimeni, uzorak, vzorec, primerok, obrazec, specimen novčanice, pretisak, perforacija, vrijednost specimena, muster, nulta serija, nulti serijski broj

- 17:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.02.2023.

Obavezno pogledajte prije kupovine numizmatike



Dok ste još početnik u numizmatici i tek krećete s kupovinom kovanica i novčanica, vrlo je velik rizik da vas prevare ili pokušaju prevariti. Na žalost, jedan dio ljudi koji prodaje numizmatiku su skloni prevarama ili u najmanju ruku - obmanjivanju kupaca. Tome su osobito izloženi početnici koji još nemaju izgrađene kriterije za numizmatičke vrijednosti. Budući da sam i sam prošao neke „skupe škole“ još dok sam bio početnik, u ovom videu dijelim s vama tri mala savjeta koji bi vam trebali pomoći da smanjite navedene rizike na najmanju razinu.

Ovaj video je snimljen u veljači 2023. godine i izrađen je za edukativne svrhe.

Link na video: Obavezno pogledajte prije kupovine numizmatike

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanicepapirni novac, Kupovina, prodaja, nabava, aukcije, ebay, cijene, aukcijski rezultati, trgovci, savjet, savjeti

- 21:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 25.02.2023.

Konačno 100. video na NumizmatikaNET - Poklanjam kovanice, novčanice i popuste! :)



I konačno je došao red na 100. video na YouTube kanalu NumizmatikaNET. Kanal je započeo s radom prije skoro 5 godina s ciljem promocije numizmatike u javnosti, edukacije numizmatičara i videodokumentacije numizmatičkog i falerističkog materijala. U tom razdoblju, ovaj kanal je prikupio skoro 1000. pretplatnika i 100.000 pregleda.

Zahvaljujem se svim pretplatnicima, vjernim pratiteljima ovog kanala i svima koji na bilo koji način sudjeluju u radu ovog kanala ili ga podržavaju (komentarima, prijedlozima, savjetima, donacijama...). Kanal i dalje nastavlja s radom i uskoro možete očekivati nove sadržaje! Hvala svima!

Link na video: Konačno 100. video na NumizmatikaNET - Poklanjam kovanice, novčanice i popuste! :)

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanicepapirni novac, poklanjanje, giveaway

- 12:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 07.02.2023.

Izvještaj sa sajma numizmatike World Money Fair '23 održanog u Berlinu 03.-05.02.2023.



Početkom veljače održan je tradicionalni sajam numizmatike u Berlinu – World Money Fair. Ovaj sajam tradicionalno okuplja ljubitelje kovanica i novčanica koji dolaze u Berlin kako bi kupovali i prodavali numizmatiku, a ujedno se i družili sa svojim kolegama iz cijelog svijeta. U središnjem dijelu sajma su predstavljene vodeće svjetske kovnice novca i investicijskih zlatnika i srebrnjaka, a pored njih na sajmu sudjeluju i poznate aukcijske kuće, te srednji i manji trgovci numizmatikom. Na ovogodišnjem sajmu je po prvi put sudjelovala i Hrvatska kovnica novca, a što je za svaku pohvalu. Kako je bilo na sajmu, što se sve nudi, kakve su cijene i da li se isplati dolaziti na ovaj sajam… pogledajte u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u veljači 2023. godine.

Link na video: Izvještaj sa sajma numizmatike World Money Fair '23 održanog u Berlinu 03.-05.02.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, sajam, sajam numizmatike, World Money Fair, Berlin, Njemačka, okupljanje

- 08:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.02.2023.

Šetnja po sajmu - World Money Fair '23 Berlin



U ovom videu prikazujemo kratku šetnju kroz World Money Fair, sajam numizmatike koji je održan u Berlinu 03.-05.02.2023. Na snimci možete vidjeti prikaz dijela ponude sa sajma: kovanice, srebrnjake, zlatnike, novčanice, odlikovanja i ostalo. Izlagača je bilo puno, tako da nije bilo moguće obuhvatiti cjelokupnu ponudu. Ipak, na temelju snimaka možete dobiti uvid u to kako ovaj sajam otprilike izgleda.

Ovaj video je snimljen u veljači 2023. godine.

Link na video: Šetnja po sajmu - World Money Fair '23 Berlin

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, sajam, sajam numizmatike, World Money Fair, Berlin, Njemačka, okupljanje

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.01.2023.

Izjava Zlatka Viščevića za Radio Dalmaciju na temu kovanica sličnih euru i kineskom pogrebnom novcu



U današnjem javljanju za Radio Dalmaciju govorimo o kovanicama koje su slične kovanicama eura, a koje vrijede bitno manje od njih. Takve kovanice se mogu podmetnuti neupućenim građanima kao euro kovanice i na taj način ih se prevariti. Uz malo pažnje, moguće je relativno lako utvrditi da se ne radi i kovanicama eura. Puno opasniji su filmski i kazališni rekviziti, a koji su vrlo slični novčanicama eura. Tu su i kineske pogrebne novčanice (hell banknotes) koje se isto mogu iskoristiti za prijevare.

Ovaj audio zapis je snimljen u siječnju 2023. godine i emitiran je u na Radio Dalmaciji.

Link na video: Izjava Zlatka Viščevića za Radio Dalmaciju na temu kovanica sličnih euru i kineskom pogrebnom novcu

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanicepapirni novac, euro, hrvatski euro, euro kovanice, lažni euri, poljski zloti, turske lire, tajlandski bahti, bosanske marke, falsifikati, krivotvorine, prijevare, sitniš, kusur

- 21:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.01.2023.

Zlatko Viščević - O numizmatici i političkoj ikonografiji na novcu. Interview za YouTube kanal Obnova.



Politička ikonografija je oduvijek bila prisutna na novcu, sve od antičkih vremena do danas. Možemo reći da ona nerazdvojiva od novca kao jednog od simbola državnosti određene zemlje. Kako je izgledala politička ikonografija na novcu kod nas; o novčanicama Nezavisne Države Hrvatske; novcu socijalističke Jugoslavije, (ne)poznatim likovima na novčanicama; Titu na gvinejskom novcu; kunama, lipama i hrvatskim eurima… sve na jednom mjestu, u ovom video interviewu Zlatka Viščevića za YouTube kanal „Obnova“.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2022. godine u produkciji udruge „Obnova“ i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Zlatko Viščević - O numizmatici i političkoj ikonografiji na novcu. Interview za YouTube kanal Obnova.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanicepapirni novac, politička ikonografija, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, Republika Hrvatska, Dinar, hrvatski dinar, kuna, kune, Josip Broz Tito, euro

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.01.2023.

Zlatko Viščević - Izjava za Dnevnik Nova TV na temu kuna i lipa - 09.01.2023.



Izjava Zlatka Viščevića za Dnevnik Nova TV na temu kuna i lipa i njihovom numizmatičkom potencijalu u budućnosti. Ova tema već postaje malo dosadna za numizmatičku zajednicu, ali je još uvijek u fokusu hrvatskih medija zbog interesa javnosti. Osobito od pojave fenomena "Pelješki most" i uvođenja eura. Novinarka: Viktorija Bednjanec.
Ovaj video zapis je snimljen u siječnju 2023. godine i emitiran je u na Nova TV dana 09.01.2023.

Link na video: Zlatko Viščević - Izjava za Dnevnik Nova TV na temu kuna i lipa - 09.01.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, kune, lipe, kuna, lipa, novčanice, rijetkost, pelješki most, 25 kuna, rijetke kune, euro, euri, hrvatski euri, euro kovanice

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.01.2023.

Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1993. dr. Ante Starčević



U današnjem videu govorimo o najvećoj hrvatskoj optjecajnoj novčanici do uvođenja eura, novčanici Narodne banke Hrvatske od 1000 kuna s datumom izdanja 31.10.1993. Od puštanja u optjecaj ove novčanice 1994. do njenog povlačenja iz optjecaja 15.01.2023. ova novčanica nije mijenjala svoj izgled i nosila je na sebi natpis: NARODNA BANKA HRVATSKE, iako je hrvatska središnja banka odavno promijenila svoj službeni naziv.

Na novčanici se nalazi lik dr. Ante Starčevića, hrvatskog političara iz 19. stoljeća koji nosi naziv "Oca domovine". Zbog relativno velike nominalne vrijednosti, ova novčanica nije bila baš česta u optjecaju, a isto tako, rijetko je nalazila put do numizmatičkih zbirki. Biti će zanimljivo vidjeti kakav će imati status na numizmatičkom u nadolazećim godinama.

Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1993. dr. Ante Starčević

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanicepapirni novac, kuna, kune, 1000 kuna, Starčević, dr. Ante Starčević, Hrvatska, Republika Hrvatska, HNB, Narodna banka Hrvatske, Otac Domovine, kralj tomislav, zagrebačka katedrala, kune i lipe, hrvatske kune, hrvatske novčanice

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.01.2023.

Zlatko Viščević - Izjava za RTL Danas na temu kuna i lipa - 09.01.2023.



Izjava Zlatka Viščevića za RTL Danas na temu kuna i lipa i njihovom numizmatičkom potencijalu u budućnosti. Ova tema već postaje malo dosadna za numizmatičku zajednicu, ali je još uvijek u fokusu hrvatskih medija zbog interesa javnosti. Osobito od pojave fenomena "Pelješki most" i uvođenja eura. Novinarka: Ida Balen.

Ovaj video zapis je snimljen u siječnju 2023. godine i emitiran je u na RTL Televiziji dana 09.01.2023.

Link na video: Zlatko Viščević - Izjava za RTL Danas na temu kuna i lipa - 09.01.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, kune, lipe, kuna, lipa, novčanice, rijetkost, pelješki most, 25 kuna, rijeke kune, notafilija, jugoslavija, Dinar, dinari

- 01:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.12.2022.

Zlatko Viščević - Izjava za emisiju "Kod nas doma" na HRT-u na temu numizmatike - 09.12.2022.



Izjava Zlatka Viščevića za emisiju "Kod nas doma" na Hrvatskoj radioteleviziji na temu kuna i lipa i njihovom numizmatičkom potencijalu u budućnosti. Kune i lipe, kao i hrvatski euro su pod zadnje u fokusu hrvatskih medija, osobito nakon pojave "Pelješkog mosta" i nakon naglog povećanja interesa za numizmatiku. Novinarka: Eli Lazarova Sladić.

Ovaj video zapis je snimljen u studenom 2022. godine i emitiran je u na HRT-u dana 09.12.2022.

Link na video: Zlatko Viščević - Izjava za emisiju "Kod nas doma" na HRT-u na temu numizmatike - 09.12.2022.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, kune, lipe, kuna, lipa, novčanice, rijetkost, pelješki most, 25 kuna, rijeke kune, notafilija, jugoslavija, Dinar, dinari

- 11:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 07.12.2022.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Dukat iz 1797.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Srebrni dukat je primjer većeg dubrovačkog srebrnjaka nominalne vrijednosti 40 dinara ili dinarića. Autori likovnog oblikovanja ove su bili Ivo Karlo Angeli i Antun Obad. Na licu kovanice se nalazi lik svetog Vlaha u biskupskom ruhu i natpis: TUIS A DEO AUSPICIIS. Na naličju je veliki ukrašeni grb Dubrovačke Republike i natpis: DUCAT REIP RHAGUSINE.

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Dukat iz 1797.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, Dukat, ducat, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, dinari, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 22:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.11.2022.

Prikaz kovanice: Jugoslavija 20 dinara 1988.



U ovom videu predstavljamo jednu čestu jugoslavensku kovanicu: 20 dinara iz 1988. godine. Radi se o kovanici iz serije dinara 1988.-1989. koji su bili u optjecaju samo 13 mjeseci. Osim prikaza same kovanice, donosimo i kratku povijest razvoja grba socijalističke Jugoslavije.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Jugoslavija 20 dinara 1988.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, SFRJ, jugoslavija, socijalizam, Dinar, dinari, 20 dinara

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 15.11.2022.

Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Medalja za zasluge



U današnjem videu predstavljamo jedno jugoslavensko odlikovanje, a to je Medalja za zasluge. Ova medalja je ustanovljena 1955. godine i zauzimala je prilikom uvođenja 6. mjesto po važnosnom slijedu jugoslavenskih medalja. Dodjeljivana je administrativno-tehničkom osoblju koje se nalazilo u pratnji stranih delegacija ili u stranim rezidencijama namijenjenim šefovima država.

Ovaj video je snimljen u studenom 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Medalja za zasluge

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, Priznanje, nagrada, medalja, medalje, odličja, odlicja, jugoslavija, SFRJ, FNRJ, zasluge, Medalja za zasluge, diplomacija, socijalizam, komunizam, tito, Josip Broz Tito, IKOM, civilno, civili

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.11.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1941. Slavonka



U današnjem videu govorimo o novčanici Nezavisne Države Hrvatske od 1000 kuna, izdanje od 26.05.1941. U vrijeme puštanja u optjecaj, ova novčanica je predstavljala najveću nominalnu vrijednost u optjecaju. Ovu novčanicu u smeđim tonovima je likovno oblikovao naš poznati slikar Ljubo Babić. Na licu novčanice nalazi se lik misteriozne djevojke o kojoj do sada nismo puno toga znali. Međutim, zahvaljujući istraživanju kolege numizmatičara Vedrana Krušelja konačno otkrivamo tajnu koja se dugo skrivala. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu.
Ovaj video je snimljen u studenom 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1941. Slavonka

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanicepapirni novac, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, ndh, kuna, kune, drugi svjetski rat, 1000 kuna, Ljubo Babić, Giesecke & Devrient, ustaše, ustase, Zagreb, Slavonka, Josipa Kovačević

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 18.10.2022.

Najskuplji zlatnik na svijetu... Cijena? Astronomska!



U današnjem videu govorimo o najskupljem zlatniku na svijetu koji od 2021. drži rekord kao najskuplja kovanica ikada prodana na numizmatičkom tržištu. Radi se o primjerku koji je put do numizmatičkog tržišta započeo jednom krađom, da bi uz čitav niz pravnih i pravosudnih peripetija u koje je bila umiješana američka tajna policija, jedna okrunjena glava i niz drugih aktera, na kraju ipak bio legaliziran i prodan čak dva puta na aukcijama za rekordne iznose. O kojem zlatniku se radi i za koji je basnoslovni iznos prodan... pogledajte u današnjem videu.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Članak o ovoj temi pročitajte ovdje.

Link na video: Najskuplji zlatnik na svijetu... Cijena? Astronomska!

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlatnik, zlatnici, zlatni novac, najvrijedniji, najskuplji, SAD, amerika, dolar, dollar, Saint-Gaudens, Double Eagle, Augustus Saint-Gaudens, 1933 Double Eagle, raritet, cijena

- 19:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.09.2022.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 10 kuna 2021. Dalmatinski pas



U današnjem videu predstavljamo jedan od novijih hrvatskih srebrnjaka. Radi se o prigodnom izdanju od 10 kuna iz 2021. posvećenom dalmatinskom psu. Ovo je po mnogim mišljenjima jedna od najljepših hrvatskih prigodnih kovanica ikada izdanih i autor Nikola Vudrag je ovdje odradio odličan posao. Motiv dalmatinskog psa koji je prikazan na ovoj kovanici je svakako zanimljiv, jer pored numizmatičara i kolekcionara, isto tako privlači i ljubitelje dalmatinskih pasa. Lik dalmatinskog psa na licu ovog srebrnjaka skriva malu tajnu. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu…
Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 10 kuna 2021. Dalmatinski pas

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, srebro, srebrnjaci, Srebrnjak, srebrni novac, prigodno izdanje, dalmatinac, dalmatinski pas, dalmatiner, unca, investicijsko srebro, investicijski srebrnjak, prigodno pakiranje, Hrvatska kovnica novca, Hrvatska narodna banka, Dalmacija

- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.09.2022.

Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Minca iz 1453.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike.

Bakrena minca (folar, follaro) je bila najmanja nominala dubrovačkog novca i činila je trideseti dio dubrovačkog dinara. Autor likovnog oblikovanja ove kovanice je vjerovatno Nikola Pribisalić Pećar.

Na licu kovanice se nalazi ženska glava okrenuta na lijevo. Uz rub kovanice je polukružni natpis na latinskom: MONETA RAGUSII (dubrovački novac).

Na naličju kovanice se nalazi prikaz gradskih vrata s tri kule. Središnja kula je uzdignuta i ima šiljati krov. Uz rub kovanice je polukružni natpis na latinskom: CIVITAS RAGUSII (grad Dubrovnik).

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Minca iz 1453.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, minca, folar, follaro, bakar, mjed, mince, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.09.2022.

Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden narodne armije sa srebrnim vijencem, 3. red



U današnjem videu predstavljamo jugoslavensko odlikovanje: Orden narodne armije sa srebrnim vijencem, odnosno Orden narodne armije trećeg reda. Ovaj orden je ustanovljen 1952. godine i zauzimao je prilikom uvođenja 29. mjesto po važnosnom slijedu jugoslavenskih odlikovanja. Dodjeljivao se za naročite zasluge postignute u izgradnji i jačanju oružanih snaga ili za naročite uspjehe postignute u zapovijedanju vojnim jedinicama, njihovom učvršćivanju i osposobljavanju za obranu nezavisnosti zemlje.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden narodne armije sa srebrnim vijencem, 3. red

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, jugoslavija, SFRJ, FNRJ, Jugoslavenska narodna armija, jna, Orden narodne armijevojska, Jugoslovenska narodna armija, srebro, tombak, IKOM, vojne jedinice, vojni

- 17:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.09.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 10 kuna 1941. Izdanje od 30.08.1941.



U današnjem videu predstavljamo novčanicu Nezavisne Države Hrvatske od 10 kuna s datumom izdanja 30.08.1941. Ovu novčanicu je likovno oblikovao akademski slikar Ljubo Babić, a tiskana je u Zagrebu. Novčanica je otisnuta u maslinasto-zelenoj boji, ali su poznati i tzv. „narančasti“ primjerci. Više informacija o ovoj novčanici, o njenim tehničkim karakteristikama i sam opis možete pronaći u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 10 kuna 1941. Izdanje od 30.08.1941.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, ndh, kuna, kune, drugi svjetski rat, 10 kuna, Ljubo Babić, Rožankowski i drug, ustaše, ustase, Zagreb, pleter, vitica

- 20:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.08.2022.

Spremajte kune i lipe! Moglo bi se isplatiti…



U hrvatskim numizmatičkim i kolekcionarskim krugovima već neko vrijeme vlada nervoza. Naime, sve je bliži kraj godine i dan kada ćemo kune zamjeniti eurima. Mnogi su se upravo sada odlučili na kompletiranje svojih zbriki kuna i lipa i pritom su otkrili da im puno toga nedostaje. Većinu tih kovanica nije problem nabaviti, ali se do nekih godina jako teško dolazi.

U ovom današnjem videu govorimo upravo o tim rjeđim kovanicama kuna i lipa koje se teže pronalaze u optjecaju, a koje bi svakako bilo dobro sačuvati za budućnost. Naime, pravi interes za kunama i lipama će nastati tek nakon što već par godina budemo koristili euro i kad kod ljudi proradi nostalgija za „dobrim starim“ kunama i lipama.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na članak na NumizmatikaNET: Spremajte kune i lipe! Moglo bi se isplatiti…

Link na video: Spremajte kune i lipe! Moglo bi se isplatiti…

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, kuna, kune, lipa, lipe, vrijednost kuna, vrijednost lipa, rijetke kune, rijetke lipe, euro, euri, nostalgija

- 22:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.08.2022.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Škuda iz 1750.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Dubrovačka škuda je bila veći srebrni novac nominalne vrijednosti 36 dinara (ili dinarića). Ovi srebrnjaci izdavali su se između 1708. i 1750. godine. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis.

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Škuda iz 1750.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, skuda, škuda, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, dinari, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 20.08.2022.

Prikaz kovanice: Hrvatska 25 kuna 2022. Pelješki most



Pelješki most i njegovo svečano otvaranje je obilježeno i prigodnom kovanicom od 25 kuna iz 2022. Po svoj prilici, ovo je ujedno i zadnja kovanica od 25 kuna koja je puštena u optjecaj, pa je zbog toga izazvala veliku pažnju opće javnosti, a ne samo one numizmatičke. U ovom videu donosimo prikaz ove kovanice, njen opis, kao i tehničke podatke.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 25 kuna 2022. Pelješki most

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, kuna, kune, 25 kuna, pelješki most, Peljeski most, 25 kuna 2022., Potražnja, 25 kuna Pelješki most, HISTERIJA, prodaja, rijetkost

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.08.2022.

Histerija oko kovanice od 25 kuna Pelješki most. Uzroci i posljedice.



Nedavno smo bili svjedocima prave histerije koja je nastala u Hrvatskoj zbog kovanice od 25 kuna iz 2022., a koja je posvećena Pelješkom mostu. Ogroman broj ljudi je čekao ispred Hrvatske narodne banke, a kasnije i komercijalnih banaka, samo kako bi kupio ovu kovanicu za kojom je nastala opća pomama. S druge strane, numizmatička zajednica kipi od bijesa, jer su mnogi strastveni kolekcionari i numizmatičari ostali bez ove kovanice i sada je moraju plaćati po astronomskim cijenama. Zašto je došlo do toga? Zašto su cijene na tržištu eksplodirale i do kada će to trajati? Odgovore na ta pitanja dajemo u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2022. godine i izrađen je za informativne svrhe.

Link na video: Histerija oko kovanice od 25 kuna Pelješki most. Uzroci i posljedice.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, kuna, kune, 25 kuna, pelješki most, Peljeski most, 25 kuna 2022., Potražnja, 25 kuna Pelješki most, HISTERIJA, prodaja, rijetkost

- 10:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.08.2022.

Zlatko Viščević - Izjava za RTL Danas na temu kovanice od 25 kuna 2022. Pelješki most - 13.08.2022.



Kratka izjava Zlatka Viščevića za emisiju RTL Danas na temu hrvatske kovanice od 25 kuna iz 2022. i velikog interesa građana i kolekcionara za ovu kovanicu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2022. godine i emitiran je kao prilog u emisiji RTL Danas na RTL Televiziji dana 13.08.2022.

Link na video: Zlatko Viščević - Izjava za RTL Danas na temu kovanice od 25 kuna 2022. Pelješki most - 13.08.2022.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, kuna, kune, 25 kuna, pelješki most, pelješac, most, RTL, RTL Televizija, Vijesti, RTL Danas, dubrovnik

- 13:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.08.2022.

Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden Republike sa srebrnim vijencem, varijanta sa 6 baklji



U današnjem videu predstavljamo jugoslavensko odlikovanje - Orden Republike sa srebrnim vijencem (2. red). Dodjeljivano je u socijalističkoj Jugoslaviji za osobite zasluge na polju obrazovanja, znanosti, umjetnosti, kulture i drugih područja javnog djelovanja. Postoje dvije varijante ovog odlikovanja: s grbom FNRJ (5 baklji) i grbom SFRJ (6 baklji). Autor idejnog rješenja za ovo odlikovanje je akademski slikar iz Beograda Sreten Dokić, a samo odlikovanje je izrađivano u tvornici IKOM u Zagrebu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden Republike sa srebrnim vijencem, varijanta sa 6 baklji

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, Kultura, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, jugoslavija, SFRJ, FNRJ, Orden Republike, Orden Republike sa srebrnim vijencem, Sreten Dokić, IKOM, socijalizam, komunizam, Josip Broz Tito, tito, Obrazovanje, znanost

- 22:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.08.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 25 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković



Hrvatski dinari su bili privremeni hrvatski novac do uvođenja kuna i lipa 1994. godine. Novčanice hrvatskog dinara karakterizira prikaz portreta Ruđera Boškovića na licu, a dizajnirao ih je Zlatko Jakuš.

Od svih novčanica hrvatskog dinara, vjerovatno je najzanimljivija ona od 25. U prvom redu radi se o vrlo neobičnoj nominalnoj vrijednosti za naše područje, a zanimljivo je i to da je tiskana na papiru za švedsku novčanicu od 5 kruna. Isto tako, ova novčanica ima zanimljiv vodoznak kod kojeg postoje dvije varijante.

U ovom videu donosimo osnovne informacije o novčanici od 25 hrvatskih dinara iz 1991., njen opis i tehničke podatke.

Video je snimljen u kolovozu 2022. i izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 25 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, RH, Dinar, hrvatski dinar, hrvatskih dinara, HRD, Ruđer Bošković, zagrebačka katedrala, kamenita vrata, Zagreb, Tumba Bruk, Zlatko Jakuš, Švedska

- 23:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 03.08.2022.

Prikaz zlatnika: Jugoslavija 10000 dinara 1985. Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima Planica 50



Planica je alpska dolina ispod planine Ponce u Sloveniji, a ujedno je i dom skijaških letova. Na Planici je održano svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima 1985. godine, a Jugoslavija je povodom toga izdala prigodni zlatni i srebrni novac. Prigodni zlatnik iz ove serije ima nominalu 10000 dinara i njega predstavljamo u današnjem videu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz zlatnika: Jugoslavija 10000 dinara 1985. Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima Planica 50

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, jugoslavija, Dinar, Dinara, Planica, Planica 50, skijaški letovi, skijaški skokovi, proof, SFRJ, skijanje, SPORT, natjecanje, prvenstvo, zlato, zlatnik, zlatni novac, Dukat

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.08.2022.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Artiluk iz 1642.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to srebrni Artiluk. Ovi srebrnjaci izdavali su se između 1627. i 1702. godine i imali su nominalnu vrijednost od 3 dinara ili dinarića. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Artiluk iz 1642.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, Artiluk, Dinar, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, tri dinara, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 29.07.2022.

Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden narodnog oslobođenja



U današnjem videu predstavljamo visoko jugoslavensko odlikovanje – Orden narodnog oslobođenja. Ovo odlikovanje je utemeljeno još za vrijeme Drugog svjetskog rata, 1943. godine, a oblikovali su ga najvjerojatnije Đorđe Andrejević Kun i Antun Augustinčić. Odlikovanje je dva puta mijenjalo izgled, a više puta su se mijenjali kriteriji za dodjelu, kao i važnosni slijed. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden narodnog oslobođenja

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, jugoslavija, SFRJ, FNRJ, Narodno oslobođenje, Orden narodnog oslobođenja, Đorđe Andrejević Kun, Antun Augustinčić, drugi svjetski rat, partizani, Josip Broz Tito, tito, jna, Jugoslavenska armija

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 27.07.2022.

Prikaz novčanice: Austro-Ugarska 100 kruna 1912. Izdanje od 02.01.1912.



U današnjem videu predstavljamo austro-ugarsku novčanicu od 100 kruna s datumom izdanja 02.01.1912. Za ove novčanice je karakteristično da je jedna strana na njemačkom, a druga na mađarskom jeziku. Ove novčanice su korištene do sloma Austro-Ugarske 1918. godine, ali i određeno kratko vrijeme u državama nasljednicama. U ovom videu donosimo detaljan opis novčanice i tehničke podatke. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Austro-Ugarska 100 kruna 1912. Izdanje od 02.01.1912.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, Austro-Ugarska, Hrvatska, Habsburg, Kruna, korona, Austrija, 100 kruna, Mađarska, krone, njemački, mađarski, Österreich-Ungarn, Ausztria–Magyarország, monarhija

- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.07.2022.

Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Talir Bradan iz 1736.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to najpoznatiji dubrovački talir – Bradan. Ovi veliki srebrnjaci izdavali su se između 1725. i 1743. godine. Imali su nominalnu vrijednost od jednog i pol dukata, a što je bila protuvrijednost od 60 dinara ili dinarića. Za Bradan je karakterističan prikaz Svetog Vlaha koji je likovno vrlo lijepo izveden. Prema nekim mišljenjima, talir Bradan je najljepša kovanica Dubrovačke Republike. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Talir Bradan iz 1736.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, talir, Bradan, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, Dukat i pol, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 09:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 16.07.2022.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Vojnički red željeznog trolista 4. stupnja



Vojnički red željeznog trolista 4. stupnja je bilo odlikovanje Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.) i zauzimalo je 22. mjesto po važnosnom slijedu. Dodjeljivalo se domaćim i stranim vojnim osobama za ratna djela ostvarena osobnom pobudom, zalaganjem i smišljenim vodstvom u poduhvatima, koji su imali osobit uspjeh protiv neprijatelja. Dodijeljeno je u malom broju primjeraka, svega 577 puta. Ovo odlikovanje je danas poprilično popularno i traženo u falerističkim kolekcionarskim krugovima, osobito onima koji se zanimaju za razdoblje Drugog svjetskog rata. U ovom videu donosimo prikaz odlikovanja; tehničke podatke i opis, te kratku povijest simbola trolista koji je osnovni motiv ovog odlikovanja. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Ispravak: 577 primjeraka dodijeljeno hrvatskim državljanima. Ukupno dodijeljeno (uključujući i strance) oko 2300 primjeraka.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Vojnički red željeznog trolista 4. stupnja

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Hrvatska, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, drugi svjetski rat, trolist, Hrvatski trolist, Vojnički red željeznog trolista, Željezni trolist, domobrani, ustaše, militarija, Zvonimirov križ, Hrvatski križ

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.07.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 500 dinara 1986. Nikola Tesla



U današnjem videu predstavljamo novčanicu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 500 dinara s datumom izdanja 16.05.1986. Novčanica na sebi nosi lik Nikole Tesle, odnosno skulpture Nikole Tesle koju je izradio hrvatski kipar Frano Kršinić. Kod ovog tipa novčanice postoje još dva datuma izdanja: 12.08.1978. i 04.11.1981. U ovom videu donosimo detaljan opis novčanice, tehničke podatke i objašnenje motiva. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 500 dinara 1986. Nikola Tesla

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, SFRJ, Dinar, Dinara, socijalizam, 500 dinara, tesla, Nikola Tesla, elektrotehnika, Zavod za izradu novčanica, izmjenična struja, struja, električna energija

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.07.2022.

Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Stara perpera iz 1708.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to Stara perpera iz 1708. godine koja je po svom oblikovanju jedna od najljepših dubrovačkih kovanica ikad izrađenih. Ovdje donosimo donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Stara perpera iz 1708.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, Perpera, Stara perpera, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, isus krist, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 00:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 18.05.2022.

Prikaz oznake: Jugoslavija, Spomenica Oktobarske revolucije u Rusiji 1917. godine.



Spomenica Oktobarske revolucije je ustanovljena 1947. godine i dodjeljivala se jugoslavenskim učesnicima povodom 30. obljetnice Oktobarske socijalističke revolucije u Rusiji iz 1917. godine. Ova oznaka je vrlo rijetka jer je dodijeljena u jako malom broju primjeraka i nije se dodjeljivala nakon 1947. godine zbog Rezolucije Informbiro-a i napetih političkih odnosa sa SSSR-om koji su nastupili 1948. godine. Velik dio ovih oznaka je isto tako uništen od strane samih nositelja kako ih se nebi povezivalo s SSSR-om. U ovom videu donosimo najbitnije informacije o ovoj oznaci. Ovaj video je snimljen u svibnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz oznake: Jugoslavija, Spomenica Oktobarske revolucije u Rusiji 1917. godine.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, jugoslavija, SFRJ, FNRJ, revolucija, oktobarska revolucija, spomenica, oznaka, metalna oznaka, Informbiro, SSSR, Sovjetski savez, tito, Josip Broz Tito

- 02:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 100000 dinara 1989. Djevojčica



Novčanica od 100.000 dinara s datumom izdanja 01.05.1989. je jedna od najprepoznatljivijih jugoslavenskih novčanica s kraja 80-ih. Mnogi je poznaju po pod imenom "djevojčica" iako se nazivala i "červena" (črvena, červenka). U vrijeme puštanja u optjecaj to je bila novčanica s najvećom nominalnom vrijednošću ikad izdana u Jugoslaviji. U ovom videu otkrivamo tko je zapravo djevojčica s novčanice i analiziramo misterioznu kompoziciju na naličju uz koju su vezane razne kontroverze. Ovaj video je snimljen u svibnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 100000 dinara 1989. Djevojčica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, SFRJ, Dinar, Dinara, socijalizam, 100000 dinara, djevojčica, kolač, kibernetika, Zavod za izradu novčanica, masoni, svevideće oko, teorije zavjere

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.05.2022.

Prikaz kovanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 5 para 1920.



Kovanica od 5 para iz 1920. je kovanica najmanje nominalne vrijednosti izdana u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (kako se Jugoslavija nazivala do 1929. godine). Ova kovanica pripada prvoj seriji kovanica izdanih u novostvorenoj južnoslavenskoj državi i na sebi ima varijantu državnog grba koji je kratko bio u upotrebi. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je snimljen u travnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 5 para 1920.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, jugoslavija, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, para, pare, 5 para, SHS, kraljevina, grb, merkur, Merkurov štap, kaducej, rog izobilja, cornucopia

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.05.2022.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Spomen medalja Vukovar



Spomen medalja Vukovar ustanovljena je 1998. godine i jedno je od najrjeđih hrvatskih odlikovanja. Dodjeljivana je za aktivno sudjelovanje u obrani istočne Hrvatske, kao i za doprinos mirnoj reintegraciji okupiranog Hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Ova medalja na sebi ima poznate Vučedolske golubice, jednog od najprepoznatljivijih simbola grada Vukovara. Ovaj video je snimljen u travnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Spomen medalja Vukovar

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Hrvatska, RH, hr, Spomen medalja Vukovar, Vukovar, Hrvatsko Podunavlje, Istočna Slavonija, domovinski rat, Pad Vukovara, UN, UNTAES, Baranja, Srijem

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1931. Izdanje od 01.12.1931.



U današnjem videu predstavljamo novčanicu Kraljevine Jugoslavije od 50 dinara s datumom izdanja 01.12.1931. Ova novčanica nosi na sebi godinu 1931., ali je puštena u optjecaj tek nakon 10 godina - i to 08.04.1941., dva dana nakon početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. U ovom videu donosimo povijest ove novčanice, njen opis i tehničke podatke, te pojašnjenje motiva koji se nalaze na njoj. Ovaj video je snimljen u travnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1931. Izdanje od 01.12.1931.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Kraljevina Jugoslavija, Aleksandar I Karađorđević, Dinar, Dinara, drugi svjetski rat, 50 dinara, Karađorđeva zvijezda, Boka Kotorska, kraljević Marko, Petar II Karađorđević, Ivan Meštrović, Miroslavljevo jevanđelje, ornamenti

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.05.2022.

Prikaz kovanice: Jugoslavija 10 dinara 1988.



U ovom videu predstavljamo jednu čestu jugoslavensku kovanicu: 10 dinara iz 1988. godine. Radi se o kovanici iz serije dinara 1988.-1989. koji su bili u optjecaju samo 13 mjeseci. Osim prikaza same kovanice, donosimo i kratku povijest razvoja grba socijalističke jugoslavije. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Jugoslavija 10 dinara 1988.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, SFRJ, jugoslavija, socijalizam, Dinar, dinari, 10 dinara

- 15:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 11.05.2022.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red bana Jelačića



U današnjem videu predstavljamo Red bana Jelačića, deseto po važnosnom slijedu odlikovanje Republike Hrvatske. Ovo odlikovanje je dobilo ime po grofu Josipu Jelačiću Bužimskom, hrvatskom nacionalnom junaku i banu. Red bana Jelačića dodjeljuje se dužnosnicima, časnicima i zapovjednicima za uspjehe u zapovjedanju i vojne zasluge. Ovo odlikovanje može biti dodijeljeno i postrojbama. Detaljni prikaz odlikovanja pogledajte u ovom videu. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red bana Jelačića

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Hrvatska, RH, hr, red, Red bana Jelačića, ban Jelačić, hrvatska odlikovanja, hrvatska vojska, vojska, domovinski rat, rat, vojnik, vojne zasluge

- 15:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 5 dinara 1968. Žetelica



U današnjem videu predstavljamo jugoslavensku novčanicu od 5 dinara s datumom 01.05.1968. Radi se o novčanici koja se temelji na dizajnima starijih novčanica od 500 dinara iz 1955. i 1963. godine, te 5 dinara iz 1965. godine. Novčanica na sebi ima lik žetelice - mlade djevojke sa srpom u ruci. Iako smo svi navikli već na ovu novčanicu, pa baš i ne obraćamo puno pažnje na detalje na njoj - lik žetelice je u jednu ruku bizaran i mračan. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 5 dinara 1968. Žetelica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, SFRJ, Dinar, Dinara, socijalizam, 5 dinara, žetelica, Miodrag Petrović, Tanasije Krnjajić, Zavod za izradu novčanica, Beograd, Josip Broz Tito, tito

- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.05.2022.

Prikaz kovanice: Crna Gora 10 para 1913.



U današnjem videu donosimo prikaz crnogorske kovanice od 10 para iz 1913. Na kovanici se nalazi natpis Kraljevina Crna Gora kako se ova država naziva od 1910. do 1918. godine. Zanimljivo je da su ove kovanice bile u optjecaju čak i nakon što je Crna Gora prestala postojati kao samostalna država. Više o samoj kovanici i motivima koji se javljaju na njoj pogledajte u videu. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Crna Gora 10 para 1913.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, optjecajni novac, Crna Gora, Kraljevina Crna Gora, para, pare, 10 para, Crnogorski, CRNOGORSKA, Kralj Nikola I Petrović Njegoš, Kralj Nikola, crnogorski grb, orao, dvoglavi orao, lav

- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.10.2018.

Prikaz novčanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 10 dinara 1920. "Amerikanka"



Novčanica od 10 dinara iz 1920., popularno zvana „Amerikanka“ predstavlja jednu od najpopularnijih novčanica u numizmatičkim i kolekcionarskim krugovima danas. Novčanica je zanimljiva iz više razloga, ali najviše do izražaja dolazi njen neuobičajen dizajn koji odudara od ostalih novčanica iz razdoblja Kraljevine SHS i Jugoslavije. Više informacija o ovoj novčanici možete saznati u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2018. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 10 dinara 1920. Amerikanka

Vezani članak na portalu NumizmatikaNET: Prikaz novčanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 10 dinara 1920. Amerikanka


Otkup starih novčanica - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

Oznake: 10 dinara, 10 dinars, 1920, Amerikanka, banknotes, Collecting, currency, Dinar, Đorđe Vajfert, jugoslavija, Kingdom of Serbs Croats and Slovenes, Kralj Petar I Karađorđević, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Marko Stojanović, Narodna banka, National bank, novac, novčanice, numismatics, numizmatika, Numizmatika.net, Paper money, papirni novac, Pick, skupljanje, Standard Catalog of World Paper Money, Yugoslavia, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, NumizmatikaNET, kolekcionarstvo, hobi, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, notafilija, stari novac, novcanice, Kraljevina SHS, 10 dinara 1920, progres, American Bank Note Company

- 10:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #