Hrvatska numizmatika

petak, 20.10.2023.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Polutalir (Polubradan) iz 1735.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to jedna prava numizmatička rijetkost – dubrovački srebrni polutalir i to Polubradan. Ovi srebrnjaci izdavali su se samo 1731. i 1735. godine. Imali su nominalnu vrijednost od pola talira, a što je bila protuvrijednost od 30 dinara ili dinarića.

Po svom likovnom oblikovanju, Polubradan je praktički identičan taliru, Bradanu. Razlika u odnosu na Bradana je u nazivu nominalne vrijednosti: MED DU ET SE - REIP RHAC (MEDIUS DUCATUS ET SEMIS REIPUBLICAE RHAGUSINAE, odn. Polovica od dukata i pol Dubrovačke Republike).

Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Polutalir (Polubradan) iz 1735.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, polutalir, Polubradan, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, polovica dukata i pol, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa, povijest, arheologija

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #