Hrvatska numizmatika

četvrtak, 18.04.2024.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 4 eura 2024. Trsatski zmaj



U današnjem videu predstavljamo hrvatski prigodni srebrnjak posvećen Trsatskom zmaju. Radi se o srebrnjaku nominalne vrijednosti 4 eura, a koji sadrži 1 uncu srebra. Inspiracija za ovo prigodno izdanje su bili brončani zmajevi postavljeni ispred grobnice „Mir junaka“ na Trsatskoj gradini u Rijeci. Navedene zmajeve je izradio austrijski kipar Anton Domink von Fernkorn na zahtjev austrijskog feldmaršala, grofa Lavala Nugenta. Sam motiv zmaja je vrlo neobičan za hrvatski prigodni novac, ali je kod dijela numizmatičke publike jako dobro prihvaćen. Dio videa je snimljen i na samoj Trsatskoj gradini.

Ovaj video je snimljen u travnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 4 eura 2024. Trsatski zmaj

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, srebro, Srebrnjak, srebrnjaci, investicijski srebrnjaci, Hrvatska, Republika Hrvatska, euro, 4 euro, 4 eura, Trsat, rijeka, Trsatska gradina, Trsatski zmaj, bazilisk, Laval Nugent

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.03.2024.

Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4, 10 i 100 eura 2024. Brusnička crna gušterica



U ovom videu predstavljamo nove hrvatske prigodne euro kovanice posvećene jednoj našoj autohtonoj životinjskoj vrsti, brusničkoj crnoj gušterici (Podarcis melisellensis melisellensis). Ova serija kovanica dio je serije „Autohtona Hrvatska“ i sastoji se od dva zlatnika (100 i 10 eura), te jednog srebrnjaka (4 eura). Autor odličnog likovnog rješenja za ovaj kovani novac je naš proslavljeni kipar Nikola Vudrag.

Iako su obojane kovanice u numizmatici još uvijek predmet kontroverzi; neki ih obožavaju, a neki preziru; na ovom ovdje primjeru se mora priznati da je obojena gušterica na zlatniku od 100 eura – pun pogodak. Ako već postoje obojane kovanice, onda bi trebale imati uzor upravo u ovom hrvatskom zlatniku.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe. Video nije sponzorski, već je snimljen na inicijativu NumizmatikaNET, a Hrvatska kovnica novca je ustupila kovanice za snimanje, na čemu im se zahvaljujemo.

Link na video: Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4, 10 i 100 eura 2024. Brusnička crna gušterica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnici, srebro, srebrnjaci, 10 euro, 100 euro, 4 euro, Hrvatska, prigodni novac, crna gušterica, Brusnik, Autohtona Hrvatska, Hrvatska kovnica novca, Nikola Vudrag, prigodno izdanje

- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.02.2024.

Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru



Proslavljeni hrvatski kipar i medaljer Ivo Kerdić autor je mnogih medalja, plaketa, značaka i drugih umjetničkih djela. Osim toga, Kerdić je u numizmatici poznat i kao autor likovnih rješenja za kovani novac Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). Jedan od njegovih najpoznatijih radova u tom području je motiv Žetelice koji se pojavljuje na probnim otkovima kovanica od 2, 10 i 500 kuna.

U današnjem videu predstavljamo upravo ovaj probni otkov za kovanicu od 2 kune. Ova proba s likom Žetelice nosi na sebi godinu 1941. i izrađena je od srebra. Na žalost, ova kovanica nikada nije realizirana kao optjecajni novac, već je u optjecaj puštena kovanica s puno jednostavnijim likovnim rješenjem. Kao što je slučaj i s drugim probnim otkovima iz navedenog razdoblja, tako je i ovaj primjerak vrlo rijedak i nije nešto što se može vidjeti svaki dan.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, 2 kune, 2 kune 1941., Ivo Kerdić, Kerdić, proba, probni otkov, srebro, Srebrnjak, specijalitet, žetelica, drugi svjetski rat, žetva

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.01.2024.

Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.



U današnjem videu predstavljamo komplet prigodnih srebrnjaka SFR Jugoslavije izdanih povodom održavanja 14. olimpijskih igara u Sarajevu, 1984. Radi se o kompletu koji sadrži 15 različitih srebrnjaka nominalnih vrijednosti od 100, 250 i 500 dinara. Od svake nominale izrađeno je po pet različitih primjeraka u tehnici polirane ploče. Sve kovanice dijele zajednički dizajn lica, dok se naličja razlikuju i uglavnom prikazuju različite sportske discipline. Ovi srebrnjaci su otkovani u Zlatari Majdanpek, a pušteni su u prodaju tijekom 1983. godine. Kovanice se nalaze u luksuznoj kutiji s pripadajućim certifikatom. Komplet koji je predstavljen u današnjem videu ima čak i originalni račun iz 1987. godine kada je kupljen.

Ovaj video je snimljen u siječnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, olimpijada, Zimske olimpijske igre, Sarajevo, srebro, srebrnjaci, prigodni novac, proof, polirana ploča, Majdanpek, Zlatara Majdanpek, skijanje, snijeg

- 18:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.11.2023.

Prikaz austrijskih i mađarskih srebrnih krajcara iz 18. i 19. stoljeća



U ovom videu prikazujemo jednu malu selekciju srebrnih krajcara (kreuzer, kreutzer, krajczar). Ove kovanice iz 18. i 19. stoljeća su jedni od najpopularnijih srebrnjaka među numizmatičarima i kolekcionarima na našem području. Karakterizira ih specifični, vrlo lijepi dizajn; prikaz različitih vladara; dugi period izdavanja i različiti broj godišta; različite kovnice, a tu je i veliki broj varijanti. Sve u svemu, radi se o vrlo zanimljivom i izazovnom području, kako za skupljanje, tako i za proučavanje. Budući da su se ovi srebrnjaci vrlo aktivno koristili u platnom prometu, vrlo malo ih je ostalo u savršenom stupnju očuvanosti. Danas su takvi primjerci izrazito cijenjeni na numizmatičkom tržištu.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz austrijskih i mađarskih srebrnih krajcara iz 18. i 19. stoljeća

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Austrija, austrijski, Mađarska, mađarski, Ugarska, ugarski, kreuzer, krajczar, kreutzer, krajcar, srebro, srebrnjaci, srerbnjak, srerbninovac, 20kreuzer

- 20:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 20.10.2023.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Polutalir (Polubradan) iz 1735.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to jedna prava numizmatička rijetkost – dubrovački srebrni polutalir i to Polubradan. Ovi srebrnjaci izdavali su se samo 1731. i 1735. godine. Imali su nominalnu vrijednost od pola talira, a što je bila protuvrijednost od 30 dinara ili dinarića.

Po svom likovnom oblikovanju, Polubradan je praktički identičan taliru, Bradanu. Razlika u odnosu na Bradana je u nazivu nominalne vrijednosti: MED DU ET SE - REIP RHAC (MEDIUS DUCATUS ET SEMIS REIPUBLICAE RHAGUSINAE, odn. Polovica od dukata i pol Dubrovačke Republike).

Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Polutalir (Polubradan) iz 1735.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, polutalir, Polubradan, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, polovica dukata i pol, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa, povijest, arheologija

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.06.2023.

Prikaz srebrnjaka: Belgija 50 franaka 1935. Expo Bruxelles i 100. obljetnica belgijskih željeznica



U ovom videu govorimo o jednoj belgijskoj kovanici. Radi se o prigodnom srebrnjaku od 50 franaka iz 1935. godine posvećenom dvjema prigodama: Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1935. i 100. obljetnici belgijskih željeznica. Na licu kovanice je prikaz Sv. Arkanđela Mihovila (Mihaela), a na naličju je prikazana Palais des Expositions (Palača izložbi) na Heyselu. Ovo je vrlo neobična i zanimljiva kovanica, jer obilježava dvije prigode, a stilski je zanimljiv i prikaz Sv. Arkanđela Mihovila koji je inače izrađen kao vjetrokaz na tornju zgrade gradske vijećnice u Bruxellesu. Ovaj video je snimljen u najvišoj kugli Atomiuma, poznate znamenitosti u Bruxellesu.

Ovaj video je snimljen u lipnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Belgija 50 franaka 1935. Expo Bruxelles i 100. obljetnica belgijskih željeznica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, srebro, Srebrnjak, srebrna kovanica, Belgija, Kraljevina Belgija, 50 franaka, 50 francs, 50 franken, Expo Bruxelles 1935., Bruxelles, 100. godina željeznice, željeznica, prigodna kovanica, Expo, vlak

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.05.2023.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Stari vižlin iz 1747.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Stari Vižlin je primjer dubrovačkog srebrnjaka talirske veličine i nominalne vrijednosti od 60 dinara ili dinarića. Autor likovnog oblikovanja ove kovanice je bio Niko Matov Fišević (ili Fišić). Na licu kovanice se nalazi poprsje dubrovačkog kneza s pogledom na lijevo i natpis: RECTOR REIP RHACVSIN. Na naličju je veliki ukrašeni grb Dubrovačke Republike i natpis: DUCAT ET SEM REIP RHAC.

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Stari vižlin iz 1747.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, talir, Vižlin, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, Stari Vižlin, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.05.2023.

Atenska sova - legendarna srebrna tetradrahma



Legendarna „Atenska sova“ je jedna od najznačajnijih kovanica u numizmatičkoj povijesti. Ta kovanica je toliko poznata, da na određeni način predstavlja i simbol za numizmatiku. Zbog svoje popularnosti je predmet želje mnogih numizmatičara i gotovo svatko bi je volio vidjeti u svojoj zbirci. Ova srebrna atenska tetradrahma je tema našeg današnjeg videa.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Atenska sova - legendarna srebrna tetradrahma

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Grčka, atena, antika, Atika, grčki novac, antički novac, Posjedon, drahma, tetradrahma, Atenska sova, srebro, srebrna, Srebrnjak

- 22:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 07.12.2022.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Dukat iz 1797.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Srebrni dukat je primjer većeg dubrovačkog srebrnjaka nominalne vrijednosti 40 dinara ili dinarića. Autori likovnog oblikovanja ove su bili Ivo Karlo Angeli i Antun Obad. Na licu kovanice se nalazi lik svetog Vlaha u biskupskom ruhu i natpis: TUIS A DEO AUSPICIIS. Na naličju je veliki ukrašeni grb Dubrovačke Republike i natpis: DUCAT REIP RHAGUSINE.

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Dukat iz 1797.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, Dukat, ducat, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, dinari, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 22:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.09.2022.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 10 kuna 2021. Dalmatinski pas



U današnjem videu predstavljamo jedan od novijih hrvatskih srebrnjaka. Radi se o prigodnom izdanju od 10 kuna iz 2021. posvećenom dalmatinskom psu. Ovo je po mnogim mišljenjima jedna od najljepših hrvatskih prigodnih kovanica ikada izdanih i autor Nikola Vudrag je ovdje odradio odličan posao. Motiv dalmatinskog psa koji je prikazan na ovoj kovanici je svakako zanimljiv, jer pored numizmatičara i kolekcionara, isto tako privlači i ljubitelje dalmatinskih pasa. Lik dalmatinskog psa na licu ovog srebrnjaka skriva malu tajnu. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu…
Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 10 kuna 2021. Dalmatinski pas

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, srebro, srebrnjaci, Srebrnjak, srebrni novac, prigodno izdanje, dalmatinac, dalmatinski pas, dalmatiner, unca, investicijsko srebro, investicijski srebrnjak, prigodno pakiranje, Hrvatska kovnica novca, Hrvatska narodna banka, Dalmacija

- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.09.2022.

Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden narodne armije sa srebrnim vijencem, 3. red



U današnjem videu predstavljamo jugoslavensko odlikovanje: Orden narodne armije sa srebrnim vijencem, odnosno Orden narodne armije trećeg reda. Ovaj orden je ustanovljen 1952. godine i zauzimao je prilikom uvođenja 29. mjesto po važnosnom slijedu jugoslavenskih odlikovanja. Dodjeljivao se za naročite zasluge postignute u izgradnji i jačanju oružanih snaga ili za naročite uspjehe postignute u zapovijedanju vojnim jedinicama, njihovom učvršćivanju i osposobljavanju za obranu nezavisnosti zemlje.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Jugoslavija, Orden narodne armije sa srebrnim vijencem, 3. red

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, jugoslavija, SFRJ, FNRJ, Jugoslavenska narodna armija, jna, Orden narodne armijevojska, Jugoslovenska narodna armija, srebro, tombak, IKOM, vojne jedinice, vojni

- 17:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.08.2022.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Škuda iz 1750.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Dubrovačka škuda je bila veći srebrni novac nominalne vrijednosti 36 dinara (ili dinarića). Ovi srebrnjaci izdavali su se između 1708. i 1750. godine. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis.

Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Škuda iz 1750.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, skuda, škuda, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, dinari, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.08.2022.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Artiluk iz 1642.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to srebrni Artiluk. Ovi srebrnjaci izdavali su se između 1627. i 1702. godine i imali su nominalnu vrijednost od 3 dinara ili dinarića. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Artiluk iz 1642.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, Artiluk, Dinar, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, tri dinara, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 26.07.2022.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 150 kuna 2018. 100. Obljetnica završetka Prvog svjetskog rata



Prvi svjetski rat je završio kapitulacijom Njemačke u Compiegneu 11.11.1918. Završetak Prvog svjetskog rata je veliki povijesni događaj za Hrvatsku i svijet. Stoga je ova prigoda i obilježena prigodnim srebrnim novcem s odgovarajućim motivima. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; opis i tehničke podatke. Video je izrađen za edukativne svrhe. Video je izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 150 kuna 2018. 100. Obljetnica završetka Prvog svjetskog rata

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, Hrvatska, 150 kuna, 2018., prvi svjetski rat, Viribus Unitis, mornarica, Austro-Ugarska, Lijepa naša, Janko Vuković Podkapelski, pula, Compiegne, Francuska, Njemačka, primirje, Predaja, kapitulacija, 100. obljetnica, kovanice, srebro, srebrnjaci, numizmatika, kovani novac, metalni novac, proof, polirana ploča, brod

- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.07.2022.

Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Talir Bradan iz 1736.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to najpoznatiji dubrovački talir – Bradan. Ovi veliki srebrnjaci izdavali su se između 1725. i 1743. godine. Imali su nominalnu vrijednost od jednog i pol dukata, a što je bila protuvrijednost od 60 dinara ili dinarića. Za Bradan je karakterističan prikaz Svetog Vlaha koji je likovno vrlo lijepo izveden. Prema nekim mišljenjima, talir Bradan je najljepša kovanica Dubrovačke Republike. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Talir Bradan iz 1736.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, talir, Bradan, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, Dukat i pol, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 09:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.07.2022.

Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Stara perpera iz 1708.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to Stara perpera iz 1708. godine koja je po svom oblikovanju jedna od najljepših dubrovačkih kovanica ikad izrađenih. Ovdje donosimo donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Dubrovačka Republika, Stara perpera iz 1708.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, Perpera, Stara perpera, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, isus krist, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 00:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.05.2022.

Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 20 dinara 1931.



U današnjem videu donosimo prikaz srebrnjaka Kraljevine Jugoslavije od 20 dinara iz 1931. godine. Na ovoj kovanici je prikazan lik kralja Aleksandra I. Karađorđevića. Ova kovanica pripada seriji kovanica kod kojih se prvi put navodi novi naziv države: Kraljevina Jugoslavija (umjesto dotadašnjeg naziva: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca). Više o samoj kovanici, pogledajte u videu. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 20 dinara 1931.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, kovanice, kovani novac, srebro, Srebrnjak, srebrnjaci, jugoslavija, kraljevina, Kraljevina Jugoslavija, Aleksandar, Aleksandar Karađorđević, kralj Aleksandar, 1931, SHS, srbija, Hrvatska, slovenija

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.02.2022.

Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 200 dinara 1977. 85. rođendan Josipa Broza Tita



Josip Broz Tito je rođen 1892., a vladao je Jugoslavijom od kraja Drugog svjetskog rata do svoje smrti 1980. godine. Jugoslavija je 1977. godine prigodnim srebrnjakom od 200 dinara obilježila 85. rođendan Josipa Broza Tita i 40. godina od njegovog dolaska na čelo Komunističke partije Jugoslavije. O tom srebrnjaku govorimo u današnjem videu. Video je izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 200 dinara 1977. 85. rođendan Josipa Broza Tita


Otkup zlatnih dukata - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, kovanica, kovanice, srebro, srebrnjaci, Srebrnjak, 200 dinara, 1977., Josip Broz Tito, rođendan, KPJ, komunistička partija, Komunistička partija Jugoslavije, komunizam, socijalizam, jugoslavija, SFRJ

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.09.2018.

Prikaz srebrnjaka: Italija 1 lira 1900. / Umberto I / VF



Link na video: Prikaz srebrnjaka: Italija 1 lira 1900. / Umberto I / VF


Otkup starog novca - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

Oznake: numizmatika, stari novac, kovanice, italija, Srebrnjak, srebro, 1 lira, lira, Umberto I, 1900, VF

- 22:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.09.2018.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 100 kuna 1995. / 30. svibnja - Dan državnosti Republike Hrvatske / Proof



Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 100 kuna 1995. / 30. svibnja - Dan državnosti Republike Hrvatske / Proof


Otkup starih srebrnjaka - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

Oznake: numizmatika, srebro, Srebrnjak, 100 kuna, 1995, dan državnosti, proof, kovanica

- 22:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #