Hrvatska numizmatika

srijeda, 28.02.2024.

Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.



U današnjem videu predstavljamo dvije jugoslavenske kovanice s greškom. Radi se o kovanicama od 2 dinara iz 1976. i 50 para iz 1965. Iako skupljanje kovanica s greškama nije toliko rašireno među numizmatičarima, ipak postoji određeni krug poklonika ovih neobičnosti kod kovanica. Svakako je krug interesenata za greške širi kada se radi o greškama koje su značajne, kao što je primjer kod ovih kovanica.

Kod kovanice od 2 dinara otkov je značajno pomaknut, tako da jedan dio dizajna nedostaje, dok je s druge strane prisutna značajna "prazna" površina u obliku polumjeseca. Kovanica od 50 para je otkovana na manjoj pločici od drugog metala. Najvjerojatnije se radi o pločici koja je predviđena za kovanice od 1 dinara, a što ovu grešku čini posebno zanimljivom.

Ovaj video je snimljen u veljači 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, Dinar, para, 2 dinara, 50 para, greška, makulatura, otkov, drugi metal, pomaknuti otkov, kovanice s greškom, pločica, planeta

- 20:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 06.12.2023.

Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI



Prije nego što se usvoji konačno rješenje za neki kovani novac ili prije kretanja u samo u kovanje kovanica za optjecaj, izrade se određene probne (testne) kovanice u vrlo maloj količini. Takve probne kovanice se u numizmatici nazivaju probe (proba, trial strike, essai…). Vrlo često takve probe nose na sebi i posebne oznake kako bi se razlikovale od običnih kovanica koje se kuju za optjecaj.

Jedne od najpoznatijih proba na našem području su probe za kovani novac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1925. Ove probe su izrađene u kovnici Poissy u Francuskoj i na sebi imaju oznaku „ESSAI“. Upravo dvije takve probe predstavljamo u današnjem videu, a radi se o probama za kovanice od 1 i 2 dinara.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, SHS, Kraljevina SHS, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Dinar, Dinara, 1 dinar 1925., 2 dinara 1925., proba, probe, probni otkov, Essai, Poissy, 1 dinar, 2 dinara, kralj Aleksandar

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 19.08.2023.

Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem



U današnjem videu po prvi put imamo gosta i to ne bilo kakvog. Razgovarali smo s Vedranom Krušeljem, jednim od rijetkih numizmatičkih istraživača u Hrvatskoj danas. Kolega Krušelj već duže vrijeme radi na knjizi o novčanicama Nezavisne Države Hrvatske, a koja će, kako se čini, predstavljati kapitalno djelo o ovom području u hrvatskoj notafiliji.

Razgovor je vođen i na temu zamjenskih novčanica iz navedenog razdoblja, ali i o zanimljivoj numeraciji na novčanici Demokratske Federativne Jugoslavije od 100 dinara iz 1944. Isto tako, u razgovoru je bilo i riječi o ideološkoj i političkoj neutralnosti u numizmatici i kolekcionarstvu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine.

Zahvala g. Alminu Muratagiću za ustupanje fotografije novčanice od 100 dinara iz 1944.

Link na video: Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Vedran Krušelj, Vedran Kruselj, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, kuna, kune, banica, banice, DFJ, Demokratska Federativna Jugoslavija, Dinar, Dinara, 100 dinara 1944., 1000 kuna 1941., 5000 kuna 1943.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.05.2023.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1990. Dječak



Nakon monetarne reforme 1990. godine i uvođenja "Markovićevog" dinara, svjetlo dana je ugledala i nova novčanica od 50 dinara s datumom 01.06.1990. i likom malog dječaka. Ova novčanica se stilski oslanja na jugoslavenske novčanice novijeg, modernijeg dizajna iz sredine 1980-ih. U numizmatičkoj zajednici već neko vrimeme kruže priče o tome tko je misteriozni dječak s ove novčanice...

Ovaj video je snimljen u svibnju 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1990. Dječak

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, jugoslavija, SFRJ, Dinar, jugoslavenski dinar, YUD, dje;ak, Ante Marković

- 21:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.01.2023.

Zlatko Viščević - O numizmatici i političkoj ikonografiji na novcu. Interview za YouTube kanal Obnova.



Politička ikonografija je oduvijek bila prisutna na novcu, sve od antičkih vremena do danas. Možemo reći da ona nerazdvojiva od novca kao jednog od simbola državnosti određene zemlje. Kako je izgledala politička ikonografija na novcu kod nas; o novčanicama Nezavisne Države Hrvatske; novcu socijalističke Jugoslavije, (ne)poznatim likovima na novčanicama; Titu na gvinejskom novcu; kunama, lipama i hrvatskim eurima… sve na jednom mjestu, u ovom video interviewu Zlatka Viščevića za YouTube kanal „Obnova“.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2022. godine u produkciji udruge „Obnova“ i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Zlatko Viščević - O numizmatici i političkoj ikonografiji na novcu. Interview za YouTube kanal Obnova.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanicepapirni novac, politička ikonografija, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, Republika Hrvatska, Dinar, hrvatski dinar, kuna, kune, Josip Broz Tito, euro

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.01.2023.

Zlatko Viščević - Izjava za RTL Danas na temu kuna i lipa - 09.01.2023.



Izjava Zlatka Viščevića za RTL Danas na temu kuna i lipa i njihovom numizmatičkom potencijalu u budućnosti. Ova tema već postaje malo dosadna za numizmatičku zajednicu, ali je još uvijek u fokusu hrvatskih medija zbog interesa javnosti. Osobito od pojave fenomena "Pelješki most" i uvođenja eura. Novinarka: Ida Balen.

Ovaj video zapis je snimljen u siječnju 2023. godine i emitiran je u na RTL Televiziji dana 09.01.2023.

Link na video: Zlatko Viščević - Izjava za RTL Danas na temu kuna i lipa - 09.01.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, kune, lipe, kuna, lipa, novčanice, rijetkost, pelješki most, 25 kuna, rijeke kune, notafilija, jugoslavija, Dinar, dinari

- 01:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.12.2022.

Zlatko Viščević - Izjava za emisiju "Kod nas doma" na HRT-u na temu numizmatike - 09.12.2022.



Izjava Zlatka Viščevića za emisiju "Kod nas doma" na Hrvatskoj radioteleviziji na temu kuna i lipa i njihovom numizmatičkom potencijalu u budućnosti. Kune i lipe, kao i hrvatski euro su pod zadnje u fokusu hrvatskih medija, osobito nakon pojave "Pelješkog mosta" i nakon naglog povećanja interesa za numizmatiku. Novinarka: Eli Lazarova Sladić.

Ovaj video zapis je snimljen u studenom 2022. godine i emitiran je u na HRT-u dana 09.12.2022.

Link na video: Zlatko Viščević - Izjava za emisiju "Kod nas doma" na HRT-u na temu numizmatike - 09.12.2022.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, kune, lipe, kuna, lipa, novčanice, rijetkost, pelješki most, 25 kuna, rijeke kune, notafilija, jugoslavija, Dinar, dinari

- 11:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 16.11.2022.

Prikaz kovanice: Jugoslavija 20 dinara 1988.



U ovom videu predstavljamo jednu čestu jugoslavensku kovanicu: 20 dinara iz 1988. godine. Radi se o kovanici iz serije dinara 1988.-1989. koji su bili u optjecaju samo 13 mjeseci. Osim prikaza same kovanice, donosimo i kratku povijest razvoja grba socijalističke Jugoslavije.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Jugoslavija 20 dinara 1988.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, SFRJ, jugoslavija, socijalizam, Dinar, dinari, 20 dinara

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.08.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 25 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković



Hrvatski dinari su bili privremeni hrvatski novac do uvođenja kuna i lipa 1994. godine. Novčanice hrvatskog dinara karakterizira prikaz portreta Ruđera Boškovića na licu, a dizajnirao ih je Zlatko Jakuš.

Od svih novčanica hrvatskog dinara, vjerovatno je najzanimljivija ona od 25. U prvom redu radi se o vrlo neobičnoj nominalnoj vrijednosti za naše područje, a zanimljivo je i to da je tiskana na papiru za švedsku novčanicu od 5 kruna. Isto tako, ova novčanica ima zanimljiv vodoznak kod kojeg postoje dvije varijante.

U ovom videu donosimo osnovne informacije o novčanici od 25 hrvatskih dinara iz 1991., njen opis i tehničke podatke.

Video je snimljen u kolovozu 2022. i izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 25 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, RH, Dinar, hrvatski dinar, hrvatskih dinara, HRD, Ruđer Bošković, zagrebačka katedrala, kamenita vrata, Zagreb, Tumba Bruk, Zlatko Jakuš, Švedska

- 23:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 03.08.2022.

Prikaz zlatnika: Jugoslavija 10000 dinara 1985. Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima Planica 50



Planica je alpska dolina ispod planine Ponce u Sloveniji, a ujedno je i dom skijaških letova. Na Planici je održano svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima 1985. godine, a Jugoslavija je povodom toga izdala prigodni zlatni i srebrni novac. Prigodni zlatnik iz ove serije ima nominalu 10000 dinara i njega predstavljamo u današnjem videu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz zlatnika: Jugoslavija 10000 dinara 1985. Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima Planica 50

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, jugoslavija, Dinar, Dinara, Planica, Planica 50, skijaški letovi, skijaški skokovi, proof, SFRJ, skijanje, SPORT, natjecanje, prvenstvo, zlato, zlatnik, zlatni novac, Dukat

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.08.2022.

Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Artiluk iz 1642.



Ovaj video je dio serijala o Dubrovačkom novcu gdje u svakom videu predstavljamo jednu kovanicu Dubrovačke Republike. Danas je to srebrni Artiluk. Ovi srebrnjaci izdavali su se između 1627. i 1702. godine i imali su nominalnu vrijednost od 3 dinara ili dinarića. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; osnovne informacije; tehničke podatke i opis. Ovaj video je sniman u travnju i srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Dubrovačka Republika, Artiluk iz 1642.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, prigodni novac, Hrvatska, dubrovnik, Dubrovačka Republika, Artiluk, Dinar, srebro, Srebrnjak, sveti vlaho, tri dinara, dubrovačka numizmatika, dubrovački, sv. Vlaho, Ragusa

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.07.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 100 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković



Hrvatski dinari su bili privremeni hrvatski novac do uvođenja kuna i lipa 1994. godine. Novčanice hrvatskog dinara karakterizira prikaz portreta Ruđera Boškovića na licu, a dizajnirao ih je Zlatko Jakuš. U ovom videu donosimo prikaz novčanice od 100 hrvatskih dinara iz 1991., njen opis i tehničke podatke. Video je izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 100 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, notafilija, novcanica, novčanice, papirni novac, Dinar, Hrvatska, hrvatski dinar, 100 hrvatskih dinara, 1991, zagrebačka katedrala, kamenita vrata, Zlatko Jakuš, Zlatko Jakus, HRD

- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.07.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 500 dinara 1986. Nikola Tesla



U današnjem videu predstavljamo novčanicu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 500 dinara s datumom izdanja 16.05.1986. Novčanica na sebi nosi lik Nikole Tesle, odnosno skulpture Nikole Tesle koju je izradio hrvatski kipar Frano Kršinić. Kod ovog tipa novčanice postoje još dva datuma izdanja: 12.08.1978. i 04.11.1981. U ovom videu donosimo detaljan opis novčanice, tehničke podatke i objašnenje motiva. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 500 dinara 1986. Nikola Tesla

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, SFRJ, Dinar, Dinara, socijalizam, 500 dinara, tesla, Nikola Tesla, elektrotehnika, Zavod za izradu novčanica, izmjenična struja, struja, električna energija

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.05.2022.

Masonski simboli na jugoslavenskoj novčanici... puka slučajnost ili nešto drugo?



Jugoslavenska novčanica od 100.000 dinara iz 1989. po svoj prilici nije samo obična novčanica kako se to na prvi pogled čini. Ova novčanica po nekim mišljenjima sadrži tajne simbole i skrivene poruke koje su vidljive samo određenim i odabranim skupinama ljudi... Za neke su ti simboli vrlo uznemirujući i zastrašujući... Kakve veze imaju masoni, kibernetika, drevni egipatski bogovi, Tito i rastafarijanci s ovom novčanicom - otkrivamo u ovom videu. Upozorenje: Video nije za one slabijih živaca. Ovaj video je snimljen u svibnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Masonski simboli na jugoslavenskoj novčanici... puka slučajnost ili nešto drugo?

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, SFRJ, Dinar, Dinara, socijalizam, 100000 dinara, kibernetika, masoni, svevideće oko, teorije zavjere, Josip Broz Tito, Rastafarijanci, Ras Tafari Makkonen, Jah, Masonska loža, Slobodno zidarstvo, Jahve, tajna društva, Haile Selassie, Pokret nesvrstanih, Bob Marley

- 13:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 100000 dinara 1989. Djevojčica



Novčanica od 100.000 dinara s datumom izdanja 01.05.1989. je jedna od najprepoznatljivijih jugoslavenskih novčanica s kraja 80-ih. Mnogi je poznaju po pod imenom "djevojčica" iako se nazivala i "červena" (črvena, červenka). U vrijeme puštanja u optjecaj to je bila novčanica s najvećom nominalnom vrijednošću ikad izdana u Jugoslaviji. U ovom videu otkrivamo tko je zapravo djevojčica s novčanice i analiziramo misterioznu kompoziciju na naličju uz koju su vezane razne kontroverze. Ovaj video je snimljen u svibnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 100000 dinara 1989. Djevojčica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, SFRJ, Dinar, Dinara, socijalizam, 100000 dinara, djevojčica, kolač, kibernetika, Zavod za izradu novčanica, masoni, svevideće oko, teorije zavjere

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1931. Izdanje od 01.12.1931.



U današnjem videu predstavljamo novčanicu Kraljevine Jugoslavije od 50 dinara s datumom izdanja 01.12.1931. Ova novčanica nosi na sebi godinu 1931., ali je puštena u optjecaj tek nakon 10 godina - i to 08.04.1941., dva dana nakon početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. U ovom videu donosimo povijest ove novčanice, njen opis i tehničke podatke, te pojašnjenje motiva koji se nalaze na njoj. Ovaj video je snimljen u travnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 50 dinara 1931. Izdanje od 01.12.1931.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Kraljevina Jugoslavija, Aleksandar I Karađorđević, Dinar, Dinara, drugi svjetski rat, 50 dinara, Karađorđeva zvijezda, Boka Kotorska, kraljević Marko, Petar II Karađorđević, Ivan Meštrović, Miroslavljevo jevanđelje, ornamenti

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.05.2022.

Prikaz kovanice: Jugoslavija 10 dinara 1988.



U ovom videu predstavljamo jednu čestu jugoslavensku kovanicu: 10 dinara iz 1988. godine. Radi se o kovanici iz serije dinara 1988.-1989. koji su bili u optjecaju samo 13 mjeseci. Osim prikaza same kovanice, donosimo i kratku povijest razvoja grba socijalističke jugoslavije. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Jugoslavija 10 dinara 1988.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, SFRJ, jugoslavija, socijalizam, Dinar, dinari, 10 dinara

- 15:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 5 dinara 1968. Žetelica



U današnjem videu predstavljamo jugoslavensku novčanicu od 5 dinara s datumom 01.05.1968. Radi se o novčanici koja se temelji na dizajnima starijih novčanica od 500 dinara iz 1955. i 1963. godine, te 5 dinara iz 1965. godine. Novčanica na sebi ima lik žetelice - mlade djevojke sa srpom u ruci. Iako smo svi navikli već na ovu novčanicu, pa baš i ne obraćamo puno pažnje na detalje na njoj - lik žetelice je u jednu ruku bizaran i mračan. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 5 dinara 1968. Žetelica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, jugoslavija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, SFRJ, Dinar, Dinara, socijalizam, 5 dinara, žetelica, Miodrag Petrović, Tanasije Krnjajić, Zavod za izradu novčanica, Beograd, Josip Broz Tito, tito

- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 5000 dinara 1950. Informbiro serija



U današnjem videu predstavljamo novčanicu iz "Informbiro serije" - 5000 dinara 1950. Radi se o neizdanoj novčanici koja pripada rezervnoj seriji novčanica koje se inače koriste u izvanrednim okolnostima kao što je rat. Naziv "Informbiro serija" proizašao je iz političkih okolnosti u kojima se Jugoslavija nalazila od 1948. godine, a osobito se tu misli na „Rezoluciju Informbiroa“ zbog koje je došlo do političkog razlaza Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 5000 dinara 1950. Informbiro serija

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novčanica, novčanice, novcanica, novcanice, papirni novac, jugoslavija, FNRJ, 5000 dinara, Dinar, Dinara, 1950, Informbiro serija, Informbiro, Rezolucija Informbiroa, tito, Josip Broz Tito, komunizam, socijalizam, rat, SSSR, Varšavski pakt, rezervna serija, neizdane novčanice, proba

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 19.02.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 5000 hrvatskih dinara 1992. Ruđer Bošković



Hrvatski dinari su bili privremeni hrvatski novac do uvođenja kuna i lipa 1994. godine. Novčanice hrvatskog dinara karakterizira prikaz portreta Ruđera Boškovića na licu. Zbog inflantornih pritisaka na hrvatski dinar, u optjecaj su puštene novčanice većih nominala od 1000 hrvatskih dinara. U ovom videu donosimo prikaz novčanice od 5000 hrvatskih dinara iz 1992., datum izdanja: 15.01.1992. Video je izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 5000 hrvatskih dinara 1992. Ruđer Bošković

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, notafilija, novcanica, novčanice, papirni novac, Dinar, Hrvatska, hrvatski dinar, kamenita vrata, Zlatko Jakuš, Zlatko Jakus, HRD, 1992, 5000 hrvatskih dinara, Ivan Mestrovic, Ivan Meštrović, povijest Hrvata, Tumba Bruk

- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.10.2018.

Prikaz novčanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 10 dinara 1920. "Amerikanka"



Novčanica od 10 dinara iz 1920., popularno zvana „Amerikanka“ predstavlja jednu od najpopularnijih novčanica u numizmatičkim i kolekcionarskim krugovima danas. Novčanica je zanimljiva iz više razloga, ali najviše do izražaja dolazi njen neuobičajen dizajn koji odudara od ostalih novčanica iz razdoblja Kraljevine SHS i Jugoslavije. Više informacija o ovoj novčanici možete saznati u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2018. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 10 dinara 1920. Amerikanka

Vezani članak na portalu NumizmatikaNET: Prikaz novčanice: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 10 dinara 1920. Amerikanka


Otkup starih novčanica - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

Oznake: 10 dinara, 10 dinars, 1920, Amerikanka, banknotes, Collecting, currency, Dinar, Đorđe Vajfert, jugoslavija, Kingdom of Serbs Croats and Slovenes, Kralj Petar I Karađorđević, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Marko Stojanović, Narodna banka, National bank, novac, novčanice, numismatics, numizmatika, Numizmatika.net, Paper money, papirni novac, Pick, skupljanje, Standard Catalog of World Paper Money, Yugoslavia, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, NumizmatikaNET, kolekcionarstvo, hobi, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, notafilija, stari novac, novcanice, Kraljevina SHS, 10 dinara 1920, progres, American Bank Note Company

- 10:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #