Hrvatska numizmatika

srijeda, 28.02.2024.

Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.



U današnjem videu predstavljamo dvije jugoslavenske kovanice s greškom. Radi se o kovanicama od 2 dinara iz 1976. i 50 para iz 1965. Iako skupljanje kovanica s greškama nije toliko rašireno među numizmatičarima, ipak postoji određeni krug poklonika ovih neobičnosti kod kovanica. Svakako je krug interesenata za greške širi kada se radi o greškama koje su značajne, kao što je primjer kod ovih kovanica.

Kod kovanice od 2 dinara otkov je značajno pomaknut, tako da jedan dio dizajna nedostaje, dok je s druge strane prisutna značajna "prazna" površina u obliku polumjeseca. Kovanica od 50 para je otkovana na manjoj pločici od drugog metala. Najvjerojatnije se radi o pločici koja je predviđena za kovanice od 1 dinara, a što ovu grešku čini posebno zanimljivom.

Ovaj video je snimljen u veljači 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica s greškom: Jugoslavija 2 dinara 1976. i 50 para 1965.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, Dinar, para, 2 dinara, 50 para, greška, makulatura, otkov, drugi metal, pomaknuti otkov, kovanice s greškom, pločica, planeta

- 20:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 06.12.2023.

Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI



Prije nego što se usvoji konačno rješenje za neki kovani novac ili prije kretanja u samo u kovanje kovanica za optjecaj, izrade se određene probne (testne) kovanice u vrlo maloj količini. Takve probne kovanice se u numizmatici nazivaju probe (proba, trial strike, essai…). Vrlo često takve probe nose na sebi i posebne oznake kako bi se razlikovale od običnih kovanica koje se kuju za optjecaj.

Jedne od najpoznatijih proba na našem području su probe za kovani novac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1925. Ove probe su izrađene u kovnici Poissy u Francuskoj i na sebi imaju oznaku „ESSAI“. Upravo dvije takve probe predstavljamo u današnjem videu, a radi se o probama za kovanice od 1 i 2 dinara.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, SHS, Kraljevina SHS, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Dinar, Dinara, 1 dinar 1925., 2 dinara 1925., proba, probe, probni otkov, Essai, Poissy, 1 dinar, 2 dinara, kralj Aleksandar

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #