Hrvatska numizmatika

četvrtak, 01.02.2024.

Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru



Proslavljeni hrvatski kipar i medaljer Ivo Kerdić autor je mnogih medalja, plaketa, značaka i drugih umjetničkih djela. Osim toga, Kerdić je u numizmatici poznat i kao autor likovnih rješenja za kovani novac Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). Jedan od njegovih najpoznatijih radova u tom području je motiv Žetelice koji se pojavljuje na probnim otkovima kovanica od 2, 10 i 500 kuna.

U današnjem videu predstavljamo upravo ovaj probni otkov za kovanicu od 2 kune. Ova proba s likom Žetelice nosi na sebi godinu 1941. i izrađena je od srebra. Na žalost, ova kovanica nikada nije realizirana kao optjecajni novac, već je u optjecaj puštena kovanica s puno jednostavnijim likovnim rješenjem. Kao što je slučaj i s drugim probnim otkovima iz navedenog razdoblja, tako je i ovaj primjerak vrlo rijedak i nije nešto što se može vidjeti svaki dan.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, 2 kune, 2 kune 1941., Ivo Kerdić, Kerdić, proba, probni otkov, srebro, Srebrnjak, specijalitet, žetelica, drugi svjetski rat, žetva

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 06.12.2023.

Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI



Prije nego što se usvoji konačno rješenje za neki kovani novac ili prije kretanja u samo u kovanje kovanica za optjecaj, izrade se određene probne (testne) kovanice u vrlo maloj količini. Takve probne kovanice se u numizmatici nazivaju probe (proba, trial strike, essai…). Vrlo često takve probe nose na sebi i posebne oznake kako bi se razlikovale od običnih kovanica koje se kuju za optjecaj.

Jedne od najpoznatijih proba na našem području su probe za kovani novac Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1925. Ove probe su izrađene u kovnici Poissy u Francuskoj i na sebi imaju oznaku „ESSAI“. Upravo dvije takve probe predstavljamo u današnjem videu, a radi se o probama za kovanice od 1 i 2 dinara.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz probnih kovanica Kraljevine SHS od 1 i 2 dinara iz 1925. s oznakom ESSAI

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, SHS, Kraljevina SHS, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, Dinar, Dinara, 1 dinar 1925., 2 dinara 1925., proba, probe, probni otkov, Essai, Poissy, 1 dinar, 2 dinara, kralj Aleksandar

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.05.2022.

Prikaz novčanice: Jugoslavija 5000 dinara 1950. Informbiro serija



U današnjem videu predstavljamo novčanicu iz "Informbiro serije" - 5000 dinara 1950. Radi se o neizdanoj novčanici koja pripada rezervnoj seriji novčanica koje se inače koriste u izvanrednim okolnostima kao što je rat. Naziv "Informbiro serija" proizašao je iz političkih okolnosti u kojima se Jugoslavija nalazila od 1948. godine, a osobito se tu misli na „Rezoluciju Informbiroa“ zbog koje je došlo do političkog razlaza Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Jugoslavija 5000 dinara 1950. Informbiro serija

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novčanica, novčanice, novcanica, novcanice, papirni novac, jugoslavija, FNRJ, 5000 dinara, Dinar, Dinara, 1950, Informbiro serija, Informbiro, Rezolucija Informbiroa, tito, Josip Broz Tito, komunizam, socijalizam, rat, SSSR, Varšavski pakt, rezervna serija, neizdane novčanice, proba

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #