Hrvatska numizmatika

utorak, 28.05.2024.

Prikaz zlatnika: Jugoslavija 4 dukata 1931. Kralj Aleksandar I. Karađorđević i kraljica Marija



U današnjem videu predstavljamo najveći zlatnik izdan u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a radi se o četverostrukom dukatu iz 1931. s likom kralja Aleksandra I. Karađorđevića i kraljice Marije. Ovaj zlatnik na sebi sadrži puncu (žig) „ptice“. Sami dukati u zakonskom smislu nisu novac, već se radi o tzv. „trgovačkom zlatu“, ali su zbog svojeg izgleda ipak predmet numizmatičkog interesa. Ovi zlatnici su osobito popularni među kolekcionarima i za njima uvijek postoji veliki interes na numizmatičkom tržištu.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz zlatnika: Jugoslavija 4 dukata 1931. Kralj Aleksandar I. Karađorđević i kraljica Marija

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnik, Dukat, četverostruki dukat, 4 dukata, zlatni dukat, jugoslavija, Kraljevina Jugoslavija, kralj Aleksandar, Aleksandar Karađorđević, kraljica Marija, ptice, punca, žig, trgovačko zlato

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.05.2024.

Izvještaj sa sajma kolekcionarstva Veoronafil, Verona, 23.-25.05.2024.



Veronafil u Veroni jedan je od najvećih sajmova kolekcionarstva u Europi. Ove godine, na svom 138. izdanju, privukao je velik broj ljubitelja starog novca, poštanskih maraka, faleristike, militarije i drugih sitnih kolekcionarskih predmeta. Sajam je održan od 23. do 25. svibnja u jednoj od velikih hala Veronafiere. Zbog naplate ulaznica ovog puta, gužva je bila nešto manja nego inače.

Na sajmu se uglavnom trguje filatelijom i modernijom numizmatikom, ali u ponudi se mogu pronaći i odlikovanja te militarija. Iako dominiraju talijanski trgovci, prisutno je i dosta stranih izlagača. U ovom videu donosimo dio atmosfere s ovog poznatog okupljanja koje svakako vrijedi posjetiti.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma kolekcionarstva Veoronafil, Verona, 23.-25.05.2024.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, verona, Veronafil, sajam

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.05.2024.

Prikaz zlatnika: Jugoslavija 2500 dinara 1978. Mediteranske igre Split '79



U današnjem videu predstavljamo jedan jugoslavenski zlatnik izdan povodom održavanja 8. mediteranskih igara u Splitu 1979., a radi se o zlatniku od 2500 dinara iz 1978. Ovaj zlatnik je drugi po redu najveći zlatnik u navedenoj seriji prigodnog novca. Na licu zlatnika je prikazan, tada novi, nogometni stadion na Poljudu koji je upravo izgrađen za potrebe spomenutog sportskog natjecanja. Na naličju je prikazan lik ondašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

U videu je zlatnik izvađen iz kapsule za potrebe snimanja, a što će pojedine numizmatičke „dušebrižnike“ potaknuti na dociranje. No, samom zlatniku se ništa nije dogodilo. Preživio je i nema otiske prstiju.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz zlatnika: Jugoslavija 2500 dinara 1978. Mediteranske igre Split '79

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnik, mis!, Meditaranske igre, Split, Split 1979., stadion, poljud, Josip Broz Tito, tito, jugoslavija, SFRJ, 2500 dinara, 2500 dinara 1978., Split '79

- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.05.2024.

Prikaz kovanice: Jugoslavija 500 dinara 1987. probni otkov



U današnjem videu predstavljamo jednu rijetku probu za novac SFR Jugoslavije, a radi se o kovanici od 500 dinara iz 1987. Ova proba izražena od nikla ili legure bakra i nikla svojim dizajnom podsjeća na kovanice iz redovne serije 1988./1989. (10, 20, 50 i 100 dinara) koje su otkovane u mesingu. Ovaj probni otkov je vrlo jednostavnog i elegantnog dizajna, ali na žalost nikada nije doživio svoju realizaciju kao optjecajna kovanica.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Jugoslavija 500 dinara 1987. probni otkov

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, 500 dinara, 500 dinara 1987., specijalitet, rijetkost, raritet, proba, neizdana kovanica, probni otkov, nikal, SFR Jugoslavija, legura, Narodna banka Jugoslavije, Dinar

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.05.2024.

Novčanica od 20 eura iz 2015. sa zanimljivom greškom na naličju



U današnjem videu predstavljamo novčanicu od 20 eura iz 2015. godine, a koja na sebi ima zanimljivu grešku. Sama novčanica na prvi pogled izgleda kao svaka druga novčanica od 20 eura, ali kada se pogleda naličje, vidljiva je zanimljiva greška koja je nastala u postupku izrade. Inače, ova novčanica nosi na sebi slovni prefiks „R“ u serijskom broju, a što znači da se radi o novčanici koja je tiskana u njemačkom Bundesdruckerei-u. Postoji mogućnost da ovo nije jedina ovakva novčanica, već da se ista greška ponavlja i na ostalim novčanicama iz iste serije, a koje su otisnute istom tiskarskom pločom.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Novčanica od 20 eura iz 2015. sa zanimljivom greškom na naličju

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Europska Unija, EU, Europska monetarna unija, euro, 20 euro, 20 eura, greška, makulatura, tiskarska greška, novčanica s greškom, tisak, božja, Njemačka, Bundesdruckerei, euro-zona

- 20:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.05.2024.

Izvještaj sa sajma papirnog novca MIF Paper Money Fair, Maastricht, 03.-05.05.2024.



Sajam papirnog novca u Maastrichtu (MIF Paper Money Fair) je najveći sajam za papirni novac u svijetu koji okuplja brojne trgovce, kolekcionare i zaljubljenike u novčanice. Na ovogodišnjem sajmu koji je održan od 3. do 5. svibnja sudjelovalo je čak 233 izlagača iz čak 62 zemlje svijeta.

Na sajmu se uglavnom trguje papirnim novcem, ali u ponudi se može naći i nešto kovanica, te odlikovanja. Ponuda novčanica na sajmu je ogromna i tu se može naći za svakoga ponešto. Cijene su uglavnom dosta visoke, ali bez obzira na to, ovdje se trgovina odvija „punom parom“. U ovom videu donosimo dio atmosfere s ovog svjetskog okupljanja koje svakako vrijedi posjetiti.

Ovaj video je snimljen u svibnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma papirnog novca MIF Paper Money Fair, Maastricht, 03.-05.05.2024.


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, MIF Paper Money Fair, MIF, sajam, okupljanje, trgovina, Nizozemska, Maastricht, Paper money

- 23:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #