Hrvatska numizmatika

subota, 19.08.2023.

Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem



U današnjem videu po prvi put imamo gosta i to ne bilo kakvog. Razgovarali smo s Vedranom Krušeljem, jednim od rijetkih numizmatičkih istraživača u Hrvatskoj danas. Kolega Krušelj već duže vrijeme radi na knjizi o novčanicama Nezavisne Države Hrvatske, a koja će, kako se čini, predstavljati kapitalno djelo o ovom području u hrvatskoj notafiliji.

Razgovor je vođen i na temu zamjenskih novčanica iz navedenog razdoblja, ali i o zanimljivoj numeraciji na novčanici Demokratske Federativne Jugoslavije od 100 dinara iz 1944. Isto tako, u razgovoru je bilo i riječi o ideološkoj i političkoj neutralnosti u numizmatici i kolekcionarstvu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine.

Zahvala g. Alminu Muratagiću za ustupanje fotografije novčanice od 100 dinara iz 1944.

Link na video: Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Vedran Krušelj, Vedran Kruselj, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, kuna, kune, banica, banice, DFJ, Demokratska Federativna Jugoslavija, Dinar, Dinara, 100 dinara 1944., 1000 kuna 1941., 5000 kuna 1943.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #