Hrvatska numizmatika

subota, 20.04.2024.

Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4 i 100 eura 2024. Ivana Brlić Mažuranić



U ovom videu predstavljamo nove hrvatske prigodne euro kovanice posvećene 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić Mažuranić, naše poznate književnice. Ovo prigodno izdanje sastoji se od srebrnjaka nominalne vrijednosti 4 eura i zlatnika od 100 eura. I srebrnjak i zlatnik imaju čistoću metala 999,9 i sadrže po 1 uncu plemenitog metala. Kovanice su otkovane u tehnici polirane ploče. Autor likovnog rješenja za ovaj prigodni novac je akademski kipar Kuzma Kovačić, inače autor i naših dragih kovanica kuna i lipa.

Ovaj video je snimljen u travnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe. Video nije sponzorski, već je snimljen na inicijativu NumizmatikaNET, a Hrvatska kovnica novca je ustupila kovanice za snimanje, na čemu im se zahvaljujemo.

Link na video: Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4 i 100 eura 2024. Ivana Brlić Mažuranić


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnici, srebro, srebrnjaci, 100 euro, 4 euro, Hrvatska, prigodni novac, Ivana Brlić Mažuranić, obljetnica rođenja, Priče iz davnine, Hrvatska kovnica novca, Kuzma Kovačić, prigodno izdanje, Književnost

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.04.2024.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 4 eura 2024. Trsatski zmaj



U današnjem videu predstavljamo hrvatski prigodni srebrnjak posvećen Trsatskom zmaju. Radi se o srebrnjaku nominalne vrijednosti 4 eura, a koji sadrži 1 uncu srebra. Inspiracija za ovo prigodno izdanje su bili brončani zmajevi postavljeni ispred grobnice „Mir junaka“ na Trsatskoj gradini u Rijeci. Navedene zmajeve je izradio austrijski kipar Anton Domink von Fernkorn na zahtjev austrijskog feldmaršala, grofa Lavala Nugenta. Sam motiv zmaja je vrlo neobičan za hrvatski prigodni novac, ali je kod dijela numizmatičke publike jako dobro prihvaćen. Dio videa je snimljen i na samoj Trsatskoj gradini.

Ovaj video je snimljen u travnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 4 eura 2024. Trsatski zmaj

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, srebro, Srebrnjak, srebrnjaci, investicijski srebrnjaci, Hrvatska, Republika Hrvatska, euro, 4 euro, 4 eura, Trsat, rijeka, Trsatska gradina, Trsatski zmaj, bazilisk, Laval Nugent

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.04.2024.

Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet zlatnika i srebrnjaka, 25. obljetnica 2. zasjedanja AVNOJ-a



Socijalistička Jugoslavija je svoje prve prigodne zlatnike i srebrnjake dobila tek 1968. godine kada je izdan komplet prigodnog novca posvećen 25. obljetnici 2. zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Komplet se sastoji od četiri zlatnika i dva srebrnjaka. Iako kovanice na sebi nose oznaku godine 1968., puštene su u prodaju tek u ljeto 1969.

Kod ovog izdanja najveću pažnju privlače dva ogromna zlatnika od 1000 i 500 dinara, a koji su ujedno i najveći zlatnici izdani za vrijeme postojanja jugoslavenske države. U današnjem videu predstavljamo upravo ovo prigodno izdanje koje je iskovano u kovnici Arezzo u Italiji.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. i travnju 2024. godine, a izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet zlatnika i srebrnjaka, 25. obljetnica 2. zasjedanja AVNOJ-a



Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, zlatnici, srebrnjaci, prigodno izdanje, AVNOJ, najveći zlatnik, Serija AVNOJ, Numismatica Italiana, tito, Josip Broz Tito, jajce, Dan Republike, 29. novembar

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.03.2024.

Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4, 10 i 100 eura 2024. Brusnička crna gušterica



U ovom videu predstavljamo nove hrvatske prigodne euro kovanice posvećene jednoj našoj autohtonoj životinjskoj vrsti, brusničkoj crnoj gušterici (Podarcis melisellensis melisellensis). Ova serija kovanica dio je serije „Autohtona Hrvatska“ i sastoji se od dva zlatnika (100 i 10 eura), te jednog srebrnjaka (4 eura). Autor odličnog likovnog rješenja za ovaj kovani novac je naš proslavljeni kipar Nikola Vudrag.

Iako su obojane kovanice u numizmatici još uvijek predmet kontroverzi; neki ih obožavaju, a neki preziru; na ovom ovdje primjeru se mora priznati da je obojena gušterica na zlatniku od 100 eura – pun pogodak. Ako već postoje obojane kovanice, onda bi trebale imati uzor upravo u ovom hrvatskom zlatniku.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe. Video nije sponzorski, već je snimljen na inicijativu NumizmatikaNET, a Hrvatska kovnica novca je ustupila kovanice za snimanje, na čemu im se zahvaljujemo.

Link na video: Prikaz prigodnih kovanica: Hrvatska 4, 10 i 100 eura 2024. Brusnička crna gušterica

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlato, zlatnici, srebro, srebrnjaci, 10 euro, 100 euro, 4 euro, Hrvatska, prigodni novac, crna gušterica, Brusnik, Autohtona Hrvatska, Hrvatska kovnica novca, Nikola Vudrag, prigodno izdanje

- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.01.2024.

S Nikolom Vudragom o umijeću stvaranja novih hrvatskih kovanica i ljepoti medaljerstva



Nikola Vudrag je jedan od najistaknutijih hrvatskih kipara i medaljera mlađe generacije. Radi se o vrlo talentiranom i svjetski priznatom umjetniku koji je jedan dio svog rada i umijeća posvetio onome što je za nas numizmatičare najvažnije – kovanom novcu i medaljama. Medaljerstvom se kao oblikom umjetničkog izričaja danas bavi mali broj ljudi u Europi i svijetu, a Vudrag je baš jedan od njih.

U današnjem videu imamo čast razgovarati s njime o tome kako izgleda postupak izrade kovanog novca i to od same ideje, pa do kovanja; o tome kako se zainteresirao za medaljerstvo; o tome što ga inspirira u radu; o utjecajima starih majstora na njegovo stvaralaštvo; o kovanicama s likom dalmatinskog psa; o idejama koje želi realizirati u budućnosti i mnogim drugim temama.

Ovaj video je snimljen u siječnju 2024. godine.

Link na video: S Nikolom Vudragom o umijeću stvaranja novih hrvatskih kovanica i ljepoti medaljerstva

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlatnici, srebrnjaci, kipar, kiparstvo, medalja, medaljerstvo, sitna plastika, Vudrag, Nikola Vudrag, dalmatinski pas, kovanje novca, izrada medalja, likovno oblikovanje, inspriacija, umjetnost

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.01.2024.

Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.



U današnjem videu predstavljamo komplet prigodnih srebrnjaka SFR Jugoslavije izdanih povodom održavanja 14. olimpijskih igara u Sarajevu, 1984. Radi se o kompletu koji sadrži 15 različitih srebrnjaka nominalnih vrijednosti od 100, 250 i 500 dinara. Od svake nominale izrađeno je po pet različitih primjeraka u tehnici polirane ploče. Sve kovanice dijele zajednički dizajn lica, dok se naličja razlikuju i uglavnom prikazuju različite sportske discipline. Ovi srebrnjaci su otkovani u Zlatari Majdanpek, a pušteni su u prodaju tijekom 1983. godine. Kovanice se nalaze u luksuznoj kutiji s pripadajućim certifikatom. Komplet koji je predstavljen u današnjem videu ima čak i originalni račun iz 1987. godine kada je kupljen.

Ovaj video je snimljen u siječnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, olimpijada, Zimske olimpijske igre, Sarajevo, srebro, srebrnjaci, prigodni novac, proof, polirana ploča, Majdanpek, Zlatara Majdanpek, skijanje, snijeg

- 18:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.11.2023.

Prikaz austrijskih i mađarskih srebrnih krajcara iz 18. i 19. stoljeća



U ovom videu prikazujemo jednu malu selekciju srebrnih krajcara (kreuzer, kreutzer, krajczar). Ove kovanice iz 18. i 19. stoljeća su jedni od najpopularnijih srebrnjaka među numizmatičarima i kolekcionarima na našem području. Karakterizira ih specifični, vrlo lijepi dizajn; prikaz različitih vladara; dugi period izdavanja i različiti broj godišta; različite kovnice, a tu je i veliki broj varijanti. Sve u svemu, radi se o vrlo zanimljivom i izazovnom području, kako za skupljanje, tako i za proučavanje. Budući da su se ovi srebrnjaci vrlo aktivno koristili u platnom prometu, vrlo malo ih je ostalo u savršenom stupnju očuvanosti. Danas su takvi primjerci izrazito cijenjeni na numizmatičkom tržištu.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz austrijskih i mađarskih srebrnih krajcara iz 18. i 19. stoljeća

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Austrija, austrijski, Mađarska, mađarski, Ugarska, ugarski, kreuzer, krajczar, kreutzer, krajcar, srebro, srebrnjaci, srerbnjak, srerbninovac, 20kreuzer

- 20:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.10.2023.

Na numizmatičkoj kavi sa Sašom Ivanovićem: O investicijskim zlatnicima, srebrnjacima i numizmatici



U današnjem videu razgovaramo sa dr. Sašom Ivanovićem, vodećim čovjekom u Hrvatskoj kada je u pitanju investiranje u fizičko zlato i srebro. Dobar dio svoje karijere Saša je proveo u svijetu burzovnog investiranja, sve do trenutka dok se nije zainteresirao za fizičko zlato. Taj početni interes se pretvorio u poslovnu ideju, a poslovna ideja u tvrtku za trgovanje investicijskim zlatom - "Centar zlata". Povod za ovaj razgovor je bio trenutno stanje na tržištu plemenitih metala, a osobito kretanje cijene zlata s obzirom na inflaciju i kakva možemo imati očekivanja u budućnosti? Dotakli smo se i teme srebrnjaka, te modernih hrvatskih numizmatičkih izdanja. Iako još nekako odolijeva, Saša je na dobrom putu da jednog dana i sam postane numizmatičar.

Važna napomena: Ovaj video nije sponzorski video, već je razgovor snimljen sa Sašom Ivanovićem kao relevantnim sugovornikom na temu investiranja u plemenite metale. Za razgovor nije ništa platio, niti je platila njegova tvrtka niti s njom povezane tvrtke. Čak mu nije bilo dopušteno ni da plati kavu.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine.

Link na video: Na numizmatičkoj kavi sa Sašom Ivanovićem: O investicijskim zlatnicima, srebrnjacima i numizmatici

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Saša Ivanović, Centar zlata, investicijsko zlato, investicijsko srebro, investicijski zlatnici, investicijski srebrnjaci, zlatnici, zlatnik, srebrnjaci, Srebrnjak, burza, plemeniti metal, plemeniti metali, investicija, ulaganje

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.09.2022.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 10 kuna 2021. Dalmatinski pas



U današnjem videu predstavljamo jedan od novijih hrvatskih srebrnjaka. Radi se o prigodnom izdanju od 10 kuna iz 2021. posvećenom dalmatinskom psu. Ovo je po mnogim mišljenjima jedna od najljepših hrvatskih prigodnih kovanica ikada izdanih i autor Nikola Vudrag je ovdje odradio odličan posao. Motiv dalmatinskog psa koji je prikazan na ovoj kovanici je svakako zanimljiv, jer pored numizmatičara i kolekcionara, isto tako privlači i ljubitelje dalmatinskih pasa. Lik dalmatinskog psa na licu ovog srebrnjaka skriva malu tajnu. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu…
Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 10 kuna 2021. Dalmatinski pas

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, srebro, srebrnjaci, Srebrnjak, srebrni novac, prigodno izdanje, dalmatinac, dalmatinski pas, dalmatiner, unca, investicijsko srebro, investicijski srebrnjak, prigodno pakiranje, Hrvatska kovnica novca, Hrvatska narodna banka, Dalmacija

- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 26.07.2022.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 150 kuna 2018. 100. Obljetnica završetka Prvog svjetskog rata



Prvi svjetski rat je završio kapitulacijom Njemačke u Compiegneu 11.11.1918. Završetak Prvog svjetskog rata je veliki povijesni događaj za Hrvatsku i svijet. Stoga je ova prigoda i obilježena prigodnim srebrnim novcem s odgovarajućim motivima. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; opis i tehničke podatke. Video je izrađen za edukativne svrhe. Video je izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 150 kuna 2018. 100. Obljetnica završetka Prvog svjetskog rata

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, Hrvatska, 150 kuna, 2018., prvi svjetski rat, Viribus Unitis, mornarica, Austro-Ugarska, Lijepa naša, Janko Vuković Podkapelski, pula, Compiegne, Francuska, Njemačka, primirje, Predaja, kapitulacija, 100. obljetnica, kovanice, srebro, srebrnjaci, numizmatika, kovani novac, metalni novac, proof, polirana ploča, brod

- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.05.2022.

Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 20 dinara 1931.



U današnjem videu donosimo prikaz srebrnjaka Kraljevine Jugoslavije od 20 dinara iz 1931. godine. Na ovoj kovanici je prikazan lik kralja Aleksandra I. Karađorđevića. Ova kovanica pripada seriji kovanica kod kojih se prvi put navodi novi naziv države: Kraljevina Jugoslavija (umjesto dotadašnjeg naziva: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca). Više o samoj kovanici, pogledajte u videu. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 20 dinara 1931.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, kovanice, kovani novac, srebro, Srebrnjak, srebrnjaci, jugoslavija, kraljevina, Kraljevina Jugoslavija, Aleksandar, Aleksandar Karađorđević, kralj Aleksandar, 1931, SHS, srbija, Hrvatska, slovenija

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.02.2022.

Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 200 dinara 1977. 85. rođendan Josipa Broza Tita



Josip Broz Tito je rođen 1892., a vladao je Jugoslavijom od kraja Drugog svjetskog rata do svoje smrti 1980. godine. Jugoslavija je 1977. godine prigodnim srebrnjakom od 200 dinara obilježila 85. rođendan Josipa Broza Tita i 40. godina od njegovog dolaska na čelo Komunističke partije Jugoslavije. O tom srebrnjaku govorimo u današnjem videu. Video je izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Jugoslavija 200 dinara 1977. 85. rođendan Josipa Broza Tita


Otkup zlatnih dukata - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, kovanica, kovanice, srebro, srebrnjaci, Srebrnjak, 200 dinara, 1977., Josip Broz Tito, rođendan, KPJ, komunistička partija, Komunistička partija Jugoslavije, komunizam, socijalizam, jugoslavija, SFRJ

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #