Hrvatska numizmatika

srijeda, 24.01.2024.

S Nikolom Vudragom o umijeću stvaranja novih hrvatskih kovanica i ljepoti medaljerstva



Nikola Vudrag je jedan od najistaknutijih hrvatskih kipara i medaljera mlađe generacije. Radi se o vrlo talentiranom i svjetski priznatom umjetniku koji je jedan dio svog rada i umijeća posvetio onome što je za nas numizmatičare najvažnije – kovanom novcu i medaljama. Medaljerstvom se kao oblikom umjetničkog izričaja danas bavi mali broj ljudi u Europi i svijetu, a Vudrag je baš jedan od njih.

U današnjem videu imamo čast razgovarati s njime o tome kako izgleda postupak izrade kovanog novca i to od same ideje, pa do kovanja; o tome kako se zainteresirao za medaljerstvo; o tome što ga inspirira u radu; o utjecajima starih majstora na njegovo stvaralaštvo; o kovanicama s likom dalmatinskog psa; o idejama koje želi realizirati u budućnosti i mnogim drugim temama.

Ovaj video je snimljen u siječnju 2024. godine.

Link na video: S Nikolom Vudragom o umijeću stvaranja novih hrvatskih kovanica i ljepoti medaljerstva

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, zlatnici, srebrnjaci, kipar, kiparstvo, medalja, medaljerstvo, sitna plastika, Vudrag, Nikola Vudrag, dalmatinski pas, kovanje novca, izrada medalja, likovno oblikovanje, inspriacija, umjetnost

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #