Hrvatska numizmatika

utorak, 06.02.2024.

Prikaz medalje: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956.



U današnjem videu prikazujemo medalju s najprestižnijeg sportskog natjecanja na svijetu, Olimpijskih igara. Olimpijska tematika je oduvijek bila vrlo zanimljiva za kolekcionare iz cijelog svijeta, a među najpoželjnijim predmetima su u prvom redu olimpijske medalje. Medalje za sudjelovanje na Olimpijskim igrama su načelno dostupnije kolekcionarima, dok su one za sportska postignuća; zlatne, srebrne i brončane, uglavnom rijetke i skupe.

Medalja iz današnjeg videa je upravo takva; srebrna medalja s Olimpijskih igara u Melbourne-u iz 1956. godine. Ovu medalju je dobio jedan hrvatski olimpijac koji se kao sportaš natjecao na Olimpijskim igrama pod zastavom ondašnje SFR Jugoslavije. Medalja je izrađena od srebra, a oblikovao ju je talijanski medaljer Giuseppe Cassioli i dodjeljivala se od 1928. do 60-ih godina 20. stoljeća.

Ovaj video je snimljen u veljači 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz medalje: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956.

Link na članak: Srebrna medalja sa XVI. Olimpijskih igara – Melbourne, 1956..

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, medaljerstvo, medalja, umjetnička medalja, sportska medalja, olimpijske igre, olimpijada, Melbourne, australija, Melbourne56, Olympiad Melbourne, Melbourne Olympic Games, 1956 Olympics, ljetna Olimpijada, Ljetne Olimpijske Igre, jugoslavija, FNRJ, SPORT, sportske medalje, Sports, Melbourne Olympics

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.01.2024.

Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.



U današnjem videu predstavljamo komplet prigodnih srebrnjaka SFR Jugoslavije izdanih povodom održavanja 14. olimpijskih igara u Sarajevu, 1984. Radi se o kompletu koji sadrži 15 različitih srebrnjaka nominalnih vrijednosti od 100, 250 i 500 dinara. Od svake nominale izrađeno je po pet različitih primjeraka u tehnici polirane ploče. Sve kovanice dijele zajednički dizajn lica, dok se naličja razlikuju i uglavnom prikazuju različite sportske discipline. Ovi srebrnjaci su otkovani u Zlatari Majdanpek, a pušteni su u prodaju tijekom 1983. godine. Kovanice se nalaze u luksuznoj kutiji s pripadajućim certifikatom. Komplet koji je predstavljen u današnjem videu ima čak i originalni račun iz 1987. godine kada je kupljen.

Ovaj video je snimljen u siječnju 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanica: Jugoslavija, komplet srebrnjaka, Olimpijske igre Sarajevo, 1984.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, jugoslavija, SFRJ, SFR Jugoslavija, olimpijada, Zimske olimpijske igre, Sarajevo, srebro, srebrnjaci, prigodni novac, proof, polirana ploča, Majdanpek, Zlatara Majdanpek, skijanje, snijeg

- 18:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.07.2022.

Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 100 kuna 1996. Olimpijske igre Atlanta - vaterpolo i veslanje



Na ljetnim Olimpijskim igrama u Atlanti, hrvatski sportaši osvojili su dvije olimpijske medalje: srebrnu u vaterpolu i zlatnu u rukometu. Srebrnjak od 100 kuna iz 1996. posvećen Olimpijskim igrama upravo na sebi i sadrži motiv vaterpola. U ovom videu donosimo prikaz navedene kovanice; opis i tehničke podatke. Video je izrađen za edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz srebrnjaka: Hrvatska 100 kuna 1996. Olimpijske igre Atlanta - vaterpolo i veslanje

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, atlanta, olimpijada, olimpijske igre, vaterpolo, veslanje, SPORT, olimpijci, medalja, natjecanje, (1996)

- 00:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #