Hrvatska numizmatika

nedjelja, 10.03.2024.

Izvještaj sa sajma kolekcionarstva u Zagrebu (Vukovarska), 09.03.2024.



U Zagrebu je održan još jedan tradicionalni sajam kolekcionarstva na kojem su se okupili ljubitelji, kolekcionari i trgovci numizmatikom, filatelijom, faleristikom, značkama, razglednicama i drugim sličnim predmetima. Ovaj sajam se održava već čitav niz godina i obilježili su ga usponi i padovi. No, pod zadnje doživljava pravu renesansu i posjećuje ga sve više i više posjetitelja. Ovaj put je na sajmu bilo prisutan zamjetno veći broj posjetitelja, a osim onih domaćih, na sajmu su sudjelovali i izlagači iz Slovenije i BiH, a isto tako je bilo i posjetitelja iz tih zemalja. U ovom videu prenosimo dio atmosfere s ovog događanja.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2024. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Izvještaj sa sajma kolekcionarstva u Zagrebu (Vukovarska), 09.03.2024.


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, filatelija, poštanske marke, razglednice, sajam, Zagreb, Vukovarska

- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.09.2023.

Šetnja po sajmu numizmatike i kolekcionarstva Zagreb (Vukovarska), 16.09.2023.



U subotu 16.09.2023. je održan tradicionalni sajam i susret kolekcionara u Zagrebu koji je okupio brojne ljubitelje starih kovanica, novčanica, poštanskih maraka, odlikovanja, značaka, razglednica i drugih kolekcionarskih predmeta. Ovaj događaj je održan u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Vukovarskoj ulici. Iako se ovaj događaj održava već godinama, pod zadnje doživljava pravu renesansu i posjećuje ga sve više ljudi i izlagača, ne samo iz Hrvatske, već i iz susjednih zemalja. U ovoj kratkom videu možete vidjeti dio atmosfere s ovog sajma, a za pravi doživljaj morate doći osobno na sljedeći.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Šetnja po sajmu numizmatike i kolekcionarstva Zagreb (Vukovarska), 16.09.2023.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanice, papirni novac, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, sajam, Zagreb, Vukovarska

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.11.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1941. Slavonka



U današnjem videu govorimo o novčanici Nezavisne Države Hrvatske od 1000 kuna, izdanje od 26.05.1941. U vrijeme puštanja u optjecaj, ova novčanica je predstavljala najveću nominalnu vrijednost u optjecaju. Ovu novčanicu u smeđim tonovima je likovno oblikovao naš poznati slikar Ljubo Babić. Na licu novčanice nalazi se lik misteriozne djevojke o kojoj do sada nismo puno toga znali. Međutim, zahvaljujući istraživanju kolege numizmatičara Vedrana Krušelja konačno otkrivamo tajnu koja se dugo skrivala. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu.
Ovaj video je snimljen u studenom 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1941. Slavonka

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanicepapirni novac, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, ndh, kuna, kune, drugi svjetski rat, 1000 kuna, Ljubo Babić, Giesecke & Devrient, ustaše, ustase, Zagreb, Slavonka, Josipa Kovačević

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.09.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 10 kuna 1941. Izdanje od 30.08.1941.



U današnjem videu predstavljamo novčanicu Nezavisne Države Hrvatske od 10 kuna s datumom izdanja 30.08.1941. Ovu novčanicu je likovno oblikovao akademski slikar Ljubo Babić, a tiskana je u Zagrebu. Novčanica je otisnuta u maslinasto-zelenoj boji, ali su poznati i tzv. „narančasti“ primjerci. Više informacija o ovoj novčanici, o njenim tehničkim karakteristikama i sam opis možete pronaći u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 10 kuna 1941. Izdanje od 30.08.1941.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, ndh, kuna, kune, drugi svjetski rat, 10 kuna, Ljubo Babić, Rožankowski i drug, ustaše, ustase, Zagreb, pleter, vitica

- 20:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.08.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 25 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković



Hrvatski dinari su bili privremeni hrvatski novac do uvođenja kuna i lipa 1994. godine. Novčanice hrvatskog dinara karakterizira prikaz portreta Ruđera Boškovića na licu, a dizajnirao ih je Zlatko Jakuš.

Od svih novčanica hrvatskog dinara, vjerovatno je najzanimljivija ona od 25. U prvom redu radi se o vrlo neobičnoj nominalnoj vrijednosti za naše područje, a zanimljivo je i to da je tiskana na papiru za švedsku novčanicu od 5 kruna. Isto tako, ova novčanica ima zanimljiv vodoznak kod kojeg postoje dvije varijante.

U ovom videu donosimo osnovne informacije o novčanici od 25 hrvatskih dinara iz 1991., njen opis i tehničke podatke.

Video je snimljen u kolovozu 2022. i izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 25 hrvatskih dinara 1991. Ruđer Bošković

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, Hrvatska, Republika Hrvatska, RH, Dinar, hrvatski dinar, hrvatskih dinara, HRD, Ruđer Bošković, zagrebačka katedrala, kamenita vrata, Zagreb, Tumba Bruk, Zlatko Jakuš, Švedska

- 23:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 05.03.2013.

Susreti filatelista i numizmatičara u Zagrebu u 2013.


Klub prijatelja klasičnih maraka ,Hrvatsko numizmatičko društvo i Klub prijatelja telefonskih kartica „Zagreb 97“

pozivaju vas na

Veliki susret filatelista i numizmatičara u

subotu 09.03.2013.
subotu 18.05.2013.
subotu 09.11.2013.


od 9 do 15 sati

u Zagrebu u Pučkom otvorenom učilištu „Zagreb“, Ulica grada Vukovara 68



ULAZ SLOBODAN

Informacije i rezervacije: tel. 092 1608508
ili e-mail: splita@hi.htnet.hr


ORGANIZATOR: Klub prijatelja klasičnih maraka

Možda ste primjetili da je ovaj puta ponovno to susret filatelista i numizmatičara. Nakon više od 25 godina (od negdje sredine osamdesetih) ponovno će se na jednom mjestu naći i filatelisti i numizmatičari (uz naravno sakupljače starih razglednica i telefonskih kartica).

Uz nas tj. KPKM tu su i naši dragi prijatelji iz Hrvatskog numizmatičkog društva (kao suorganizatori). To je naročito praktično za one kod kojih se isprepliću ta dva hobija pogotovo ako nisu iz Zagreba te trebaju poduzeti bilo kraći bilo duži put.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr
111

Oznake: sajam, numizmatika, Zagreb, coin fair, numismatics, croatia

- 19:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #