Hrvatska numizmatika

srijeda, 01.03.2023.

Specimen novčanice



U današnjem videu govorimo o specimen novčanicama: što su; zašto se izrađuju; kako izgledaju; koliko vrijede, itd. Specimen novčanice se izrađuju uglavnom u malom broju primjeraka, pa ih to čini zanimljivim za kolekcionare novčanica. Isto tako, kod kupovine specimen novčanica treba biti dosta oprezan, jer ima puno manipulacija na numizmatičkom tržištu. Kolege Marko Miletić i Branko Prskalo su napisali kratku studiju o specimenima jugoslavenskih novčanica. Link na taj dokument u PDF formatu se nalazi u opisu ovog videa na YouTube-u.

Ovaj video je snimljen u ožujku 2023. godine i izrađen je za edukativne svrhe. Inače, ovaj video je snimljen i montiran na pametnom telefonu. To je prvi video takve vrste na ovom kanalu.

Link na video: Specimen novčanice

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanicepapirni novac, specimen, specimeni, uzorak, vzorec, primerok, obrazec, specimen novčanice, pretisak, perforacija, vrijednost specimena, muster, nulta serija, nulti serijski broj

- 17:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #