Hrvatska numizmatika

nedjelja, 19.11.2023.

Prikaz novčanice: Crna Gora 100 perpera 1912. Bez serijskog broja



Kada je numizmatika u pitanju, Crna Gora je definitivno jedno od najzanimljivijih područja, osobito za kolekcionare. Veliki je izazov nabaviti sva numizmatička izdanja ove zemlje, bilo da je riječ o kovanicama ili o novčanicama. Najteže je nabaviti najviše nominale, što zbog njihove rijetkosti što zbog izrazito visoke cijene. Danas u ovom videu predstavljamo upravo jedan takav primjerak; pravi raritet kada je papirni novac u pitanju – novčanicu od 100 perpera iz 1912. Da stvar bude zanimljivija, radi se o neponištenom (neprobušenom) primjerku bez serijskog broja. Ta novčanica predstavlja svojevrsni „Sveti gral“ kada govorimo o papirnom novcu na području bivše Jugoslavije.

Velika većina numizmatičara i kolekcionara na žalost nisu imali priliku vidjeti ovu novčanicu uživo, niti je držati u rukama. Razlozi za to su jasni, ali zato u ovom videu imate priliku malo bolje vidjeti kako ta novčanica zapravo izgleda.

Ovaj video je snimljen u studenom 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Crna Gora 100 perpera 1912. Bez serijskog broja

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Crna Gora, Kraljevina Crna Gora, Perper, Perpera, 100 perpera, 100 perpera 1912., crnogorski perper, crnogorski novac, Crnogorski, uputnice, bonovi, Glavna državna blagajna, Kralj Nikola, rijetkost, raritet

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.05.2022.

Prikaz kovanice: Crna Gora 10 para 1913.



U današnjem videu donosimo prikaz crnogorske kovanice od 10 para iz 1913. Na kovanici se nalazi natpis Kraljevina Crna Gora kako se ova država naziva od 1910. do 1918. godine. Zanimljivo je da su ove kovanice bile u optjecaju čak i nakon što je Crna Gora prestala postojati kao samostalna država. Više o samoj kovanici i motivima koji se javljaju na njoj pogledajte u videu. Ovaj video je snimljen u ožujku 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Crna Gora 10 para 1913.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, metalni novac, optjecajni novac, Crna Gora, Kraljevina Crna Gora, para, pare, 10 para, Crnogorski, CRNOGORSKA, Kralj Nikola I Petrović Njegoš, Kralj Nikola, crnogorski grb, orao, dvoglavi orao, lav

- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #