Moja sestra Ceca

subota, 21.02.2015.

Mojoj mami za rođendan...

28.08.2009.



   Kažu da je bolje da nisi doživjela Cecinu smrt i sve ovo poslije što se događalo i što se još uvijek događa. Kažu da ne bi podnijela sve to...A, šta je sa mnom? Koliko još ja mogu podnijeti...???


Danas je tvoj rođendan, odnosno danas bi bio tvoj rođendan...Nedostaješ mi jako puno i kao što pjesma kaže   I will love you 'till forever comes...



 


 


http://www.youtube.com/watch?v=v1LDNULHJN8



"Goodbye's (The Saddest Word)"

Mamma
You gave life to me
Turned a baby into a lady
Mamma
All you had to offer
Was the promise of a lifetime of love
Now I know
There is no other
Love like a mother's love for her child
And I know
A love so complete
Someday must leave
Must say goodbye
Goodbye's the saddest word I'll ever hear
Goodbye's the last time I will hold you near
Someday you'll say that word and I will cry
It'll break my heart to hear you say goodbye
Mamma
You gave love to me
Turned a young one into a woman
Mamma
All I ever needed
Was a guarantee of you loving me
'Cause I know
There is no other
Love like a mother's love for her child
And it hurts so
That something so strong
Someday will be gone, must say goodbye
Goodbye's the saddest word I'll ever hear
Goodbye's the last time I will hold you near
Someday you'll say that word and I will cry
It'll break my heart to hear you say goodbye

But the love you gave me will always live

You'll always be there every time I fall
You are to me the greatest love of all
You take my weakness and you make me strong
And I will always love you 'til forever comes
And when you need me
I'll be there for you always
I'll be there your whole life through
I'll be there this I promise you, Mamma
Mamma, I'll be
I'll be your beacon through the darkest nights
I'll be the wings that guide your broken flight
I'll be your shelter through the raging storm
And I will love you 'till forever comes

Goodbye's the saddest word I'll ever hear
Goodbye's the last time I will hold you near
Someday you'll say that word and I will cry
It'll break my heart to hear you say goodbye

'Till we meet again...

Until then...

Goodbye






- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

I opet ne volim avgust...

17.08.2009.


Ne volim avgust...previše je tužan i previše boli...Pogotovo današnji dan....


Nedostajete mi u sadašnjosti

nedostajete mi u planiranju budućnosti (???)

a prošlost u kojoj ste bile i koje se moram sjećati

izaziva u meni ogromnu bol i patnju. Sve podsjeća na tebe i mamu.
Sve...sve...




- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Još jedan moj rođendan bez tebe...

22.07.2009.

Da, još jedan moj rođendan bez tebe...još jedan izuzetno težak i tužan dan, još jedan dan sjećanja na neka stara vremena...i plačem, plačem cijeli dan. Bila sam danas kod tebe i mame, imala sam potrebu da danas budem sa vama...Jako mi nedostajete...Prije 6 dana bio je i Enin drugi rođendan, koliko njoj godina toliko godina bez tebe...još malo pa duge dvije godine, dvije godine tuge, boli, sjećanja, suza, snova....Ne možeš a da ne misliš KAKO JE BILO; KAKO JE SKORO BILO...KAKO JE MOGLO BITI, KAKO JE TREBALO BITI, MOGLO BI BITI. I KADA ZATVORIŠ OČI ; KAKO ĆE BITI (P.F. Thomese)


I KAO ŠTO PJESMA KAŽE I WILL ALWAYS LOVE YOU...i tebe i mamu...



Draga Goco,
Htjela sam reci- Sretan Rodendan,samo nekako ne zvuci ispravno. To je koncept usaden duboko u ljudima da obiljezimo dan rodenja kao onaj nas neki posebni dan. Da se podsjetimo da je proslo onih godinu dana od prijasnjih rodendana. I dok neko ima dovoljno srece da se sijeti nekih pozitivnih dogadaja i lijepih uspomena iz te predhodne godine, ta sreca se nekako uvelica na rodendan. A tuga- isto tako. Znam da da su tvoje lijepe uspomene mnogo starije od ove prijasnje godine i nepravedno otrgnute od tebe, i da nema ama nikakve sanse da tvoj rodendan tebi bude jedan sretan dan. Zelim da ti kazem, da je to sretan dan meni i svim ljudima koji te vole. Sretan jer si se rodila, i bila dio zivota, dio uspomena. Iako ti pisem ovo rastuzena tvojim suzama, osijecam se sretnom da si mi bila prijateljica eto tu zadnju godinu dana i nadam se jos mnogo mnogo godina. Tvoja Adela


Draga Gordana,
"KAKO CE BITI"?
Nazalost, uvek tuzno i bolno secanje na sve ono "kako je bilo" i kako je MOGLO biti. Svaki sledeci rodjendan pratice s nevericom pitanje : ZAR JE MORALO TAKO BITI? nevenkagaragic


Nitko sigurno nije tuzniji od tebe ali je zadivljujuce sa koliko snage pises ovaj blog. I ja se svaki puta rastuzim kada ga otvorim. Tisti me i to sto netko tko je napravio ovako sto nosi isto prezime kao i ja a da za to nema nikakvoga razloga. Kazem da nema razloga jer se doticna prije vise od 10 godina razvela od jednoga clana nase porodice ali i dalje nosi (i) muzevo prezime.

Ipak to je puno manji problem ali ti porodica Koldzo od srca zeli da istrajes i da vjerujes, najvise zbog svoje sestre ali i drugih koji su ili ce stradati na isti ili slican nacin, da pravda nekada jeste spora ali uvijek na kraju pobjedi.


ISKRENO I VELIKO HVALA PORODICI KOLDŽO ZA PODRŠKU



- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

"PRESUDA"???

11.07.2009.

Jučerašnja "presuda"  mi nije baš najjasnija pa ne znam šta da napišem. Ako se neko bolje razumije molila bih da mi napiše u komentar. Znam da je dobro što je sudija okarakterisao kao teško krivično djelo ali nisam sigurna da li to znači da čitav proces ide ponovo ili....?


Još uvijek sam jako uzbuđena i ne znam da li sam tužna, ljuta ...sve mi se pomiješalo. Zato neću ništa komentarisati dok ne saznam dalji tok svega...Samo znam da se dotična DOKTORKA SMRT nije nimalo ugodno osjećala jer je ovaj put bilo puno novinara koje nije očekivala i puno mojih prijatelja koje također nije očekivala...Još jednom hvala svima koji su došli da mi daju podršku...



to bi značilo da će proces preseliti na novu adresu...
nemam više reči.
srce mi zalupa i kad otvaram vaš blog,a kako je nositi sve na srcu znate samo vi.
snage,hrabrosti,strpljenja...trebaće svega,i preko mere krojene za jednog čoveka.
puno pozdrava kika1942


Sudija Slobodan Nastic je cini mi se ipak odlucio "vruc krompir" prebaciti drugima, mada mislim da je ovo za dodro, osim za DOKTORKU SMRT, Amilu Cvijetic Koldzo.
Da, ide sve ispocetka, koliko ja znam! Sumnjam da ce visi sud vratiti kvalifikaciju nedela samo na nesavesno lecenje, ako je posle toliko meseci analiza, dokaza i svedocenja, sudija Slobodan Nastic zakljucio da se radi o TESKOM krivicnom delu. Ali... zivimo u Bosni i Hercegovini! Ovde nista nije kao u normalnoj, pravnoj drzavi, pa ni pravosudne institucije. Korupocija, nepotizam, prijateljske veze...tu BiH ubedljivo vodi.
Dakle, DOKTORKA SMRT se uznemirila na pojavu novinara? Sad sam gotovo sigurna da sam bila u pravu : neko ih je "prijateljskom preporukom" udaljio! Novinari inace cuda cine! Da nije njih mnogo, mnogo toga bi ostalo sakriveno od javnosti i nikad procesuirano.
Drzite se Gordana, Amila Cvijetic-Koldzo je vec obelezna, kad god i koliko god bude kaznjena! A pravda? Pravda ce stici, ona uvek stize.
Pozdrav od Nevenke Garagic




- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dnevnik FTV 10.07.2009.

11.07.2009.


 


www.youtube.com/watch?v=AaHv9qCqhmQ


Goco, Gledala sam 3 puta ovaj snimak. Nisam mogla uopste da skontam sta govore. Ne znam sta da kazem, ili mislim. U bosni nikada niko nije nadlezan ni zasta. Za sve i jednu ma i najmanju sitnicu treba covjek da pokuca na najmanje troja vrata, i da pri tome ostane dovoljno razuman da ne poludi od muke. Nije mi jasno ako sud za nesto nije nadlezan, kako uopste moze da se podnese tuzba pri tom sudu. I zar treba 8 mjeseci da se utvrdi da taj sud nije nadlezan. Ma nenznam strasno, razocarana sam, ne mogu ni da zamislim kako se ti osijecas. Nije mi nikada moglo pasti na pamet da bi nakon tolikog sudenja, sudijin odgovor mogao da bude - NA POGRESNOM STE SUDU!! Sta sada, kuda ces ici dalje, sta sada raditi???? Jedino mi je bilo drago da cujem voditeljicu programa, koja je definitivno Dr. Amili vec presudila i da vidim eto kako ta zena izgleda. Sve nekako mislim, i ocekujem, znas ono, neke rogove na glavi, neki znak upozorenja. Nema nazalost nikakvih znakova upozorenja, ali makar se televizija potrudila da pokaze njeno lice, da ipak pokusaju da upozore njene pacijente. Nadam se da si dobro, znaj da sam uz tebe srcem i dusom. Tvoja Adela



Draga Gordana, Adela je u pravu.
Ovo sudjenje, posle toliko vremena, ostavlja sve u nedoumici! A tek naslovi danasnjih novina tipa "odbacena optuznica" su tako smesni. Na ovom snimku FTV je ipak najjasnija novinarka priloga!
„Najbolji znak istine je jednostavnost i jasnoca, laz je uvek zamrsena, nakindjurena i recita.“
(Tolstoj)
nevenkagaragic



- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hvala svima...

10.07.2009.

Po ko zna koji put sam čitala sve postove i sve vaše komentare i danas želim da se zahvalim svima...svima koji su čitali moj blog, svima koji su pisali komentare podrške, svima koji su mislili na mene... bili uz mene,koji su me u potpunosti razumjeli i onima koji su me djelimično razumjeli...svima koji će danas doći na izricanje presude i onima koji su mislili doći a iz nekog razloga nisu bili u mogućnosti...HVALA! Posebno hvala Dariu koji živi sa mnom i koji me je "trpio" svo ovo vrijeme, Ameli, Sandri i komšinici Kimi koje su bile uz mene na svim ročištima... Hvala Adeli, Irfanu, Kiki, Jadranki, Bebi...ženama sa forma Ringeraja...I posebno hvala gospođi Nevenki Garagić iz Tuzle koja je izgubila predivnog sina Denisa, i koja me nažalost potpuno razumije,  što je redovno pisala komentare na moje postove...Čuvajte mi fige danas...


Jadranka je napisala da bi Ceca bila ponosna na mene...da, uvijek je bila i ja sam uvijek bila ponosna na nju...



Draga Gordana! Drzim, drzim, drzim fige i nadam se, nadam se, nadam se... PRAVDI!
Iako sam stekla utisak da je sudija (znam mu ime) blag, ipak ze nadam da ce biti pravedan i da ce DOKTORKI SMRT odrezati ZASLUZENU kaznu.
Pravda mora pobediti na kraju!
Kad pravda za Cecu pobedi, ocekujem i pravdu za mog Denisa.
Vasa Nevenka Garagic


držim ti fige
čitala sam te , povremeno
.nadam se da će pravda pobijediti
pozdrav mojmiha1





- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Završne riječi

08.07.2009.

Završne riječi...Završen život tj. životi, život moje sestre i moj život koji nije više ni nalik na život...


Tužilac je iznio sve dokaze, iskaze svih svjedoka sa obrazloženjem da sve navodi da je DOKTORKA SMRT kriva. Iskreno se potrudio i dao je sve od sebe. Hvala tužiocu! Tražio je najveću predviđenu kaznu 3 godine zatvora!!!! Možete li zamisliti da je to najveća kazna!!!??? Zakon nam nije baš najbolje regulisan a i doktori su "zaštičena vrsta..." Također je tražio oduzimanje licence za rad i pokretanje građanske parnice.


Poslije se sudija obratio meni kao da ja kažem završne riječi, što me je iznenadilo i šokiralo. Nisam imala pojma da imam pravo na završne riječi!!! Sigurno bih se pripremila i svašta nešto rekla doktorici. Tu priliku čekam evo već dvije godine da joj svašta kažem...i pravo mi je krivo što mi to niko nije rekao...Na kraju sam rekla da nisam znala da imam pravo na to, pošto već dvije godine nemam nikakvih prava, niti šta da kažem, niti da vidim bilo koji spis...pa sam se obratila doktorici i rekla joj /citiram/: " Sram vas bilo što mi ni saučešće niste izjavili, sram vas bilo za sve laži koje ste izrekli i jedino što vam ŽELIM JE DA SE OSJEĆATE KAO ŠTO SE JA OSJEĆAM, to bi bila najveća kazna!!! " Znam da sam mogla još svašta reći ali sam stvarno bila iznenađena i srce mi je opet luđački lupalo da se tresla stolica na kojoj sam sjedila i imala sam osjećaj da ću se onesvijestiti...Svaki put kada idem na sud sve se gore i gore osjećam...


Završne riječi odbrane su bile toliko nejasne, nepovezane, u stilu "svašta nešto rekao a ništa konkretno", baš kao što političari znaju držati govore. Naravno odbrana je tražila oslobađajuću presudu jer navodno uopšte nema dokaza da je doktorica kriva, kao nije bilo ni dokaza da se podigne optužnica....Nemam komentara...


A, tek završne riječi DOKTORKE SMRT...Opet je bila arogantna i htjela je pojasniti neke stvari za koje je tužilac optužuje, rekla je da ona ništa krivo, niti van zakona nije uradila, da ona ne zna šta je pacijentica uzimala od lijekova i našla je negdje podatak koliko lijekova ima u slobodnoj prodaji koji se mogu kupiti bez recepta... Ni na ove završne riječi nemam komentar...


Presuda je u petak, 10.07.2009 u 12.00 na Općinskom sudu u Sarajevu, soba 217, II sprat.. Ko god želi može doći da mi da podršku, koja mi je stvarno potrebna.


I kao što slika kažeIf words could kill, I'd spell your name A-M-I-L-A... A-M-I-L-A...



„...ŽELIM DA SE OSJEĆATE KAO ŠTO SE JA OSJEĆAM , to bi bila najveća kazna!!!“

Draga Gordana, rekli ste joj upravo ono sto bi je kao ljudsko bice najvise pogodilo! Ali, kako rece Dostojevski : „Ima ljudi koji svesno prelaze preko svoje savesti“. Takve nista pogadja, a bojim se da je DOKTORKA SMRT, Amila Cvijetic-Koldzo, jedna od njih. Svojom arogancijom u toku sudjenja je to dokazala, a o profesionalnosti i etici Hipokratovog „sledbenika“ da i ne govorim.
Nazalost, danas u Tuzli ispracamo na poslednji pocinak dr Gordanu Kovacevic, jednu predivnu osobu, savesnog, uspesnog i cenjenog profesionalca i COVEKA u pravom smislu te reci. Dobro bi bilo da DOKTORKA SMRT procita zalosne komentare Gordaninih studenata, prijatelja, poznanika... Mozda bi je bar malo pekla savest, mozda bi je bilo bar malo stid? Ah, da „nece grom u koprive“!
Zasto nam uvek najbolji odlaze? Vernici bi rekli kako i bog bira...
Ja se uzdam u sudiju i nadam se maksimalnoj (iako zakonski mizernoj) kazni, bez obzira na upornu odbranu „nisam kriva“. Pa i OSUDJENI zlocinci to isto kazu.
Uz Vas sam, izdrzite. Vasa Nevenka Garagic


Draga Goco,
mnogo toga si izdržala i izdržat ćeš i sutrašnji dan. Imaj na umu da tvoj blog čini mnogo više da se sazna istina nego bilo kakva presuda i medijsko praćenje. Sasvim je moguće da će se bar donekle smanjiti broj tragedija sličnih onima koje su se dogodili tvojoj i našoj Ceci, prekrasnom Nevenkinom sinu i ko zna kome još. Ljekari će dobro razmisliti da li da se upuste u ono u što se upustila optužena. A i pacijenti i njihova rodbina će biti oprezniji.
I u slučaju da presuda bude osobađajuća, optužena je obilježena za sva vremena i to je opomena svim ljekarima.
Broj posjeta tvog bloga je veći od 10 000, svi koji ga prate ispričali su ovu priču još najmanje jednoj osobi, a ta osoba najmanje još jednoj...
CECA BI SE PONOSILA TOBOM!
Ne daj se!
Voli te
Jadranka


- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Suđenje DOKTORKI SMRT 25.06.2009 (??????)

26.06.2009.

Jučerašnje suđenje je bilo malo zbunjujuće za mene.Kao što slika kaže CONFUSED...??? Odbrana je donijela nekakav izvještaj Zavoda za zdravstveno osiguranje / iako je sudija prošli put pročitao da je dobio izvještaj i da je moja sestra bila zdravstveno osigurana/ u kojem se vidi da je zadnja uplata bila 26.07. i kako je odbrana rekla " Što znači da nije bila zdravstveno osigurana u kritičnom periodu"


E, sada koliko ja znam ako je zadnja uplata bila 26.07. to znači da vrijedi do 26.08. Molim sve one koji nešto znaju da mi to pojasne. Moja sestra je umrla 17.08....


Kakav im je to dokaz????????!!!!!! A, na kraju krajeva to uopšte nije ni bitno u ovom slučaju.Valjda nemaju ništa drugo pa su se nadovezali njenog zdravstvenog osiguranja. Jadno i patetično!!!! To je sve trajalo desetak minuta i konačno završne riječi i Tužilaštva i odbrane su 07.07.2009 u 12.00. Ako neko može neka dođe, suđenje je javno.



Poznato je da se DAVLJENIK I ZA SLAMKU HVATA!
Ocito je da vise ne znaju sta ce, posle silnih gluposti koje su do sada izneli, i DOKTORKA SMRT i njen advokat.
Iako nemam poverenje u BH pravosudne institucije, u poslednje vreme se ipak polako BUDE, posebno u Sarajevu. Iskreno se nadam da ce sudija odraditi svoj posao po PRAVU i PRAVDI!
Licno smatram nebitnim datum uplate osiguranja, ali Vam predlazem da se poblize informisete u Zavodu PIO/MIO i da proverite pecat u Cecinoj zdravstvenoj knjizici u kojoj mora biti datum do kojeg je zdravstveno osigurana.
Usput, moj Denis je u Internoj klinici bio 3 dana bez uputnice. Kad je bolest u pitanju, zdravstvena knjizica nije bitna.
Draga Gordana, pokusajte se s neprijateljem boriti njegovim sredstvima, koliko god Vam se to, kao osobi, cinilo nisko!
Drzim palceve i nadam se pravdi za Cecu!
Vasa Nevenka Garagic


Draga Gordana,
Bojim se da nećete biti zadovoljni presudom, dobiti satisfakciju za smrt Vaše sestre,...Mislim, ni jedna presuda neće vratiti Vašu sestru, ali bojim se da presuda neće biti ni poučna za druge ljekare zvane Smrt.
Neka je dragi Bog svima nama na pomoći sa ovakvim ljekarima,...A o pravosudju, izjasniću se nakon presude.
Hatibović Ilfan
P.S.
Primite izraze razumijevanja i saućešća


Draga Gordana,
Danas sam pročitala sve Vaše postove. Neizmjerno sam tužna zbog toga što se desilo. Nadam se da će presuda biti pravedna. Primite moje iskreno saučešće. kunja


- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

EVIL- ŽENA ZLO....

16.06.2009.

Evo kratki izvještaj sa jučerašnjeg suđenja.Uglavnom donijeli su sestrin karton iz ambulante porodične medicine, nemam pojma zašto im je to bilo bitno kada u kartonu nema ništa, možda je mislila da će naći da moja sestra boluje od neke neizlječive bolesti iako i to nema nikakve veza sa njenom optužnicom. Drugo, kada je sudija rekao da su dobili karton i da je moja sestra zadnji put bila kod doktora 2003, osim uputnica i kontrola, što jasno pokazuje da je bila savršeno zdrava, njen advokat i ona DOKTORKA SMRT su prišli stolu i pregledali taj karton, nešto šuškali.. kao da su na pijaci a ne na sudu!!! Kada je tužilac uložio prigovor rekli su mu "pa, evo možete i vi pogledati..." No comment....
Zatim je tužilac pročitao promjenjenu optužnicu, s obzirom na dokaze, u kojoj je naveo sve od kućnih posjeta koje nisu primjerene, primjene neadekvatnog liječenja, tretmana "krvne zakrpe" u vrijeme noćne dežure, moram spomenuti da taj zahvat nikada prije nije rađen na našoj lijepoj klinici... neobavještavanja nadređenih o slučaju, pa do toga što se nije konsultovala sa kolegama... Tužiocu svaka čast!
DOKTORKA SMRT se cinično i ironično smješkala a meni je srce luđački lupalo mislim da se moglo čuti. Ona nije samo bezobrazna i lažljiva nego je žena ZLO!!!
Nastavak je 25.06.2009 pošto je odbrana tražila vremena za završne riječi jer navodno sa promjenjenom optužnicom imaju nove dokaze. Tužilac je zauzet taj dan i morat će poslati zamjenu, sudija nije htio da nađe drugi termin...To baš nije fer! Jer je svaki put kada je njen advokat rekao da ima neko ročište promijenio termin ili datum... Šta još reći...???

Sta jos reci?
SVE je receno samim Vasim naslovom i cinjenicom da su novinari davno UDALJENI.
Ponasanje DOKTORKE SMRT, Amile Cvijetic-Koldzo, navodi na zakljucak da je konacan ishod ovog sudjenja vec dogovoren.
Tome se ne bih cudila, jer je moje misljenje o BH pravosudnim institucijama totalno negativno (i iz licnog iskustva). Tu i tamo nadje se poneki svetao primer pravog profesionalca. Nadam se da i ovaj tuzilac pripada toj maloj grupici pozitivnih, te da ce uciniti sve (i nakon presude) da DOKTORKA SMRT vise nikoga ne "leci".
Vi Gordana nikako ne odustajte!
Pozdrav od Nevenke Garagic


procitala sam sve, a ako moja malenkost moze da dopuni komentar gospodje Nevenke
... i da DOKTORKA SMRT vise nikog ne ubije lececi ga.
Nadam se da cete smoci snage za borbu dok cela istina ne izadje na videlo.
Pozdrav, ima nas koji vas prate, i uz vas su. Mada znam da to ne ublazava vasu bol. srcempisem


- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.02.2015.

Last words you said....

06.06.2009.



Još jedan tvoj rođendan bez tebe....Neću pisati kako se osjećam, jer se to ne može opisati...Plačem već nekoliko dana, ne mogu da prestanem...Uvijek sam ti slala poruku u ponoć da budem prva koja ti je čestitala... I sada bih ti poslala poruku ali ne znam gdje...??? Pokušavam da se sjetim koje su bile tvoje posljednje riječi, ali ne ide... ne znam...znam da smo pričali telefonom uveče oko 22 sata, a ujutro su mi javili da si umrla....Imam tvoju zadnju poruku u mobitelu, tri dana prije nego se desilo to što se desilo: " Evo da ti se javim, trenutno mi je dobro pa se čujemo sutra. Pozdravi Daria i ništa ne brini. Tebe, Denisa i Enu najviše VOLIM...."

Na Facebook-u sam otvorila grupu IN LOVING MEMORY OF SVJETLANA...zauvijek u nasim srcima pa ko želi može se pridružiti grupi



IN LOVING MEMORY OF SVJETLANA

Možete i zapaliti svijeću za Cecu, naravno ako želite;

light a candle
light-a-candle


 



"..ja nikada te neću pustiti
jer posle tvoje meke ljubavi
niko mi nikad neće pružiti
čaroliju kojom zvala si se ti
nisam ni stigla da se zahvalim
milion dobrih vesti podelim
šta će mi ovaj svet bez ljubavi
bez tebe zauvek ću plakati
obećavam da neću skliznuti
obećavam,nikad te neću pustiti..."(Kristina Kovač NIKADA)

neparna


Niceg nema... niceg nema...
vise,
samo bol... bol... bol... nevenkagaragic


Pala mi je na pamet sada jedna stara pijesma ide nekako ovako:
'Ono staro dobro vrijeme
nikad nece biti
a ni nasu staru raju
vise sastaviti
Jer Nema Njih...

U mom srcu znaj
zauvijek ces biti
a ja drinskom cestom necu
vise prolaziti

Prijatelju moj
Druze najbolji
Ostavi me kada mnogo
Trebao si mi
Ko nikada..

U najbolje dane
ja lijecim rane
koje mi nikad nece
ni zamladiti...
Jaro moj......'

Tako nekako ide, nije mozda bas sukladna, ali eto pada mi jedino ona na pamet u ovom trenutku. Mnogo te voli tvoja Adela



- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.02.2015.

LIAR, LIAR AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO

04.06.2009.



Eh, da...kako početi...Jučerašnje svjedočenje je bilo puno laži, neistine, nemorala,arogancije, nesavjesnosti LAŽI, LAŽI, LAŽI....


Prvo je svjedočio doktor EDIN IDRIZBEGOVIĆ kod kojeg je moja sestra NAVODNO bila na pregledu, dva dana poslije izlaska iz bolnice, NAVODNO zbog dojenja...Malo se doktor zbunio, zamuckivao, ponavljao jedno te isto...Dok ga je odbrana ispitivala svega se jasno sjećao, moje sestre koja je došla kod njega jedanput NAVODNO u večernjim satima, sjeća se da joj je pregledao dojke, uradio ultrazvuk, ginekološki pregled, izmjerio pritisak, svega se sjeća...a kada ga je tužilac pitao da li je moja sestra donijela otpusnu listu i da li je pogledao njenu istoriju bolesti izjavio je : "Znate to je bilo prije dvije godine, ne mogu baš da se sjetim, znate puno žena dolazi na preglede...." BLA; BLA; BLA....Nikakvog pisanog traga o tom pregledu nema i opet NAVODNO te nalaze je odnijela moja sestra, ostalo se "arhivira negdje" i on do toga ne može doći. I na kraju kada mu je spomenula glavobolju on joj je rekao NAVODNO da treba otići neurologu...Eto, šta još reći...osim SVAKA ČAST DOKTORE!!! Još ćemo se vidjeti...


Poslije njega svjedoči DOKTORKA SMRT. To ste trebali vidjeti i čuti... Kao što sam već više puta spomenula ona se na sve moguće načine pokušava izvući, pa ide toliko nisko da je to nevjerovatno. Na svako pitanje je imala "ispravan" i smišljen odgovor, za sve je imala opravdanje. Evo par stvari:


-u kućnu posjetu je išla zbog doktorske etike i odgovornosti, Ceca nije htjela doći u bolnicu, iako joj je ona to "stalno ponavljala", prvi put jer se pokvarilo auto!!!; drugi put jer sestra Gordana nije mogla da čuva bebu....a kada joj je rekla da zove hitnu pomoć Ceca je rekla da se Denis boji crvenih uniformi!!!!  (ne postoji drugo auto, taxi... nema niko drugi da pričuva dijete, a tek Denis se boji crvenih uniformi!!!! Ne mogu da vjerujem! Kako joj je tako nešto uopšte palo na pamet. No comment!


LAŽ, LAŽ, LAŽ.......


- NAVODNO Ceca nije donosila zdravstvenu knjižicu jer vjerovatno nije bila osigurana, pa zato nije ni htjela u bolnicu. Srećom dobili su izvještaj od Zavoda za zdravstveno osiguranje da je zdravstveno redovno plaćano i da je bila osigurana za vrijeme trudnoće, poroda i poslije


Na pitanja tužioca nije odgovarala koncizno nego je upadala u riječ, sve je pokušavala naširoko da objasni iako su se tražili kratki odgovori da/ne. Prvi put je radila tzv. "krvnu zakrpu" i sama je rekla da se to može raditi dva puta a ona je htjela da to radi i treći put jer je Ceci ostavila kateter u kičmi za narednu krvnu zakrpu...Kada je pitao zašto se nije konsultovala sa kolegama i zašto nije obavijestila šefove o ovom slučaju rekla je da je šefica bila na godišnjem!!! Interesantno, svi su bili na godišnjem odmoru...


Eto, to je ukratko čega se ja sjećam i što sam uspjela zapisati. Naredno ročište je 15.06. u 10.00. kada će biti završne riječi i onda presuda za par dana.



NEVEROVATNO!!!
DOKTORKA SMRT i njen svedok se brane pricama za malu decu - rekla-kazala! Gde su argumenti, dokazi, nalazi? "Secaju" se, i to u "detalje", samo onoga sto bi im koristilo, a BITNIH detalja (otpusne liste i sl.) se ne secaju, pa to je bilo DAVNO!??
A posebno je smesno da je SEF na godisnjem, nema zamenika, pa Klinika radi po onoj staroj "kad nema macke, misevi kolo vode? I za to je odgovorna Klinika! A ni Amila Cvijetic-Koldzo sigurno nije jedini anesteziolog na Klinici. Ocito je da LAZU, to je jasno i laiku, a sve ostale gluposti su bas price za malu decu.
Nadam se da sudija nece "pasti" na takve providne lazi i da ce osvetlati obraz BH pravosudju poput gospodje Fetije Pasic u Tuzli neki dan, kad se nije dala zbuniti razlicitim nalazima sudskih vestaka, te visestrukom ubici "odrezala" zasluzenu kaznu.
Nadajmo se Gordana!

Pozdrav od Nevenke Garagic



Nadam se da su ove reči njihove buduće jame.
Za drskost više nemam komentar.To se izgleda ne leči.
I dalje se nadam.Iskreno se nadam da ih pravda neće zaobići.I dželate,ali i one što stoje ispred giljotine i aplaudiraju,tj.lažno svedoče. kika1942



Cao Goco, Jos malo, jos samo malkice treba izdrzati. A za navodnog doktora, ne mogu da vjerujem, kako moze nestati arhiva. Kako moze odbrana pozvati doktora da svijdoci koji nema nikakav pisani trag da potvrdi ono sto govori? Pa je li se to u Bosni arhiva pise na celu, pa dok se ne opere, ne razumijem. Moze li i ja da nazovem, odavde iz kanade, i da svijedocim da sam telefonski nekog pregledala. Kako se on moze uopste sijecati kako se zvala zena koju je pregledao prije dvije godine, i kakve je preglede izvrsio ako nema nikakvog pisanog traga o tome? Sta je on neki genije? Ima jedna sreca, ja mislim u svemu tome, podrazumijevajuci naravno da sudija nije bas toliko glup kao sto su se pokazali doktor i doktorica. Njihove lazi su toliko GLUPE, GLUPE I PROVIDNE da i budala moze vidjeti kroz njih. Treba njih sve strpati u zatvor i dati im lopatu i kakvih sijemenki, nek se hrane sami a ne na racun naroda.


- 23:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nastavak suđenja arogantnoj DOKTORKI SMRT Amili Cvijetić- Koldžo

20.05.2009.



Izgleda da se suđenje bliži kraju i ne znam šta reći...Nakon jučerašnjeg suđenja tj. Tužilaštvo je priložilo i obrazložilo sve dokaze koje imaju, meni se čini da pravda ni ovaj put neće pobijediti!!! Voljela bih da griješim ali...Svjedok se nije pojavio navodno nije bio obaviješten pa je ponovo zakazano ročište 03.06.2009 u 09.00 kada će svjedočiti doktor kod kojeg je moja sestra "navodno" išla na ultrazvuk dva dana nakon izlaska iz bolnice. I svjedočit će DOKTORKA SMRT. Ne mogu ni zamisliti šta će pričati i koje laži će izreći i na koje sve načine će pokušati da se "opravda"!!!


Što se tiče jučerašnjeg izlaganja sjećam se samo da je Tužilac priložio dokaze i da je odbrana na skoro svaki dokument imala primjedbu kao nepotpuno, nejasno, fali ovo, fali ono....I sjećam se da sam čula riječ LEŠ Svjetlane Zukić više puta...Nekako se i ja osjećam kao da sam umrla i pokušala sam iz te smrti ponovo naći put natrag prema životu ali nisam baš uspjela...Pretežak je to zadatak...Osjećam se nekako nemoćno, trebala bih nešto uraditi ali ne znam šta????


Like the Tree needs the Earth


Like the Night needs the Moon


Like the Star needs the Sky


Like the Guitar needs the Tune


My World needs You


I MISS YOU!!!!



Draga moja Gordana, nije cudo sto se osecate nemocnom, a nije Vam ni neka uteha sto se velika VECINA gradjana BiH oseca isto tako: nemocno, jadno, napusteno, prevareno i odbaceno od DRZAVE i njenih institucija koje TREBA da budu u sluzbi tih istih gradjana. TREBA, ali nije tako.
Ocito je iz svega do sada recenog i napisanog da „doktorka smrt“ nije tek tako OHOLA i DRSKA, da novinari nisu tek tako odustali od pracenja toka ovog sudjenja, da ponasanje svedoka, tuzioca, sudije, advokata „doktorke smrt“... nije TEK TAKO! Sve ima svog smisla, tako je za mene jedino objasnjenje da „doktorka smrt“ ima dobru zaledjinu i da za njeno oslobadjanje od krivice, a koju i slepac vidi, radi jak lobi. Opet cu spomenuti prezime Koldzo!?
Sve mi lici na jednu farsu od sudjenja, sto u ovoj drzavi nije nista novo.
Ako SVAKI dokument ima neki nedostatak: nesto fali, nesto nejasno, nepotpuno... nije li to DOKAZ traljavog i neprofesionalnog (ne)rada Klinike, odnosno „doktorke smrt“? Njena povrsnost, neznanje i ohola sujeta je kostala zivota Vasu sestru Cecu. To je jasno. Nije jasno samo onome ko NECE da mu bude jasno jer mozda ima instrukcije kako ovo sudjenje TREBA da zavrsi.
Ja Vam predlazem da kontaktirate Kantonalnog tuzioca i Predsednika suda da malo „bace“ pogled na ovaj slucaj i rad njihovih podredjenih. U protivnom, bicete prinudjeni traziti pravdu u Strazburu, kao i ostali gradjani koje je ova drzava prevarila!
Zelim Vam da istrajete u borbi za istinu i pravdu. Znajte da niste sami.

Vasa Nevenka Garagic iz Tuzle


Goco, ggrozno je neznati sta ce biti. Ne zna covjek ni da li je pametno nadati se pravdi ili ne. Ali nada zadnja umire, pa se ja jos uvijek nadam da ce negdje ponekad mozda pravda da se pokaze. Neznam, to sam samo ja, i ja ne mogu drugacije nego da nastavim da se nadam za tebe, i tvoju sestru. Sigurno ce prokletinje izreci jos svakakvih lazi u svojim izjavama o cecinom lesu.Uzas!!! Nemogu ni da zamislim, kako to boli. Ali tvoja seka, nije za njih ni osoba, a kamoli sta vise. Za njih ona je zbir advokatskih papira, i dokumentacije pri opstini i sudu. Ona je zbir kostiju, misica i unutrasnjih organa. Za njih ona nije nista vise. I zato ne moze niko od njih da ocekuje bolje. Fuj, prokletinje. Zaboravi na njihove izjave i komentare, jer kako bi oni drukcije mogli obavljati svoje besmislene poslove, kad bi imali srca i mozga umjesto zbirke informacija. Cuvaj se ...Adela

- 18:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.02.2015.

SRAM TE BILO DOKTORKO AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!!!!

29.04.2009.



Juče, 28.04. na Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje DOKTORKI SMRT i opet nije bilo nikoga od novinara. Zato ću ja pokušati biti novinar i napisati šta se dešavalo.


Svjedočila je prof. dr Radmila Kolak, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, profesor Medicinskog fakulteta  i upravnica Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Novi Sad. Na zahtjev Tužilaštva iz Sarajeva tim ljekara raznih specijalnosti pregledali su sve nalaze (obdukcije, patološki nalaz, otpusno pismo iz bolnice....nalaze prije poroda...) sve iskaze svjedoka...Poslije pregleda svih nalaza prije poroda svrstali su Cecu u tzv. A1 kategoriju kao potpuno zdravu osobu. Dortorica Radmila je rekla da je Ceca prvo trebala biti obaviještena o mogućim posljedicama epiduralne anestezije a zatim je trebala potpisati papir. Dalje nije smjela biti otpuštena poslije poroda najmanje 24 sata, a oni su nju pustili puno ranije, na otpusnom pismu ne piše da je probijena dura niti da su joj dali epiduralnu anesteziju. Temperatura joj je zadnji put izmjerena 16.07.2007, na dan poroda i u slijedećih mjesec dana nikada više...niti bilo kakvih zapisa o kućnom liječenju, davanju terapije....Također, je spomenula da anesteziolog nikada ne radi sam, nego kao dio tima ljekara i da se svakako trebala konsultovati sa kolegama jer se ne bi dogodilo ono što se nažalost dogodilo. Kao doktor mogla je primjetiti da se stanje pogoršava i najmanje 10 puta ponovila da je trebalo HOSPITALIZIRATI, uraditi neke nalaze, pretrage, snimanja...Doktorica Radmila je izjavila da u svojih 30 godina rada nikada nije uradila tzv. krvnu zakrpu jer se nije pokazalo efikasnim i da postoje i druge metode u slučaju probijanja dure. Više puta je spomenula da je DOKTORKA SMRT prekršila liječničke kodekse i etiku od "kućnog lijčenja", neobavještavanja ostalih kolega o slučaju, neobavješavanju šefova...itd...itd


HVALA DOKTORICI RADMILI KOLAK NA ISKRENOSTI!


A što se tiče dotične DOKTORKE SMRT mogu samo ponoviti rečenicu iz naslova:


SRAM TE BILO DOKTORKO AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!!!! Sram te bilo što si mogla i pomisliti a kamoli reći da je moja sestra bila SUICIDNA, jer su žene poslije poroda psihički nestabilne i kao to je treći uzrok smrtnosti porodilja. Sram te bilo što tvrdiš da nisi mogla prisilno hospitalizirati nekoga ko ne želi u bolnicu. Pa, zašto joj nisi dala uputnicu? Zašto niti jednog momenta nisi spomenula da to treba u bolnici liječiti? Zašto nisi obavijestila svoje šefove i kolege? Moja sestra je redovno išla kod doktora na kontrole i bila je "zdravstveno" osviještena za razliku od mene.Sram te bilo što se spuštaš tako nisko, vrijeđaš moju sestru i mene... jednostavno SRAM TE BILO!!! 


Citat iz knjige "Odgovornost zbog štete izazvane lekarskom greškom u lečenju i obaveštavanju pacijenta" Jakov Radišić, Beograd 2007:


Odnos lekar-pacijent ima svoje specifičnosti koje ga čine različitim od svih drugih odnosa među ljudima. Njega karakteriše, pre svega, poverenje pacijenta u lekara. Zato što veruje lekaru kao čoveku i stručnjaku, pacijent mu dopušta da određenim medicinskim merama utiče na njegov život i zdravlje. Sem toga, pacijent računa i sa medicinskom etikom, koja lekarima nalaže da u svome zanimanju postupaju humano i savesno.najposle, pacijent se uzda i u zaštitu koju mu garantuje pravni poredak. Stoga se i kaže da odnos lekar-pacijent nije samo pravni nego je i etički (moralni).


Nastavak suđenja je 19.05. kada će da svjedoči doktor Edin Idrizbegović, svjedok odbrane, kod kojeg je NAVODNO moja sestra bila na pregledu tri dana poslije poroda i koji ima neke "važne" nalaze za odbranu.



Eh, draga Goco... :(
Čuj suicidalna...svašta... Ceca se toliko radovala kćerkici, Denisovom polasku u prvi razred i mnogim malim stvarima. Bila je puna želje za životom, i smješila se čak i kad se ležeći, u bolovima, trudila da previje Enicu.
Izgleda da se u nedostatku drugih argumenata optužena hvata za slamku, pogotovo poslije današnjeg svjedočenja na suđenju.
Pozdrav, ne daj se!
Jadra

Draga Gordana, "DOKTORKA SMRT" - kako su je mediji prozvali, s pravom, NEMA stida, srama, profesionalne odgovornosti, nema ona nista osim svoje bolesne sujete i vere u pomoc sa strane koju uvek nadje ova zasticena vrsta. Diletanti uvek misle da sve ZNAJU, a u stvari NE ZNAJU nista, zato i seju smrt oko sebe! Ima takvih i ovde u Tuzli.
Umesto da bude manja od makova zrna, ona je sve drskija! Zasto? Da li je sigurna da je potegla "dobre" veze, a u BiH je lako SVE kupiti?!
Nadam se da ce pravda ipak pobediti i Amilu Cvijetic-Koldzo poslati na odgovarajuce mesto. Krajnje je vreme da se SVI zlocini pocnu kaznjavati! nevenkagaragic



Gordana, samo da znas da si mi u mislima. I da citam, i placem, i nikako evo neznam sta pisem, jer ne vidim od suza.


Draga Goco,
iskreno mi je drago da je doktorica Radmila iskreno ukazala na greške DOKTORKE SMRT!!!! A za nju ne mogu ništa reći... Nek se srami!
Nadam se da će se ovaj proves što priej završiti, pravednim ishodom naravno.
Imaš moju punu podršku!!!
Edita



- 23:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.02.2015.

Tišina...

22.04.2009.


Već duže vrijeme pokušavam napisati nešto na blogu ali mi ne ide baš najbolje. Od zadnjeg suđenja jednostavno sam zanijemila, zamrzla se...otvorim blog i buljim u računar. Sve više tišine uvlači se u moje riječi...Tišina, mrak, praznina...


Ovu čestitku mi je Denis napravio i poklonio za 8-i mart. Vidjela sam na Cecinom grobu istu čestitku...


Pošto sam ostala bez teksta prekucat ću odlomak iz fantastične knjige " Dijete sjene"  P.F. Thomese :


Sve što sam naučio jednim je udarcem prestalo vrijediti. Iskustvo propalo...Ništa što sam smatrao važnim više se ne računa...Riječi su morale jedna po jedna, slog po slog, vrlo pomno biti iznova odvedene u šutnju...


Sve je zamrznuto, tako je hladno i tiho. Tako je hladno da se sav osjećaj povlači. Tako je tiho da se dah poput upitnika smrzava na usnama...Šutnjom bušimo rupu u zidu riječi kroz koju možemo disati...





DA, SVE je zamrznuto, SVE je tako hladno i tako tiho...
SVE je jedna ogromna zamrznuta suza...
SVE je jedna ogromna kugla zastala u grlu...
SVE je jedan bezglasni krik...
SVE je... SVE je... samo tuzno secanje na plemenite, neduzne andjele... nevenkagaragic


Gordana, drži se.... I moram reći da je Denis jednostavno presladak... Budi jaka zbog njega i Ene.
Edi



Draga Goco,
to što saosjećam sa tobom, ništa ti ne znači...Što sam se isplakala što sam čitala ove divne riječi koje si pisala o svojoj sestri, ni to ti ništa ne znači..
Jako je tužno sve što se desilo i nadam se da su ti Denis i Ena bar mala utjeha u tvom bolu...
A za ovu prokletu doktoricu se nadam i molim da će je stići pravda..
Da više nikom neće nanijeti zlo, da će otići u zatvor, i da će je jednog dana stići i božija pravda...




- 23:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

I opet, opet suđenje DOKTORKI SMRT...

30.03.2009.


Svaki put kada idem na suđenje  teško mi je i jako se uznemirim. Prvi put kada je čitana optužnica bilo mi je jako, jako  teško vidjeti doktoricu nakon godinu dana. Kada sam ja svjedočila bilo mi je grozno ponovo kroz sve proći i način na koji me je ispitivao njen advokat i doktorica. Posebno teško... Ali danasnje suđenje sam podnijela najgore ...Mogu reći da nisam podnijela uopšte...Vidjela sam fotografije sa obdukcije i suze nisu mogle prestati liti čitav dan, pa evo i sada...Pretpostavljala sam kako to izgleda ali vidjeti svoju sestru....Neopisivo teško...Ne znam da li ću više ikada moći normalno zaspati. Kada sklopim oči...bolje da ne znate šta vidim...


Danas su svjedočili sudski vještak i dvoje sa patologije. Sve ukazuje na doktoricinu krivicu. Ona ipak nije mogla a da ne postavi pitanje da li je do nekroze jetre moglo doći ako je pacijentica na svoju ruku uzimala prekomjerne količine lijekova...Eto vjerovatno je to moja sestra i uradila!!! Uzela je toliko lijekova da joj je pukla jetra, otkazali bubrezi, imala nekoliko plućnih infarkta, mozak joj je bio pun krvi...itd...itd. Pitam se dokle ide njen bezobrazluk i arogancija??!!


Nastavak suđenja je 28.04. u 14.00 kada dolazi patolog iz Novog Sada.



Draga Gordana, s Vama sam u mislima, a kao da sam bila prisutna. Mogu zamisliti kakve stresove dozivljavate. Covek nije ni svestan koliko i sta sve moze izdrzati. I suzdrzati se...
"Doktorka smrt" je tipican primerak domaceg "proizvoda", OGLEDALO BH drustva, nazalost.
Nadam se primerenoj kazni, kazni koja ce je zauvek odstraniti iz profesije u koju je zalutala i od neduznih pacijenata.
Zelim Vam da skupite snagu i izdrzite do kraja. Istina i pravda MORA pobediti. Puno pozdrava od Nevenke Garagic.


Jako mi je tesko samo kada citam ovo, a mou zamisliti kroz šta prolazite.
Koliko je takvih doktora a da s za njih ne zna javno i čijom krivicom su ljudi izgubili živote.
Pravda je spora,alise nadam u ovom slučaju da će brzo stici.
Mnogo snage za naredno suđenje Vam želim . Pozdrav mojmiha1



Goco...žao mi je što sam propustila jučerašnje suđenje...a izbjegla sam ga zbog toga da ne bih smetala novinarima i patolozima jer je sudnica jako mala. Smatrala sam da je ovo bitan dio suđenja. Kasnije sam doznala da novinara nije ni bilo. Ne znam šta o tome da mislim...a baš bi je novinari trebali razapeti jer ona je i više nego kriva. Nema više čime da se brani pa baca prašinu u oči sudiji s tom svojom glupom teorijom o Cecinoj grešci...a Ceca je bila puna života. Znala sam da sam napravila grešku ... Tebi je tad trebala podrška ljudi koji te vole,a ja sam fulila. Teško je i zamisliti kako se osjećaš. Znam da samnom nisi tog dana mogla razgovarati...plakala si...a ja sam te samo pustila...znam da te niko na svijetu ne može utješiti...Kada god sam sa tobom i Ceca je sa nama jer ti je nosiš sasobom gdje god da kreneš.Teško je jer mnogo tuge imamo u sebi,a čutimo o tome... a na doktoricinu drskost smo već nekako mogli i računati,jedino što iznenađuje je koliko daleko može ići...Sve ide u krug desit će se nekad i njoj da kad sklopi oči ugleda Cecu lijepu i nevinu...pa joj savjest proradi pa shvati da zbog njene greške nema jednog dobrog i milog bića...Samo se bojim da pravda ne omane i ovaj put. Ipak vjerujem da neće... Volim te puno i uz tebe sam. Sandra


Osjećam potrebu nakon jučerašnjeg suđenja da napišem par rečenica. Prisustvovala sam suđenju i bilo mi je strašno teško u tih sat vremena.Osjećaji tuge i bijesa su prolazili kroz mene.Tuge za Cecom i nevjerice i ne nikada ne bih ni pomislila da cu na takav način slušati o njenoj smrti. Govorili su hladno o njenim organima, o bubrezima ,srcu, jetri...i onda u momentu pomisliš da to govore o Ceci... O, Bože dragi a bijes ...da bijes... Doktorica Amila ne to nije zena to je monstrum!Sram da je bude kada je nakon svih izjava njenih kolega, izjava koje su upućivale na njenu krivicu ona imala toliko podlosti da kaže a šta ako je pacijentica namjerno uzimala više tableta,hvata se za slamku, samo sto je ova slamka nešto najjadnije sto sam čula i ja se na kraju nadam da će se Bog pobrinuti za nju ako ne ovozemaljska pravda, a što se tiče njene izjave onda da ona gleda kroz nas, e pa žao mi je što joj nisam rekla da postoji jedan dječak, jedna djevojčica i jedna sestra koje bi trebala da pogleda i vidi ogromnu ogromnu tugu i bol... amela

pravda je spora i ponekad za nasa shvatanja...neobicna....
ali da dodje...ne brini uvijek stigne...i tako treba biti...nama zivima treba sabur...iz milion i jednog razloga....ti sama znas makar 1000....a doturica ce biti pitana...na vecem i strasnijem sudu koji svojim pilecim mozgom i srcem okovanim nikad nece moci do samog trena upita pojmiti...a tad bice odvec kasno...cak i za kajanje... hazbinatorr


- 22:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 11.02.2015.

Denisov rođendan

20.03.2009.

Danas je Denisov rođendan. Njegov OSMI rođendan... Osam godina...Drugi razred...Umjesto da sam sretna jako sam sjetna i jako, jako tužna...Nedostaješ mi puno...A i Denisu...Nedostaješ mi svaki dan, svaki tren a u momentima kao što su ovi još i više!
Dragom Denisu sretan rođendan...

"I opet moram raditi nešto umjesto nečega...ono što NE ŽELIM-MORAM, ono što ŽELIM-NE MOGU..." Ne znam ko je ovo napisao ali sam se našla u ovoj rečenici.

neka mu je sretan rođendan, jos mnogo godina da zivi u zdravlju,
nadam se da ce mu Bog podariti srecu ,a ti mu nadoknadi makar dio ljubavi koje nema
jako je tuzna tvoja i Denisova prica ,pozdrav mojmiha1


Dragom malom Denisu (oh kako me uvek strecne ovo drago ime)zelim svu srecu ovog sveta. Neka mu je srecan rodjendan ovaj, kao i svaki sledeci. Neka vise nikada ne oseti bol i neka cuva svoju malu sestricu umesto mame koju su im oteli ubice u belom.

Pozdrav od Nevenke Garagic



- 13:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

You are my angel

13.03.2009.



"Prijatelji su anđeli koji nas dignu sa dna kada imamo poteškoće i podsjete nas na to kako se leti"


Ti si bila moj najbolji prijatelj, i više ne znam kako se leti... Nema ko da mi pokaže....Polako padam...Sada si moj anđeo kojeg ću zauvijek čuvati u svom srcu.


Imala sam potrebu nešto da napišem tebi jer u zadnje vrijeme "skrnavim" tvoj blog samim spomenom doktorke smrt...


"Kada bih znao da te danas posljednji put vidim pospanu snažno bih te zagrlio i molio Boga da mi dozvoli biti tvojim anđelom čuvarom.


Kada bih znao da su to posljednje minute što te vidim rekao bih ti VOLIM TE i ne bih glupo pretpostavljao da to znaš"   (Gabriel Garcia Marquez )


 


ja cesto dodjem na ovaj blog, procitam post, i bez reci odem. Eto, ovaj put zelim ostaviti trag, i da znas da ima neko ko cita sve ovo sto pises. I seti te se u svojim molitvama da imas snage da prebolis i zivis dalje s uspomenom na sestru.  srcempisem


Baš kao i ova gospođa i ja često otvaram tvoju stranicu i bez riječi odem...totalno pogrešno...znam...Moram dati jedan komentar vezan za suđenje i gospođu 'a šta sam ja rekla' koja sve više svojim stavom i arogancijom krši sve ljudske osobine,baš kao i njen advokat koji joj čak ni ime ne zna. Samo suđenje je dosta mučno i bolno za Cecinu rodbinu i prijatelje pa ga nema potrebe još dodatno zagorčavati. Bilo mi je strašno mučno kada sam njen pogled osjetila na nama,trajao je dugo i kada se moj pogled sudario s njenim nije joj ni palo na um da to prestane raditi već je nastavila gledati čas tebe čas Amelu čas mene...morala sam je pitati zašto nas tako gleda...njen odgovor je bio 'gledam kroz vas'. Strašno!!!  sandra74


 


- 00:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.02.2015.

Suđenje DOKTORKI SMRT

19.02.2009.

Nastavljeno suđenje DOKTORKI SMRT; svjedočili Cecin suprug i ja. Ne znam šta bih rekla osim da su me ispitivali kao da sam ja nešto kriva!!! I doktorica mi je postavila par glupih pitanja i to sa takvom arogancijom...da joj ovom prilikom dajem još nekoliko nadimaka DOKTORKA " NIKO KAO JA", AROGANTNA, BEZOBRAZNA, DRSKA, BEZ SAVJESTI, "NIKO MI NE MOŽE NIŠTA"... Pošto ne zna više šta će i na koji način da se izvuče pokušala mi je nabiti osjećaj krivice "jer sam ja trebala hospitalizirati svoju sestru jer Bože nije ona jedini ljekar u Sarajevu!" - ovo su njene riječi. Strašno!!! Bez komentara...





Članak iz Nezavisnih novina

SARAJEVO- Suprug i sestra preminule porodilje Svjetlane Zukić juče u nastavku suđenja doktorici Amili Cvijetić- Koldžo kazali da je optužena dolazila u stan preminule i samovoljno joj davala terapiju bez konsultacije s drugim liječnicima.


„Obavijestio sam doktoricu o svakodnevnim glavoboljama moje supruge i ona je svaka dva, tri dana dolazila u naš stan i davala joj terapiju“ ispričao je suprug Edin u Općinskom sudu u Sarajevu, gdje se doktorici sudi za nesavjesno liječenje.


Njegova supruga je, kako je naveo, dva dana nakon bezbolnog poroda za koji se daje anestezija u kičmu, koji je njegovoj supruzi dala doktorica Cvijetić-Koldžo, imala strahovite glavobolje.


„Osim četiri do pet vrsta lijekova , te anestezije , rekla joj je da pije dva litra koka-kole i litar kafe dnevno“, ispričao je Zukić.


On je naveo i da je doktorica Cvijetić-Koldžo dva puta obavila intervencije na rani na kičmi, a nakon zahvata je odmah pustila iz bolnice.


„Neposredno prije smrti supruge, primjetio sam da je imala krvarenje na rani gdje su rađene takozvane zakrpe“, kazao je Zukić čija je supruga podlegla 17. avgusta 2007. godine.


 


Nezavisne novine 19.02.2009



o bože dragi

ne mogu opisati koliko mi je žao zbog nedužne žene

stvarno se tim ubicama u bijelim mantilima treba stati u kraj

previše ljudi ubijaju svojim bahatim ponašanjem i ubjeđenjem da su svu pamet svijeta pobrali

i neka joj se sudi i treba da joj se sudi

i kolegama njenim također bi mnogima trebalo suditi, jer, previše je stvarno takvih nesavjesnih ljekara koji pacijente tretiraju bukvalno kao stoku

čast izuzecima

moje duboko saučešće i nadam se da će krivac i snositi sve posljedice koje treba da snosi crnjak - logged out 



Najbolje bi bilo da je doktorka optužila profesore i fakultet na kom je diplomirala ,zašto su joj dali diplomu.

Možda i direktora Klinike na kojoj radi, zašto je primljena da radi kao lekar kad ima još lekara u Sarajevu,sigurna sam stručnih, koji bi rado zauzeli njeno mesto.

A svakako treba da "optuži" i pacijente zašto dolaze kod nje.

Pa nije ona "ništa kriva"."Krivi" su profesori kod kojih je polagala ispite,"kriv" je direktor koji je zaposlio,"krivi" su pacijenti što dolaze kod lekara.Jer da nije tih serijskih "grešaka" ništa se ne bi dogodilo.

Eto,ona nema veze sa tim.

Divnog li objašnjenja.

Pa,svaka čast onima koji su je savetovali da ovakvim pitanjima sama sebe diskredituje.

Draga Gordana ,i prošli put sam vam rekla da teret nije na vama,a koliki gospođa nosi,čuli smo danas.Kakve li drskosti.  kika1942



koka kola i kafa i to u tim kolicinama, pa ljudi moji pa najzdraviji covjek bi se kao prvo zacepio, pokvario stomak, i onda kakva je svrha piti kokakolu i kafu. Ja ne mogu vjerovati u ovo sto ovdje cita. magnolija57



«Doktorka smrt» je ocito s razlogom dobila taj nadimak. Vec sam pisala da je njeno neznanje i bolesna sujeta UBILA mladu zenu na pragu zivota. Njena «terapija» je za rubriku «verovali ili ne». Iz svega do sada procitanog mogu samo reci GADI MI SE, zar je moguce da nas takvi lece? Zar je moguce da ce ona i dalje raditi? Treba dobro zapamtiti to ime!

Amila Cvijetic-Koldzo, bahata, drska i po svemu sudeci sasvim SLUCAJNO doktorka, verovatno nikada nije ni cula za Hipokratovu zakletvu. U suprotnom Ceca bi danas bila ziva i odgajala svoju decicu.

Iz samouvereno bezobraznog ponasanja «doktorke smrt» na sudu moze se zakljuciti da ima jake veze (prezime Koldzo?). Kako drugacije objasniti drskost i oholost : svi su krivi, osim nje, jadnog pripadnika zasticene vrste u BiH. Nadam se da ce je primerena kazna spustiti na zemlju.



Na kraju, uvek se vracam latinskoj poslovici koja potpuno odgovara profilu «doktorke smrt» i njenom «lecenju» Cece, a nazalost i za jos mnoge Hipokratove krivokletnike :



«Gresiti je ljudski, ali u greskama ustrajati obelezje je ludaka».

Draga Gordana, budite strpljivi, pravda je vrlo, vrlo spora, ali je ipak dostizna! 
nevenkagaragic



Moja Goco,

Nema nicega lakog,ni nicega lijepog kada pokusa covjek da iskopa istinu. I upravo ta borba ce pokazati i one najgore i najbolje ljudske osobine, one sto obicno ostaju zakopane negdje daleko iza zida maski, koje svako bice na ovom svijetu navlaci svakodnevno. I sto dublje kopas, sve crnje i gore istine nalazis. Ili to obicno bude tako, nazalost. Ljudska je istina, '' valja nama preko rijeke'' svima, bio to blagoslov ili nase zajednicko prokletstvo. Moja nada i utjeha, da nisu pocetak i kraj, ono sto nas definise, vec svaki izbor koji napravimo na putu koji zovemo zivot. Izbor izmedu lakog puta i trnovitog puta, izbor izmedu dobro utabanog i onog neprohodnog, ''easy way or the right way''. Ovaj drugi uvijek usamljen,bolan i neshvacen. Nema druge nego preko trnja i otrova, izbor si vec napravila. Ja ti samo zelim malo svijetla unijeti, podrsku dati, i reci da si mi uvijek u srcu. Adela


Nedavno sam procitala intervju slikarke koja, kako kaze ,nema romanticno porijeklo. Njoj su govorili kako je hrabra i kako je puno toga izdrzala i ostavila iza sebe.A odgovor na sve je bio:

"NIKO NIJE JAK,NEGO NEMA DRUGOG IZBORA"

Najteze je kad covjek nema drugog izbora,iako ce mnogi reci,da izbor uvijek postoji.Gubitak drage osobe ne ostavlja mnogo izbora,iako se na svakom cosku nude razne "filozofije" kako prezivjeti,nauciti da zivimo sa bolom,radovati se zivotu.

Eto ,ja ipak mislim ,da izgubiti sestru znaci bolovati.....i bolovati....i za mene je to najprirodnije.

Neprirodno je to sto vas ljudi oko vas zaborave.


 


Goco samo naprijed ima pravde!!!Sve naj naj zele ti tvoji Pranjkovici:)


NASTAVAK SUĐENJA...

17.02.2009.



Sutra se nastavlja suđenje DOKTORKI SMRT Amili Cvijetić-Koldžo...Svjedok tužilaštva: JA...ja svjedočim sutra...


Ne mogu opisati kako se osjećam svih ovih dana...puno razmišljam o tome...željela bih da kažem sve što je važno, željela bih da se ne izgubim kada vidim doktoricu, željela bih...voljela bih da se ništa od ovoga nije ni dogodilo...voljela bih vratiti vrijeme unatrag...voljela bih vratiti svoj život, kakav- takav život a ne ovo neko stanje između...Nekada razmišljam o svemu i ne mogu još uvijek da vjerujem...Još uvijek hvatam sebe kako uzimam telefon da bih je nazvala i upitala za nešto, a onda shvatim da više nije ovdje...Danas je tačno godina i šest mjeseci...


I umjesto da sutra pijem kafu sa svojom sestrom ja treba da idem na sud da svjedočim da je DOKTORKA SMRT dolazila mjesec dana i "liječila" moju sestru...Ljudi držite mi fige jer se osjećam strašno....




Jednom...

Jednom ne ostane ništa od tebe na svijetu
osim sjećanja na tvoje oči, tvoj osmjeh,
tvoje ruke u srcima ljudi koji su te voljeli.
Voli istinu da čuješ tiho spuštanje pijeska životnog sata
a da se ne uplašiš kada počnu padati
posljednje mrvice tvoga života...

(Nepoznati autor)



Od sveg srca ti zelim da istina pobijedi, iako smo svi svjesni da to nece vratiti Cecu, ali i samo saznanje da ce osoba koja nosi krivicu za njenu preranu smrt,biti kaznjenja vec je jedna mala pobjeda. U mislima s tobom , i protiv gresaka za koje neko mora platiti, jer se radi o najozbiljnijim stvarima O ZIVOTU magnolija57




Draga Gordana,

znam da se osecate strasno, izgubljeno, tuzno, ali pokusajte, morate zbog Vase Cece, biti SMIRENI i svedociti argumentovano, iako je odavno sve jasno!
Istina je samo JEDNA : "Doktorka smrt" Amila Cvijetic Koldzo je NESAVESNA doktorka! U njenoj karijeri je ogromna mrlja, uzasna tragedija koju je prouzrokovala svojom povrsnoscu i bolesnom sujetom.
Dok budete svedocili mislite samo na svoju sestru, ona ce Vam dati snagu da prebrodite sutrasnji dan. Ne gledajte facu koja Vam je mrska, nikako!
Drzim Vam fige i mislim na Vas.

Nevenka Garagic, Tuzla


Možda će vam mrvicu hrabrosti dati i to što i mi,mali ljudi,mislimo na vas.
Dobro je znati da teret nije na vama,njega neka nose drugi, za to "zaslužni".Pogrešiti ne možete.
Ono što vi nosite je najlepše,ljubav za sestru,
i najteže,bol jer nije tu. kika1942

Puno pozdrava kika1942

- 21:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Svaki put isto...


DOKTORKA SMRT-suđenje

05.02.2009.

Jučer je nastavljeno suđenje Amili Cvijetić-Koldžo. Evo prekucanog članka iz Nezavisnih novina:





Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju sarajevskog Kliničkog centra Amira Durić kazala je da bi sama drugačije liječila porodilju i da je ne bi pustila kući iz bolnice kao što je uradila optužena doktorica Amila Cvijetić-Koldžo.
Durićeva je ovo, kao svjedok Tužilaštva, izjavila jučer u Opštinskom sudu u Sarajevu u nastavku suđenja doktorici Amili Cvijetić-Koldžo, optuženoj da je nesavjesnim liječenjem uzrokovala smrt porodilje Svjetlane Zukić.
Prema optužnici, specijalista anesteziologije Cvijetić-Koldžo je u julu 2007. godine dala Zukićevoj anesteziju u kičmu radi bezbolnog poroda, te je došlo do probijanja ovojnice na kičmi.
Cvijetić-Koldžo je optužena da je u vrijeme dežurstva , Zukićevu primila na kliniku, dajući joj takozvanu krvnu zakrpu, a potom je odmah otpustila kući.
„S obzirom na to da je pacijentici dva puta urađena „krvna zakrpa“, odnosno davanje po 20 i 15 mililitara krvi kako bi se zatvorio otvor na kičmi jer se žalila da ima glavobolje zbog probijanja kičmene ovojnice, ja bih pacijenticu zadržala u bolnici“ kazala je Durićeva, istaknuvši da pacijenticu iz bolnice po pravilu ne otpušta anesteziolog već hirurg.
Kako se navodi u optužnici, uprkos trajanju tegoba i stalnog pogoršavanja zdravstvenog stanja pacijentice doktorica Amila Cvijetić-Koldžo joj je nastavila pružati liječničku pomoć, bez primjenjivanja odgovarajućih dijagnostčkih mjera i konsultacija sa ljekarima drugih specijalnosti.
Zukićeva je podlegla 17. avgusta 2007. godine. Svjedok Durićeva jučer je izjavila da Cvijetić-Kolžo o komplikacijama koje su nastupile nakon poroda Svjetlane Zukić nije obavijestila nadređene.
„Ja nisam o tom slučaju ništa znala dok me iz Tužilaštva nisu obavijestili. Nakon toga sam razgovarala sa šeficom Odjeljenja na kojem radi Amila Cvijetić-Koldžo Lejlom Imširlija i sa doktoricom Amilom Cvijetić-Koldžo“ rekla je Durićeva.

Suđenje doktorici Amili Cvijetić-Koldžo biće nastavljeno 18. februara kada će svjedočiti muž i sestra pokojne Svjetlane Zukić.





Konacno, posle toliko odrzanih rocista, da se cuje i glas kompetentne osobe, neopterecene laznom lojalnoscu prema kolegama iz struke.
Cestitam dr Duric na objektivnom iskazu, koji potvrdjuje ocitu cinjenicu da je "doktorka smrt" Amila Cvijetic Koldzo KRIVA!!!
Nama, koji redovno citamo i pratimo tok sudjenja, sve je jasno. Samo je pitanje PROFESIONALNE ETIKE sudije, kako ce se zavrsiti ovo sudjenje. Nije nam nepoznat "rad" nasih sudova, ali se nadam da ovaj put nece biti toliko drski da ocitu krivicu ne osude. Zlocin je ucinjen - kazna mora biti primerena!
Draga Gordana, skupite snagu i pripremite se za sledece rociste, recite im svima sve u brk, jasno i glasno! Zelim Vam svako dobro.

Pozdrav od Nevenke Garagic iz Tuzle



I meni je srce zalupalo,a kako li je tek Gordani.
Kad vam se učini da ne možete dalje pomislite na doktorku koja vam je otrgla sestru ,i inat ,i snaga će se vratiti.Svakako je potrebno da se pripremite ,u svakom smislu, i "pucate" u centar.
Verujem da nas čekaju dobre vesti i što se sudske odluke tiče.Puno pozdrava kika1942





03.02.2009.

Sutra je ponovo suđenje i ja se svaki put osjećam isto...tužno, nemoćno, izgubljeno...i svaki put proživljavam sve ispočetka...slike se smjenjuju jedna za drugom....sve me to jako, jako uznemiri, pa onda razmišljam kako je moglo biti da se sve to nije dogodilo...I tako u nedogled... Znam samo da mi Ceca i mama fale svaki dan sve više i da još uvijek ne mogu da vjerujem da se to sve dogodilo, da se moj život svodi na razmišljanja o prošlosti, o doktorki smrt, odlaske na groblje, sudove...Ne mogu a da se ne pitam ZAŠTO?





Ni dani nam više nisu saveznici.Svaki opominje na svoj način.Svaki zaboli na svoj način.A čekamo ih sa zebnjom,jer nam kao plima ruše obale, zidane od okamenjenih želja prosutih tek tako.

.... Jedna slika iz mog "BOLA"
Jutrom Te oči traže,
neprilagođene na praznu sobu gledaju dan što se budi, i opet novu bol porađa.
Gledam u Sunce ,što se diže kao nož,da mi nemo dušu raspara.
Osluškujem....ne čujem tvoj zvonki glas.
Ko će mi opet reći da sam mu tako dragocena.
Ja sam samo senka što tvoju senku traži.
Senku, skrivenu u Rajskim Vrtovima...... kika1942

- 21:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Život se "kao" nastavlja...

27.01.2009.



Evo jedne pjesme od Enesa Kiševića, koja govori sve. Nema se šta puno dodati...Ja sam kao dobro, sve će kao biti dobro, život se kao nastavlja, pravda će kao pobijediti, doktorica će kao biti kažnjena...

Ali ja nisam dobro, ništa više neće biti kao prije, život je stao... pravde baš i nema, da je ima dosad bi suđenje završilo i doktorica bi bar bila suspendovana, i kako god doktorica bude kažnjena (ako uopšte bude kažnjena! ) neće biti dovoljno za ono što je učinila mojoj sestri, njenoj djeci, meni...



Dan je kao sunčan
Ti si kao veseo
Prolaziš kao ne vide te
Svima je kao lijepo
Svima je kao dobro
I ti si kao suton
Živi se kao u miru
ptice su kao slobodne
budućnost je kao na dlanu
Savjest je kao čista
I sunce je kao jasno
I srce kao pjeva
Svi kao brinu o svima
Svatko je prijatelj kao
Svima je kao stalo do tebe
i do svijeta
I dan kao sviće
I ti se kao smiješiš
I ništa te kao ne boli.


Enes Kišević



Da, mnogo, mnogo toga je KAO.
I "doktorka smrt" je KAO doktor-humanista.
I sudovi KAO dele pravdu.
I mi smo gradjani KAO pravne drzave.
I ta drzava ce KAO u Evropu.
I sve je to KAO normalno.
A i mi smo KAO zivi... nevenkagaragic



A neki su zaista bili deo našeg života.
Nisu,kao, bili.
Isto tako smo mi,zaista,tu.Da ih ne zaboravimo.
I na ovom blogu smo zaista,a ne što nas,kao zanima.
I pružamo ti podršku,i mislimo na tebe.Zaista!
I mnogo je onih kao.Nemoj pustiti da pobede one koji su uz tebe. kika1942

- 00:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.02.2015.

Ipak nastavljeno suđenje DOKTORKI SMRT Amili Cvijetić-Koldžo

16.01.2009.

Juče je nastavljeno suđenje DOKTORKI SMRT iako je u subotu u Dnevnim novinama SAN objavljeno da je odgođeno ročište zbog bolesti sudije. Ne znam da li je nesporazum ili...Uglavnom, kada sam zvala Kantonalnog tužioca on mi je rekao da ročište nije ni bilo odgođeno...


Evo  teksta iz novina SAN:


"Pred sudijom Slobodanom Nastićem jučer je saslušanjem Lejle Mulalić, šefice Odjela za anesteziologiju, u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje doktorici sarajevskog Kliničkog centra Amili Cvijetić-Koldžo, optuženoj da je nesavjesnim liječenjem prouzrokovala smrt pacijentice Svjetlane Zukić.Svjedokinja je odgovarajući na pitanja Kantonalnog tužitelja Aziza Jahjefendića, kazala kako poznaje optuženu, ističući da su zajedno radile. Ona je potvrdila kako je za povređivanje dure, odnosno kičmene moždine, saznala nakon što je Svjetlana Zukić preminula.


-Informacije o tome kada je pacijentica otpuštena iz bolnice, te kada je umrla sam dobila naknadno. Za smrt Zukićeve sam saznala poslije godišnjeg odmora, kada sam nazvala doktoricu Cvijetić, koja mi je potom ispričala šta se desilo. Do tada ni meni ni ljekarskom kolegiju nije ništa govorila-kazala je Mulalićeva, istakavši da se epiduralna analgezija daje samo na zahtjev pacijenta, te da je odgovornost anesteziologa unutar 24 sata jer se tada dešava najviše komplikacija. Nastavak suđenja je zakazan za 4. februar kada će biti saslušana Amira Durić."





I šta je doktorka htela da kaže.Kako poznaje koleginicu.Istina je da su moguće komplikacije epiduralne analgezije,kao i svake druge anestezije.Ali ovde nije reč o lekciji iz anestezije, već o mogućim stručnim greškama,nemaru,ugrožavanju života i zdravlja sa najgorim mogućim posledicama.Između komplikacije i stručne greške ne stoji znak jednakosti.To je samo manipulativni prostor koji lekarska profesija koristi da bi izbegla odgovornost.
Nadam se da će na suđenju progovoriti i neko od časnih pripadnika lekarske profesije i objasniti bitne razlike između ova dva pojma.Ako ste ugrozili nečiji život ne postoji vremenski rok posle koga vas amnestiraju odgovornosti.Odgovorni ste,i krivi ste dok je sveta i veka,pa makar vas i sud oslobodio. kika1942


Potpuno se slazem sa komentarom koji je dala kika1942. Kratko, jasno, strucno.

S obzirom da sve oko ovog sudjenja tece nekako traljavo, poput onoga "tek da prodje vreme" : jedno rociste-jedan svedok, navodno (lazno) odgadjanje sudjenja, nepoznata prostorija-sudnica do samog pocetka pretresa (da li zbog izbegavanja novinara?), pitam se ko to stoji iza "doktorke smrt"? Odnosno, da li sudija ima neke "upute"? Poznato je, bar ovde u Tuzli, da je bitnije "porodicno stablo" optuzenog od zlocina za koji mu se sudi.
Znam da je prvi covek Opstine Novo Sarajevo Nadzad Koldzo. Dobro bi bilo da Vi Gordana ili novinari malo procackate eventualnu vezu istog prezimena. Ako ima veze, onda je sve jasno, jer u BiH je politika duboko upetljala svoje (prljave) prste u sve strukture, pa tako i u "nezavisno" pravosudje!
Cak i kad bi Amila Cvijetic-Koldzo kojim slucajem bila oslobodjena, sigurno je da vise nikada nece mirno spavati. Zasto? Takvoj "pametnici" koja ne trazi pomoc strucnijih kolega, koja zbog bolesne sujete ugrozava zivot pacijenta i na kraju ga oduzima, to ce se opet desiti, sigurno!
A moj moto je : ko tebe kamenom, ti njega jos vecim!
Znamo da prilika stvara lopova, ali bogami i osvetnika!

Pozdrav od Nevenke



ko nije sposoban da daje epiduralne anestezije ne treba ni da ih daje,i nije istina da se daju samo na zahtjev pacjenata, ljekar je taj koji u dogovoru sa pacijenticom, koju prethodno obavjesti o svemu, odluci sta i kako, tako rade u ozbiljnim zemljama, na ozbiljnim klinikama, ovo sto se dogadja kod nas je sramotno.... sramotno je dozvoliti da mlada majka umre na taj nacin, i nije bitno po meni da doktorica nece mirno zaspati nikada, to nece vratiti u zivot Svjetlanu, niti djetetu nadoknaditi majku....robija i samo robija magnolija off line

- 23:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

WISH YOU WERE HERE...

09.01.2009.



Kao što pjesma kaže VOLJELA BIH DA SI OVDJE... da možeš vidjeti svoju kćerkicu Enu kako raste i kako sve više liči na tebe ( ili je to moja silna želja !). Ovo je ona prije nekoliko dana, samo ...nekako ima tužne oči...Voljela bih da si ovdje da možeš vidjeti svoga sina Denisa koji je sada već drugi razred, dobar je učenik i dobro je dijete. I njemu nedostaješ jako puno, sve tvoje...tvoj osmijeh, tvoj glas, tvoje ruke...TI, TI, TI...


Nekada mi toliko jako nedostaješ da ne mogu disati...Često razmišljam o nekim prošlim sretnim vremenima koji sada izgledaju kao da su bili davno nekada...Zaboravila sam šta to znači; biti sretan...Zaboravila sam se smijati, više ništa mi nije smiješno...zaboravila sam pjevati, više mi se ne pjeva...zaboravila sam plesati, više mi se ne pleše...zaboravila sam živjeti, više mi se ne živi...


Samo bih voljela da si ovdje...





Kad nas napusti draga, bliska osoba, sa sobom zauvek odnese i deo nas samih.

Nikada, nikada vise nece i ne moze biti isto.

BEZ NJIH zivot zaista gubi smisao.

Pozdrav od Nevenke Garagic



danima svraćam na vaš ,i blog gospođe Nevenke Garagić u nadi da ću naići na neku novost.

da ću pročitati,konačno pravda,konačno malo mira za dušu....

Sve je tako sporo,samo nesreće munjevito dolaze i odnose.Nemam ništa mudro za reć,osim držite se i izdržite.

Ostajem u nadi da će život i za nas doneti nešto lepo za šta ćemo se uhvatiti i isplivati na površinu. kika1942


- 21:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

What a Grieving Mother Really Thinks

30.12.2008.

Pročitajte ovaj tekst šta ožalošćena majka stvarno misli i tu je najbolje opisano kako se osjeća neko ko je izgubio dragu, najdražu osobu...

What a Grieving Mother Really Thinks

Written by Kelly Cummings


Hello old friend, Oh yes you know I lost my child a while ago. No, no please Don’t look away And change the subject It’s ok. You see at first I couldn’t feel,

It took so long, but now it’s real. I hurt so much inside you see I need to talk, Come sit with me? You see, I was numb for so very long, And people said, “My, She is so strong.” They did not know I couldn’t feel, My broken heart made all unreal. But then one day, as I awoke I clutched my chest, began to choke, Such a scream, such a wail, Broke from me.. My child! My child! The horror of reality. But everyone has moved on, you see, everyone except for me. Now, when I need friends most of all, Between us there now stands a wall. My pain is more than they can bear, When I mention my child, I see their blank stare.


“But I thought you were over it,” Their eyes seem to say, No, no, I can’t listen to this, not today. So I smile and pretend, and say, “Oh, I’m ok”. But inside I am crying, as I turn away. And so my old friend, I shall paint on a smile, As I have from the start, You never knowing all the while, All I’ve just said to you in my heart.
.



Čudno je to, da kad vas zadesi nesreća kao što je gubitak najdražih, svi očekuju da ne patite.A šta drugo?Kažu gotovo je,ništa ne možeš promeniti,moraš dalje.Pa zato i boli toliko.Boli jer i sam znaš da je gotovo i da ih ne možeš vratiti bar na sekund.Kako bi i sekund bio dragocen.Dušu bih đavolu prodala samo da je vratim.Potpuno osećam svaku vašu reč i znam da praznik samo podvlači i uvećava vaš bol.Ljudi su me tešili tuđim nesrećama.Kako je to glupo i iritantno.To bi značilo da treba da se obradujem tuđoj nesreći,a da me nečija sreća rastuži.Nema mudrosti u bolu.to je BOL.
kika1942


ko nije izgugio nekoga koga je voleo ne moze da razume tudju bol, koja nikad ne prolazi. Ponekad je i jaca ma koliko godina proslo.

Ja ti zelim da nadjes neki nacin da zivis dan po dan, i da radost nadjes u tom detetu koje je ostalo iza nje, jer je njoj to potrebno.

srcempisem..


" Kad se smejes - ceo svet je s' tobom , kada places ... ostajes sam "

(Napuljska izreka)

Tacno je, ostajes sam. Meni ne smeta. Vise volim da me obidju glupi komentari, poput "bog uzeo", "tako je moralo biti", "zivot ide dalje"...
NIJE bog uzeo, COVEK je zakazao i presudio!
NIJE tako moralo biti ni za Cecu, ni za mamu kike1942, ni za mog Denisa, ni za mnoge druge za koje smo culi i nismo culi!
Zivot, istina ide dalje, ali kakav zivot? U borbi sa sudskim vestacima, tuziocima i sudijama koji izgubise profesionalnu etiku u nekoj kafani.
Za mene vise nema praznika, cestitanja, zelja, nista...jer ja u stvari i ne zivim. Ja samo nastavljam Denisov zivot.
Oprostite sto Vas ne mogu i ne znam utesiti. Sve sto bih rekla u tom smislu bilo bi suvisno i prazno. Utehe nema. Znam da ce pravilno shvatiti oni koji treba da shvate. Za ostale svakako nije ni vazno.

Pozdrav od Nevenke Garagic


- 13:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.02.2015.

Zar te više nikad zagrliti neću?

09.12.2008.


Zar te više nikad zagrliti neću?

Zar ću vječno ovako ostati da lijem

U samoći suze, i da čemer pijem?

Zar te više nigda zagrliti neću?



Gle, suv jedan listak dršće na drveću,

Ostavljen, pa tužno uzdiše sve jače:

Tako moje srce raščupano plače

Što te nikad više zagrliti neću.

Proljeće će doći i opet će laka

Zavijorit ševa nebu pod oblaka

Pjevajući jasno veselje i sreću.


Sve će novu radost osjetiti tada
Samo moje srce umiraće s jada
Jer te više nigda zagrliti neću


A. Šantić (napisano 1905)





"AKO JE ŽIVOT PATNJA

ZAŠTO NAM GA DAJU?

AKO JE ŽIVOT RADOST

ZAŠTO NAM GA ODUZIMAJU?!"



Draga Gordana, drzite se! Morate biti jaki zbog uspomene na svoju sestru, zbog njene decice, zbog ISTINE I PRAVDE koja MORA na kraju pobediti. Jasno je da ce se pokusati na sve nacine "oprati" ubica u belom, tzv."doktorka smrt", tako radi pravosudje u BiH, verujem da ste i sami svesni toga, ali nemojte dozvoliti da Vas bilo sta ili bilo ko omete! Stalno imajte na umu da je Vasa sestra zauvek napustila svoje voljene zbog sulude oholosti dilatanta koji ima nekakvu diplomu dr! Kod nas je sve izgubilo svoju vrednost. U nasem drustvu nema vise ni etike, ni morala, ni profesionalnosti, sve je trulo! Sve! A tu trulez MI gledamo i MI dozvoljavamo da se siri i dalje. Dozvoljavamo mirenjem sa stanjem za koje mislimo da ne mozemo promeniti, ali mozemo, mozemo, samo ako hocemo. Vecina gradjana cuti, ne brine tudju muku, sve dok ne zakuca na njihova vrata. Krajnje je vreme da se menjamo.

Zelim Vam da sutra budete hrabri i jaki. Mislite na Cecu, ona bi tako zelela. Uz Vas sam svim srcem i jedva cekam videti "doktorku smrt" iza resetaka, a za njom i ostale ubice u belom.

Pozdrav od Nevenke Garagic iz Tuzle



Draga Gordana,

Zao mi je tvoje sestre i citave tvoje porodice jer imam i ja sestru i ne znam kako bih sve to prezivjela da se meni desilo.Evo ti jedan primjer na Tuzlanskoj Klinici o greskama ljekara i zelim da ti kazem da nisi sama.Na zalost,takvih primjera ima mnogo.
Moj tetak zivi u Tuzli i operisan mu je polip na debelom crijevu ali je ZNAM hirurg pogrijesio i operisao ga jos dva puta i to se sve desilo u roku nedjelju dana.Sad se taj dobri covjek bori kao lav za goli zivot ali su ljekari i dalje nemarni,probili mu plucno krilo,kao da mu ociste, gdje je doslo do pucanja kapilara.Kada se poslije kome vratio u zivot,poceo da jede i dise sam bez aparata,oni mu daju pogresnu krvnu grupu i sad je toliko lose da ne znam sta ce biti.Samo jos da dodam da je i sepsu prezivio.On je toliki borac da mu skidam kapu.
Bojim se za njega a i njegova supruga a moja tetka,treba da se operise na istoj klinici i to tumor na maternici ali je ona u kriticnom stanju,pije lijekove za smirenje i nista ne jede zbog brige za svog supruga.
Svi ga mnogo volimo jer znamo da bi taj covjek i zivot dao za bilo koga od nas.
Pisala sam Dr.Kandicu u Sarajevu da vidim da li mi moze pomoci ili mi dati savjet sta da se uradi.Ocekujem njegov odgovor.Vec mi se javio i trazio nalaze.Poslala sam mu i obavijestila ga da su nalazi prepravljani.
Mnogo sam tuzna zbog nepravde koja se desava tako da suosjecam s tobom.
Moramo zajednicki da nadjemo nacin kako da stanemo na kraj ovim monstrumima.Za mog tetka mozda jos nije kasno ali se bojim jer je svakim danom sve slabiji i ne znam koliko ce jos moci izdrzati.
Znam da bi tvoja sestra zeljela da pomognes ti,drugi ljudi i ja da se ovo vise nikome i nigdje u ovoj Bosni ne ponovi.
Svako ko ovo procita i ima neku ideju kako da se organizujemo da sprijecimo unistavanje ljudskih zivota,neka se javi Gordani pa da zajednicki pomognemo jedni drugima,jer,kao sto znate,niko nista u ovoj zemlji ne moze da uradi sam ali ako je u pitanju veca grupa ljudi,onda imamo velike sanse za uspjeh.
Poenta je : niko ne zna i ne moze biti siguran kada ce se ovo desiti nekom od njihove porodice.Preventiva je najbolje rjesenje a ako treba,i zajednicka tuzba ali cutanje i ignorisanje svakako NE.
Veliki pozdrav za sve dobre ljude.

Jelena Misic,Doboj


- 19:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nastavak suđenja DOKTORKI SMRT Amili Cvijetić-Koldžo

20.11.2008.

 photo c24ebe8d-b714-4a89-a1e8-60abffca626d.jpg

Na slici je Cecina kćerkica Ena / slikano prije mjesec dana/


 


Suđenje se nastavlja u srijedu 26.11.2008  u 12. 00  na Općinskom sudu u Sarajevu.Jako mi je žao što ja neću moći pratiti suđenje jer sam svjedok Tužilaštva, pa dok me ne saslušaju nemam pravo.Ali pratit će drugi za mene. Suđenje je javno pa ko želi može prisustvovati...


Ovom prilikom podsjećam na Hipokratovu zakletvu / ako to uopšte išta znači!!!/ koja glasi:



"U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."



"Doktorki smrt" Hipokratova zakletva ne znaci NISTA. Da znaci i da je znacila ne bi ucinila ono sto je ucinila. Svojim neznanjem, nemarom i samouverenom oholom sujetom ubila je mladu majku dvoje dece, ubila je pacijenta koji je verovao "profesionalcu"!
Nadam se da ce posle sudjenja Amila Cvijetic Koldzo DOBRO NAUCITI Hipokratovu zakletvu, za Cecu nazalost prekasno .
Jedan od vecih problema u BiH je sve veci broj kolega "doktorke smrt" koji jos nisu NAUCILI, ni ZAPAMTILI Hipokratovu zakletvu!
Zelim da skupite snagu i borite se za PRAVDU.

Pozdrav od Nevenke Garagic iz Tuzle



Draga Gordana,

Suosjećam se sa Vama i ostalim iz Cecine porodice.

Sve više će biti ovakvog neznanja i "grešaka" jer

se ispiti i radno mjesto u bolnici mogu kupiti.

Ne nadajte se potpunoj satisfakciji na sudu ili od

ljekarske komore. Jeste li prijavili slučaj

Ljekarskoj komori FBiH ili Kantona?

Već se desilo da je osudjeni dr. dobio

oduzimanje licence, ali može

raditi u drugom kantonu.

Tugovanju pomogne razgovor sa drugim ljudima, pa i

javljanje nepoznatih putem ovakvog dnevnika,

odnosno, bloga.

Pozdrav za Denisovu mamu, gospodju Nevenku.

Nastaviću posjećivati ovu stranicu.

Pozdrav,

Hatibović Ilfan






- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Počelo suđenje DOKTORKI SMRT Amili Cvijetić Koldžo

06.11.2008.

Jutros sam se šokirala kada sam pročitala u dnevnim novinama da je jučer počelo sudjenje doktorici Amili Cvijetić Koldžo. Kantonalnog tužioca sam zvala u više navrata ali nije bio određen datum sudjenja. I da budem fina i ne dosadjujem previše eto promakao mi je datum... Ne treba biti fin, treba biti dosadan...Fin! Šta to uopšte znači i da li bolje prolaze u životu oni koji su fini ili oni koji nisu fini?!!!


Prekucat ću tekst iz današnjeg Oslobodjenja:


Odbrana najavila pobijanje optužbi


U sarajevskom Općinskom sudu jučer je počelo suđenje doktorici Amili Cvijetić-Koldžo, zaposlenoj na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, optuženoj za nesavjesno liječenje koje je u avgustu prošle godine uzrokovalo smrt pacijentice Svjetlane.


Cvijetić-Koldžo je, prema navodima optužnice, sredinom jula 2007. kod pacijentice primjenila takozvanu epiduralnu analgeziju kako bi joj omogućila bezbolan porođaj, ali je tada došlo do probijanja ovojnice kičmenog stuba, te komplikacije od kojih je ona preminula. Tužilac je u uvodnoj riječi kazao da će tokom suđenja dokazati krivnju optužene, a njen advokat je istakao da će odbrana osporiti navode Tužilaštva.

Draga Gordana, zao mi je sto ste se toliko sokirali. Nemojte dozvoliti da Vas demoralisu prve izjave advokata «doktorke smrt». Pa on je placen da ucini sve kako bi dokazao da je crno u stvari belo ili da je trava u stvari plava.
Novac cini cuda, to je poznato, pogotovo u nasoj sredini. Nedajte se! Ja cvrsto verujem da ce krivac za smrt Vase sestre Cece biti primereno kaznjen. Nesto se ipak pokrenulo u poslednje vreme kad su u pitanju (sve cesce) lekarske greske, pogotovo u Sarajevu.
Nadam se da ce i tuzilac i sudija posteno i profesionalno odraditi svoj posao. U protivnom, treba skupiti snagu i uporno ici dalje, na vise instance.

Pozdrav od Nevenke Garagic iz Tuzle

- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

I miss you with all my heart...

29.10.2008.

Mila moja sestrice,


Kada je mama umrla odnijela je dio mog srca sa sobom. Kada si ti "otišla"  odnijela si jos jedan dio. Skoro ništa nije ostalo...osim velike praznine...


Ponekad vas vidim u snovima ali to baš nije dovoljno...


Jako mi nedostajete....


Voli vas vaša Goca


 





Draga Gordana, znam da je svaki dan sve teze i teze. Morate biti jaki, trebace Vam snage, mnogo snage do kraja sudjenja, a onda opet mnogo snage da nastavite zivot bez svojih najdrazih.

Zelim Ceci reci ove stihove Desanke Maksimovic iz "Poslednje uspavanke":

«Blago je, zemljo, ljuljaj kao ruka

koja prvi put dete uljuskava.

Gradite gnezda tu gde ona spava

i pevajte joj vazdan, ptice, vi,

da mirno spi».

Nevenka Garagic iz Tuzle


- 00:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Doktorica Amila Cvijetić-Koldžo izjavila "NISAM KRIVA"!!!!


10.10.2008.

Jutros je na Općinskom sudu u Sarajevu doktorica Amila Cvijetić-Koldžo izjavila da nije kriva za smrt moje sestre.


Na ovu njenu izjavu nemam baš nikakav komentar, mogu samo reći da sam jako tužna i da me taj susret sa njom jako potresao...


Hvala ljudima koji su mi dali podršku i došli na čitanje optužnice. Hvala Dariu, Ameli, Sandri i Dariji. Hvala i Kantonalnom tužiocu Azizu Jahjefendiću.


I naravno hvala gospođi Nevenki Garagić iz Tuzle koja redovno otvara moj blog, piše komentare, podržava me i u potpunosti razumije.




Ocekivano! I svi (osudjeni) ratni zlocinci su izjavili upravo tako - da NISU KRIVI.

Razumljivo je da nemate komentar na takvo izjasnjene "doktorke smrt", ali SUD je tu da kaze svoje.

Cini mi se da je BH pravosudje (bar sto se Sarajeva tice) konacno u fazi budjenja iz dubokog, spokojnog sna. Nadam se da ce svoj posao odraditi kako treba i sve kriminalce smestiti gde im je mesto.

Pozdrav od Nevenke Garagic iz (uspavane)Tuzle


Ovo je strašno. Nadam se da ce je pravda stici.

Ja sam Emza Fazlic, novinar crne hronike iz Dnevnih novina San. Upravo pisem o danasnjem izjasnjenju o krivnji doktorice i ne mogu da vjerujem kako je ta zena hladnokrvno rekla da nije kriva a sve je protiv nje. Nadam se da se necete ljutiti da ako mogu preuzmem vas stav sa vaseg bloga i kazati da nemate komentara na ovo izjasnjenje jer danas nisam zeljela da vas uznemiravam, primjetila sam da ste potreseni... Zaista se nadam da je istina ono sto kazu, da je pravda spora ali da stize...


Draga Gordana, nemogu ti reći koliko mi je žao, plakao sam dok sam čitao sve ovo, poznajem te dobro, znao sam i pokojnu Cecu, nemam riječi. Nemam komentara, znao sam da se nešto dešava ali nisam znao šta se dešava, molit ću se Bogu da ti da snage da ustraješ i budeš dobro, dječica će biti dobro, ali pitam se samo koliko se nedjela treba desiti da dođe do kazni, da ljudi shvate da pojedince treba odstraniti iz društva. Tako se ova naša država, vlast i sudstvo svi bahato ponašaju da čovjek nevidi pravi put, nevidim ni sam ni rječi utjehe niti mogu išta reći a da da ti to pomogne i da se nepravde spriječe i kazne... Ti ljudi koji tako rade, ta takozvana doktorica da ima imalo srca duše i ljudskog morala išta što čini čovjeka, trebala je sama da se ispriča i zauvijek napusti tu struku i da prizna pogreške i prihvati kaznu.

Pravda će izaći na vidjelo ali koliko će još njih biti uskraćeno za najmilije dok dođe pravda. Ima Boga makar malo i vidi sve (ma kako Ga neki nazivali).

Znaš da imaš našu podršku, znaš da imaš podršku velike većine ljudi ali izgleda da ljudi ne vide način da se bore...

Kako kažeš da puno tih stvari prolazi pored nas ali ih ne primjećujemo dok nam se ne dese. Nadam se da se nikad neće desiti nikome.

Vole te i podržavaju i žele pomoći tvoji Dragica i Ivica




- 00:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DOKTORKA SMRT; Amila Cvijetić-Koldžo

01.10.2008

Ovaj naslov mi odzvanja u ušima već danima, kao i ime doktorice AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO koja je kriva za smrt moje sestre.


AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!  AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO! AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!


Više od godine nisam mogla javno da je prozovem zbog istrage ali zato sada mogu. Ta žena nije samo kriva za smrt moje sestre nago je na neki način ubila i mene. Ja više nemam svog života niti ću ga ikada imati i ako neko misli da je prošlo dosta vremena i da treba da krenem dalje, neka samo na trenutak pokuša zamisliti sebe u toj situaciji, tj. najdražu osobu pa će vidjeti da je i pomisao na tako nešto STRAŠNA, PRESTRAŠNA ...a tek stvarnost... Kao da ja ne bih voljela vratiti svoj život u normalu! Lako je davati drugima savjete...


Tako da bi gospođi Amili Cvijetić-Koldžo trebalo suditi za dva ubistva plus što će Cecinoj djeci uvijek nedostajati majka i majčinska ljubav koja je jedna i jedina i koju niko i ništa na ovom svijetu ne može zamijeniti


Da, draga Gordana, samo ponavljati, ponavljati, pisati, glasno izgovarati imena koja nisu zasluzila ono "dr" ispred. Pitanje je kako su i stekli svoje zvanje uzevsi u obzir kompletno stanje u ovoj drzavi u kojoj cveta korupcija i kriminal.

Najzalosnija cinjenica jeste : zlocin Amile Cvijetic-Koldzo nije usamljen! Svakodnevno cujemo i citamo o slicnim tragedijama koje su se mogle izbeci samo da nije bilo sujetne samouverene umisljenosti, samo da se konsultovalo iskusne strucnije kolega, samo da je zdravlje pacijenta bilo prioritet, iznad svega... Ali ne, diletanti uvek misle da su naj, naj...
O tome najbolje kaze latinska poslovica :

"ERRARE HUMANUM EST, SED IN ERRORE PERSEVERARE DEMENTIS"

"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA"

Upravo je Amila Cvijetic-Koldzo USTRAJALA, krijuci svoju gresku od ostalih kolega. Sta je imala na umu i cemu se nadala? O cemu je "doktorka smrt" razmisljala? Bila je SVESNA svoje greske, cim je krila pacijenta od ostalih kolega, zar ne? Predumisljaj?
Isto tako su ustrajali diletanti koji su "lecili" moga sina Denisa!
Vecina tragicnih slucajeva se desila upravo zbog toga sto diletant uporno USTRAJE i na kraju UBIJE! Tako ce se nastaviti sve dok prvi od njih ne "odlezi" zasluzenu kaznu. A do tada? Koliko ce jos biti nevinih zrtava (nekaznjenog) diletantizma?
Cudno, gradjani uglavnom cute! To se njima ne moze desiti? Cak pojedini osudjuju, prigovaraju sto se "cesto" spominje tragedija i trazi istina i pravda. Meni se to desavalo na tuzlanskom forumu (PRAVDA ZA DENISA), ali ja ne obracam paznju, jer znam svoj cilj. Kamo srece da sam mogla uciti na tudjim greskama, a ne svojim. Poverenje u strucnost doktora UKC Tuzla platila sam zivotom svoga sina, prekrasnog mladica.
Prekasno sam shvatila da doktorima treba prilaziti sa OPREZOM i medicinskom enciklopedijom u rukama. Prekasno su mnogi shvatili. Neki drugi ce to shvatiti tek kada se NJIMA desi.

Lekarske greske nemaju popravnog, nazalost.

Uz Vas sam, Gordana i nadam se da cemo se jednog dana i upoznati.

Nevenka Garagic iz Tuzle


- 00:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.02.2015.

Podignuta optužnica protiv doktorice Amile Cvijetić-Koldžo

17.09.2008.

optužnica - 16.09.2008.                                                                                             


 





Ovo Tužilaštvo podiglo je optužnicu koju je Općinski sud u Sarajevu potvrdio 4.9.2008.godine, protiv





CVIJETIĆ-KOLDŽO AMILE, rođena 1960. godine u Dubrovniku, R Hrvatska,

Što je:





U vremenskom periodu od 16.07. do 17.08.2007.godine, radeći u svojstvu doktora medicine-specijaliste za anesteziju sa reanimacijom u KCU O.J. Klinika za ansteziju i reanimaciju Sarajevo, pacijentici Zukić Svjetlani, radi bezbolnog poroda, dana 16.07.2007.godine primjenila tzv “epiduralnu analgeziju”, kojom prilikom je došlo do zadesnog probijanja dure, nakon čega je, pacijentica Zukić Svjetlana sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCU Sarajevo otpuštena dana 17.07.2007.godine, iako je zbog nastale i registrovane komplikacije pacijentica trebala biti zadržana u bolnici i duže od 24 sata, da bi nakon otpuštanja, dok se pacijentica nalazila kod kuće, zbog komplikacija koje su se pojavile kao posljedica probijanja dure, praćene bolovima u glavi, u više navrata, samoinicijativno, bez konsultacije sa liječnicima drugih specijalnosti, kao i sa pretpostavljenima, nepoštujući dobru liječničku praksu, obavljala liječenje u stanu pacijentice, u ul. Trg Zlatnih Ljiljana broj 13/III, Općina Novi Grad ,Sarajevo, iako je za isto bio neophodan klinički tretman, gdje je primjenjivala očigledno neprikladna sredstva i metode liječenja, koja nisu evidentirana u postpartalnom liječenju u kući pacijentice, da bi pacijenticu dana 12.08. i 14.08.2007.godine, u vrijeme svog dežursta, u cilju daljeg liječenja primala na Odjel Klinike i tom prilikom pacijentici davala tzv. “krvnu zakrpu”, i odmah je nakon toga otpuštala kući, pa uprkos trajanju tegoba i stalnog pogoršavanja zdravstvenog stanja pacijentice Zukić Svjetlane, istoj nastavila pružati liječničku pomoć, bez da pacijenticu hospitalizuje, primjeni odgovarajuće dijagnostičke mjere u cilju pronalaženja uzroka takvog stanja i bez da se konsultuje sa ljekarima drugih medicinskih specijalnosti, kao i da o postpartalnim problemima sa zdravljem pacijentice obavijesti svoje pretpostavljene, što nije u skladu sa dobrom ljekarskom praksom, usljed čega je kod pacijentice Zukić Svjetlane kao neposredan uzrok smrti došlo do razvoja hepato-renalnog sindroma, koji je nastao kao posljedica masivne nekroze jetre, pokrenute toksičnim djelovanjem lijeka ili preosjetljivošću na lijekove, te teškog oštećenja bubrežnog parenhima, nakon čega je kod pacijentice Zukić Svjetlane dana 17.08.2007.godine nastupila smrt,



Čime je počinila krivično djelo nesavjesno liječenje iz čl. 229. st.1. KZ F BiH. 




Konacno!

Iako je proslo vise od godinu dana, u Sarajevu tuzioci ipak nesto rade. Nadam se PRAVEDNOM ishodu. I nadam se da ce u ovoj drzavi KONACNO svi poceti raditi SVOJ posao, za koji su placeni i za koji su polozili zakletvu (doktori, sudije, tuzioci...).

Pozdravljam Vas Gordana, podrzavam u Vasoj istrajnosti i zelim da izdrzite do kraja u borbi za istinu i pravdu.

Nevenka Garagic iz Tuzle



Draga Goco, nisam svaki dan gledala tvoj blog pa mi je Jadranka javila novost o podizanju optuznice. Konacno! I bar nesto... To nece vratiti Cecu ali ce tebe bar malo utjesiti. Nadam se da ce presuda biti u skladu s pocinjenim (ne)djelom i mozda, samo mozda, neki drugi andjeli nece zbog nje ostati bez svoje mame. Voli te Gorana


 photo dee8694d-23df-4714-9967-ec39aaeadeab.jpg

 Nikada nisam mogla pomisliti da će ime moje sestre izaći u crnoj hronici...A ko bi normalan to i pomislio?


Ovo je članak iz dnevnih novina SAN, a sličan tekst je objavljen i u Dnevnom avazu, Oslobođenju...


Juče mi je bio težak dan, iako mi je drago što je doktorica optužena u isto vrijeme sam i jako tužna jer sam se ponovo sjetila svega...


Doktorica  Amila Cvijetić-Koldžo i dalje radi na Klinici za ginekologiju i akušerstvo...







SVE PROLAZI SAMO TUGA I BOL OSTAJU ZAUVIJEK.


NJIHOVA JE MOĆ NEMJERLJIVA,


NJIHOVA SNAGA NADNARAVNA.


ČINI ME MRTVOM I ODRŽAVA ŽIVOM.





Draga Gordana,

Nazalost TA doktorica jos uvek radi i radice jos dugo s obzirom na efikasnost naseg pravosudja. Na pacijentima je da sada vode racuna i da ne zaborave IME doticne, za svoje dobro, bez obzira na ishod sudskog procesa.

U slucaju moga sina, Garagic Denisa, cak 4 lekara (specijalisti!?) Interne klinike UKC-a u Tuzli (Mario Krizic, Salih Azapagic, Samira Hasic, Fahir Barakovic) jos uvek rade, naravno. Za TRI DANA NISU PREPOZNALI aneurizmu aorte! A totalno pogresna dijagnoza tuzlanskim tuziocima, Iveljic Ivi i Koval Slavenu, nije bila osnov za podizanje optuznice (u saradnji sa vestakom Cihlarz Zdenkom). Zato sam ih prijavila VSTV-u i gonicu ih dok sam ziva.

Nazalost, gotovo svaki dan smo svedoci (u stampi) slucajeva teskih propusta lekara : Sarajevo, Tuzla, Brcko, Mostar, Zenica... Dokle? Dokle ce ih stititi (cast izuzecima) kolege, tuzioci, sudski vestaci, sudovi? Dok se njihovim najmilijima ne desi nesto slicno?

Drago mi je sto su sarajevski tuzioci prepoznali krivicno delo i nadam se da ce doktorica „dobiti“ po „zasluzi“ . A Vama zelim malo mira i predaha u nastupajucem periodu jer ce Vam trebati jos dosta snage u borbi za istinu i pravdu.

Nevenka Garagic iz Tuzle


- 19:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bez komentara...

 photo 25539df3-f13e-49f3-b51d-49ee156777d6.jpg

01.09.2008.

Nemam baš nešto pametno za reći pa ću ovaj put citirati Mešu Selimovića:


MNOGO JE TAJNI KOJIMA SE NE MOŽEMO PRIBLIŽITI A KAMOLI IH RAZJASNITI. A MOŽDA JE NAJVEĆA TAJNA SMRT; TAJNA I UŽAS. I KADA NE MISLIMO NA NJU ONA MISLI NA NAS. SAČEKUJE NAS NA NEKOM ĆOŠKU UVIJEK NESPREMNE...


 


  Da,uvek nespremne.

A kako biti spreman? Kako uopste pomisliti na smrt pre "reda", na odlazak mladih, mladjih od nas?


Smrt nas zaista saceka iza nekog coska - nespremne.

Uvek sam se pitala kakva je svrha zivota?


 Jos uvek ne znam odgovor, iako bi svako ponesto ZNAO odgovoriti, ali to opet nije pravi odgovor.

A ziveti, da bi umro? Zasto onda uopste ziveti?

Ne, vise bih volela da se JA nikada nisam ni rodila


nevenkagaragic


 


- 19:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.02.2015.

Prošla je godina...

 photo 029bfa80-5067-4b79-921d-b21030eaf592.jpg

19.08.2008.

Dani prolaze, evo prošla je godina a meni nije ništa lakše. Najveća laž je da vrijeme liječi sve...Bol ne jenjava sa prolaskom vremena. Samo je još gore, jer moram to skrivati, u tajnosti proživljavati, moram šutjeti i praviti se da je sve dobro kako ne bi po stoti put slušala ljude koji mi govore da se moram trgnuti i nastaviti živjeti... Pa, šta sad radim nego živim! Kako živim to je moja stvar i moje pravo. Znam ja dobro šta moram...Ne tražim ništa, samo pišem o mojoj sestrici i na ovaj način je održavam "živom" pa makar to bilo i u ovom virtualnom svijetu. Ovaj pravi je ionako preokrutan, pogotovo za nježne duše kao što je njena.


Na slici smo Ceca i ja kad smo bile male. Željela sam te zaštiti od svih loših stvari, voljeti te, davati ti savjete kao starija sestra ali... nisam uspjela.


Ljubim te i volim. Jako mi nedostaješ.


 


My dear dear Gordana,

You deserve to be happy. You mother and sister would like so. I am sure they are together and they both know you are always with them. So, please, please Gordana, make an effort to start again to be happy, each day a little bit more. Do not forget your friends who love you. You will be again with your mother and sister later..presently you are with us and you need to live !

Do not forget I love you so much, I want to see you again and to see you smiling. Write more than once a year and speak about all you want.

See you again and in the meantime, write..but please..think about you and the people who are suffering to see you suffering. Do you promise me to make an effort ?

Lots of love

Marie-Noëlle


- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Priča o Denisu Garagiću

Denis Garagic photo 170708slikewk9.jpg

04.08.2008.

Neki dan sam pisala Denisovoj mami i njen komentar objavljujem ovdje. Njen sin je umro prije tri godine isto zbog greške doktora i pogrešne dijagnoze. Pročitajte i ovo i pogledajte Internet stranicu koju je objavila njegova mama Nevenka.

Draga Gordana,

Uzasno je ovo sto sam procitala, uzasna je ova tragedija koja Vam se desila, uzasno je saznanje da nas ubijaju oni koji treba da nas spasavaju i lece, oni koji su dali zakletvu, a ja ih (pojedine naravno) zovem Hipokratovi krivokletnici.

Uzasno je i saznanje da ih u njihovim KRIMINALNIM radnjama kriju i prakticno suucestvuju oni koji bi takva nedela morali procesuirati po sluzbenoj duznosti. Nazalost, kod nas niko ne proverava sta se sve radi na klinikama, zasto pacijenti umiru iz bezazlenih razloga, sve je kod nas u stilu "ruka ruku mije" ili "vrana vrani oci ne kopa".

Draga Gordana, ne mogu Vas utesiti, mogu samo da Vam kazem da Vas potpuno razumem. Iza Vase sestre su ostali njeni mali andjelcici. Cuvajte ih i pricajte o njihovoj mami.

Zao mi je sto imate toliko obzira prema doktorici koja je kriva za smrt Vase sestre. Ja nemam obzira ni prema kome, celom svetu pricam o sramotnim ekipama diletanata tuzlanske Interne klinike i pricacu i dalje dok na postignem ono u sta sam se zaklela, a to je da krivci za smrt moga sina Denisa budu kaznjeni.

Ja znam da cu kad-tad postici svoj cilj, a to je PRAVDA ZA DENISA.



Ne znam da li ste imali priliku procitati o tragediji moga sina o kojoj pisem na tuzlanskom portalu (17 stranica do sada), evo Vam link.



http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/forum/viewtopic.php?TopicID=416618&page=16



Zelela bih da svi koji imaju slicne price ne cute, treba javno govoriti i prozivati. Nista se nece promeniti budemo li cutali.



Zelim Vama i vasim sestricima dobro zdravlje, srecu u daljem zivotu i snagu da istrajete u borbi za istinu i pravdu.


- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ne volim avgust...

Ceca i Deni photo Picture039-1.jpg

04.08.2008

Avgust... za mene najtužniji mjesec. Mama je umrla 19-og avgusta 2002 a Ceca 17-og avgusta 2007...


Ja koja sam ostala živjeti iza njih sam kažnjena-DOŽIVOTNO.


"Tuga je usamljena. Tuga se ne može zaobići niti ubrzati. Ona slijedi zakone duše, tok koji je u svakom čovjeku drugačije predodređen. Tuga dolazi i odlazi prema njenom vlastitom nahođenju."


Ovo nisu moje riječi, negdje sam pročitala ali se ne sjećam gdje.


A child who loses a parent is called an orphan. A husband who loses a wife is called a widower. A wife who loses a husband is called a widow. But there is no name for a sister who loses a sister/brother, nor is there a name for a parent who loses a child because there are no words to describe the pain!


 


Draga Goco,



Procitala sam vise puta tvoju pricu, zeljela da ti napisem neku ''pravu'' rijec, i onda odustajala. Nemam ni sada prave rijeci, imam samo rijeci podrske. Znam samo da je mnogo lijepa ova kula, sta si je sagradila, od suza i sijecanja, za svoju sestru, ili je to spomen ogromne ljubavi, ili vapaj duse sto pokusava da ispuni prazno mijesto sto bijase njeno....Tuzna i lijepa u isto vrijeme. Voli te puno

Adela



- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moj prvi rođendan bez tebe

22.07.2008.

Kako su teški ovi dani, a danas posebno.Rođendani... Moj prvi rođendan bez tebe...Uvijek si ti bila prva koja me je zvala, prva koja bi došla...prva...prva...najdraža...prva...


Sada mi je nekako besmisleno slaviti rođendan tako da sam svima rekla da me ne zovu, da mi ne kupuju ništa jer ono što ja želim ne može se ispuniti. Plačem često...a svaka moja suza je i poljubac za tebe.Preteško mi je bez tebe mila moja sestrice, sve što radim uvjeravam samu sebe da to radim dobro i da je to zbog tvoje djece, i dižem se i dižem svaki put kada potonem...ali nakon svakog dizanja padam još bolnije i dublje.



Ceca i Denis photo Picture047.jpg

IMA BIĆA KOJE NIKO NE MOŽE ZAMIJENITI...


IMA BIĆA KOJE NIKO NE MOŽE ZAMIJENITI.


ONA DOLAZE KAO PJESMA KOJU SMO NEGDJE ZABORAVILI.


ONA SU KAO SAN BEZ KOJEG SMO UMIRALI...


AKO IH IZGUBIMO SVE SMO IZGUBILI.


IMA BIĆA KOJE NIKO NE MOŽE ZAMIJENITI..


(A. PETRIČEVIĆ)


 


Draga Goco,

Budi jaca od boli,živi od ljubavi koju su ti poklonili oni koji su otisli, a ti je nesebicno daji onima koji je željno očekuju i budi njihova zvijezda vodilja.

Uvijek si nam u mislima.

Jasna, Dino , Meada i Enes





- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Draga Enice, sretan ti prvi rođendan!



16.07.2008.
Moram napomenuti da prebacujem stare postove pošto blog na kojem sam pisala od 2008. prestaje sa radom.

 

Danas je Enin rođendan a ja sam tužna...Tačno prije godinu dana bila sam presretna a sada...


Puno mi nedostaje tvoja mama...Često je zamišljam živu, pored mene, kao da joj čujem glas i jasno vidim njene tople oči. Jednostavno pomislim šta bi mi sada rekla da je tu kraj mene...


Ljepotice malena, prekrasno i dobro dijete SRETAN TI ROĐENDAN!



 


Draga Ena,srećan ti prvi rođendan! Sada nisi svesna da za tebe kuca jedno veliko, hrabro srce, a to je srce tvoje tetke, ali kad porasteš-shvatićeš da će ti ona, pored tvog Denisa, biti najveći oslonac i podrška u životu. Lepo je rekao Duško Radović da majke trebaju da rađaju devojčice,jer će one jednog dana postati tetke, a tetke su ukras svakog detinjstva!


Tanja


 


Draga Goco,ne mogu da vjerujem da Cecu necu vise vidjeti,ne mogu da vjerujem da je vise nema. ali vjeruj mi svake sekunde je u mojim mislima i pred mojim ocima. Ne mogu ni zamisliti tvoju bol kad meni puno,puno nedostaje,a ko sam ja.??? Zelim malom andjelu Eni sretan prvi rodjendan

Voli vas Sandra


 


Draga Gogo,ne znam sta da pisem,ne mogu da pomislim da Cece nema vise.Iako se zadnjih godina nismo vidjale Ceca mi je pred ocima i njena slika kad sam je zadnji put vidila(davno je bilo).Nase djetinstvo na Ilidzi,pisma,pjesme i stihove koje nam je pisala kad smo bile kod babe na raspustu.Nase zajednicko hodanje po dobrinj(tik tak,babilon)to je sto mi ostaje,lijepo sjecanje na Cecu koje se nezaboravlja i koje mi niko nemoze uzet.Gogo nema rijeci koje mogu da utjese tvoju bol.Sretan rodjendan maloj slatkoj Eni.Veliki zagrljaj od Irene iz Düsseldorf.


 


Neki dan sam vidjela Cecinu curicu Enu, liči na Cecu. Preslatka je, smije se i sretna je. Ali, nažalost znam iz ličnog iskustva koliko ti tuge u zivotu donosi nedostatak jednog roditelja. I to sve nije fer!

A ja tebe Gogo,Denisa i Enu puno volim!

Amela


 


Enice, drago dijete,

želim ti svu sreću ovoga svijeta.

ne samo za prvi rođendan, već za uvijek!

Jadranka,

mamina prijateljica


- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.02.2015.

Riječi podrške

09.07.2008

Ljudi koji dožive veliku tragediju postaju ostrvo. Oko njega kruže krvoločne ajkule boli. Mostova između kopna (ostatka svijeta) i ostrva nema. Ali mogu se sagraditi. Od vremena, ljubavi i prijateljstva. I moraju se graditi iz oba pravca... Što ostrvo ulaže više vremena a kopno ljubavi i prijateljstva, mostovi su viši, udaljeniji od ajkula koje se ne mogu uništiti, ali prelaz može biti bezbjedan. Za obje strane.

Evo, Goco, počinjem graditi jedan most sa kopna prema ostrvu, prema tebi. Ulažem svoju ljubav i prijateljstvo, pa dokle dosegnem... Voli te Gorana

(07.07.2008)

Gordana,

I am so sorry about the loss of your sister. We are always limited to understand why these things happen, but your sister lives on in her child and in all the ways she affected your life when she was here.

Love always,

Linda Beekman

www.warcake.com



Nazalost, ne mogu Vas utesiti, jer znam da ce Vam biti sve teze i teze. Godine ce prolaziti, a Vi cete (kao i ja)ziveti u nekom cudnom cekanju, sve svesniji da je uzaludno, a sestra ce Vam sve vise nedostajati.Uzasno je ovo sto sam procitala, uzasna je ova tragedija koja Vam se desila, uzasno je saznanje da nas ubijaju oni koji treba da nas spasavaju i lece, oni koji su dali zakletvu, a ja ih (pojedine naravno) zovem Hipokratovi krivokletnici. ... Nevenka

Nema ljudske pravde na ovome svijetu. Najveca i ona istinska bi pravda srela zlobnike, kad bi mogli da zaista osijete, mislim osijete bilo sta, bilo kakvo osijecanje, kad bi mogle dobre duse da im samo posude svoje srce, da okuse tugu i stvarno saznaju sta su to suze. I kad bi mogli zlobnici u tom trenutku svoja dijela i nedjela da sagledaju, sami bi sebi presudili, nebi im nikakvi sudovi trebali. Nadam se da ces naci sudsku pravdu, iako se i to desava sve rijede.Kako god da bude, ti si uradila sve sto je u ljudskoj moci, i to mora biti mala utjeha. Puno pozdrava od Adele

Draga Goco,
Budi jaca od boli,živi od ljubavi koju su ti poklonili oni koji su otisli, a ti je nesebicno daji onima koji je željno očekuju i budi njihova zvijezda vodilja.
Uvijek si nam u mislima.
Jasna, Dino , Meada i Enes


Oni koje volimo nikada ne umiru. Čak i kad ih fizički nema, žive i živeće dokle god ih se sećamo i spominjemo ih. Zato ne brini, Ceca je u svima nama i živeće dok je svih nas, a i nakon toga. Tanja

- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.02.2015.

Posvećeno mojoj sestri Ceci

28.06.2008

Na slici je moja sestra sa djevojčicom Enom, prvi dan kada je izašla iz bolnice. Istragu vodi Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i iskreno rečeno nemam pojma šta se više istražuje. Znam samo da otkako nje nema moj život više nema smisla... Nepodnošljivo boli...


" Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi.


Izbrisati je, da ne boli. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio


onim što više ne postoji......


Ovako se mješaju utvare i život,


pa nema ni čistog sjećanja ni čistog života."



 



MISS YOU!





I THINK ABOUT YOU


I THINK ABOUT YOU

EVERY DAY AND NIGHT, WAITING FOR YOU TO COME BACK  INTO MY LIFE.


WHEN I LOOK UP AT NIGHT, INTO THE HEAVENS ABOVE I SEE YOU FACE SMILING FROM ABOVE.


MY HEART BREAKS AS I LOOK UP IN THE SKY THINKING ABOUT YOU EVERY DAY AND NIGHT.                                                                      



Ceca pred kraj trudnoće.



- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Epiduralna anestezija

04.07.2008.

Priča počinje 16.07.2007 kada je moja sestra dobila epiduralnu anesteziju zbog lakšeg poroda. Tada joj je doktorica / anesteziolog/ rekla da joj je probila moždanu ovojnicu ali da to nije "ništa strašno" i da će vjerovatno imati jače glavobolje. Iz bolnice je izašla sutradan, sa preslatkom djevojčicom i bila je jako sretna ...i osjećala se dobro. Ja sam bila presretna što sam po drugi put postala tetka. Ali sreća nije dugo trajala..


Već sljedećeg dana počele su glavobolje. Ceca je nakon dva-tri dana nazvala doktoricu i iona joj je rekla da za početak pije dosta Coca-cole i jake kafe. Ako glavobolja ne prestane za par dana da joj se ponovo javi. Kako su glavobolje postajale sve jače i moja sestra sve teže ustajala iz kreveta doktorica je počela dolaziti kod nje kući, davala joj infuziju svakih par dana i pričala kako će to "vjerovatno" od toga prestati. Tek sada vidim da nije znala šta radi i da uopšte nije imala iskustva u tome. Pošto ni infuzije nisu pomogle sljedeći korak je bila tzv. blood patch-krvna zakrpa koja se morala uraditi na klinici. Iz vene pacijenta se uzme mala količina krvi koja se ubrizga u epiduralni prostor, na mjesto gdje je probijena moždana ovojnica. Prvu krvnu zakrpu joj je radila 11.08.2007 godine u večernjim satima kada je ta doktorica-anesteziolog bila dežurna. Pustila je iz bolnice odmah nakon tog zahvata. Poslije par dana ponovo ista stvar, kada joj je rekla da će je ostaviti u bolnici 24 sata ali je pustila ujutro rano, valjda prije dolaska ostalih doktora na kliniku, i naravno bez ikakvog otpusnog pisma. Ovaj put joj je ostavila kateter u kičmi da ako bude trebalo opet  to da se radi da ne mora ponovo da je bode. "Baš obzirno od nje"... Kasnije sam saznala da se ta krvna zakrpa može raditi dva puta a ne više od toga plus što je potrebno da budu prisutni radiolog i neurokirurg...Moja sestra je umrla dan poslije toga! Obdukcijski i patološki nalaz / koji sam čekala dva ipo mjeseca/ je pokazao da je moja draga i jedina sestra umrla jer joj je pukla jetra, zbog previše anestetika, i ona se ugušila u vlastitoj krvi..........


Bez nje je ostao njen sedmogodišnji sin Denis, tek rođena djevojčica Ena i ja. Denis je bio sa njom u krevetu kada se to desilo. Istraga još uvijek "traje", ne daju mi pristup inforormacijama dok se istraga ne završi. Ime doktorice neću spominjati zbog istrage ali ta doktorica još uvijek radi kao da se ništa nije ni desilo.


Ako je neko imao slično iskustvo bilo bi mi drago da to podijeli sa mnom. Kako se ja osjećam to niko ne može znati niti razumijeti, osim naravno ljudi koji su doživjeli nešto slično. Moj život više nije isti, i odjednom više nema nikakvog smisla. Život dijelim na period prije ovog groznog događaja i poslije...Željela bih da se bol u mom srcu zaustavi ali nigdje ne postiji lijek koji bi mogao okončati moju nizmjernu patnju. Život bez Cece i mame je kazna koju sve teže podnosim!  Kada će prestati da boli? Kada ću otupjeti da ne osjećam???...


Nesanica je moja najbolja prijateljica. I teška mi je ova maska koju nosim. Preteška...Život dalje gazi, brzo i okrutno. Negdje sam pročitala da je jedna gospođa koja je izgubila dijete napisala da mora paziti da nekoga ne dovede u neugodnu situaciju, pa je bolje da se ponaša kao da se njoj zapravo ništa nije dogodilo... Tako to ljudi očekuju od tebe, ja se trudim ali mi ne uspijeva baš svaki put. A onda kažem sebi: " Baš me briga! Zašto da se ja ponašam kao da se ništa nije dogodilo kad se itekako dogodilo! " Imam pravo da budem tužna, neraspoložena...imam pravo da šutim danima, imam pravo...Ne tražim sažaljenje to je posljednje što mi treba samo tražim da me pojedini ljudi puste na miru i da se suzdrže od davanja "dobrih savjeta".


Moja prijateljica Tanja iz Beograda je napisala:


Živi sa svojim bolom, slušaj samo svoje srce, plači ako ti se plače, budi tužna, jednom rečju - ponašaj se onako kako se osećaš u tom trenutku, jer sve je to za ljude.U stvari, sve je to za VELIKE LJUDE, a ti si DIV i ja ti se divim.


 


Cecina prijateljica Sandra iz Splita:


Ne postoje rijeci utjehe.Neka ti utjeha budu dva mala andjela kojima je tvoja sestra podarila zivot.Neka budu sunce u tvom zivotu,raduj se s njima, jer oni su nesto najvrjednije sto postoji u ovom nemilosrdnom zivotu.

Voli te Sandra


 


- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2019 (1)
Lipanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Lipanj 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (17)
Lipanj 2015 (18)
Svibanj 2015 (23)
Travanj 2015 (4)
Ožujak 2015 (7)
Veljača 2015 (39)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ceca photo Ceca1.jpg

CECA



Želim napomenuti da prebacujem stare postove pošto blog na kojem sam pisala od 2008. godine prestaje sa radom i ne bih voljela da se to sve izgubi i zaboravi. Ja sigurno nikada zaboraviti neću...

Ovaj blog posvećujem mojoj jedinoj sestri koja je umrla u avgustu 2007, mjesec dana nakon poroda zbog greške anesteziologa Amile Cvijetić-Koldžo tzv. DOKTORKE SMRT- Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu.
Israga je trajala godinu dana, pa suđenje godinu dana nakon čega su prekvalifikovali krivično djelo (nesavjesno liječenje u teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi). Onda ponovo suđenje gdje je dotična osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora - presedan u BiH (01.02.2012.). Cijelo vrijeme doktorica radi kao da se ništa nije dogodilo. Vrhovni sud potvrdio je presudu Kantonalnog suda 16.06.2013. i smanjio kaznu na tri godine. I poslije toga ona još uvije radi sve do kraja jula 2014.
http://www.cin.ba/doktorica-u-zatvoru-zbog-smrti-pacijentice/