Moja sestra Ceca

petak, 13.02.2015.

SRAM TE BILO DOKTORKO AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!!!!

29.04.2009.



Juče, 28.04. na Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje DOKTORKI SMRT i opet nije bilo nikoga od novinara. Zato ću ja pokušati biti novinar i napisati šta se dešavalo.


Svjedočila je prof. dr Radmila Kolak, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, profesor Medicinskog fakulteta  i upravnica Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Novi Sad. Na zahtjev Tužilaštva iz Sarajeva tim ljekara raznih specijalnosti pregledali su sve nalaze (obdukcije, patološki nalaz, otpusno pismo iz bolnice....nalaze prije poroda...) sve iskaze svjedoka...Poslije pregleda svih nalaza prije poroda svrstali su Cecu u tzv. A1 kategoriju kao potpuno zdravu osobu. Dortorica Radmila je rekla da je Ceca prvo trebala biti obaviještena o mogućim posljedicama epiduralne anestezije a zatim je trebala potpisati papir. Dalje nije smjela biti otpuštena poslije poroda najmanje 24 sata, a oni su nju pustili puno ranije, na otpusnom pismu ne piše da je probijena dura niti da su joj dali epiduralnu anesteziju. Temperatura joj je zadnji put izmjerena 16.07.2007, na dan poroda i u slijedećih mjesec dana nikada više...niti bilo kakvih zapisa o kućnom liječenju, davanju terapije....Također, je spomenula da anesteziolog nikada ne radi sam, nego kao dio tima ljekara i da se svakako trebala konsultovati sa kolegama jer se ne bi dogodilo ono što se nažalost dogodilo. Kao doktor mogla je primjetiti da se stanje pogoršava i najmanje 10 puta ponovila da je trebalo HOSPITALIZIRATI, uraditi neke nalaze, pretrage, snimanja...Doktorica Radmila je izjavila da u svojih 30 godina rada nikada nije uradila tzv. krvnu zakrpu jer se nije pokazalo efikasnim i da postoje i druge metode u slučaju probijanja dure. Više puta je spomenula da je DOKTORKA SMRT prekršila liječničke kodekse i etiku od "kućnog lijčenja", neobavještavanja ostalih kolega o slučaju, neobavješavanju šefova...itd...itd


HVALA DOKTORICI RADMILI KOLAK NA ISKRENOSTI!


A što se tiče dotične DOKTORKE SMRT mogu samo ponoviti rečenicu iz naslova:


SRAM TE BILO DOKTORKO AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!!!! Sram te bilo što si mogla i pomisliti a kamoli reći da je moja sestra bila SUICIDNA, jer su žene poslije poroda psihički nestabilne i kao to je treći uzrok smrtnosti porodilja. Sram te bilo što tvrdiš da nisi mogla prisilno hospitalizirati nekoga ko ne želi u bolnicu. Pa, zašto joj nisi dala uputnicu? Zašto niti jednog momenta nisi spomenula da to treba u bolnici liječiti? Zašto nisi obavijestila svoje šefove i kolege? Moja sestra je redovno išla kod doktora na kontrole i bila je "zdravstveno" osviještena za razliku od mene.Sram te bilo što se spuštaš tako nisko, vrijeđaš moju sestru i mene... jednostavno SRAM TE BILO!!! 


Citat iz knjige "Odgovornost zbog štete izazvane lekarskom greškom u lečenju i obaveštavanju pacijenta" Jakov Radišić, Beograd 2007:


Odnos lekar-pacijent ima svoje specifičnosti koje ga čine različitim od svih drugih odnosa među ljudima. Njega karakteriše, pre svega, poverenje pacijenta u lekara. Zato što veruje lekaru kao čoveku i stručnjaku, pacijent mu dopušta da određenim medicinskim merama utiče na njegov život i zdravlje. Sem toga, pacijent računa i sa medicinskom etikom, koja lekarima nalaže da u svome zanimanju postupaju humano i savesno.najposle, pacijent se uzda i u zaštitu koju mu garantuje pravni poredak. Stoga se i kaže da odnos lekar-pacijent nije samo pravni nego je i etički (moralni).


Nastavak suđenja je 19.05. kada će da svjedoči doktor Edin Idrizbegović, svjedok odbrane, kod kojeg je NAVODNO moja sestra bila na pregledu tri dana poslije poroda i koji ima neke "važne" nalaze za odbranu.



Eh, draga Goco... :(
Čuj suicidalna...svašta... Ceca se toliko radovala kćerkici, Denisovom polasku u prvi razred i mnogim malim stvarima. Bila je puna želje za životom, i smješila se čak i kad se ležeći, u bolovima, trudila da previje Enicu.
Izgleda da se u nedostatku drugih argumenata optužena hvata za slamku, pogotovo poslije današnjeg svjedočenja na suđenju.
Pozdrav, ne daj se!
Jadra

Draga Gordana, "DOKTORKA SMRT" - kako su je mediji prozvali, s pravom, NEMA stida, srama, profesionalne odgovornosti, nema ona nista osim svoje bolesne sujete i vere u pomoc sa strane koju uvek nadje ova zasticena vrsta. Diletanti uvek misle da sve ZNAJU, a u stvari NE ZNAJU nista, zato i seju smrt oko sebe! Ima takvih i ovde u Tuzli.
Umesto da bude manja od makova zrna, ona je sve drskija! Zasto? Da li je sigurna da je potegla "dobre" veze, a u BiH je lako SVE kupiti?!
Nadam se da ce pravda ipak pobediti i Amilu Cvijetic-Koldzo poslati na odgovarajuce mesto. Krajnje je vreme da se SVI zlocini pocnu kaznjavati! nevenkagaragic



Gordana, samo da znas da si mi u mislima. I da citam, i placem, i nikako evo neznam sta pisem, jer ne vidim od suza.


Draga Goco,
iskreno mi je drago da je doktorica Radmila iskreno ukazala na greške DOKTORKE SMRT!!!! A za nju ne mogu ništa reći... Nek se srami!
Nadam se da će se ovaj proves što priej završiti, pravednim ishodom naravno.
Imaš moju punu podršku!!!
Edita



- 23:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2019 (1)
Lipanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Lipanj 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (17)
Lipanj 2015 (18)
Svibanj 2015 (23)
Travanj 2015 (4)
Ožujak 2015 (7)
Veljača 2015 (39)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ceca photo Ceca1.jpg

CECA



Želim napomenuti da prebacujem stare postove pošto blog na kojem sam pisala od 2008. godine prestaje sa radom i ne bih voljela da se to sve izgubi i zaboravi. Ja sigurno nikada zaboraviti neću...

Ovaj blog posvećujem mojoj jedinoj sestri koja je umrla u avgustu 2007, mjesec dana nakon poroda zbog greške anesteziologa Amile Cvijetić-Koldžo tzv. DOKTORKE SMRT- Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu.
Israga je trajala godinu dana, pa suđenje godinu dana nakon čega su prekvalifikovali krivično djelo (nesavjesno liječenje u teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi). Onda ponovo suđenje gdje je dotična osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora - presedan u BiH (01.02.2012.). Cijelo vrijeme doktorica radi kao da se ništa nije dogodilo. Vrhovni sud potvrdio je presudu Kantonalnog suda 16.06.2013. i smanjio kaznu na tri godine. I poslije toga ona još uvije radi sve do kraja jula 2014.
http://www.cin.ba/doktorica-u-zatvoru-zbog-smrti-pacijentice/