Moja sestra Ceca

subota, 07.02.2015.

Podignuta optužnica protiv doktorice Amile Cvijetić-Koldžo

17.09.2008.

optužnica - 16.09.2008.                                                                                             


 





Ovo Tužilaštvo podiglo je optužnicu koju je Općinski sud u Sarajevu potvrdio 4.9.2008.godine, protiv





CVIJETIĆ-KOLDŽO AMILE, rođena 1960. godine u Dubrovniku, R Hrvatska,

Što je:





U vremenskom periodu od 16.07. do 17.08.2007.godine, radeći u svojstvu doktora medicine-specijaliste za anesteziju sa reanimacijom u KCU O.J. Klinika za ansteziju i reanimaciju Sarajevo, pacijentici Zukić Svjetlani, radi bezbolnog poroda, dana 16.07.2007.godine primjenila tzv “epiduralnu analgeziju”, kojom prilikom je došlo do zadesnog probijanja dure, nakon čega je, pacijentica Zukić Svjetlana sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCU Sarajevo otpuštena dana 17.07.2007.godine, iako je zbog nastale i registrovane komplikacije pacijentica trebala biti zadržana u bolnici i duže od 24 sata, da bi nakon otpuštanja, dok se pacijentica nalazila kod kuće, zbog komplikacija koje su se pojavile kao posljedica probijanja dure, praćene bolovima u glavi, u više navrata, samoinicijativno, bez konsultacije sa liječnicima drugih specijalnosti, kao i sa pretpostavljenima, nepoštujući dobru liječničku praksu, obavljala liječenje u stanu pacijentice, u ul. Trg Zlatnih Ljiljana broj 13/III, Općina Novi Grad ,Sarajevo, iako je za isto bio neophodan klinički tretman, gdje je primjenjivala očigledno neprikladna sredstva i metode liječenja, koja nisu evidentirana u postpartalnom liječenju u kući pacijentice, da bi pacijenticu dana 12.08. i 14.08.2007.godine, u vrijeme svog dežursta, u cilju daljeg liječenja primala na Odjel Klinike i tom prilikom pacijentici davala tzv. “krvnu zakrpu”, i odmah je nakon toga otpuštala kući, pa uprkos trajanju tegoba i stalnog pogoršavanja zdravstvenog stanja pacijentice Zukić Svjetlane, istoj nastavila pružati liječničku pomoć, bez da pacijenticu hospitalizuje, primjeni odgovarajuće dijagnostičke mjere u cilju pronalaženja uzroka takvog stanja i bez da se konsultuje sa ljekarima drugih medicinskih specijalnosti, kao i da o postpartalnim problemima sa zdravljem pacijentice obavijesti svoje pretpostavljene, što nije u skladu sa dobrom ljekarskom praksom, usljed čega je kod pacijentice Zukić Svjetlane kao neposredan uzrok smrti došlo do razvoja hepato-renalnog sindroma, koji je nastao kao posljedica masivne nekroze jetre, pokrenute toksičnim djelovanjem lijeka ili preosjetljivošću na lijekove, te teškog oštećenja bubrežnog parenhima, nakon čega je kod pacijentice Zukić Svjetlane dana 17.08.2007.godine nastupila smrt,



Čime je počinila krivično djelo nesavjesno liječenje iz čl. 229. st.1. KZ F BiH. 




Konacno!

Iako je proslo vise od godinu dana, u Sarajevu tuzioci ipak nesto rade. Nadam se PRAVEDNOM ishodu. I nadam se da ce u ovoj drzavi KONACNO svi poceti raditi SVOJ posao, za koji su placeni i za koji su polozili zakletvu (doktori, sudije, tuzioci...).

Pozdravljam Vas Gordana, podrzavam u Vasoj istrajnosti i zelim da izdrzite do kraja u borbi za istinu i pravdu.

Nevenka Garagic iz Tuzle



Draga Goco, nisam svaki dan gledala tvoj blog pa mi je Jadranka javila novost o podizanju optuznice. Konacno! I bar nesto... To nece vratiti Cecu ali ce tebe bar malo utjesiti. Nadam se da ce presuda biti u skladu s pocinjenim (ne)djelom i mozda, samo mozda, neki drugi andjeli nece zbog nje ostati bez svoje mame. Voli te Gorana


 photo dee8694d-23df-4714-9967-ec39aaeadeab.jpg

 Nikada nisam mogla pomisliti da će ime moje sestre izaći u crnoj hronici...A ko bi normalan to i pomislio?


Ovo je članak iz dnevnih novina SAN, a sličan tekst je objavljen i u Dnevnom avazu, Oslobođenju...


Juče mi je bio težak dan, iako mi je drago što je doktorica optužena u isto vrijeme sam i jako tužna jer sam se ponovo sjetila svega...


Doktorica  Amila Cvijetić-Koldžo i dalje radi na Klinici za ginekologiju i akušerstvo...







SVE PROLAZI SAMO TUGA I BOL OSTAJU ZAUVIJEK.


NJIHOVA JE MOĆ NEMJERLJIVA,


NJIHOVA SNAGA NADNARAVNA.


ČINI ME MRTVOM I ODRŽAVA ŽIVOM.





Draga Gordana,

Nazalost TA doktorica jos uvek radi i radice jos dugo s obzirom na efikasnost naseg pravosudja. Na pacijentima je da sada vode racuna i da ne zaborave IME doticne, za svoje dobro, bez obzira na ishod sudskog procesa.

U slucaju moga sina, Garagic Denisa, cak 4 lekara (specijalisti!?) Interne klinike UKC-a u Tuzli (Mario Krizic, Salih Azapagic, Samira Hasic, Fahir Barakovic) jos uvek rade, naravno. Za TRI DANA NISU PREPOZNALI aneurizmu aorte! A totalno pogresna dijagnoza tuzlanskim tuziocima, Iveljic Ivi i Koval Slavenu, nije bila osnov za podizanje optuznice (u saradnji sa vestakom Cihlarz Zdenkom). Zato sam ih prijavila VSTV-u i gonicu ih dok sam ziva.

Nazalost, gotovo svaki dan smo svedoci (u stampi) slucajeva teskih propusta lekara : Sarajevo, Tuzla, Brcko, Mostar, Zenica... Dokle? Dokle ce ih stititi (cast izuzecima) kolege, tuzioci, sudski vestaci, sudovi? Dok se njihovim najmilijima ne desi nesto slicno?

Drago mi je sto su sarajevski tuzioci prepoznali krivicno delo i nadam se da ce doktorica „dobiti“ po „zasluzi“ . A Vama zelim malo mira i predaha u nastupajucem periodu jer ce Vam trebati jos dosta snage u borbi za istinu i pravdu.

Nevenka Garagic iz Tuzle


- 19:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2019 (1)
Lipanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Lipanj 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (17)
Lipanj 2015 (18)
Svibanj 2015 (23)
Travanj 2015 (4)
Ožujak 2015 (7)
Veljača 2015 (39)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ceca photo Ceca1.jpg

CECA



Želim napomenuti da prebacujem stare postove pošto blog na kojem sam pisala od 2008. godine prestaje sa radom i ne bih voljela da se to sve izgubi i zaboravi. Ja sigurno nikada zaboraviti neću...

Ovaj blog posvećujem mojoj jedinoj sestri koja je umrla u avgustu 2007, mjesec dana nakon poroda zbog greške anesteziologa Amile Cvijetić-Koldžo tzv. DOKTORKE SMRT- Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu.
Israga je trajala godinu dana, pa suđenje godinu dana nakon čega su prekvalifikovali krivično djelo (nesavjesno liječenje u teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi). Onda ponovo suđenje gdje je dotična osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora - presedan u BiH (01.02.2012.). Cijelo vrijeme doktorica radi kao da se ništa nije dogodilo. Vrhovni sud potvrdio je presudu Kantonalnog suda 16.06.2013. i smanjio kaznu na tri godine. I poslije toga ona još uvije radi sve do kraja jula 2014.
http://www.cin.ba/doktorica-u-zatvoru-zbog-smrti-pacijentice/