Moja sestra Ceca

ponedjeljak, 09.02.2015.

Ipak nastavljeno suđenje DOKTORKI SMRT Amili Cvijetić-Koldžo

16.01.2009.

Juče je nastavljeno suđenje DOKTORKI SMRT iako je u subotu u Dnevnim novinama SAN objavljeno da je odgođeno ročište zbog bolesti sudije. Ne znam da li je nesporazum ili...Uglavnom, kada sam zvala Kantonalnog tužioca on mi je rekao da ročište nije ni bilo odgođeno...


Evo  teksta iz novina SAN:


"Pred sudijom Slobodanom Nastićem jučer je saslušanjem Lejle Mulalić, šefice Odjela za anesteziologiju, u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje doktorici sarajevskog Kliničkog centra Amili Cvijetić-Koldžo, optuženoj da je nesavjesnim liječenjem prouzrokovala smrt pacijentice Svjetlane Zukić.Svjedokinja je odgovarajući na pitanja Kantonalnog tužitelja Aziza Jahjefendića, kazala kako poznaje optuženu, ističući da su zajedno radile. Ona je potvrdila kako je za povređivanje dure, odnosno kičmene moždine, saznala nakon što je Svjetlana Zukić preminula.


-Informacije o tome kada je pacijentica otpuštena iz bolnice, te kada je umrla sam dobila naknadno. Za smrt Zukićeve sam saznala poslije godišnjeg odmora, kada sam nazvala doktoricu Cvijetić, koja mi je potom ispričala šta se desilo. Do tada ni meni ni ljekarskom kolegiju nije ništa govorila-kazala je Mulalićeva, istakavši da se epiduralna analgezija daje samo na zahtjev pacijenta, te da je odgovornost anesteziologa unutar 24 sata jer se tada dešava najviše komplikacija. Nastavak suđenja je zakazan za 4. februar kada će biti saslušana Amira Durić."





I šta je doktorka htela da kaže.Kako poznaje koleginicu.Istina je da su moguće komplikacije epiduralne analgezije,kao i svake druge anestezije.Ali ovde nije reč o lekciji iz anestezije, već o mogućim stručnim greškama,nemaru,ugrožavanju života i zdravlja sa najgorim mogućim posledicama.Između komplikacije i stručne greške ne stoji znak jednakosti.To je samo manipulativni prostor koji lekarska profesija koristi da bi izbegla odgovornost.
Nadam se da će na suđenju progovoriti i neko od časnih pripadnika lekarske profesije i objasniti bitne razlike između ova dva pojma.Ako ste ugrozili nečiji život ne postoji vremenski rok posle koga vas amnestiraju odgovornosti.Odgovorni ste,i krivi ste dok je sveta i veka,pa makar vas i sud oslobodio. kika1942


Potpuno se slazem sa komentarom koji je dala kika1942. Kratko, jasno, strucno.

S obzirom da sve oko ovog sudjenja tece nekako traljavo, poput onoga "tek da prodje vreme" : jedno rociste-jedan svedok, navodno (lazno) odgadjanje sudjenja, nepoznata prostorija-sudnica do samog pocetka pretresa (da li zbog izbegavanja novinara?), pitam se ko to stoji iza "doktorke smrt"? Odnosno, da li sudija ima neke "upute"? Poznato je, bar ovde u Tuzli, da je bitnije "porodicno stablo" optuzenog od zlocina za koji mu se sudi.
Znam da je prvi covek Opstine Novo Sarajevo Nadzad Koldzo. Dobro bi bilo da Vi Gordana ili novinari malo procackate eventualnu vezu istog prezimena. Ako ima veze, onda je sve jasno, jer u BiH je politika duboko upetljala svoje (prljave) prste u sve strukture, pa tako i u "nezavisno" pravosudje!
Cak i kad bi Amila Cvijetic-Koldzo kojim slucajem bila oslobodjena, sigurno je da vise nikada nece mirno spavati. Zasto? Takvoj "pametnici" koja ne trazi pomoc strucnijih kolega, koja zbog bolesne sujete ugrozava zivot pacijenta i na kraju ga oduzima, to ce se opet desiti, sigurno!
A moj moto je : ko tebe kamenom, ti njega jos vecim!
Znamo da prilika stvara lopova, ali bogami i osvetnika!

Pozdrav od Nevenke



ko nije sposoban da daje epiduralne anestezije ne treba ni da ih daje,i nije istina da se daju samo na zahtjev pacjenata, ljekar je taj koji u dogovoru sa pacijenticom, koju prethodno obavjesti o svemu, odluci sta i kako, tako rade u ozbiljnim zemljama, na ozbiljnim klinikama, ovo sto se dogadja kod nas je sramotno.... sramotno je dozvoliti da mlada majka umre na taj nacin, i nije bitno po meni da doktorica nece mirno zaspati nikada, to nece vratiti u zivot Svjetlanu, niti djetetu nadoknaditi majku....robija i samo robija magnolija off line

- 23:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2019 (1)
Lipanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Lipanj 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (17)
Lipanj 2015 (18)
Svibanj 2015 (23)
Travanj 2015 (4)
Ožujak 2015 (7)
Veljača 2015 (39)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ceca photo Ceca1.jpg

CECA



Želim napomenuti da prebacujem stare postove pošto blog na kojem sam pisala od 2008. godine prestaje sa radom i ne bih voljela da se to sve izgubi i zaboravi. Ja sigurno nikada zaboraviti neću...

Ovaj blog posvećujem mojoj jedinoj sestri koja je umrla u avgustu 2007, mjesec dana nakon poroda zbog greške anesteziologa Amile Cvijetić-Koldžo tzv. DOKTORKE SMRT- Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu.
Israga je trajala godinu dana, pa suđenje godinu dana nakon čega su prekvalifikovali krivično djelo (nesavjesno liječenje u teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi). Onda ponovo suđenje gdje je dotična osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora - presedan u BiH (01.02.2012.). Cijelo vrijeme doktorica radi kao da se ništa nije dogodilo. Vrhovni sud potvrdio je presudu Kantonalnog suda 16.06.2013. i smanjio kaznu na tri godine. I poslije toga ona još uvije radi sve do kraja jula 2014.
http://www.cin.ba/doktorica-u-zatvoru-zbog-smrti-pacijentice/