29

subota

lipanj

2013

Contessa Di Verno Dianna


Zvanično je potvrđeno, njeno ime će se pisati Contessa Di Verno Dianna, brend na kom će se dalje raditi, kao i stajling, nešto drugačiji imidž i pristup, jezici i drugo.
Contessa Di Verno Dianna,
Internationale World's Brend

LEOPARD BROJ 39 - DAJANA DIVERNO

Još jedan roman kog ćete videti pred sobom u narednom periodu jeste LEOPARD BROJ 39. I to u prvobitnom obliku. Sudbina dela je bila takva da je uzet CIP juna 2011 godine, ali onda se stalo s radom. Dajana Diverno je nakon tog odradila još jednu drugačiju verziju dela. Jednako kao delo Jaganjci u srebrnom smiraju koje ima dve verzije, tako je i delo Leopard broj 39 čekao svoje trenutke.
Jedan od Dajaninih dražih romana u svakom slučaju.

26

srijeda

lipanj

2013

SVEČAN MIR / DIANNA DIVERNOE

Svečan mir predvečerja, srce pesme piše
Hiljadu misli uputih tebi, mislim da znaš.
Puštam da duša cela u ovoj nežnosti diše
Ljubav svoju htela bih da mi pokloniš, daš.

Svečan mir noći, san ne dolazi lako
Čujem zvuk kiše, rominja, po kap.
Na prstima bosih nogu došla bih polako
Da ti otkrijem nežnosti svoje - predivan slap.

Svečan mir zore, sunce daleko se budi
U harmoniji večitoj lagano ustaje svet
Tako bih privila tvoju glavu kad jutro rudi,
Tako bih u tvom naručju da utonem ko cvet.

Svečani mir dana, a srce pesme piše
Nežnost svoju na dlanovima hoću da mi daš
Mislim da bih te od svega mogla voleti više.
Hiljadu misli uputih tebi, mislim da znaš



SRCE NA KIŠI, DAJANA DIVERNO

DEVOJAČKO PREZIME

Ovih dana se nameće polemika da li će Dianna Divernoe vratiti devojačko prezime, odnosno da li će ga opet preuzeti ali u nešto izmenjenom obliku. Predlozi su da pošto je opet sama, svakako uzme očevo prezime, ali i preldozi koji potiču iz primorskih predela da ga uzme ali na italijanskom jeziku. Jedna od varijanti je da će se pisati Contessa Dianna Anastasia, što ona uvek može da koristi.
Predlaže se stvaranje brenda Contessa Dianna Anastasia, mada se nameće pitanje da li će ona ovaj nešto teži poduhvat prihvatiti. tada je sve to bazirano i na ophođenje, ponašanje, izgled, aristokratsko držanje.....''Prelepo jeste'' - kaže Dajana Diverno ''ali s tim se gube neke slobode koje imaju obični ljudi''
U svakom slučaju, ostaje da se vidi šta je ona odlučila po tom pitanju, ali jedno je sigurno edukacija (studiji) u jezicima je svakako pred njom

22

subota

lipanj

2013

ZBIRKE ZA MLADE ''SRCE NA KIŠI'' I 'SRCE OD KRISTALA'' U OKVIRU KNJ.KLUBA DIS IZ BAČKE PALANKE

Dajana Diverno je već gotovo tri godine član književnog kluba DIS iz Bačke Palanke a od 2008 godine sarađiva s njima. Već izvesno vreme se vode razgovori o tome da Dajana objavi neku zbirku u okviru izdavačke delatnosti ovog kluba, čiji je predsednik Nenad Neša Živkov, inače pesnik za decu. Najverovatnije će dve zbirke biti objavljene Srce na kiši i Srce od kristala,a verovatno će u drugoj polovini decembra 2013 godine u Bačkoj Palanci u okviru kluba biti održana proslava 7 godina rada Dajane Diverno i nadamo se s svih 22 dela, kako se planira.
Za zbirke se već pišu recenzije i kritike, a neke pesme su se već izdvojile i postale omiljene poput: Dva srceta bela, Ličiš na njega, Zašto te tad nisam srela, I love you, Bio si, Mogla sam zavoleti nekog učenika kao što sam ja.... To su zbirke za mladju populaciju.
Dakle 2013 godina je i poetska godina, Dajana Diverno će objaviti 5 zbriki pesama (Poslednje jutro u Beču, Balada o ruskom tigru, Nešto na tvojim usnama, Srce od kristala i Srce na kiši)

21

petak

lipanj

2013

ROYAL EDICIJA - DAJANA DIVERNO

Davno sam pisala blog, a dobila sam želju da kažem nekoliko zanimljivih riječi. 24. Kolovoza protekle godine podnijela sam zahtev za primitak u državljanstvo Hrvatske Republike. Shvatila sam da ovdje mogu provjest još najmanje 90 godina čekajući da Sizif odgura kamen do vrha, a ne čeka mi se.
Dakle, neki preci s očeve strane su mi iz nekadašnje slavne, posebne, bogate Dubrovačke Republike, stecište kulture Srednjeg Vijeka. Neki preci još uvijek žive na tom području što mi je i em drago, em milo. Kad nemate gdje, kad ste priterani uz kut, a želite više, a želite bolje, a mislite da to kao i svako drugo ljudsko biće na ovoj planeti i zasluživate, tada vam nema druge - sem da ko keca iz rukava vadite pretke u Dubrovniku i Dalmaciji.
Rekla sam sebi da još uvijek ne znam hoću li uspjeti onako kako sam naumila, ili će me vjetar odnijeti na neke druge strane, ali znam da ću svakako po dobijanju ovog državljanstva napisati jednu Royal ediciju, zatrpati se s kontesama, grofovima, knezovima, monasima i drugima, ponukana pričom o nekim poznanicima očevih predaka.
A Royal edicija će svakako u sebi skrivati i imena mojih predaka. U svakom slučaju pored Tajne silnih, za koje ne znam gdje točno pripada - da li u Ugarsku ili Dubrovačku Republiku, ali znam da će dijela Royal edicije pripadati zemlji mojih predaka - nekoć slavnog Dubrovnika, stecište bogatog, neovisnog područja koji je kao kamena kula odolevao napadajima turskih vojnika.
Doista sam davno pisala blog, ali dobila sam želju da kažem nekoliko riječi, za one koje zanima moj rad.

U 2014 GODINU NAJVEROVATNIJE I S 30 OBJAVLJENIH DELA


Dajana Diverno broji mnogo napisanih dela. A tokom 2014 godine će se najverovatnije zaustaviti na 30 objavljenih dela. Već u toku jula 2013 će se preuzeti cip za narednih pet dela. U zbir dela koja će možda biti objavljena su ušli sledeći naslovi:
1. Komodo kumovanje italijanske mafije
2. Obeležena da umre
3. Lordsov kamen
4. Prah i lobanja
5. Volela sam predsendika
6. Tajne strasti grofice Razaski 2 deo
7. Put u Širaz
8. Kralj sirena
9. Samba do smrti
10. Tajne silnih 1 deo
11. Kraj je bejbi


Da se podsetimo Dajana Diverno planira napraviti promociju i književno veče gde bi htela promovisati 22 objavljena dela do sada, kao jedan veliki osvrt na neka dela od pre 6-7 godina. Njen prvi roman MAROKANSKA PRINCEZA je objavljen 2006 godine a od tada je mnogo vode proteklo Dunavom i mnogi romani su videli svetlost dana.
Pred Dajanom je i takmičenje za Ginisa, hrvatsko državljanstvo ali i mnogo tog drugog.

17

ponedjeljak

lipanj

2013

BALADA O RUSKOM TIGRU / DAJANA DIVERNO


Kliknite na sliku ukoliko je želite uvećati

Za sve vas koji ste čitali zbirku i koji volite pesme koje se nalaze u ovom delu. Po nekima izuzetna zbirka Dajane Diverno

NEKOLIKO LEPIH FOTKICA ZA VAS


Vernim čitateljima i onima koji je vole, nekoliko lepih fotkica knjiga Dajane Diverno







16

nedjelja

lipanj

2013

ZA GODINU DANA DIANNA DIVERNOE JE OBJAVILA 7 KNJIŽEVNIH DELA

Pomalo neprimetno, ali u roku godinu dana Dajana Diverno je objavila svega 7 književnih dela. Setimo se dakle u ovo vreme je objavljen Vilhelm Gustlof, juna 2012 godine. Od tada se na biserni lanac književnih dela nižu sledeći biseri: Zabranjena ljubav, Trijanon 1, Poslednje jutro u Beču, Balada o ruskom tigru, Nešto na tvojim usnama i evo Poslednje venčanje koje samo što niej pred nama (polako otkucava sat da ga vidimo)
Malo koji autor se može time pohvaliti, mada Dajana Diverno kaže kako je to ispod proseka jer ona broji 108knjiž.dela

VILHELM GUSTLOF – DAJANA DIVERNO
1.Izdanje, Subotica, Klub ljubitelja lepih umetnosti Aliass,
ISBN 978-86-87779-11-2
175str, 21 cm, autorova slika
Edicija Vojna književnost Dajana Diverno

Roman je rađen na osnovu istinitog događaja potonuća broda Vilhelm Gustlof, tokom Drugog svetskog rata. Sem pojedinih istorijskih likova, svi likovi u delu su stvar autorkine mašte i fikcije. Nastao u kratkom vremenu, prikazuje nam šta su sve preživljavali putnici broda Vilhelm Gustlof pre potonuća. Ovo je ujedno i najveća pomorska nesreća svih vremena, gde je poginulo više od 9.000. ljudi


ZABRANJENA LJUBAV – DAJANA DIVERNO
Izdanje, Subotica, Klub ljubitelja lepih umetnosti Aliass
ISBN 978-86-87779-15-0
248str, 21cm
''Ljubav s mirisom eksploziva''-Sredoje Topalović
Žanrovska umetnost Dajane Diverno – Spasoje Ž. Milovanović

Zabranjena ljubav je romantična i pomalo tragična priča o nemogućoj ljubavi između Cesara i Donatele. Nakon povratka iz Madrida, Donatela nanovo ostvaruje svoju mladalačku ljubav s Antonijom del Kastiljom sluteći kako ta ljubav nema više simboličnu jedinstvenost kao nekad. Sreće Cesara Hereru i tek tada shvata pravi smisao ljubavi, strasti i zablude. Nakon pogibije cele porodice preuzima posao s marihuanom u svoje ruke. Vremenom misteriozno nestaje s meksičke scene delovanja i vlasti.


POSLEDNJE JUTRO U BEČU – DAJANA DIVERNO

Izdanje, Subotica, Klub ljubitelja lepih umetnosti Aliass
ISBN 978-86-87779-13-6
62str, 21cm
Edicija ''LIRIKA SREBRNOG PERA''

Zbirka pesama napisana u austrijskoj prestolnici. Dajana Diverno je bila oduševljena s Bečom, pa je napisala zbirku. Neke pesme se izdvajaju kao: ''Duplo'', ''Ponoć zove noćas'', ''Princeza''....

TRIJANON

Izdanje, Subotica, Klub ljubitelja lepih umetnosti Aliass
ISBN 978-86-87779-08-2
238str, 21cm
Edicija ''Karpatski visovi''

Mlada i prekrasna Veronika Dunafalvi nakon udaje za Sebastijana Arpada, pokušava da se navikne na život u Parizu. Sve to dodatno otežava činjenica da ona vrlo voli svoju domovinu Ugarsku, koja se u to vreme nalazila pred potpisivanjem Trijanonskog mirovnog sporazuma i otcepljenjem određenih teritorija. Veronika teško prihvata nove prilike u zemlji, sve dok vremenom ne uvidi da joj sam život visi o koncu.
Brilijantno delo nenadmašne Dajane Diverno dokazuje kako se ona uspešno snalazi u istorijskim žanrovima. Prvi u istoimenoj triologiji prikazuje patnje naroda na delu Panonije.
Sama triologija je sačinjena iz tri romana: Trijanon, Poslednji sekund za Brašov i Volela sam predsednika.


BALADA O RUSKOM TIGRU – DAJANA DIVERNO

Izdanje, Subotica, Klub ljubitelja lepih umetnosti Aliass
ISBN 978-86-87779-12-0
60str, 21cm
Edicija ''LIRIKA SREBRNOG PERA''

Strastvena i ljubavna zbirka pesama Dajane Diverno.
Raskošne fizionomije i temperamenta, uzavrele strasti i snažne lirkse ekspresije, erotskog senzibiliteta kreira autentičnu poeziju o ljubavi. Upućeniji u Dajanino stvaralaštvo ovde je prepoznaju po strasti hirovitoj i slobodnoj poput sibirskog tigra. Zanosna i zavodljiva igra reči kojom suvereno vlada daje svojevrsno obeležje njenom erotizmu.

NEŠTO NA TVOJIM USNAMA – DAJANA DIVERNO


Izdanje, Subotica, Klub ljubitelja lepih umetnosti Aliass
ISBN 978-86-87779-17-4
57str, 21cm
Edicija ''LIRIKA SREBRNOG PERA''

Zbirka pesama NEŠTO NA TVOJIM USNAMA je vesnik mladosti Dajane Diverno. Broji pedesetak pesama, a nastala je davne 1998 godine, odnosno kada je poetesa imala 17 godina. Intenzivnu godinu rada tada je obeležilo 13 napisanih zbirki (oko 800pesama) u rekordnom vremenu. Zbirka je osvežavajuća, poletna i lepa poput prvog daha proleća, ima sve šanse da se dopadne čitalačkoj publici, koja je autorku susrela kroz brojne romane i zbirke pesama.


POSLEDNJE VENČANJE – DAJANA DIVERNO

Izdanje, Subotica, Klub ljubitelja lepih umetnosti Aliass
ISBN 978-86-87779-14-3
210str, 21cm
Edicija ''BESTSELER DAJANA DIVERNO 2013-2014''
Kritika na delo Miodrag Radojčin ''Da li i bogati plaču?''

Komičan roman.
Vendi Braun ima sve u svom životu, mnogo novca,živi okružena luksuzom, mnoštvo prijateljica i sasvim je stopljena s harmonijom Beverli Hilsa. Ali... Nema sreće u braku i s muževima. Nameće se pitanje da li će uspeti da ostvari san iz detinjstva i iman divan i skladan brak koji odoleva svim nevoljama.




13

četvrtak

lipanj

2013

DA JE NISU TOLIKO OSPORAVALI, ZAMISLITE KOLIKO BI TEK VELIKA BILA

Relativno malo koji umetnik je bio toliko osporavan, ometan kao Dajana Diverno. Relativno malo kog su toliko i saplitali. Uprkos svemu sada će proslaviti 7 godina rada s 22 književna dela (nadamo se da će biti taj broj - ili pak 21?) Pošto je reč o tome da Dajana Diverno broji preko 100 napisanih dela, dokumentovanih, sabranih i u pisanoj i elektronskoj formi. Ima nekoliko edicija, pisala je o Mađarskoj, Francuskoj, S.A.D, Kini, Maroku, Iranu, Meksiku, Kazahstanu, Rusiji...Pisala je istorijska dela. Pisala je moderna, savremena dela, kriminalistički žanr, ljubiće, pisala je blogove (neki su bili čitani i po 24.000 a neki i po 18.000 puta). Sve u svemu stalno je s nama, uprkos konstantnom dosađivanju i ometanju određenih struktura.
Sada se pitamo jedno - koliko bi tek velika bila da je nisu toliko ometali? Da li bi objavila svoj 90 ili 98 roman o Kini i Iranu?
Hrvatska književnica iz Panonije svakako krči sebi put za dalje. I neće se zaustaviti na tome, uprkos brojnim željama nekih ljudi naokolo. Čak štoviše Dajana Diverno je i sama rekla kako će im zbog tolike zavisti i zlobe koju joj upućuju posvetiti sva svoja dela.
U čast njima naredno vreme ćemo posvetiti pojedinačnom predstavljanju svih 22 dela koja beleže 7 godina rada, iako bi taj broj bio daleko veći. Ali budućnost je pred nama a kolo života i sreće se okreće, tako da....

02

nedjelja

lipanj

2013

DVE ZBIRKE ZA VAS


U toku maja 2013 godine objavljene su dve zbirke Dajane Diverno: 1. Balada o ruskom tigru i 2. Nešto na tvojim usnama u izdanju Kluba ljubitelja lepih umetnosti Aliass/Subotica. Dela su izdata u sklopu edicije Lirika srebrnog pera.

FATALNO SE BUDI

I u dobru i u zlu, u ljubavi gori,
neka čudnja čežnja ispunjava mi grudi.
Počinjem tako okrutno, fatalno da volim
Pod noktima slutim fatalno se budi

Letim tako letim, u dobru i zlu,
puštam misao da prošlosti mi sudi.
Tuge, misli čemerne ostavljam da mru.
Pod kožom već osećam fatalno se budi.

I tako da učim kako se izistinski voli
Neki smiraj zanosa u iskrama čudi.
Telo odjednom plamenom čežnjom gori,
u venama, krvi – fatalno se budi

U rukama tvojim već znam neću pasti
dok dah tvoj osećam greje mi grudi.
Na ramenu tvom od svega ću se spasti
Pod noktima osećam da fatalno se budi

01

subota

lipanj

2013

MOGLA SAM ZAVOLETI NEKOG UČENIKA KAO ŠTO SAM JA - DIANNA DIVERNOE


Mogla sam zavoleti nekog učenika kao što sam ja
i s njim pričati o utakmicama školskog tima.
Nositi mrežaste hulahopke tek da se zna,
i snivati o maturi, dičiti se tim snima.

Mogla sam zavoleti nekog studenta iz grada
Nekog ko voli muziku, Mocarta i dirke.
Srce bi tad drugim snima htelo da se nada
Čitala bih književne novine i zbirke.

Mogla sam zavoleti nekog ko je kao ja
Nekog ko voli da sniva dok se nebo plavi.
Voleti mesec mlad i zvezdu što sja
Uživati u Severnjači onda kad se javi.

I ko zna ko će mojim srcem da hoda
dok nosim hulahopke od mreže da se zna.
Ko će dobiti više dva pobedonosna boda
Mogla sam zavoleti nekog učenika kao što sam ja.


Fenomenalna mladalačka pesma iz zbirke Srce od kristala. Da se podsetimo zbirke Srce od kristala i Sce od kiše su u kompletu s naslovicama već na jednom konkursu, ali očekuje se kako će biti na još nekim konkurisma koje raspisuje Zagreb, u skladu s zaštitom autoskog prava na delo. Do sada su se neke pesme već izdvojile iz ovih zbirki.
Dajana bi volela da ih vidi odštampane u novembru 2013 godine, oko njenog rođendana, ili u toku Valentinova sledeće godine.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.