NAJAVIO GRADNJU POSTROJENJA ZA PRERADU KOMINE
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede David Vlajčić u Zadru se 8. listopada sastao sa županom Zadarske županije Josipom Bilaverom. U razgovoru je naglasio da ribarstvo i marikultura u Hrvatskoj imaju strateški značaj i najavio da će u suradnji sa županijama, posebno Zadarskom razvijati postrojenja za preradu komine i ribljih nusproizvoda.
“Zadarska županija prednjači u ribarstvu, maslinarstvu i vinogradarstvu, a preko novih projekata s kojima me upoznao župan Bilaver dodatno jačamo gospodarstvo, otvaramo nova radna mjesta i stvaramo još bolje uvjete za naše poljoprivrednike i ribare”, rekao je ministar poljoprivrede Vlajčić.
Podsjetio je da je od 2016. godine do danas uloženo više od 101 milijuna eura potpora iz Operativnog programa ribarstvo i marikultura te više od 226 milijuna eura poljoprivrednicima u Zadarskoj županiji.
Ministar je najavio i objavu natječaja za gradnju postrojenja za zbrinjavanje ribljih nusproizvoda, ukupne vrijednosti 10 milijuna eura te predstavio novi Pravilnik o zbrinjavanju komine, kojim će se poljoprivrednicima omogućiti privremeno rješenje do gradnje trajnih postrojenja za preradu.
“Naš je cilj stvarati uvjete za održivu i konkurentnu poljoprivredu. U suradnji sa županijama, posebno Zadarskom, razvijat ćemo postrojenja za preradu komine i ribljih nusproizvoda te dodatno osnažiti domaću proizvodnju i preradu hrane”, naglasio je ministar Vlajčić.
Župan Josip Bilaver kazao je da su ministra upoznali s ključnim projektima koji će dodatno osnažiti razvoj ribarstva, marikulture i poljoprivrede u toj županiji.
ZADARSKA ŽUPANIJA JE RIBARSKA ŽUPANIJA
“Zadarska županija „najribarskija“ je županija u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo na našu proizvodnju i preradu ribe, ali i na brojne tvrtke koje zapošljavaju velik broj ljudi. Uz to, možemo se pohvaliti i vrhunskim maslinovim uljem, vinima, brojnim OPG-ovima i poljoprivrednim proizvođačima koji doprinose lokalnoj ekonomiji i obogaćuju turističku ponudu našega kraja”, istaknuo je župan Bilaver.
Ministru su predstavljeni razvojni projekti koji se provode ili su u planu, među kojim i navodnjavanje Vranskog polja, koje obuhvaća više od 1300 hektara zemljišta, a provodit će se u dvije faze.
“Razgovarali smo o osnivanju Centra za školjkarstvo Zadarske županije u Selinama pokraj Starigrada. Županija je izradila kompletnu tehničku dokumentaciju te ishodila sve potrebne dozvole, a planira se većim dijelom financirati sredstvima osiguranima kroz natječaj iz Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske 2021. – 2027., u okviru mjere II.7. – Povećanje potencijala lokaliteta za akvakulturu”, rekao je župan. Dodao je da će se na natječaj za gradnju i opremanje centra prijaviti Županijska lučka uprava Zadar.
Na sastanku su bili i predstavnici Maraske d.d., koji su ministra upoznali s planovima razvoja i ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju te podizanje novih nasada višnje maraske. Nakon sastanka u Domu županije, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede David Vlajčić posjetio je tvrtku Cromaris i ribarsku luku Gaženica.
(Ja trgovac, mzz)
ŠTO JE KOMINA?
Komina je ostatak nakon prerade nekog materijala, kao što je usitnjeno voće, masline ili žitarice, a koristi se za proizvodnju rakija, ulja, gnojiva ili energije. Na primjer, od grožđane komine proizvodi se komovica, a od maslinove komine nastaje ulje od komine i organska gnojiva.
Komina u proizvodnji hrane može biti 1.voćna komina koja dolazi kao smjesa usitnjenog voća, grožđa, bobičastog i koštičavog voća, koja služi za proizvodnju rakija ili voćnih vina.
2.maslinova komina: Preostali dijelovi maslina (koštice, pulpa) nakon prešanja za ekstra djevičansko ulje, od kojih se izvlači ulje od komine koje se zatim rafinira.
3.kukuruzna i pivska komina: Ostatak nakon „ošećerenja“ (enzimske hidrolize) žitne ili sladne prekrupe, koji se koristi kao hranjiva podloga za proizvodnju pića te krmiva.
Gdje se koristi komina kao sirovina ?1. Maslinova komina može se koristiti za proizvodnju energije u kogeneracijskim postrojenjima nakon prerade u pelete.
2. Kompostiranjem maslinove komine s drugim organskim materijalima dobiva se vrijedno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla.
3.Pivski i kukuruzni trop, odnosno komina, mogu se koristiti kao dodatak stočnoj hrani. ( Izvor, Al pregled,mzz)
| < | listopad, 2025 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU
----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.
GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.
Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836
Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.
Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.
Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200
Dana 1. 1. 2017. godine:
broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747
S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.
Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.
Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .
NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec
Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr
----------------------------------------
MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva
who is online counter blog counter