NAJAVIO GRADNJU POSTROJENJA ZA PRERADU KOMINE
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede David Vlajčić u Zadru se 8. listopada sastao sa županom Zadarske županije Josipom Bilaverom. U razgovoru je naglasio da ribarstvo i marikultura u Hrvatskoj imaju strateški značaj i najavio da će u suradnji sa županijama, posebno Zadarskom razvijati postrojenja za preradu komine i ribljih nusproizvoda.
“Zadarska županija prednjači u ribarstvu, maslinarstvu i vinogradarstvu, a preko novih projekata s kojima me upoznao župan Bilaver dodatno jačamo gospodarstvo, otvaramo nova radna mjesta i stvaramo još bolje uvjete za naše poljoprivrednike i ribare”, rekao je ministar poljoprivrede Vlajčić.
Podsjetio je da je od 2016. godine do danas uloženo više od 101 milijuna eura potpora iz Operativnog programa ribarstvo i marikultura te više od 226 milijuna eura poljoprivrednicima u Zadarskoj županiji.
Ministar je najavio i objavu natječaja za gradnju postrojenja za zbrinjavanje ribljih nusproizvoda, ukupne vrijednosti 10 milijuna eura te predstavio novi Pravilnik o zbrinjavanju komine, kojim će se poljoprivrednicima omogućiti privremeno rješenje do gradnje trajnih postrojenja za preradu.
“Naš je cilj stvarati uvjete za održivu i konkurentnu poljoprivredu. U suradnji sa županijama, posebno Zadarskom, razvijat ćemo postrojenja za preradu komine i ribljih nusproizvoda te dodatno osnažiti domaću proizvodnju i preradu hrane”, naglasio je ministar Vlajčić.
Župan Josip Bilaver kazao je da su ministra upoznali s ključnim projektima koji će dodatno osnažiti razvoj ribarstva, marikulture i poljoprivrede u toj županiji.
ZADARSKA ŽUPANIJA JE RIBARSKA ŽUPANIJA
“Zadarska županija „najribarskija“ je županija u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo na našu proizvodnju i preradu ribe, ali i na brojne tvrtke koje zapošljavaju velik broj ljudi. Uz to, možemo se pohvaliti i vrhunskim maslinovim uljem, vinima, brojnim OPG-ovima i poljoprivrednim proizvođačima koji doprinose lokalnoj ekonomiji i obogaćuju turističku ponudu našega kraja”, istaknuo je župan Bilaver.
Ministru su predstavljeni razvojni projekti koji se provode ili su u planu, među kojim i navodnjavanje Vranskog polja, koje obuhvaća više od 1300 hektara zemljišta, a provodit će se u dvije faze.
“Razgovarali smo o osnivanju Centra za školjkarstvo Zadarske županije u Selinama pokraj Starigrada. Županija je izradila kompletnu tehničku dokumentaciju te ishodila sve potrebne dozvole, a planira se većim dijelom financirati sredstvima osiguranima kroz natječaj iz Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske 2021. – 2027., u okviru mjere II.7. – Povećanje potencijala lokaliteta za akvakulturu”, rekao je župan. Dodao je da će se na natječaj za gradnju i opremanje centra prijaviti Županijska lučka uprava Zadar.
Na sastanku su bili i predstavnici Maraske d.d., koji su ministra upoznali s planovima razvoja i ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju te podizanje novih nasada višnje maraske. Nakon sastanka u Domu županije, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede David Vlajčić posjetio je tvrtku Cromaris i ribarsku luku Gaženica.
(Ja trgovac, mzz)
ŠTO JE KOMINA?
Komina je ostatak nakon prerade nekog materijala, kao što je usitnjeno voće, masline ili žitarice, a koristi se za proizvodnju rakija, ulja, gnojiva ili energije. Na primjer, od grožđane komine proizvodi se komovica, a od maslinove komine nastaje ulje od komine i organska gnojiva.
Komina u proizvodnji hrane može biti 1.voćna komina koja dolazi kao smjesa usitnjenog voća, grožđa, bobičastog i koštičavog voća, koja služi za proizvodnju rakija ili voćnih vina.
2.maslinova komina: Preostali dijelovi maslina (koštice, pulpa) nakon prešanja za ekstra djevičansko ulje, od kojih se izvlači ulje od komine koje se zatim rafinira.
3.kukuruzna i pivska komina: Ostatak nakon „ošećerenja“ (enzimske hidrolize) žitne ili sladne prekrupe, koji se koristi kao hranjiva podloga za proizvodnju pića te krmiva.
Gdje se koristi komina kao sirovina ?1. Maslinova komina može se koristiti za proizvodnju energije u kogeneracijskim postrojenjima nakon prerade u pelete.
2. Kompostiranjem maslinove komine s drugim organskim materijalima dobiva se vrijedno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla.
3.Pivski i kukuruzni trop, odnosno komina, mogu se koristiti kao dodatak stočnoj hrani. ( Izvor, Al pregled,mzz)
Post je objavljen 09.10.2025. u 04:06 sati.