AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

petak, 12.07.2019.

GOVOR DONALDA TUSKA NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U BATUMI U GRUZIJI




RAZVIJATI I UBRZATI POLITIČKO UDRUŽIVANJE I EKONOMSKU INTEGRACIJU



Europsko vijeće, govor, priopćenje za medije11.7.2019.

Čast mi je što mogu sudjelovati na ovoj konferenciji u prekrasnom gradu Batumi, gdje slavimo desetu godišnjicu Istočnog partnerstva.

Ova godina također predstavlja prekretnicu za druge ključne događaje u europskoj povijesti, koji našoj raspravi daju širu dimenziju za zemlje poput moje, Poljske. I ove godine obilježava se i 30. godišnjica pada sovjetske dominacije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koja je počela, između ostalog, demonstracijama u Tbilisiju u travnju 1989., prvim djelomično slobodnim izborima u Poljskoj u lipnju, a kulminirala je padom Berlinski zid u studenom.
To je mjesto na kojemu dolazi do jednog razmišljanja. Sjećate se kada je ruski predsjednik 2005. godine rekao: "trebali bismo priznati da je slom Sovjetskog Saveza bila najveća geopolitička katastrofa stoljeća." Danas u Gruziji želim reći glasno i jasno: kolaps Sovjetskog Saveza bio je blagoslov za Gruzijce, Poljake, Ukrajince, kao i za cijelu Srednju i Istočnu Europu. I uvjeren sam da i Rusi tako misle.
Vrlo je simbolično razgovarati o tome koliko smo daleko putovali tijekom proteklog desetljeća - i kako se približiti našem zajedničkom putu naprijed.
Gledajući prvih deset godina Istočnog partnerstva, očito je da su zahvaljujući njemu i kroz njega naši odnosi postali dublji, strukturniji i predvidljiviji. Zaključili smo sporazume o pridruživanju s Ukrajinom, Gruzijom i Republikom Moldavijom, Sporazum o sveobuhvatnom i poboljšanom partnerstvu s Armenijom, novi okvirni sporazum blizu završetka s Azerbajdžanom i transparentniji angažman s Bjelorusijom.
Sve to je otvorilo širok spektar novih mogućnosti. Zajedno smo radili na jačanju naših gospodarskih veza. Promovirali smo ulaganja i trgovinu. Naša suradnja je poboljšala prometne veze i infrastrukturu, ojačala energetsku sigurnost i učinkovitost. Sada usklađujemo naša digitalna tržišta. Promovirali smo obrazovanje - do 2020. težimo više od 80.000 razmjena mladih. Liberalizacija viznog režima za Ukrajinu, Gruziju i Republiku Moldaviju doživjela je milijune putovanja bez viza, što ima velik utjecaj na živote naših građana.

Najvažnije je, međutim, da je ovo partnerstvo omogućilo da kontakti između naših ljudi rastu i produbljuju se. Kao Poljak, uvijek sam bio fasciniran bogatstvom kultura vaših naroda. Nikad nisam sumnjao da ste dio velike europske civilizacije. Danas, zahvaljujući Istočnom partnerstvu, Europljani otkrivaju ovu očiglednu istinu sa zapadnog dijela našeg kontinenta.
Ovdje bih se želio prisjetiti jedne od velikih gruzijskih klasika, Vazha Pshavela:

Neki misle da istinski patriotizam isključuje kozmopolitizam. Ovo je pogreška. Svaki pravi domoljub je kozmopolit, a svaki pravi kozmopolit je patriota. Kozmopoliti služe svojoj zemlji i nastoje ga intelektualno, materijalno i moralno podići.

Njegove vizionarske riječi, koje su sada stare više od jednog stoljeća, odzvanjaju kao upozorenje protiv izolacionizma koji je u porastu u Europi i danas u svijetu. Vjerujem da - istovremenim približavanjem, kao ljudima i promicanjem razumijevanja - Istočno partnerstvo pomoglo je u suzbijanju tih negativnih tendencija.

Ali ne smijemo zaboraviti da je Istočno partnerstvo također evoluiralo u pozadini teškog političkog konteksta, kako u Europskoj uniji tako i u regiji, s ozbiljnim sigurnosnim problemima u većini naših zemalja partnera. Gruzija se ovdje mora spomenuti kao jedna od zemalja koje su bolno pogođene ozbiljnim sigurnosnim izazovima. Čak i ako Istočno partnerstvo nije osmišljeno kao mehanizam rješavanja sukoba, ono je zajednica vrijednosti i načela i kao takva nastoji podržati stabilnost u regiji i podržati sposobnost vaših zemalja da se odupru pritiscima.
Istočno partnerstvo je nastalo i uvijek je bilo inicijativa mira, a ne usmjerena protiv bilo koga, s ciljem uspostavljanja sve prosperitetnijih društava, s dobrim upravljanjem, jakom vladavinom prava i učinkovitom pravdom.
Postoji mnogo pitanja o budućnosti Istočnog partnerstva. A vaše buduće članstvo u EU nije jedino. Ali nemojmo skrivati činjenicu da je to pitanje i dalje na dnevnom redu. Mnogi u Europi koji sumnjaju u daljnje proširenje. Ne sumnjam u to. Kao što je to bilo prije same Europske unije prije više od šezdeset godina, takvi se procesi ne događaju odjednom, niti prema jednom planu. Oni su stvoreni kroz konkretna postignuća, koja prvo stvaraju "de facto solidarnost" - prema riječima naših utemeljitelja.
Međutim, jedno je jasno: ostat ćemo inkluzivna inicijativa za jačanje odnosa između Europske unije i svih šest partnera, uz pružanje diferenciranog pristupa svakom partneru, u skladu s njihovim vlastitim težnjama i mogućnostima. Nastavit ćemo razvijati mogućnosti - i citiram - "ubrzati političko udruživanje i daljnju ekonomsku integraciju između EU-a i zainteresiranih partnera", što je bio prvobitni cilj iznesen u proglašenju praškog summita, koji i danas vrijedi.
Nakon konferencije na visokoj razini, koja je održana u svibnju, EU započinje strukturirani proces konzultacija o budućnosti Istočnog partnerstva. Računamo na aktivno sudjelovanje i doprinose država članica EU i istočnih partnera, ali i na civilno društvo i poslovne zajednice. Moramo zajednički razmišljati o tome kako najbolje iskoristiti mogućnosti koje pruža Istočno partnerstvo.
Za sada se usredotočimo na ono što je Istočno partnerstvo dokazalo da može najbolje: poboljšati svakodnevni život naših građana
Dopustite mi da kažem nekoliko riječi iz srca. Kao predsjednik Europskog vijeća i kao Poljak za mene, Gruzija nije samo važan partner EU. Kada kažem Gruzija, mislim na "slobodu", kad kažem Gruzija, mislim na "ponos", kad kažem Gruzija, mislim na "hrabrost". Ti si mala zemlja, ali velika nacija. Postigli ste nemoguće stvari, junatoč svim razlikama.

Govor predsjednika Europskog Vijeća Donalda Tuska nakon sastanka s predsjednikom Gruzije Salome Zourabichvili

Europsko vijeće,11.7. Priopćenje za medije,


Hvala vam na srdačnoj dobrodošlici, draga gospođo predsjednice. I čestitke na izvrsnoj organizaciji Međunarodne konferencije u Batumiju, koju mi je bilo drago i čast otvoriti s vama jutros.

Gruzija je važan partner i prijatelj EU. Na našem sastanku razgovarali smo o jakim odnosima između EU i Gruzije i kako ih dalje razvijati.
Naša trgovina raste, ali se može i će se učiniti više kako bi se istražio puni potencijal našeg dubokog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine. Na temelju Sporazuma o pridruživanju unapređujemo suradnju u mnogim područjima, od obrazovanja do poljoprivrede, od ekonomskog razvoja do okoliša.
Činjenica da Gruzijci mogu putovati bez viza u Europu, kao i građani EU u Gruziju, približava nas. Vaša jedinstvena kulturna baština - uključujući polifoniju i kuhinju - hvata srca sve više i više nas. U kontekstu putovanja bez viza, složili smo se oko potrebe za pojačanim zajedničkim naporima za učinkovito rješavanje trenutnih izazova.

Nedavna odluka Rusije o zabrani letova prema Gruziji neopravdana je i nerazmjerna. Ali vaša je zemlja prije toga pretrpjela vanjski pritisak i ovaj put će to ponoviti. EU stoji uz Gruziju u solidarnosti i uz punu predanost vašem suverenitetu i teritorijalnom integritetu.
Odnosi EU-Gruzija izgrađeni su na našim zajedničkim vrijednostima. Najveća prednost Gruzije leži u dokazanoj predanosti demokratskim reformama i vladavini prava. To je proces koji treba nastaviti s kontinuiranom odlučnošću.
Kao što znate, vjerodostojno, neovisno i transparentno pravosuđe ključno je za povjerenje javnosti, za gospodarski i društveni razvoj te za privlačenje stranih ulaganja.
Što se tiče izbora, pozdravljam tekući proces rješavanja nedostataka iz prethodnih izbora, kako su izvijestili Ured za demokratske institucije i ljudska prava i drugi, kao i odluku vlade o održavanju izbora 2020. pod potpuno proporcionalnim sustavom. Ovu inicijativu vidim kao pravu šansu za jačanje pluralizma gruzijskog demokratskog krajolika. Potičem sve dionike da iskoriste ovu priliku da bude u dobroj vjeri.
U uvodnom govoru na konferenciji u Batumiju govorio sam o potrebi za jedinstvom Gruzije. Moje iskustvo u Bruxellesu govori mi da možete računati na europsku solidarnost sve dok traje vaša gruzijska solidarnost, i dok poštujete svoje zajedničke strateške političke ciljeve. Demokracija je stalna rasprava, a ne građanski rat. Stoga je sve u vašim rukama. Hvala vam.



12.07.2019. u 13:00 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2019 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2024 (7)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter