SIRANA GLIGORA RADI SVJETSKI BREND!
PAŠKI SIR proizveden od 100% ovčjeg mlijeka s otoka Paga, proglašen je 7. kolovoza u Velikoj Britaniji na World Cheese Awards 2013. najboljim sirom na svijetu. Natjecanje organizira Natwich international awards (http://www.internationalcheeseawards.co.uk) iz Velike Britanije. To je najstariji sajam sireva u svijetu, koji datira još od 1897. g. Ocjenjivači su vrhunski stručnjaci iz sirarstva, priznati šefovi kuhinja i sommeljeri. Na samom natjecanju prisutno je preko 200 sudaca koji ukupno ocjenjuju više od 4.000 raznih sireva iz cijeloga svijeta.
Paški sir se izvozi već godinama na tržišta SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Italije, a čak manje količine izvoze se i u Hong Kong.
PAŠKI SIR je najpoznatiji i najnagrađivaniji proizvod tvrtke SIRANA GLIGORA d.o.o. koja je u Kolanu na otoku Pagu, a u vlasništvu je poduzetnika Ivana Gligore. Autohtona paška ovca na pašnjacima Lisičnjaka, Komuna, Rebra, Zaglava, Svetog Vida i ostalima pase oskudno ali aromatično otočno bilje poput, pelina, slavulje, koromača, smilja, koje je zasoljeno kapljicama mora, koje s mora raznosi bura. Stopljeno u ovčje mlijeko, prerađeno u sir nastaje proizvod kojeg je stručni ocjenjivački sud 2013. u Velikoj Britaniji proglasio najboljim na svijetu. Paški sir je postao svjetski brend.
Prvi puta je Paški sir izložen 2002. godine na sajmu u Varaždinu i osvojio je zlatnu medalju. Nakon toga dvije godine za redom taj je sir pobijedio u grupi mliječnih proizvoda na Zagrebačkom velesajmu. Zatim u Italiji u konkurenciji najboljih sireva iz cijelog svijeta, dobio je dvije zlatne medalje.Od tada je sirevi Gligora dobivaju najbolja priznanja. Dva puta za redom u Bruxellesu je dobio nagradu „Superior Taste“, a Međunarodna udruga „San Fortunat“ dodijelila mu je priznanje „Za doprinos kvaliteti ljudskog življenja“. Na Svjetskom prvenstvu sireva u Birmingemu u Engleskoj je dobio tri zlatne medalje, a njegov je Paški sir uvršten je na listu deset najboljih sireva na svijetu
Sirana Gligora je jedna od najmodernijih sirana u evropskim razmjerima. Izgrađena je sredstvima iz SAPARD programa 2010. U prizemlju je proizvodni dio, zrionice sira su u podrumu, a uredi i kušaonica sira su na katu. Površina sirane je 1800 m2.
Sirana Gligora postoji već 18 godina i u početku je dobila ime „Sirena- Mala sirana“. Već četvrta generacija obitelj Gligora bavi se proizvodnjom sira. I danas članovi obitelji rade odgovorne poslove u tvrtki. U pogonu je prerada mlijeka povećana sa 500 na 5000 litara dnevno a zaposleno je dvadesetak radnika.Sirana otkupljuje mlijeko od 160 otočnih ovčara koperanata.
Gospodin Ivan Gligora u sirani
Ivan Gligora mljekarski tehnolog po struci, začetnik je ove tehnološki vrlo moderne sirane. Zbog dobrog poznavanja tehnologije, mnogo rada i upornosti postigao je maksimum. O njegovoj stručnosti i znanju svjedoči kvaliteta sireva Gligora, koji su proslavili mjesto Kolan, otok Pag i Republiku Hrvatsku..
Prodajno mjesto na tržnici Dolac gdje prodavačica Silvija Obradović u razgovoru pomaže kupcima da odaberu željeni sir. Više je kupaca kazalo da su čuli informaciju na HTV-u da je Paški sir proglašen najboljim na svijetu. ( fotka: M.Z.Zec)
Osim prodavaonica sira Gligora na Pagu, Opatiji, Zadru, Splitu, Rijeci, prodavaonica je i u Zagrebu na prostoru tržnica Dolac. Tu se prodaje i najbolji na svijetu Paški sir. Njegovo normalno pakiranje je količina nešto veća od dva kilograma. Kilogram paškog sira stoji 248,90 kn. U ponudi su i specijalna poklon pakiranja od 650 grama i 325 grama paškoga sira. U ponudi je još nekolikio sireva i to: sir Žigljen, tvrdi masni sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka, trapist Kolan; tvrdi masni sir za rezanje, Kozlar polutvrdi masni sir za rezanje, Mladi trapist, Dinarski sir, tvrdi sir od kravljeg i kozijeg mlijeka iz Dalmatinskog zalčeđa, Težački sir, Sir s ružmarinom; za vrijeme zrenja sira, na kori se nalazi ružmarin, Sir s tartufima; kravlji sir s istarskim tartufima. Za proizvodnju Paškog sira otkupljuje se ovčje mlijeko otočnih ovčara, a za proizvodnju ostalih sireva sirana otkupljuje mlijeko iz Ravnih kotara i pašnjaka Dinare.
< | kolovoz, 2013 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU
----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.
GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.
Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836
Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.
Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.
Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200
Dana 1. 1. 2017. godine:
broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747
S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.
Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.
Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .
NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec
Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr
----------------------------------------
MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva
who is online counter blog counter