Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PAŠKI SIR - NAJBOLJI NA SVIJETU!


SIRANA GLIGORA RADI SVJETSKI BREND!

PAŠKI SIR proizveden od 100% ovčjeg mlijeka s otoka Paga, proglašen je 7. kolovoza u Velikoj Britaniji na World Cheese Awards 2013. najboljim sirom na svijetu. Natjecanje organizira Natwich international awards (http://www.internationalcheeseawards.co.uk) iz Velike Britanije. To je najstariji sajam sireva u svijetu, koji datira još od 1897. g. Ocjenjivači su vrhunski stručnjaci iz sirarstva, priznati šefovi kuhinja i sommeljeri. Na samom natjecanju prisutno je preko 200 sudaca koji ukupno ocjenjuju više od 4.000 raznih sireva iz cijeloga svijeta.
Paški sir se izvozi već godinama na tržišta SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Italije, a čak manje količine izvoze se i u Hong Kong.

Image and video hosting by TinyPic

PAŠKI SIR je najpoznatiji i najnagrađivaniji proizvod tvrtke SIRANA GLIGORA d.o.o. koja je u Kolanu na otoku Pagu, a u vlasništvu je poduzetnika Ivana Gligore. Autohtona paška ovca na pašnjacima Lisičnjaka, Komuna, Rebra, Zaglava, Svetog Vida i ostalima pase oskudno ali aromatično otočno bilje poput, pelina, slavulje, koromača, smilja, koje je zasoljeno kapljicama mora, koje s mora raznosi bura. Stopljeno u ovčje mlijeko, prerađeno u sir nastaje proizvod kojeg je stručni ocjenjivački sud 2013. u Velikoj Britaniji proglasio najboljim na svijetu. Paški sir je postao svjetski brend.

Prvi puta je Paški sir izložen 2002. godine na sajmu u Varaždinu i osvojio je zlatnu medalju. Nakon toga dvije godine za redom taj je sir pobijedio u grupi mliječnih proizvoda na Zagrebačkom velesajmu. Zatim u Italiji u konkurenciji najboljih sireva iz cijelog svijeta, dobio je dvije zlatne medalje.Od tada je sirevi Gligora dobivaju najbolja priznanja. Dva puta za redom u Bruxellesu je dobio nagradu „Superior Taste“, a Međunarodna udruga „San Fortunat“ dodijelila mu je priznanje „Za doprinos kvaliteti ljudskog življenja“. Na Svjetskom prvenstvu sireva u Birmingemu u Engleskoj je dobio tri zlatne medalje, a njegov je Paški sir uvršten je na listu deset najboljih sireva na svijetu
Sirana Gligora je jedna od najmodernijih sirana u evropskim razmjerima. Izgrađena je sredstvima iz SAPARD programa 2010. U prizemlju je proizvodni dio, zrionice sira su u podrumu, a uredi i kušaonica sira su na katu. Površina sirane je 1800 m2.
Sirana Gligora postoji već 18 godina i u početku je dobila ime „Sirena- Mala sirana“. Već četvrta generacija obitelj Gligora bavi se proizvodnjom sira. I danas članovi obitelji rade odgovorne poslove u tvrtki. U pogonu je prerada mlijeka povećana sa 500 na 5000 litara dnevno a zaposleno je dvadesetak radnika.Sirana otkupljuje mlijeko od 160 otočnih ovčara koperanata.

Image and video hosting by TinyPic
Gospodin Ivan Gligora u sirani

Ivan Gligora mljekarski tehnolog po struci, začetnik je ove tehnološki vrlo moderne sirane. Zbog dobrog poznavanja tehnologije, mnogo rada i upornosti postigao je maksimum. O njegovoj stručnosti i znanju svjedoči kvaliteta sireva Gligora, koji su proslavili mjesto Kolan, otok Pag i Republiku Hrvatsku..


Image and video hosting by TinyPic
Prodajno mjesto na tržnici Dolac gdje prodavačica Silvija Obradović u razgovoru pomaže kupcima da odaberu željeni sir. Više je kupaca kazalo da su čuli informaciju na HTV-u da je Paški sir proglašen najboljim na svijetu. ( fotka: M.Z.Zec)

Osim prodavaonica sira Gligora na Pagu, Opatiji, Zadru, Splitu, Rijeci, prodavaonica je i u Zagrebu na prostoru tržnica Dolac. Tu se prodaje i najbolji na svijetu Paški sir. Njegovo normalno pakiranje je količina nešto veća od dva kilograma. Kilogram paškog sira stoji 248,90 kn. U ponudi su i specijalna poklon pakiranja od 650 grama i 325 grama paškoga sira. U ponudi je još nekolikio sireva i to: sir Žigljen, tvrdi masni sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka, trapist Kolan; tvrdi masni sir za rezanje, Kozlar polutvrdi masni sir za rezanje, Mladi trapist, Dinarski sir, tvrdi sir od kravljeg i kozijeg mlijeka iz Dalmatinskog zalčeđa, Težački sir, Sir s ružmarinom; za vrijeme zrenja sira, na kori se nalazi ružmarin, Sir s tartufima; kravlji sir s istarskim tartufima. Za proizvodnju Paškog sira otkupljuje se ovčje mlijeko otočnih ovčara, a za proizvodnju ostalih sireva sirana otkupljuje mlijeko iz Ravnih kotara i pašnjaka Dinare.




Post je objavljen 09.08.2013. u 21:16 sati.