Sastojci
600 g blitve (može i špinat)
2 češnja češnjaka
2-3 žlice svježeg bosiljka
1 manja šnita kruha
1-2 jaja
50-100 g krušnih mrvica
muškatni oraščić
sol, papar
Možete upotrijebiti 600 g samo zelenog dijela blitve, tj. list bez stabljike, a možete upotrijebiti i 600 g listova zajedno sa stabljikom, no, onda stabljiku treba dobro usitniti. Ako upotrebljavate špinat, s njim je lakše baratati jer nema debelih stabljika, nego samo lišće).
Ja sam upotrijebila listove zajedno sa stabljikom.
Blitvu operite i odrežite joj gornji zeleni dio lista. Bijeli, debeli dio stabljike sasvim sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu i posolite ju pa dodajte nasjeckane stabljike blitve i kuhajte ih oko 4 min. Zatim dodajte zeleni list blitve i sve zajedno kuhajte još oko 4 min.
Kuhanu blitvu ocijedite i odmah ju isplahnite hladnom vodom da se ohladi pa ju opet ocijedite. Rukama istisnite što više tekućine iz blitve.
Po potrebi blitvu još malo usitnite sjeckajući ju nožem na dasci ili u multipraktiku (ali ne treba ju posve samljeti).
Kruh namočite u mlaku vodu, nakon oko 5 min. dobro ga ocijedite da istisnite što više vode.
Bosiljak sitno nasjeckajte. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Usitnjenoj blitvi dodajte ocijeđeni kruh, bosiljak, češnjak, muškatni oraščić, sol, papar, jaje i dio krušnih mrvica. Rukama mijesite smjesu da se sastojci povežu. Po potrebi, dodavajte krušne mrvice.
Blitva i kruh moraju biti što bolje ocijeđeni pa će trebati manje krušnih mrvica. Ovisno o veličini jaja, moglo bi biti dovoljno 1 veliko jaje (nekad, kad stavim dva jaja, smjesa je gnjecava, pa moram dodavati krušne mrvice).
Od smjese oblikujte desetak okruglih popečaka debljine oko 1,5 cm.
U neprianjajućoj tavi zagrijte oko 3 žlice ulja pa popečke pržite na slaboj vatri, najprije s jedne, pa s druge strane, da porumene.
Moja varijanta recepta donekle se temelji na receptu sa stranice Brigitte.de.
|