Često viđam recepte za ovakva jaja po Internetu, a neki dan sam takav recept vidjela i listajući časopis Hrana i vino, br. 7, svibanj 2011. Pa eto, i ja sam ih napravila .
Sastojci
8-10 lupina od (malih) kokošjih jaja
oko 200 g povrća (kuhano i ohlađeno, konzervirano ili svježe)
nasjeckano svježe začinsko bilje (peršinovo lišće, bosiljak, vlasac,…)
5 g želatine u prahu
150 ml vode (može i tekućina u kojoj se kuhalo povrće ili tekućina za (domaću) hladetinu ("juha" u kojoj su se kuhale kosti - u tom slučaju želatina nije potrebna))
sol, papar
Kako biste istresli jaje iz lupine – odrežite vrh jaja (otvor oko 2 cm promjera) i istresite bjelanjak i žumanjak. Vrh možete i razbiti lagano po njemu tuckajući vrhom noža.
Lupinu dobro operite iznutra pod mlazom vode i ostavite da se osuši.
Povrće narežite na male komade.
Pripremljene lupine napunite povrćem i začinskim biljem. Nemojte natiskati previše povrća u lupine (ne smije biti «zbijeno» i «nagurano»; bolje je kad među povrće može doprijeti više tekućine, ona će se tada bolje povezati i jaja će biti čvršća).
Želatinu prelijte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Kad nabubri rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Odmah ju pomiješajte sa 150 ml vode, začinite solju i paprom.
Umjesto vode možete upotrijebiti bistru tekućinu u kojoj se kuhalo neko povrće ili domaću "juhu" za hladetinu (onda želatina nije potrebna jer su se u toj "juhi" kuhale kosti - a znamo da se (kupovna) želatina dobiva od životinjskih kostiju).
U svaku lupinu odmah ulijte tekućinu i stavljajte ih u kutiju za jaja (pažljivo, s otvorom prema gore da tekućina ne iscuri).
Napunjene lupine stavite u hladnjak na par sati da se tekućina potpuno stvrdne.
Kad se tekućina stvrdne, razbijte ljusku i pažljivo ju oljuštite.
Jaja poslužite kao prilog, mogu poslužiti i kao "zamjena" za salatu.
|