Recept je s Coolinarike, a meni se jako sviđa jer volim takva tijesta.
Sastojci
1 kg glatkog brašna
2 paketića suhog kvasca (ukupno 14 g)
pola praška za pecivo
sol
2 jaja
100 g otopljenog, malo ohlađeni margarina/maslaca
100 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
2 krumpira (ukupno oko 200 g)
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, kvasac, prašak, sol, jaja, maslac i mlijeko pa postupno dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto (ovisno o tome koliko brašno «pije» tekućinu, ne morate dodati svu vodu; a ako je potrebno, možete upotrijebiti i više vode, nego što se u receptu navodi). Dobro ga premijesite rukama.
Stavite ga u zdjelu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Krumpir ogulite pa ga skuhajte u posoljenoj vodi. Zdrobite ga u pire i ostavite da se ohladi (može biti mlak).
Uzašlom tijestu dodajte zdrobljeni krumpir i sve dobro premijesite.
Stavite ga u posudu za pečenje obloženu papirom i ostavite ga još 20ak min. na sobnoj temperaturi.
Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
Pečenu pogaču lagano poškropite toplom vodom i omotajte krpom. Ostavite da se ohladi.
|