Nedavno sam napisala post o Prženim lopticama od riže i Piroškama/kroketima od tjestenine. A danas, «opet» nešto slično, ali različito: prženi popečci od špageta. Ovi popečci se od piroški/kroketa razlikuju po tome što je ova smjesa «gnjecava» pa se od nje ne oblikuju «čvrsti popečci», nego se smjesa grabi žlicom/vilicom/rukama i u zagrijanu masnoću spuštaju se nepravilne «hrpice» koje se onda peku s jedne i druge strane.
«Jednom davno» pisala sam o Prženim i pohanim rezancima za juhu. Kako rekoh još tada: pohana verzija rezanaca mi se sviđa, ali pržena je jednostavno prehrskava. Te recepte «za rezance» nisam probala promijeniti na druge vrste tjestenine, baš bi bilo zgodno špagete uvaljati u jaja i krušne mrvice… no, o tome – ako/kada dođem do toga.
Dakle, ovi današnji Prženi popečci od špageta jako mi se sviđaju jer nisu previše hrskavi; meni su zaista ukusni.
Za ovo jelo, naravno, možete «ciljano» skuhati špagete, ali možete upotrijebiti i ostatke špageta (od prethodnih dana…).
Sastojci
250 g špageta (kad su kuhane i ocijeđene trebalo bi ih biti nešto više od 500 g)
3 jaja
1 (srednji) crveni luk
50 g naribanog parmezana
1 mala tikvica
sol, papar
slatka mljevena crvena paprika
2-3 žlice svježeg nasjeckanog peršinovog lišća
+
masnoća za prženje
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite ju.
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
Tikvicu naribajte/narežite na duge tanke trake/rezence.
U posudi umutite jaja pa dodajte parmezan, luk, tikvicu, začine i peršinovo čišće te sve dobro promiješajte.
Ja ne upotrebljavam tikvice.
Na kraju umiješajte i ocijeđene špagete.
Po želji, u smjesu možete dodati na kockice narezanu šunku/salamu, itd.
U dubljoj tavi zagrijte masnoću pa pomoću vilice ili žlice grabite smjesu i spuštajte ju u masnoću oblikujući okruglaste hrpice/popečke (ne deblje od 1,5 cm); po potrebi, spljoštite ih pomoću žlice.
Budući da su špagete «duge» i da se vuku, meni je najjednostavnije smjesu grabiti rukom i spuštati ju u tavu. Ali možete probati žlicom ili pomoću dvije vilice, ili jednom vilicom: namotajte špagete oko vilice kako kad ih jedete i spustite to «gnijezdo» u vruću masnoću. Probajte koji vam način najviše odgovara: kako rekoh, meni je najjednostavnije zasukati rukave, pa smjesu rukom spuštati u masnoću (samo nemojte ruku uroniti u masnoću).
Popečke pržite na umjerenoj vatri da dobiju boju s jedne strane, zatim ih pažljivo okrenite i pržite da dobiju boju s druge strane.
Pržene popečke stavljajte na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Poslužite odmah.
|