Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 17. 12. 2009., br. 1. U originalu, juha se poslužuje s kockicama tosta , ali ja ne volim kad te suhe/tvrde kocke plivaju po juhi , pa u svaki tanjur dodam kuhanu tjesteninu, obično neke sitne pužiće/makarone....
Sastojci
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
750 ml vode + kocka za juhu
125 ml bijelog vina
100 g gorgonzole
150 g topljenog sira
200 g vrhnja za kuhanje
sol, papar
mljevena crvena paprika
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite maslac i staklasto popržite luk. Dodajte brašno i kratko popržite. Polako dolijevajte vodu, stalno miješajući brašno pjenjačom da ne nastanu grudice. Dolijte vino i razmrvljenu kocku za juhu pa ostavite sve da zakuha.
Kad zakuha, kuhajte 10ak min. na srednjoj vatri.
Gorgonzolu grubo izmrvite pa ju dodajte u juhu zajedno s topljenim sirom. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući da se sir rastopi (pazite da ne zagori na dnu lonca).
Juhu začinite solju i paprom.
Uz juhu možete poslužiti poprženi tost. S dvije šnite tosta odstranite koru, a mekani dio narežite na kockice veličine 1 cm. U tavi zagrijte 2 žlice maslaca pa popržite kockice uz stalno miješanje, da se zarumene. Rasporedite ih na vruću juhu u tanjurima.
Druga (moja ) mogućnost je da u posoljenoj vodi skuhate oko 60 g tjestenine (male pužiće, može i tzv. mašnice, školjkice, …). U svaki tanjur stavite malo ocijeđene vruće tjestenine i zalijte vrućom juhom od sira.
Ako ste tjesteninu skuhali ranije pa se ohladila, možete ju na kraju dodati u kuhanu juhu pa sve zajedno zagrijati.
Juhu u tanjurima, po želji, posipajte crvenom paprikom i nasjeckanim začinskim biljem, poslužite odmah.
|