Sastojci
350 g rabarbare
2 žlice sitnih zobenih pahuljica (mogu i pšenične, ječmene ili ražene)
75 g maslaca
180 g brašna
75 g pirovog brašna (brašna od krupnika, poznatog i kao «dinkel»)
150 g šećera
pola praška za pecivo
prstohvat soli
pola čajne žlice đumbira u prahu
1 jaje
200 ml mlijeka
60 g mljevenih badema
Rabarbaru operite, po potrebi ogulite prozirnastu kožicu.
Stabljike rabarbare narežite na komade 2-3 cm veličine. Komade pomiješajte sa zobenim pahuljicama.
Pahuljice možete samljeti u mlincu za kavu ili multipraktiku.
Rastopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi.
U posudi promiješajte obje vrste brašna, šećer, prašak za pecivo, sol i đumbir. Zatim dodajte jaje, a onda umiksajte i prohlađeni maslac, naizmjence s mlijekom.
Ako nemate pirovo brašno, možete upotrijebiti samo pšenično.
Na kraju dodajte rabarbaru i bademe pa sve dobro promiješajte kuhačom.
Uski duguljasti kalup (dužine oko 24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. U njega rasporedite smjesu, odozgo zagladite.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva pecite oko 70 min. (provjerite čačkalicom je li pečeno).
Pečeni kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Po želji, posipajte ga šećerom u prahu.
*Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 22. 4. 2010., br. 5.
|