Tijesto
115 g maslaca ili margarina
225 g oštrog brašna
sol, papar
1 čajna žlica nasjeckane majčine dušice ili origana
hladna voda
Nadjev
8 sitnih komada mladog luka ili ljutike
2 velika pastrnjaka
2 velike mrkve
25 g maslaca ili margarina
2 žlice brašna
curry u prahu
300 ml mlijeka
115 g tvrdog sira, naribanog
svježe lišće korijandera ili peršina, sitno nasjeckano
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
Premaz
1 žumanjak
2 čajne žlice vode
Za tijesto, prstima trljajte brašno s maslacem da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte sol, papar, majčinu dušicu ili oregano pa postupno dodavajući hladnu vodu zamijesite tijesto. Omotajte ga folijom i stavite u hladnjak na 30 min.
Za nadjev, luk oljuštite i narežite na kolute (ako je jako sitan, možete ga ostaviti cijelog)
Pastrnjak i mrkvu očistite i oljuštite pa ih narežite (naribajte) na tanke okrugle ploške (ili polukružne ploške, ako je pastrnjak jako debeo).
U loncu zakuhajte oko pola litre vode, posolite ju i dodajte narezano povrće, kuhajte ga oko 5 min. na laganoj vatri (povrće ne smije sasvim omekšati).
Zatim povrće ocijedite i sačuvajte 300 ml tekućine u kojoj se povrće kuhalo.
U loncu rastopite maslac ili margarin pa dodajte brašno i curry u prahu te kratko popržite. Postupno ulijevajte sačuvanu tekućinu i mlijeko, miješajte pjenjačom da se smjesa ne zgruda.
Smjesu kuhajte 1-2 min. i onda ju maknite s vatre i dodajte naribani sir, sol, papar, češnjak i nasjeckano začinsko lišće pa sve dobro promiješajte. Na kraju u smjesu dodajte i ocijeđeno povrće, lagano promiješajte da se ne zdrobi.
Ostavite da se ohladi.
Tijesto podijelite na dva dijela (jedan veći i jedan manji).
Veći dio tijesta razvaljajte i stavite ga u namašteni okrugli kalup (promjera 28 cm, a stranice kalupa trebale bi biti visoke oko 4 cm), rubovi tijesta trebali bi malo padati preko ruba kalupa.
Tijesto nabockajte vilicom i na njega rasporedite ohlađeni nadjev.
Drugi dio tijesta razvaljajte i njime prekrijte nadjev. Rubove donjeg i gornjeg tijesta slijepite, možete ih dekorativno «naborati/zgužvati» (da bi se tijesto slijepilo, možete ga malo premazati vodom).
Od ostataka tijesta možete napraviti ukrase i posložiti ih odozgo.
Tijesto odozgo premažite žumanjkom umućenim s vodom i gornju koru dobro nabockajte vilicom.
Pitu stavite u hladnjak na pola sata, a zatim ju stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da odozgo dobije zlatastu koricu.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi.
U nadjev možete dodati i drugo povrće: cvjetaču, brokulu…
*Recept se temelji na receptu iz Vegetarijanske kuharice, Roz Denny, Rijeka, Leo-Commerce, 1998.
|
Krema
5 kruški
500 ml crnog vina
3 žlice želea od ribiza ili crvene marmelade
100 g meda
1 Zitroback (sušena limunova korica) ili svježe naribana limunova kora
sok 1 limuna
500 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
20 g želatine
šećer u prahu
crvena prehrambena boja
Tijesto
300 g brašna
200 g margarina
80 g šećera
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
Dan ranije: ogulite kruške, očistite ih i narežite na kriške, prelijte ih limunovim sokom.
Vino zakuhajte s Zitrobackom, marmeladom (želeom) i medom pa dodajte kruške zajedno s limunovim sokom. Kuhajte na laganoj vatri 10-12 min. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan: od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i stavite ga u hladnjak na 30 min.
Tijesto podijelite na 3 dijela. Svaki dio razvaljajte u krug promjera 22 cm. Krugove nabockajte vilicom i pecite ih oko 12 min. u limovima obloženim papirom za pečenje. Jedan krug još dok je vruć oštrim nožem narežite na 12 kriški. Ostavite kore da se ohlade.
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
Kruške ocijedite, sačuvajte 250 ml tekućine.
Nabubrenu želatinu rastopite lagano ju zagrijavajući. Postupno ju miješajte u tekućinu u kojoj su bile kruške.
Izmiksajte šlag.
Kad se smjesa sa želatinom počne stvrdnjavati umiješajte ju u šlag. Po potrebi dodajte šećer u prahu. Dobro izmiksajte.
Ovisno o vrsti vina, krema bi trebala biti ružičasta, ali ako boja nije dovoljno intenzivna možete dodati boju u prahu.
Pomoću slastičarske vrećice na 1 koru tijesta dekorativno naštrcajte dio kreme, po njoj složite dio kruški, po njima naštrcajte malo kreme i poklopite drugom korom. Na nju opet naštrcajte dio kreme i složite dio kruški, po njima naštrcajte dio kreme i složite preostalu koru koju ste narezali na kriške.
Tortu odozgo i sa strane dekorativno prošarajte «nitima» kreme pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom. Tortu odozgo ukrasite preostalim šnitama kruški. Tortu do posluživanja držite u hladnjaku, prije posluživanja pospite ju šećerom u prahu.
*Recept je iz časopisa «Burda: Božićna simfonija», br. 1, 15. 11. 2004.
|