Krema
5 kruški
500 ml crnog vina
3 žlice želea od ribiza ili crvene marmelade
100 g meda
1 Zitroback (sušena limunova korica) ili svježe naribana limunova kora
sok 1 limuna
500 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
20 g želatine
šećer u prahu
crvena prehrambena boja
Tijesto
300 g brašna
200 g margarina
80 g šećera
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
Dan ranije: ogulite kruške, očistite ih i narežite na kriške, prelijte ih limunovim sokom.
Vino zakuhajte s Zitrobackom, marmeladom (želeom) i medom pa dodajte kruške zajedno s limunovim sokom. Kuhajte na laganoj vatri 10-12 min. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan: od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i stavite ga u hladnjak na 30 min.
Tijesto podijelite na 3 dijela. Svaki dio razvaljajte u krug promjera 22 cm. Krugove nabockajte vilicom i pecite ih oko 12 min. u limovima obloženim papirom za pečenje. Jedan krug još dok je vruć oštrim nožem narežite na 12 kriški. Ostavite kore da se ohlade.
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
Kruške ocijedite, sačuvajte 250 ml tekućine.
Nabubrenu želatinu rastopite lagano ju zagrijavajući. Postupno ju miješajte u tekućinu u kojoj su bile kruške.
Izmiksajte šlag.
Kad se smjesa sa želatinom počne stvrdnjavati umiješajte ju u šlag. Po potrebi dodajte šećer u prahu. Dobro izmiksajte.
Ovisno o vrsti vina, krema bi trebala biti ružičasta, ali ako boja nije dovoljno intenzivna možete dodati boju u prahu.
Pomoću slastičarske vrećice na 1 koru tijesta dekorativno naštrcajte dio kreme, po njoj složite dio kruški, po njima naštrcajte malo kreme i poklopite drugom korom. Na nju opet naštrcajte dio kreme i složite dio kruški, po njima naštrcajte dio kreme i složite preostalu koru koju ste narezali na kriške.
Tortu odozgo i sa strane dekorativno prošarajte «nitima» kreme pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom. Tortu odozgo ukrasite preostalim šnitama kruški. Tortu do posluživanja držite u hladnjaku, prije posluživanja pospite ju šećerom u prahu.
*Recept je iz časopisa «Burda: Božićna simfonija», br. 1, 15. 11. 2004.
|