Sastojci
1200 g povrća (korabica, mrkva, pastrnjak, krumpir…)
2 manja crvena luka
sol, papar
200 g tvrdog sira (Gauda…)
2 jaja
250 ml kiselog vrhnja
(češnjak, nasjeckano začinsko bilje)
125 g brašna
50 g mljevenih lješnjaka
125 g hladnog maslaca
U originalu, ovo je Primavera crumble, što bi se moglo prevesti kao Proljetni drobljenac (iako "crumble" može značiti svašta, ali ja se držim značenja "drobljenac") i upotrebljavaju se proljetne vrste povrća: korabica, mrkva, zelene šparoge i mahune graška šećerca. Ali u ovaj crumble možete staviti povrće kakvo god želite (ovisno o godišnjem dobu); ali prije pečenja povrće treba kratko blanširati (prokuhati) u slanoj vodi (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti povrća, ali i o tome na koliko velike kocke ga režete). Omjer povrća odredite sami.
Mrkvu, pastrnjak i korabicu operite, očistite i narežite na kockice (ili štapiće).
Krumpir ogulite i narežite na kocke.
Luk oljuštite i narežite na tanke ploške.
U loncu zakuhajte vodu i onda ju posolite pa prokuhajte povrće par minuta (dodavajte ga u vodu ovisno o tome koliko dugo se treba kuhati); nemojte ga raskuhati.
Kuhano povrće ocijedite i isplahnite hladnom vodom.
Posudu za pečenje namastite i u nju rasporedite ocijeđeno povrće.
Jaja umutite s kiselim vrhnjem pa dodajte naribani sir i začinite solju i paprom (ja dodajem i nasjeckani češnjak, a i neko nasjeckano svježe začinsko bilje, ako ga imam).
Pripremljenu smjesu prelijte po povrću.
U jednoj posudi pomiješajte mljevene lješnjake, brašno i prstohvat soli pa dodajte listiće hladnog maslaca i prstima brzo trljajte sastojke da dobijete mrvičastu smjesu. Smjesu rasporedite po prelijanom povrću.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva (na drugu prečku odozdo) i pecite oko pola sata (da se mrvičasti sloj zapeče).
Pečeni crumble ostavite da se hladi 15ak min., a onda ga poslužite.
* Recept se temelji na receptu sa stranice http://www.vox.de/kochen_374.php?rez_id=399
|