Sastojci
1 kg tikvica
115 g (zelenih) mahuna
4 velike rajčice
Umak
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
50 g maslaca
40 g brašna
2 čajne žlice gorušicinog zrna
450 ml mlijeka
150 g jogurta ili kiselog vrhnja
1 čajna žlica suhe majčine dušice
3-4 žlice svježeg nasjeckanog peršinovog lišća
115 g naribanog tvrdog sira (Gauda,…)
sol, papar
+
60 g krušnih mrvica
1 žlica ulja
Tikvice operite (ne morate ih guliti) i narežite na 4-5 mm debele okrugle ploške.
Mahune operite i odrežite im krajeve.
Mahune možete izostavite, a možete upotrijebiti i neko drugo povrće.
Rajčice operite i narežite ih na pola centimetra debele okrugle ploške.
U loncu zakuhajte vodu, onda ju posolite i dodajte mahune i tikvice pa sve kuhajte 5 min. Zatim povrće ocijedite i složite ga u namaštenu posudu za pečenje i na njega složite narezane rajčice.
Za umak, obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite 50 g maslaca i na njemu popržite obje vrste luka, oko 5 min.
Dodajte brašno i gorušicu pa popržite oko 1 min. i polako dodajte mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri da se lagano zgusne.
Umak maknite s vatre i dodajte jogurt ili kiselo vrhnje, peršinovo lišće, majčinu dušicu i sir. Miješajte da se sir rastopi. Začinite solju i paprom.
Prelijte umak po složenom povrću.
Krušne mrvice pomiješajte s uljem i posipajte po umaku.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200injak stupnjeva i zapecite 15ak min. da mrvice dobiju boju (možete uključiti gornji grijač pećnice ili funkciju roštilj).
Poslužite odmah.
*Recept se temelji na receptu "Ujušak od tikvica" iz Vegetarijanske kuharice, Roz Denny, Rijeka, Leo – Commerce, 1998.
|