.... ili trešnjama
Wareniki su kuhani jastučići od tijesta karakeristični za gastronomiju zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.
Mogu se puniti i slanim i slatkim nadjevima i posluživati u svim prilikama.
Ovo je jedna voćna varijanta:
Tijesto
500 g brašna
100 ml ledene vode
1 jaje
prstohvat soli
Nadjev
500 g višanja (trešanja)
šećer
cimet
Umak
pola čajne žlice gustina ili brašna
1 žlica šećera
Višnjama (trešnjama) izvadite koštice, posipajte ih s par žlica kristal šećera. Ostavite ih da odstoje i puste sok pa ih ocijedite, sok sačuvajte.
Višnje/trešnje posipajte s malo cimeta.
Od brašna, jaja, soli i vode zamijesite glatko tijesto. Sasvim tanko ga razvaljajte.
Čašom režite krugove željene veličine. Možete raditi torbice u obliku polumjeseca ili okrugle.
Na svaki krug stavite par višanja.
Za oblik polumjeseca: preklopite polovicu kruga preko nadjeva, pritisnite krajeve da se slijepe i na rubovima ih pritisnite vilicom (kao "školjkice").
Za oblik kruga: na jedan krug stavite nadjev i preklopite drugim krugom, pritisnite krajeve i uokolo pritisnite rubove vilicom.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte torbice. Kad isplivaju na površinu kuhajte ih oko 4 min., a zatim ih izvadite šupljikavom žlicom.
Za umak, gustin pomiješajte s malo vode.
Zakuhajte sačuvani sok od višanja (trešanja) pomiješan sa šećerom i dodajte mu razmućeni gustin. Kad ponovno zakuha, maknite s vatre, ostavite da se ohladi.
Poslužite uz nadjevene torbice.
Recept je sa stranice http://www.kochmix.de/rezept-wareniki-mit-kirschfuellung-19437-2.html
|