Tijesto
150 g brašna
70 g maslaca
70 g šećera
1 žumanjak
pola čajne žlice praška za pecivo
Nadjev
1 staklenka kompota od višanja
150 g čokolade za kuhanje
500 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
1 kiselo vrhnje (180 g)
1 paketić bijele želatine
300 g čokoladnih banana(15ak komada)
Za ukras
čokoladne strugotine
čokoladne banane
...
Za tijesto, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, ako se sastojci ne povezuju dodajte kiselo vrhnje ili mlijeko. Tijesto omotajte aluminijskom folijom i stavite u hladnjak na 30 min.
Rashlađeno tijesto razvaljajte i izrežite krug ovisno o veličini kalupa u kojem ćete raditi tortu.
Tijesto izrezano u oblik kruga nabockajte vilicom i stavite ga na pobrašnjeni lim (ne morate ga peći u kalupu za tortu, može i na običnom limu). Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva i pecite 10ak min. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.
Za kremu, višnje ocijedite.
Čokoladu nasjeckajte i rastopite na pari, ostavite ju da se malo ohladi.
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
Izmiksajte šlag, dodajte kiselo vrhnje i dobro promiksajte.
Šlag pomiješajte s mlakom čokoladom. Po potrebi, možete dodati šećer u prahu.
Želatinu rastopite na laganoj vatri (nemojte ju zakuhati). Maknite ju s vatre i pomiješajte ju s malo pripremljenog čokoladnog šlaga. Zatim ju pomiješajte s ostatkom šlaga.
Dobivenu kremu pomiješajte s cijelim ili natrganim krem bananama i višnjama.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje i u njega stavite ohlađeno tijesto. Na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev, popunite sve praznine.
Tortu stavite u hladnjak da se ohladi i stegne.
Rashlađenu tortu izvadite iz kalupa, odlijepite papir i tortu ukrasite čokoladnim strugotinama, krem bananama…
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Svijet: Kuhinja, br. 3, 2003.
|