1 kg manjih krumpira
500 g kiselog zelja, sitno naribanog
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 čajna žlica kumina
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
3 žlice ulja + 2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
+ naribani tvrdi sir
Krumpire ogulite. Ako su manji, ostavite ih cijele, a ako su veći prepolovite ih po dužini.
Crveni luk i češnjak oljuštite i sasvim sitno nasjeckajte.
Krumpire stavite u zdjelu zajedno s kiselim zeljem, obje vrste luka, kuminom, peršinovimn lišćem, uljem i začinima pa dobro promiješajte. Po želji možete dodati i kiselo vrhnje, ali može i bez toga.
Posudu za pečenje namastite i u nju ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu. Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnici zagrijanu na 200-220 stupnjeva.
Vrijeme pečenja ovisi o tome koliko su krumpiri veliki; obično oko 1 sat, a po potrebi i duže. Probajte je li krumpir dovoljno mekan, ako jest, jelo je gotovo.
Pred kraj možete skinuti foliju i odozgo posipati naribani tvrdi sir pa sve zapeći u pećnici, ali može i bez toga.
Recepti s kiselim zeljem
Kiselo zelje s valjušcima
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Pita sa (kiselim) zeljem
Rolice s kiselim zeljem
...
|