Valjušci
500 g krumpira
oko 200 g brašna
1 žlica masti ili maslaca
1 jaje
sol, papar
muškatni oraščić
+
500 g kiselog zelja, naribanog
2 crvena luka
100 g maslaca
sol, papar
Za valjuške, oguljeni krumpir skuhajte 1-2 dana ranije i spremite ga u hladnjak.
_________________
Krumpir zdrobite u pire (ispasirajte ga). Dodajte mast, jaje, začine i brašno pa zamijesite tijesto.
Trgajte kuglice i među dlanovima oblikujte oko prst dugačke i prst debele valjuške.
U loncu zakuhajte vodu. Kipuću vodu posolite i dodajte valjuške. Kad isplivaju na površinu vadite ih rupičastom žlicom i stavljajte u cjedilo s velikim rupama.
Luk sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite maslac i dodajte luk. Kratko ga popržite pa dodajte naribano zelje. Pržite na niskoj temperaturi 15ak min., da zelje omekša.
Dodajte kuhane valjuške i sve zajedno popržite na jakoj vatri, pazite da ne zagori.
Začinite solju i paprom i poslužite.
Naravno, kad to sve treba ići brzo, možete upotrijebiti krumpir koji ste netom skuhali, ali ostavite ga da se ohladi. A možete upotrijebiti i kupovne, smrznute valjuške (njoke).
Umjesto kiselog zelja možete upotrijebiti i kiselu repu.
Recepti s kiselim zeljem
Jastučići s kiselim zeljem
Rolice s kiselim zeljem
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
...
|