Ovdje keljim uvod iz recepta za Ledeni parfe s makom :
«Parfait» je riječ francuskog podrijetla u prijevodu znači «savršen». A kad se riječ «parfait» koristi u gastronomiji obično označava neku vrstu kreme, iako tu ima ogromnih razlika kad se usporede razne svjetske kuhinje. Omjeri cijelih jaja ili žumanjaka, mlijeka i šlaga variraju od recepta do recepta.
Većini je dobro poznata parfe krema koja se radi od cijelih jaja/žumanjaka umućenih sa šećerom i onda se sve to kuha s mlijekom. Kad se ta smjesa ohladi, doda joj se izmiksani šlag i želatina. U jednu polovicu može se dodati kakao i to je onda "naša klasična" parfe krema.
Često se može čuti izraz «ledeni parfe». Obično se radi o spomenutoj kremi od jaja/žumanjaka, šećera i mlijeka kojoj se kad se ohladi doda izmiksani šlag – ali ne dodaje se želatina, nego se to onda stavi u zamrzivač da se zamrzne. I to je onda ledeni parfe, odnosno, to je jedna vrsta sladoleda.
Ove kod nas popularne parfe kreme obično se ne kuhaju na pari, iako je to preporučljivo.
U originalu ovo je recept za ledeni parfait s makom. Promijenila sam količinu sastojaka, a donekle i postupak.
U prethodnom postu napisala sam recept za "ledenu" verziju parfea, a sada pišem recept za ne-ledeni parfe s makom, tj. za parfe kremu sa želatinom.
Parfe krema s makom
130 g maka
330 ml mlijeka + 100 ml
1 mahuna vanilije
40 ml meda
130 g šećera
5 žumanjaka
+
650 ml šlaga
20 g želatine
Podloga
keksi s maslacem (Piknik, Leibnitz…)
ili piškote ili biskvit
Ukrašavanje
2 velike limenke kompota od marelica
200 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
pola paketića želatine
vanilin šećer, šećer u prahu
U lonac stavite 330 ml mlijeka, mak, med i prepolovljenu mahunu vanilije. Kuhajte na slaboj vatri 10 min., miješajte da ne zagori. Ostavite smjesu da se ohladi. Izvadite mahunu vanilije.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom.
Zakuhajte 100 ml mlijeka. U tankom mlazu dodajte malo mlijeka u izmiksane žumanjke, pritom ih miksajte, polako dodavajte i ostalo mlijeko. Vruće mlijeko treba dodavati polako da se žumanjci ne bi zgrušali.
U loncu zakuhajte vodu. Na lonac stavite odgovarajuću posudu s pripremljenom smjesom od šećera, žumanjaka i mlijeka. Pazite da se posuda u kojoj se smjesa kuha, ne moči u vodi.
Smjesu kuhajte na pari, povremeno promiješajte/izmiksajte. Kuhajte 10ak min., da se smjesa malo zgusne.
Posudu sa smjesom stavite u drugu posudu (ili sudoper) u koju ste stavili hladnu vodu i kocke leda. Miješajte/miksajte da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu umiksajte ohlađeni mak.
Izmiksajte biljni šlag ili slatko vrhnje i umiksajte ga u pripremljenu smjesu od maka.
Do ovog koraka postupak je isti kao kod pripreme ledenog parfea. A budući da je ovo «obična», a ne ledena parfe krema, sada je potrebno dodati želatinu.
Želatinu prelijte hladnom vodom. Ostavite ju da nabubri. Kad nabubri rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha.
Rastopljenu želatinu odmah pomiješajte s 4 žlice kreme i dobro promiješajte, a onda dodajte i ostatak kreme od maka i dobro izmiksajte.
Okruglu zdjelu (zapremnine oko 2 l) obložite aluminijskom folijom i u nju ulijte pripremljenu kremu.
Piškote ili kekse umočite malo u mlijeko (nemojte ih dugo ostaviti u mlijeku da se ne razmoče) i složite ih na kremu.
Možete ispeći i biskvit od 2-3 jaja, promjer biskvita treba odgovarati promjeru posude u kojoj radite tortu, da biskvit možete staviti na kremu.
Tortu stavite u hladnjak na par sati da se stvrdne.
Marelice ocijedite. Složite ih na papirnate ubruse i dobro ih osušite sa svih strana.
Budući da su marelice sklizave od sirupa u kojem su bile, ne bi bilo loše oprati ih. Ali to je moguće samo ako su čvrste, jer marelice iz kompota su uglavnom gnjecavo-raskuhano-mekane.
Ako koristite biljni šlag, izmiksajte ga. Dodajte mu 2 žlice kiselog vrhnja, vanilin šećer i šećer u prahu i sve dobro izmiksajte.
Ako koristite slatko vrhnje, izmiksajte ga.
Želatinu prelijte hladnom vodom. Ostavite ju da nabubri. Kad nabubri rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha.
Rastopljenu želatinu odmah pomiješajte s 1 žlicom izmiksanog biljnog šlaga ili slatkog vrhnja i dobro promiješajte, a onda dodajte i ostatak i dobro izmiksajte.
Na zdjelu s kremom stavite pladanj i sve zajedno okrenite da krema sklizne na pladanj.
Odlijepite foliju.
Kremastu kupolu premažite šlagom.
Marelice odozdo (s unutarnje strane) premažite šlagom i lagano ih utisnite na tortu (tj. u šlag kojim ste premazali tortu), zaobljena strana, naravno, okrenuta prema gore.
Preostalim šlagom, pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom, dekorativno popunite praznine među marelicama.
Tortu stavite u hladnjak da se rashladi.
Marelice bi trebale biti suhe, a torta bi trebala biti dobro omazana šlagom – pa ne bi trebalo biti problema s klizanjem/padanjem marelica s torte. Ako marelice padaju s torte, poslažite ih što bolje možete pa tortu omotajte aluminijskom folijom (da drži marelice na mjestu) i stavite u hladnjak da se šlag stvrdne.
Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijeli kuglofi od bjelanjaka
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od kokosa i ananasa
Mentolka
Pita od bjelanjaka i kupovnih kora
Spužvasta torta od bjelanjaka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku
Kolači s makom
Čupava pita od maka i sira
Kolač od maka i sira s haubom od jabuka
Kolač od maka s višnjama
Kolač od trešanja i maka
Kolač od sira, maka i jabuka
Ledeni parfe s makom
Mak - sir kolač
Mramorna torta od maka i višanja
Mramorni kuglof od maka i banana
Torta od maka i višanja
Muffini od maka i voća
|