«Parfait» je riječ francuskog podrijetla u prijevodu znači «savršen». A kad se riječ «parfait» koristi u gastronomiji obično označava neku vrstu kreme, iako tu ima ogromnih razlika kad se usporede razne svjetske kuhinje. Omjeri cijelih jaja ili žumanjaka, mlijeka i šlaga variraju od recepta do recepta.
Većina je čula za parfe kremu koja se radi od cijelih jaja ili žumanjaka umućenih sa šećerom i onda se sve to kuha s mlijekom. Kad se ta smjesa ohladi, doda joj se izmiksani šlag i želatina. U jednu polovicu može se dodati kakao i onda je to "naša klasična" parfe krema.
Često se može čuti izraz «ledeni parfe». Obično se radi o spomenutoj kremi od jaja/žumanjaka, šećera i mlijeka kojoj se kad se ohladi doda izmiksani šlag – ali ne dodaje se želatina, nego se to onda stavi u zamrzivač da se zamrzne. I to je onda ledeni parfe, odnosno, to je jedna vrsta sladoleda.
Ove kod nas popularne parfe kreme obično se ne kuhaju na pari, iako je to preporučljivo.
U originalu ovo je recept za "ledeni parfait" s makom.
Promijenila sam količinu sastojaka, a donekle i postupak. U ovom postu pišem tu "ledenu" verziju, a u idućem napisat ću recept za ne-ledeni parfe, tj. za tortu.
Ledeni parfe s makom
Sastojci
130 g maka
330 ml mlijeka + 100 ml
1 mahuna vanilije
40 ml meda
130 g šećera
5 žumanjaka
+
650 ml šlaga
U lonac stavite 330 ml mlijeka, mak, med i prepolovljenu mahunu vanilije. Kuhajte na slaboj vatri 10 min., miješajte da ne zagori. Ostavite smjesu da se ohladi. Izvadite mahunu vanilije.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom.
Zakuhajte 100 ml mlijeka. U tankom mlazu dodajte malo mlijeka u izmiksane žumanjke, pritom ih miksajte, polako dodavajte i ostalo mlijeko. Vruće mlijeko treba dodavati polako da se žumanjci ne bi zgrušali.
U loncu zakuhajte vodu. Na lonac stavite odgovarajuću posudu s pripremljenom smjesom od šećera, žumanjaka i mlijeka. Pazite da se posuda u kojoj se smjesa kuha, ne moči u vodi.
Smjesu kuhajte na pari, povremeno promiješajte/izmiksajte. Kuhajte 10ak min., da se smjesa malo zgusne.
Posudu sa kuhanom smjesom stavite u drugu posudu (ili sudoper) u koju ste stavili hladnu vodu i kocke leda. Miješajte/miksajte da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu umiksajte ohlađeni mak.
Izmiksajte biljni šlag ili slatko vrhnje i umiksajte ga u pripremljenu smjesu od maka.
Posudu u koju namjeravate staviti sladoled, po želji obložite papirom za pečenje (ali ne morate). Ulijte pripremljenu smjesu i odozgo zagladite.
Smjesu stavite u zamrzivač na 12 sati.
Smrznuti parfe istresite na poslužavnik i odlijepite papir s njega.
Ako niste posudu obložili papirom, uronite posudu u kojoj je parfe u posudu s vrućom vodom (pazite da se ne zalije odozgo). Pričekajte oko 30ak sekundi (ovisi o vrsti posude, tj. provodi i toplinu brzo ili sporo) pa izvadite posudu iz vode i stavite poslužavnik na posudu s parfeom i sve zajedno okrenite i protresite da parfe sklizne na poslužavnik. Ako se odozgo jako rastopio, stavite ga tako na poslužavniku nakratko u zamrzivač.
Vruća voda će rastopiti parfe uz stjenke posude pa će se on dati izvaditi. Ako se ne da izvaditi ponovite postupak s uranjanjem u vodu – jer se parfe očito nije dovoljno otopio. Ali nemojte ga predugo ostaviti uronjenog u vodu jer će se posve rastopiti. Ako se to dogodi, vratite ga u zamrzivač, da se ponovno zamrzne.
Parfe poslužite narezan na šnite. Naravno, do posluživanja držite ga u zamrzivaču, da se ne rasatopi.
Od ove količine dobiju se oko 2 l ledenog parfea. Onaj moj četvrtasti kalup koji se vidi na fotki nije dovoljno velik, pa ostatak smjese stavljam u druge posudice, šalice itd.
Slični recepti
Lažna lubenica
Ledeni parfe od meda
Sladoled-grozd
Sladoled od vanilije i čokolade
Smarties sladoled
Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Crno-bijeli kuglofi od bjelanjaka
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od kokosa i ananasa
Mentolka
Pita od bjelanjaka i kupovnih kora
Spužvasta torta od bjelanjaka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku
Kolači s makom
Čupava pita od maka i sira
Kolač od maka i sira s haubom od jabuka
Kolač od maka s višnjama
Kolač od trešanja i maka
Kolač od sira, maka i jabuka
Mak - sir kolač
Mramorna torta od maka i višanja
Mramorni kuglof od maka i banana
Parfe torta s makom i marelicama
Torta od maka i višanja
Muffini od maka i voća
...
|