«Bread and butter pudding» (Puding od kruha i maslaca) je tradicinalni engleski desert. Većini je prva asocijacija na «puding» - puding iz vrećice. Engleski «bread and butter pudding» nema veze s tim. «Puding od kruha i maslaca» je zapravo svojevrsni slatki složenac od (starog) kruha.
U originalu sastoji se od (starog) kruha, maslaca, mlijeka, jaja, šećera i grožđica, a od začina dodaju se muškatni oraščić i vanilija.
U današnje vrijeme se u te «pudinge» od kruha i maslaca trpa sve i svašta – i to nema veze s tim tradicionalnim nacionalnim britanskim jelom.
A ja baš volim trpati sve i svašta u te «pudinge» , a «tradicionalne» grožđice nikad ne stavljam jer ih ne volim .
Takav "puding" peče se u pećnici, u kupelji. Kruh premazan maslacem stavi se u namaštenu posudu za pečenje (keramički pekač ili lim) i onda se zalije smjesom od jaja, mlijeka i šećera i ostavi da kruh upije tu tekućinu. I onda se ta posuda stavi u duboki lim za pečenje i oko nje se nalije vruća voda. Voda bi trebala sezati do polovice te posude u kojoj je «puding smjesa». I onda se to sve zajedno stavi u zagrijanu pećnicu i peče.
U novije vrijeme se takvi «pudinzi» peku u pećnici u vatrostalnoj posudi (bez kupelji). To slovi kao brža varijanta, a rezultat je otprilike isti. Iako je «puding», koji je pečen u kupelji, nekako svježiji i mekaniji – ne isuši se toliko jer se voda iz lima za vrijeme pečenja isparava. Iako i on će se odozgo osušiti (i potamniti), ako se predugo peče u kupelji.
Obično se takvi «pudinzi», kad se peku samo u vatrostalnoj posudi, peku na višoj temperaturi, nego kad se peku u vodenoj kupelji. Iako dobro je i te «pudinge» u vatrostalnoj posudi peći na niskoj temperaturi – ljepše se ispeku kad se peku polako.
Za te «pudinge» upotrebljava se (polu)bijeli kruh od prethodnog dana, iako možete upotrijebiti i onaj star 2-3 dana.
Danas se u ovim modernim varijantama koriste razna peciva: kroasani, brioši (mliječna peciva), itd.
Ovi «pudinzi» jedu se topli, ali mogu se jesti i hladni.
Vašim modernim verzijama «engleskog pudinga» možete dodavati razne sastojke, važno je jedino da kruh bude premazan maslacem i dobro natopljen smjesom od jaja, mlijeka i šećera.
Koru s kruha ne morate rezati, ali ako baš hoćete, možete.
Evo još jedne od današnjih modernih varijacija na temu bread and butter puddinga.
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
6 šnita kruha ili 6 peciva (od prethodnog dana)
110 g maslaca
(160 g grožđica)
4 jaja (ili 2 jaja i 5 bjelanjaka)
60 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
375 ml mlijeka
60 ml jake espresso kave
1 mahuna vanilije
Za posluživanje:
125 ml slatkog vrhnja
60 g čokolade
šećer u prahu
Šnite kruha ili peciva premažite mekanim maslacem (peciva prepolovite po dužini pa namažite tu prerezanu stranu). Ostavite oko 1 čajnu žlicu maslaca i njome premažite posudu u kojoj ćete to peči.
Na dno posude možete složiti cijele šnite kruha (namazana strana prema gore) ili ih možete narezati na kockice.
Ja prilijepim dvije namazane šnite kruha jedna za drugu i na dasci ih nožem narežem na kockice ili slijepim polovice peciva kao što su i bila prije nego sam ih prerezala i režem ih na kockice.
Na dno namaštene posude složite polovicu kruha (peciva) i po njima posipajte grožđice – ja to nikad ne stavljam jer ne volim grožđice. Odozgo složite ostatak kruha (šnite ili kockice, ovisno za što ste se odlučili).
U lonac stavite mlijeko, neizmiksano slatko vrhnje, kavu i prerezanu mahunu vanilije te zakuhajte.
Izmiksajte jaja sa šećerom.
U originalnom receptu stavljaju se 2 cijela jaja i 5 bjelanjaka. Ja to tako ne radim, osim kad mi ostane bjelanjaka od nečega, pa ih onda potrošim za ovo. Obično stavljam 4 cijela jaja, možete staviti i 5.
Mlijeko ostavite da se hladi 1-2 min. Onda polagano ulijte malo mlijeka u smjesu od jaja i dobro promiješajte (pjenjačom ili mikserom), polako dodavajte preostalo mlijeko i dobro promiješajte. Važno je polako dodati vruće mlijeko da se jaja ne bi zgrušala.
Ravnomjerno prelijte pola vruće tekućine po složenom kruhu i ostavite oko 5 minuta da ju kruh upije, a onda sve prelijte i ostatkom tekućine i ostavite da stoji još 10ak min.
Pazite da sav kruh odozgo ravnomjerno zalijete tekućinom da ne ostane suh.
Ako ste se odlučili peći ovo u vatrostalnoj posudi, stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min.
Ako ste se odlučili peći to u kupelji, onda u duboki lim stavite posudu s pripremljenom smjesom, a oko nje ulijte vruću vodu, voda neka seže do polovice posude u kojoj je smjesa.
Stavite to u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite oko 60-90 min.
Pečeni «puding» izvadite iz pećnice, tj. iz kupelji i ostavite da se hladi 10ak min.
Posipajte ga nasjeckanom čokoladom i poslužite (toplo ili hladno) uz izmiksani šlag.
Ili ga možete poslužiti uz neizmiksano slatko vrhnje, koje onda funkcionira kao umak kojim svatko sebi na tanjuru može preliti «puding».
U originalnom receptu čokoladu treba rastopiti i prošarati linije po «pudingu», ali ja to ne radim – puding je vruć i čokolada se ionako sama rastopi kad ju posipam odozgo.
Po želji, posipajte puding i šećerom u pragu.
Možete «puding» poslužiti u posudi u kojoj je pečen, pa nek´ svatko sam sebi grabi.
Ili možete žlicom grabiti svojevrsne «žličnjake» i slagati ih na tanjure i onda ukrasiti čokoladom, šlagom…
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.divorcesolicitors.com/recipe_of_the_week.ht
Slastice od kruha
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Složenac-kolač od višanja
...
|