![Image and video hosting by TinyPic](http://i42.tinypic.com/16m81ah.jpg)
![Image and video hosting by TinyPic](http://i40.tinypic.com/10hn72a.jpg)
Biskvit
6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
30 g gustina
1 paketić praška za pecivo
Nadjev
1 staklenka kompota od višanja
60 g šećera
1 prutić cimeta
3 žlice gustina
Krema
1 l biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
2 kisela vrhnja
šećer u prahu
1 vanilin šećer
30 g bijele želatine
Za biskvit, izmiksajte jaja zajedno s 3 žlice hladne vode i šećerom. Umiješajte brašno, gustin i prašak.
Lim 27 cm x 25 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 15-20 min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za nadjev, ocijedite višnje, sačuvajte sok.
Potrebno je 375 ml soka (obično ga u staklenki ima oko 350 ml, pa dodajte par žlica hladne vode da dobijete potrebnu količinu).
Zakuhajte taj sok zajedno sa 60 g šećera i cimetom. Kad zakuha izvadite cimet.
Gustin pomiješajte s 3-4 žlice hladne vode. Dodadajte ga u zakuhanu tekućinu. Miješajte pjenjačom da se ne zgruda, skuhajte smjesu kao puding. Maknite s vatre i u miješajte višnje (pažljivo, kuhačom, da ih ne zdrobite).
Nadjev ostavite da se ohladi, možete ga u tankom sloju razmazati po pladnju, prije će se ohladiti.
Za kremu, izmiksajte biljni šlag/slatko vrhnje. Umiksajte kiselo vrhnje. Dodajte vanilin šećer i šećera u prahu koliko mislite da je potrebno.
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri. Nabubrenu želatinu otopite lagano zagrijavajući, pazite da ne zakuha. Rastopljenu želatinu pomiješajte s nekoliko žlica izmiksanog šlaga s vrhnjem, a onda tu smjesu pomiješajte s preostalim šlagom s vrhnjem. Dobro promiksajte.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i39.tinypic.com/2qukthd.jpg)
Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno na tri dijela. Trebate dobiti tri kore debele oko 1 cm. S gornje kore možete oguliti kožicu (ja ju gulim da se krema lakše može razmazati).
Ja to režem pomoću konca. Ovaj put su mi dvije kore dobro ispale, a treća je bila malo zdrobljena, ali stavila sam ju u sredinu pa nitko nije skužio ![sretan](https://blog.dnevnik.hr/img/hr/smiles/sretan.gif)
Ako niste vješti s rezanjem biskvita (to bi vrijedilo i za mene ), možete u limu ispeći tri kore. Svaki put u lim na namašteni i pobrašnjeni papir stavite trećinu smjese. Pecite oko 5 min.
Na pladanj stavite jednu koru i tanko ju premažite pripremljenim šlagom.
Pomoću slastičarske šprice s velikim okruglim nastavkom na biskvit istisnite sedam pruga, između njih ostavite prostor za nadjev.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i42.tinypic.com/14tvjp3.jpg)
Imam malu «slastičarsku» špricu koja nema taj takav okrugli nastavak. Zato koristim špricu tako da te pruge radim sa samim otvorom šprice: tamo gdje bi trebao doći nastavak jednostavno ga ne stavim.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i42.tinypic.com/30w5pjp.jpg)
Između napravljenih pruga rasporedite polovicu hladnog nadjeva od višanja.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i41.tinypic.com/34y2zpz.jpg)
Odozgo pažljivo, tanko premažite šlagom i poklopite drugom korom biskvita pa nju tanko premažite šlagom.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i41.tinypic.com/x56ww0.jpg)
Pomoću šprice istisnite sedam pruga.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i42.tinypic.com/np3y3n.jpg)
Između pruga rasporedite ostatak nadjeva. Ponovno odozgo tanko premažite šlagom.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i42.tinypic.com/2q038rt.jpg)
I poklopite preostalom korom. Koru odozgo tanko premažite šlagom.
![Image and video hosting by TinyPic](http://i44.tinypic.com/dc8sk0.jpg)
Kolač sa strane premažite šlagom.
Kolač posipajte nasjeckanom čokoladom.
U originalnom receptu kolač se ne ukrašava čokoladom, nego se sa strane utisnu listići badema, a odozgo se ploške ukrase puslicom šlaga. Meni se ova moja varijanta više sviđa čokolada mi puno bolje paše uz ovaj kolač, nego bademi.
Kolač dobro rashladite u hladnjaku.
U originalnom receptu koristi se slatko vrhnje. Ne upotrebljavam ga jer mi se ne sviđa.
Moja iskustva s njim nisu pozitivna, a pogotovo ne znam kako bih ga izmiksala stalno je tekuće, i nikako da bude čvrsto. Ali u originalnom receptu ne upotrebljava se želatina, čak niti kremfix. Nemam pojma kako se taj kolač drži «na okupu» . Kraj recepta je fotka i kolač je lijepo narezan, puno ljepše nego moj. Ne znam jel´ ta fotka fotošopirana ili jednostavno nije navedeno da u kremu treba staviti želatinu , ili je možda kolač smrznut pa narezan .
Moja iskustva s slatkim vrhnjem govore mi da bi se to sve raspalo. I s biljnim šlagom bi se također raspalo (iako se on da lijepo čvrsto izmiksati), zato sam stavila želatinu iako se u receptu ne stavlja.
Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, br. 8, 17. 7. 2003.
|