Biskvit
6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
30 g gustina
1 paketić praška za pecivo
Nadjev
1 staklenka kompota od višanja
60 g šećera
1 prutić cimeta
3 žlice gustina
Krema
1 l biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
2 kisela vrhnja
šećer u prahu
1 vanilin šećer
30 g bijele želatine
Za biskvit, izmiksajte jaja zajedno s 3 žlice hladne vode i šećerom. Umiješajte brašno, gustin i prašak.
Lim 27 cm x 25 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 15-20 min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za nadjev, ocijedite višnje, sačuvajte sok.
Potrebno je 375 ml soka (obično ga u staklenki ima oko 350 ml, pa dodajte par žlica hladne vode da dobijete potrebnu količinu).
Zakuhajte taj sok zajedno sa 60 g šećera i cimetom. Kad zakuha izvadite cimet.
Gustin pomiješajte s 3-4 žlice hladne vode. Dodadajte ga u zakuhanu tekućinu. Miješajte pjenjačom da se ne zgruda, skuhajte smjesu kao puding. Maknite s vatre i u miješajte višnje (pažljivo, kuhačom, da ih ne zdrobite).
Nadjev ostavite da se ohladi, možete ga u tankom sloju razmazati po pladnju, prije će se ohladiti.
Za kremu, izmiksajte biljni šlag/slatko vrhnje. Umiksajte kiselo vrhnje. Dodajte vanilin šećer i šećera u prahu koliko mislite da je potrebno.
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri. Nabubrenu želatinu otopite lagano zagrijavajući, pazite da ne zakuha. Rastopljenu želatinu pomiješajte s nekoliko žlica izmiksanog šlaga s vrhnjem, a onda tu smjesu pomiješajte s preostalim šlagom s vrhnjem. Dobro promiksajte.
Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno na tri dijela. Trebate dobiti tri kore debele oko 1 cm. S gornje kore možete oguliti kožicu (ja ju gulim da se krema lakše može razmazati).
Ja to režem pomoću konca. Ovaj put su mi dvije kore dobro ispale, a treća je bila malo zdrobljena, ali stavila sam ju u sredinu pa nitko nije skužio
Ako niste vješti s rezanjem biskvita (to bi vrijedilo i za mene ), možete u limu ispeći tri kore. Svaki put u lim na namašteni i pobrašnjeni papir stavite trećinu smjese. Pecite oko 5 min.
Na pladanj stavite jednu koru i tanko ju premažite pripremljenim šlagom.
Pomoću slastičarske šprice s velikim okruglim nastavkom na biskvit istisnite sedam pruga, između njih ostavite prostor za nadjev.
Imam malu «slastičarsku» špricu koja nema taj takav okrugli nastavak. Zato koristim špricu tako da te pruge radim sa samim otvorom šprice: tamo gdje bi trebao doći nastavak jednostavno ga ne stavim.
Između napravljenih pruga rasporedite polovicu hladnog nadjeva od višanja.
Odozgo pažljivo, tanko premažite šlagom i poklopite drugom korom biskvita pa nju tanko premažite šlagom.
Pomoću šprice istisnite sedam pruga.
Između pruga rasporedite ostatak nadjeva. Ponovno odozgo tanko premažite šlagom.
I poklopite preostalom korom. Koru odozgo tanko premažite šlagom.
Kolač sa strane premažite šlagom.
Kolač posipajte nasjeckanom čokoladom.
U originalnom receptu kolač se ne ukrašava čokoladom, nego se sa strane utisnu listići badema, a odozgo se ploške ukrase puslicom šlaga. Meni se ova moja varijanta više sviđa čokolada mi puno bolje paše uz ovaj kolač, nego bademi.
Kolač dobro rashladite u hladnjaku.
U originalnom receptu koristi se slatko vrhnje. Ne upotrebljavam ga jer mi se ne sviđa.
Moja iskustva s njim nisu pozitivna, a pogotovo ne znam kako bih ga izmiksala stalno je tekuće, i nikako da bude čvrsto. Ali u originalnom receptu ne upotrebljava se želatina, čak niti kremfix. Nemam pojma kako se taj kolač drži «na okupu» . Kraj recepta je fotka i kolač je lijepo narezan, puno ljepše nego moj. Ne znam jel´ ta fotka fotošopirana ili jednostavno nije navedeno da u kremu treba staviti želatinu , ili je možda kolač smrznut pa narezan .
Moja iskustva s slatkim vrhnjem govore mi da bi se to sve raspalo. I s biljnim šlagom bi se također raspalo (iako se on da lijepo čvrsto izmiksati), zato sam stavila želatinu iako se u receptu ne stavlja.
Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, br. 8, 17. 7. 2003.
Post je objavljen 27.12.2008. u 11:33 sati.